İçeriğe atla

Vatandaş Dayanışması Partisi

Kontrol Edilmiş
Vatandaş Dayanışması Partisi
KısaltmaVHP
Genel başkanSabir Rüstemhanlı
Genel Başkan VekiliFezail İbrahimli
Slogan(lar)Kurtuluşumuz Vatandaş Dayanışmasıdır!
Kuruluş tarihi26 Eylül 1992 (kuruluş)
3 Kasım 1992 (resmi kayıt)
ÖnceliAzerbaycan Halk Cephesi
MerkezBakü, Azerbaycan
Üyelik (2009)30.000
İdeolojiMillî muhafazakârlık
Sağ popülizm
Siyasi pozisyonSağ
MM
3 / 125
Belediye üyeleri
5 / 15.156
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi
1 / 648
(Esas)
İnternet sitesi

Vatandaş Dayanışması Partisi (AzericeVətəndaş Həmrəyliyi Partiyası), 26 Eylül 1992 tarihinde “istiklâlci” milletvekili, Halk Harekâtının liderlerinden Sabir Rüstemhanlı liderliğinde kurulan Azerbaycan siyasi partisi. Adalet Bakanlığınca resmi olarak 3 Kasım 1992 tarihinde kuruldu. Parti tüzüğüne göre resmi kısaltması “VHP”, simgesi ok, yay ve kalkandan ibaret logodur. Millî Mecliste 3 milletvekili ile VHP ana muhalefeti temsil eden siyasi partidir. Genel başkanı Sabir Rüstemhanlı ana muhalefet partisi lideridir.

VHP’nin hâlen ana amaçları Azerbaycan topraklarının tümünün işgalden kurtarılması, göçmenlerin kendi topraklarına dönmesi, ifade özgürlüğü ve tümüyle demokratik bir toplumun kurulması olarak kalmaktadır.

VHP’nin 84 rayon (il) ve 1 Özerk Cumhuriyet başkanlığı var. Partinin bugüne kadar 6 (8) kurultayı düzenlenmiştir.

Partinin resmi basın kuruluşları “Vatandaş Dayanışması” gazatesi ve “Bakü Tebriz” dergisidir.

Parti Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisinde 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Parti meclis başkanlığında da temsil edilmektedir. VHP genel başkan 1. yardımcısı, milletvekili mart 2020’den (6. dönem) Fezail İbrahimli Meclis Başkan Yardımcısı görevini sürdürmektedir.

İdeoloji

Azerbaycanca "həmrəylik" olarak geçen "dayanışma", birlik ve beraberlik ideolojisini destekleyen VDP tüm Azerbaycanlıların siyasi, dini görüşlerine, ekonomik ve kültürel durumuna bakmaksızın bütün olmasını destekliyor. Parti siyasi yelpazede merkez konumundadır.

Yapılanma

Kurultaylar

Kurultay Tarih Seçilen Başkan Aday
1. (Kuruluş) Kurultay 3 Kasım 1992 Sabir RüstemhanlıSabir Rüstemhanlı (Tek aday)
2. Kurultay
3. Kurultay
4. Kurultay 24 Aralık 2007
5. Kurultay
6. Kurultay
7. Kurultay
8. Kurultay 14 Şubat 2021

Seçimler

Parti kuruluşundan bu yana 6 genel (tüm), 1 ara genel ve 5 yerel seçime (tüm) katılmıştır.

Notlar

  1. ^ Merkezî Seçim Komisyonu'nun açıkladığı verilere göre Vatandaş Dayanışması Partisi tarafından aday gösterilen 61 kişi belediye üyesi seçilmiştir. Bununla beraber parti tarafından aday gösterilmeyen üyeler de eklenince Yeni Azerbaycan Partisi üyesi olan toplamda 115 kişi belediye üyesi seçilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Adalet, Hukuk, Demokrasi Partisi, kısaca AHD Partisi veya eski adıyla Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi, Azerbaycan'daki siyasi partilerden biridir. 3 Nisan 2004 tarihinde ikiye bölünen AHCP'yi birleştirme amacıyla kuruldu. Merkez sağ siyasi partidir. Kurucusu ve mevcut başkanı Kudret Hasanguliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ümit Partisi</span>

