
Eskişehir, Türkiye'nin Eskişehir ilinin merkezi olan şehirdir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, Avrupai tarzdadır. Ayrıca içerisinde Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir.

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

Vecihi Hürkuş, Türk savaş pilotu, havacılık mühendisi ve havacılık öncüsüdür. Türkiye'nin ilk uçağı VECİHİ K-VI'yı inşa etmiş ve ülkenin ilk sivil uçuş okulunu kurmuştur.

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.
Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

Ankara Türk Hava Kurumu Müzesi ya da kısaca THK Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan müzedir. Ankara'da tarihi Paraşüt Kulesi'nin yanında havacılık tarihine, Türk Hava Kurumu'nun çalışmalarına ilişkin belge, fotoğraf ve maketlerin sergilendiği müze 19 Mayıs 2002'de ziyarete açılmıştır.

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, Yeşilköy'de askeri havaalanın bitişiğinde yer alan ve Türk hava kuvvetlerine ait uçakların sergilendiği müzedir.

Hasan Polatkan Havalimanı, eski adıyla Anadolu Havalimanı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne ait olan havalimanı. Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde bulunmaktadır.

TUSAŞ Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır. Adı Birinci Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı gazisi, ilk Türk uçak üreticisi Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir.

Havacılık Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'in 8 km dışındaki Madrid-Cuatro Vientos Havalimanında bulunan kamuya açık havacılık müzesidir.

Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan ve 18 Mayıs 2003 tarihinde Bandırma Vapuru Müzesi adıyla açılan müze.
Hürkuş Hava Yolları, Bursa, Türkiye merkezli İlk Türk sivil hava yolu şirketidir. Hürkuş Hava Yolları, Türkiye'de tarifesiz uçuşlar düzenlemiştir. İstanbul-Bursa, İzmir-Aydın ve İzmir-Milas, İstanbul-Zonguldak-Ankara, İzmir-Muğla ve İstanbul-Ankara, İstanbul-Bursa-İzmir ve İstanbul-Eskişehir-Afyon seferleri yapmıştır. Sloganı "Hür Türkiye’nin semalarında Hürkuş’lar da uçuyor"dur.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Odunpazarı, Eskişehir'de yer alan daktilo müzesidir. Restore edilen Şamlıoğlu Konağı'nda 2016 yılında açılan ve koleksiyonu bakımından Türkiye'deki ilk müze olma niteliği taşıyan Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi'nde, ülkedeki çeşitli isimlerin daktiloları sergilenmektedir.

Hürkuş: Göklerdeki Kahraman, Savaş Korkmaz tarafından kaleme alınan 2018 yapımı dram ve tarihî film. Filmin yönetmenliğini Kudret Sabancı, görsel efektlerini ise filmin ortak yapımcısı olan Mehmet Çetin üstlenmiştir.

Ankara Havacılık Müzesi ya da Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu ve işlettiği askeri havacılık müzesidir. Müze, Ankara'nın Etimesgut ilçesi sınırlarında, İstanbul Yolunun 12. kilometresinde Şaşmaz mevkiinde yer almaktadır. Müze alanı 64.321 m2 (692.350 ft2)'dir.

Aeropark, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı'nın yanında olan bir açık hava havacılık müzesidir. Müze, eski ulusal havayolu Malév tarafından kullanılmış olan neredeyse tüm uçak tiplerini içeren Macar sivil havacılık tarihine dayalıdır.

VECİHİ K-VI, eğitim ve keşif uçağı olup, inşa edilen ilk Türk uçağıdır. Kurtuluş Savaşı sırasında Türk Hava Kuvvetleri'nde uçak eksikliğinden dolayı havacı Vecihi Hürkuş tarafından 1923'te tasarlanmış ve arkadaşlarının yardımıyla ancak 1924 sonunda tamamlanmıştır. Uçağı sertifikalandıracak komitede yetkili personel eksikliğinden dolayı uçuş izni almamasına rağmen Hürkuş, K-VI'yı ilk kez Ocak 1925'te uçurdu ve bu yüzden hapis cezası aldı. Daha sonra affedildi, ancak kararı takiben hava kuvvetlerinden ayrıldı. Uçağı geri almak için başarısız girişimlerde bulundu ve Vecihi K-VI sonunda bilinmeyen nedenlerle imha edildi.

Merkez Hava Kuvvetleri Müzesi Rusya'da Moskova Oblastı bölgesinde Monino'da yer alan bir havacılık müzesidir. Merkezi Silahlı Kuvvetler Müzesi'nin bir şubesidir. Sergilenen 173 uçak ve 127 uçak motoru koleksiyonu ile dünyanın en büyük havacılık müzelerinden biridir. Ayrıca Sovyet uçakları için en büyük müzedir. Müzede ayrıca Soğuk Savaş dönemi Amerikan casusluk ekipmanları, silahlar, aletler, üniformalar,sanat eserleri ve kitap, film ve fotoğraf içeren bir kütüphane de dahil olmak üzere ek sergiler bulunmaktadır.

Dokuma Park Açık Hava Müzesi, Antalya'nın Kepez ilçesinde bulunan Dokuma Park'ta bulunan, Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki tarihî eserlerin minyatürlerinin sergilendiği bir açıkhava müzesidir. 10 bin metrekarelik bir alanda kurulu müzede 1/25 oranında küçültülmüş 84 adet maket sergilenmektedir.

Silivri Kalepark, İstanbul'un Silivri ilçesinde tarihi kalenin içinde yer alan bir eğlence parkıdır. Yerel belediyeye ait olan park, restorasyon çalışmalarının ardından 2020 yılında açılmıştır. Park, şehirde ve çevresinde bulunan taş eserlerin sergilendiği açık hava müzesi içermektedir.