İçeriğe atla

Vedat Mengi

Vedat Mengi
Türkiye Büyük Millet Meclisi
11. Dönem Milletvekili
Görev süresi
1 Kasım 1957 - 25 Mayıs 1960
Seçim bölgesi1957Niğde
Kişisel bilgiler
Doğum 1917
Bor, Niğde
Ölüm 17 Temmuz 1982
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Vedat Mengi (1917, Bor, Niğde - 17 Temmuz 1982), Türk siyasetçi.

Babası Halit Mengi, Annesi Ülfiye Mengi'dir.[1] Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Erzincan Hakim Muavinliği, Tunceli ve Nevşehir Cumhuriyet Müddeî-i Umûmîliği, Afyonkarahisar Ağır Ceza Azalığı, Osmaniye Ağır Ceza Cumhuriyet Müddei Umumiliği, Akşehir Sulh Ceza Hâkimliği, serbest avukatlık ve TBMM XI. Dönem Niğde milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1]

1943 – 1945 yıllarında Erzurum 9. kolorduda askeri adli hâkim olarak askerlik vazifesini yaptı. 1946 yılında Ankara mahkemesinde hâkimlik stajına başladı. Haziran 1946’da Erzincan Hâkim Muavinliğine tayin edildi. Aynı yılın Ağustos ayında Erzincan’dan Tunceli C. Müddeiumumîliğine naklen tayin edildi. 1957’de Nevşehir Cumhuriyet Savcılığına, 1949 yılında da Afyon Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliğine tayin edildi. 1952 yılına kadar bu görevde kaldıktan sonra Osmaniye Ağır Ceza Cumhuriyet Savcılığına naklen tayin edildi. 1956’da tenzilen Akşehir Sulh Ceza Hâkimliğine nakledildi. Bir buçuk ay bu görevde kaldıktan sonra istifa ederek Bor’da serbest avukatlık yapmaya başladı. Aynı zamanda CHP ilçe Başkanlığı’nda bulundu. 1957’ye kadar bu görevde bulundu.

1957 seçimlerinde aldığı 40642 oyla milletvekili seçildi. Dönem içinde Nafia Encümeni’nde görev aldı.[2]

Milletvekiliği sırasında Niğde ili sorunlarının çözümü sulama ve elmacılığın kooperatifleşmesi yönünde çaba verdi. Yeşil Bor Gazetesi'nde yayınladığı makalesinde de elmanın değer bulmasının bölge için önemine dikkat çekti. Halaç Köyü Elma deresi suyunun verimli kılınması girişimlerinde de bulundu. İlçenin sorunlarına, babasının çözümüne emek verdiği konulara eğildi.

Kaynakça

  1. ^ a b "TBMM Albümü 2. Cilt (1950-1980)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Türk Parlamento Tarihi TBMM - XI. Dönem 3. Cilt. Prof. Dr. Zühtü Arslan. TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Yayınları NO:156" (PDF). 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin illeri</span> Türkiye Cumhuriyetinin birinci düzey idari bölümü

Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Niğde (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Niğde, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda ve Kapadokya bölgesinde yer alan merkezi Niğde kenti olan idari birimdir. Rakımı 1.229 m olan Niğde ilinin 2023 yılı itibarıyla nüfusu 377.080'dir.

<span class="mw-page-title-main">YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi</span> Tarih boyunca website erişim engeli listesi

YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından ilki 6 Mart 2007'de, ikincisi ise 17 Ocak 2008'de olmak üzere birkaç kez engellenmiştir. Bu engelleme, Türkiye'de ve dünyada çeşitli yankılar uyandırmıştır. 31 Ekim 2010 tarihinde ise bir telif ajansı Atatürk'e hakaret eden videoların hakkını satın aldı ve sonra siteden kaldırdı. Savcılığın isteğiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı YouTube'a erişim engelini kaldırdı, fakat kısa bir süre sonra yasak tekrar işleme konulmuştur. Servisleri en çok kullanılan internet siteleri arasında yer almıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Mengi</span> Türk siyasetçi

Halit Mengi, Türk siyasetçi.

Şefik Tugay, Türk siyasetçidir.

Fikri Apaydı, Türk siyasetçidir.

Şahap Kitapçı ya da Şehabettin Kitapçı, Türk siyaset adamı.

Osman Hacıbaloğlu, Türk siyasetçidir.

Hüseyin Avni Yurdabayrak, Türk siyasetçidir.

Ahmet Muhlis Tümay -, Türk siyasetçi.

Feyzi Kalfagil, -, Türk siyasetçi.

Yusuf Kenan Orer, Türk siyasetçi.

Şevket Candaner, Türk siyasetçidir.

İsmail Hadımlıoğlu, Türk siyasetçidir.

Abbas Ali Çetin, Türk siyasetçidir.

Fevzi Esatoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Besime Konca</span>

Besime Konca, Türk siyasetçi. 2015 genel seçimleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil etti. 2017 yılında hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası sebebiyle milletvekilliği düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hamdi Türe</span> OsmanlI Türkü siyasetçi ve Kastamonu milletvekili

Hamdi Türe tam adıyla Ahmet Hamdi Türe, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.