İçeriğe atla

Vecihe Daryal

Vecihe Daryal
insan
cinsiyetikadın Değiştir
vatandaşlığıTürkiye Değiştir
doğum tarihi17 Nisan 1908 Değiştir
doğum yeriİstanbul Değiştir
ölüm tarihi12 Kasım 1970 Değiştir
ölüm yeriİstanbul Değiştir
defin yeriMerkezefendi Mezarlığı Değiştir
ana diliTürkçe Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerTürkçe Değiştir
mesleğimüzisyen Değiştir
aktif yılları (başlangıç)1926 Değiştir

Vecihe Daryal, (9 Nisan 1908, İstanbul - 12 Kasım 1970, Ankara), Türk kanun sanatçısı.

İstanbul’da Beylerbeyi’nde doğdu. Kanuna Şevki Bey’in yeğeni Nazire Hanım’dan ders alarak başladı. Dârülelhan’da musiki eğitimi gördü. 1926’da Kız Muallim Mektebini bitirdi ve aynı yıl İstanbul Radyosu’na girdi. 1938’de Ankara Radyosu’na geçti. 1953’te İstanbul Radyosu’na döndü ve ayrıca Konservatuvar İcra Heyeti’ne girdi. Bağdad ve Lefkoşa’da konserlere katıldı. 1966’da kanun icracısı ve hoca olarak tekrar Ankara Radyosu’na geçti. Şeker hastası olan Daryal şeker komasına girerek kaldırıldığı hastanede 12 Kasım 1970 Perşembe günü hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul’a götürülerek 14 Kasım 1970'te Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Daryal Hasan Ferit Alnar’dan sonra Türk musikisinin en büyük kanun virtüözlerinden biridir. Klasik kemençeci Ruşen Kam ile Ankara Radyosu’nda yaptıkları kayıtlardan bazıları Kalan Müzik tarafından yayınlanmıştır. Güftesi Hikmet Münir Ebcioğlu’na ait “Gül Yüzün Soldukca Ömrümden Siler Her Neş'eyi” adlı Nişaburek makamında müsemmen usulünde bir şarkısı bilinmektedir.

Dş bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Gönül Yazar, Türk sanat müziği şarkıcısı ve sinema oyuncusu. Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimlerden biridir.

Ender Doğan, Klasik Türk müziği sanatçısı ve neyzendir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Turan</span> Türk oyuncu

Süleyman Turan, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

Mustafa Muzaffer İlkar, Türk müziği solisti, bestecisi.

Yaşar Özel, "Ses Kralı" unvanıyla da bilinen bas bariton sesli Türk sanat müziği solistidir.

Muzaffer Arslan, ödüllü Türk film yapımcısı, film yönetmeni.

Meral Uğurlu, Türk Sanat Müziği yorumcusu.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Ahmet Üstün, Türk ses sanatçısı, besteci ve oyuncu.

Hürkuş Hava Yolları, Bursa, Türkiye merkezli İlk Türk sivil hava yolu şirketidir. Hürkuş Hava Yolları, Türkiye'de tarifesiz uçuşlar düzenlemiştir. İstanbul-Bursa, İzmir-Aydın ve İzmir-Milas, İstanbul-Zonguldak-Ankara, İzmir-Muğla ve İstanbul-Ankara, İstanbul-Bursa-İzmir ve İstanbul-Eskişehir-Afyon seferleri yapmıştır. Sloganı "Hür Türkiye’nin semalarında Hürkuş’lar da uçuyor"dur.

Naim İlgün Soysev, Türk bestekâr.