İçeriğe atla

Vega Keşif Seferi

Vega seferinin rotasını gösteren harita.
Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün SS Vega gemisiyle 24 Nisan 1880'de Stockholm'e dönüşü.
Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün keşif gezisi sırasında kullanılan İsveç buharlı gemisi SS Vega.
SS Vega, Bering Denizi'nin Penkigney Körfezi'nde demirli.
SS Vega, Piltekai, Sibirya açıklarında donmuş buzun içinde. Fotoğraf: Louis Palander

Vega Seferi (İsveççe: Vegaexpeditionen), adını SS Vega'dan alan ve Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün liderliğinde 1878-1880 yılları arasında, Kuzey Buz Denizi üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolu olan Kuzeydoğu Geçidi'nden geçen ilk Arktik seferi ve Avrasya'nın çevresini dolaşan ilk yolculuktur.[1] Başlangıçta sorunlu bir girişim olan bu başarılı sefer, İsveç bilim tarihinin en büyük başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.[2]

Hazırlık çalışmaları

Nordenskiöld, Kuzey Kutbu'nda Svalbard, Batı Grönland, Kara Denizi ve Yenisey Nehri de dahil olmak üzere bir dizi keşif gezisi gerçekleştirmişti.

Nordenskiöld 1877'de Kuzeydoğu Geçidini bulmak için keşif gezisini planlamaya başladı ve Temmuz ayında öneriyi kabul eden Kral II Oscar'a ayrıntılı bir plan sundu. İsveç Antropoloji ve Coğrafya Derneği ve Göteborg'daki Kraliyet Bilim ve Edebiyat Derneği üyeleri ile başta İsveçli sanayici ve hayırsever Oscar Dickson (1823-1897) ve Rus sanayici Alexander Sibiryakov (1849-1933) olmak üzere özel şahıslar tarafından ek fonlar sağlandı.[3][4]

1872'de Bremerhaven'da fok ve balina avcısı olarak inşa edilen buharlı gemi Vega, sefer için satın alındı ve İsveç'in Blekinge kentindeki Karlskrona donanma tersanelerinde hükûmet fonuyla dönüştürüldü. Sibiryakov ayrıca Sibirya'daki Lena Nehri'ne kadar sefere eşlik edecek olan Lena adlı bir başka buharlı gemiyi de donattı.

Keşif üyeleri

Louis Palander (1842-1920) seferin kaptanı olarak atandı. Palander, İsveçli bir deniz subayı ve daha önce Kuzey Kutbunda birkaç gezi yapmış ve diğer Nordenskiöld seferlerine katılmış deneyimli bir denizciydi. Ekipte ayrıca bilim adamları, subaylar ve 21 kişilik bir mürettebat yer alıyordu.[5] Uluslararası ekibin tanınmış üyeleri şunlardı;

  • Ernst Almquist, İsveçli doktor, botanikçi ve likenolog
  • Karl Johan Andersson, İsveçli ksilograf ve ressam
  • Giacomo Bove, İtalyan yelken ustası, Deniz kronometrelerinden sorumlu, geminin konumunu belirlemek için gerekli astronomik gözlemleri yaptı
  • Andreas Peter Hovgaard, Danimarkalı deniz subayı, kaşif ve meteorolog, meteorolojik ve manyetik gözlemlerden sorumlu
  • Frans Reinhold Kjellman, İsveçli botanikçi
  • Oscar Frithiof Nordquist, Finlandiyalı hidrograf ve zoolog, Rus tercüman olarak görev yaptı
  • Anton Stuxberg, İsveçli zoolog

Keşif

Vega 22 Haziran 1878'de Karlskrona'dan ayrıldı, 17 Temmuz'dan 21 Temmuz'a kadar Tromsø'da mola verdi. Tromsø'da Vega'ya Edvard Holm Johanssen komutasındaki kargo gemisi Lena katıldı. Gemiler 19 Ağustos 1878'de Avrasya kıtasının en kuzey ucu olan Çelyuskin Burnu'na ulaştı. Ancak Lena 27 Ağustos'ta Lena nehrinden Yakutsk'a doğru yol alırken, Vega sadece birkaç mil genişliğinde dar bir buzsuz şeridin bulunduğu sahil boyunca doğuya devam etti.

Vega'nın ilerleyişi 28 Eylül 1878'de, Bering Boğazından sadece birkaç gün uzaklıktaki Neshkan'daki Chukchi Yarımadasında kıyıdan yaklaşık 1,5 kilometre uzakta buz kütlesi içinde durdu. Keşif ekibi kışı orada geçirdi. Vega ancak bir sonraki yaz, 18 Ağustos 1879'da buzdan kurtarılabildi ve 20 Ağustos'ta Bering Boğazına ulaştı. Yaklaşık iki ay boyunca Japonya'da onarım için duran Vega, Hint Okyanusu ve Süveyş Kanalı üzerinden İsveç'e geri döndü. Stockholm'e 24 Nisan 1880'de geri döndü.

Kaynakça

  1. ^ Nordenskiöld, A. E. (2010). The Voyage of the Vega Round Asia and Europe. General Books. ISBN 9781153782234. 
  2. ^ "Vega-expeditionen genom Nordostpassagen 1878-1880". University of Gothenburg. 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Nisan 1, 2019. 
  3. ^ W. Carlgren. "Oscar Dickson". Svenskt biografiskt lexikon. 10 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Nisan 1, 2019. 
  4. ^ "Aleksander Michajlovitj Sibiriakov". Nordisk familjebok. 27 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Nisan 1, 2019. 
  5. ^ Wilhelm Odelberg. "A A Louis Palander af Vega". Svenskt biografiskt lexikon. 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Nisan 1, 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

29 Ekim, Miladi takvime göre yılın 302. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 63 gün vardır.

25 Nisan, Miladi takvime göre yılın 115. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 250 gün vardır.

4 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 124. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 241 gün vardır.

10 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 130. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 235 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

İsveç, resmî adıyla İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Clements Markham</span>

Sir Clements Robert Markham, İngiliz coğrafyacı, kâşif ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı zoologlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Zoolog, zooloji denilen hayvan bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan zoologların adları Uluslararası Zoolojik Adlandırma Koduna (ICZN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

Bu, bilimle uğraşan kadınların nadir olduğuna inanılan zaman dilimini ele almayı amaçlayan tarihsel bir listedir. Bu nedenle aşağıdaki liste 20. yüzyıl ile bitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Makarov</span>

Stepan Osipoviç Makarov Rus İmparatorluk Donanması'nda son derece başarılı Rus koramiral ve okyanus bilimcici. Rusya Bilimler Akademisi tarafından yazmış olduğu birçok kitap nedeniyle ödüllendirildi. Batmazlık teorisinin yazarı ve Kiril tabanlı semafor alfabesinin geliştiricisidir. Buzkıran gemilerin kullanımı konusunda ısrarcıydı ve onun tasarladığı ilk buzkıran olan Yermak inşa edildi. Sahalin adasındaki Shiritoru kasabası, 1946'da onuruna Makarov olarak yeniden adlandırıldı.

Bruno Andreas Liljefors (Swedish pronunciation: [ˈBrʉ̌ːnʊ ˈlɪ̂lːjɛˌfɔʂ] İsveçli ressam. En çok doğası ve hayvan motifleriyle, özellikle dramatik durumlarla tanınır. On dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarının en önemli ve muhtemelen en etkili İsveç yaban hayatı ressamıydı. Ayrıca sıralı resimli hikâyeler çizdi ve onu ilk İsveç çizgi roman yaratıcılarından biri yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Linnaeus'un Havarileri</span>

Linnaeus'un Havarileri, dünya çapında botanik ve zoolojik keşifler yapan ve botanikçi Carl Linnaeus tarafından görevlendirilen ya da önerilen bir grup öğrenciyi tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Söz konusu keşifler 18. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşti ve bu öğrenciler Linnaeus tarafından 'havariler' olarak adlandırıldı.

Johan Peter Falk, İsveçli bir botanikçi ve Carl Linnaeus'un havarisi. Bitkibilim mahlası Falk'tır. Falkia cinsi onuruna adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Axel Ohlin</span> İsveçli zoolog

Axel Gabriel Ohlin İsveçli bir zoolog ve Arktik ve Antarktika kaşifiydi.

Güçlü Magnus 1120'lerden y. 1132'ye kadar Götaland ve güney İsveç'te hüküm sürmüş Danimarka düküdür. İsveçliler tarafından kral seçilip seçilmediği tartışmalıdır, ancak yine de bazen modern İsveç hükümdarları listesinde I. Magnus olarak bulunur. Snorri Sturluson ona Güçlü Magnus lakabını verir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Palander</span> İsveçli amiral

Adolf Arnold Louis Palander af Vega İsveçli bir deniz subayıdır ve çoğunlukla Adolf Erik Nordenskiöld'ün Kuzeydoğu Geçidi'ne yönelik ilk başarılı girişimi olan Vega seferinin kaptanı olarak hafızalara kazınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anders Jahan Retzius</span>

Anders Jahan Retzius, İsveçli bir kimyager, botanikçi ve entomologtur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kuzey Keşif Gezisi</span>

Büyük Kuzey Keşif Gezisi veya İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, Sibirya'nın Arktik kıyılarının çoğunu ve Kuzey Amerika kıyı şeridinin belli bölümünü haritalayarak haritalardaki "beyaz alanları" büyük ölçüde azaltan tarihin en büyük keşif girişimlerinden biriydi. Rusya İmparatoru Büyük Petro tarafından tasarlandı, ancak Rus İmparatoriçesi Anna ve Elizabeth tarafından uygulandı. Keşif gezisinin ana organizatörü ve lideri, daha önce Büyük Petro tarafından Birinci Kamçatka Keşif Gezisi'ne liderlik etmek üzere görevlendirilen Vitus Bering'di. İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, kabaca 1733'ten 1743'e kadar sürdü ve daha sonra elde ettiği başarılar nedeniyle Büyük Kuzey Keşif Gezisi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Schmidt</span>

Otto Yulyeviç Shmidt, daha çok Otto Schmidt olarak tanınan, Sovyet bilim insanı, matematikçi, astronom, jeofizikçi, devlet adamı ve akademisyen.

Joseph Billings kariyerinin çoğunu Rusya'da geçiren İngiliz denizci, hidrograf ve kâşif. 1790-1794 yılları arasında Kuzeydoğu Geçidi'ni arayan ve Alaska ile Sibirya kıyılarını keşfeden bir deniz seferine komuta etti. 1797-1798 yılları arasında Karadeniz'de hidrografik araştırmalar yaptı.