Azerbaycan Ümit Partisi Azerbaycan'da bir siyasi parti. Merkez-sağ eğilimlidir. Liberal görüşlere sahip olan Ümit Partisi 1. (Kuruluş) Kurultayında 5 Mayıs 1993'te "Altın Kalem" ödüllü Ebulfet Ahmedov tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Millî Meclis (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin parlamentosu

Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi - Azerbaycan Cumhuriyetinin anayasal devlet organı. Tek meclisli parlamentodur ve 125 milletvekilinden ibarettır. Milletvekilleri liste usulü çoğunluk sistemi, genel, eşit ve direkt seçim hukuk esasında hür, kişisel ve gizli oylama yolu ile 5 yıllık döneme seçiliyor.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabir Rüstemhanlı</span>

Sabir Rüstemhanlı –Vatandaş Dayanışması Partisinin genel başkanı, Azerbaycanın halk şairi, 6 dönem Azerbaycan milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Alternatif Partisi</span> Azerbaycanda muhalif siyasi parti (REAL)

Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Azerbaycan'da 2009'da anayasa değişikliği referandumuna itiraz olarak kurulan hareket. Hareket 2018'de siyasi partiye çevrildi. 31 Ağustos 2020'de Adliye Bakanlığı'nca resmî devlet kaydına alındı.

Azerbaycan Demokrat Partisi, Azerbaycan'da 26 Ocak 1991'de Serdar Celaloğlu tarafından kurulan, 3 Şubat 2000'de resmi kayıtlara alınan siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi</span>

Azerbaycan Millî İstiklal Partisi veya kısaca AMİP, bağımsız Azerbaycan tarihinde ilk resmî kayda alınan siyasi parti. Parti dönemin Azerbaycan Halk Cephesi kurucusu İtibar Mammadov liderliğinde kurulmuştur. 1992-1993 ve 1995-2000'li yıllarda ana muhalefet partisi olmuştur.

Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası, kısaca Millî Şura 7 Haziran 2013 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bir sıra siyasi partilerin ve siyasetçilerin katılımıyla oluşturulan siyasi ittifak. Önceleri ittifakın başkanlığını Rüstem İbrahimbeyov yürüttü.2 Temmuz 2013 tarihinde Rüstem İbrahimbeyov ittifakın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak belirlendi. İttifak dahili itirazlar ve Rüstem İbrahimbeyov'un geri çekilmesi sonrası ittifakın başkanı ve ortak adayı Cemil Hasanlı olarak belirlendi İttifak seçimlere ortak aday belirleyerek katıldı. Ortak aday Cemil Hasanlı %5.53 oy alarak, rakip İlham Aliyev'den sonra en yüksek oy oranını almıştır.

Bizim Azerbaycan İttifakı, kısaca Bizim Azerbaycan 29 Mart 2003 tarihinde 2003 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 29 siyasi partinin ve 67 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulan siyasi ittifak. İttifak ilk önce seçim ittifakı olarak oluşturulsa da, siyasi partiler ittifakına dönüşmüştür. İttifakın ortak cumhurbaşkanı adayı İsa Gamber olarak belirlendi. Seçimlere kadar çokça miting düzenleyen ittifak seçimlerde en güçlü rakip olarak görülüyordu

<span class="mw-page-title-main">Azatlık İttifakı</span> Azerbaycanda bir seçim ittifakı (2005–2010)

Azatlık İttifakı, kısaca Azatlık 2005 tarihinde 2005 Azerbaycan genel seçimleri öncesi Azerbaycan Demokrat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Müsavat Partisi tarafından kurulan seçim ittifakı. Önceleri "Üçlük" ve "Uğur" adlanmıştır. İttifak turuncu devrimlerden etkilenerek rengini turuncu olarak belirledi. Dışarıdan Azerbaycan Halk Partisi tarafından desteklendi, AHP genel başkanı Penah Hüseyn istifa ederek bağımsız siyasetçi olarak İttifaka katıldı. İttifaktan Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan resmi sonuçlarca 7, Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanan resmi sonuçlarca ise 5 milletvekili seçildi. Müsavat Partisinin seçimleri boykot etmemesi üzerine Azatlık İttifakının feshi söz konusu olsa da 17 Şubat 2006 tarihinde Azatlık İttifakı yeniden AHCP, ADP, VİP ve ALP tarafından siyasi ittifak olarak kuruldu. 2010 Azerbaycan genel seçimlerinde AHCP'nin ittifak dışında olan Müsavat'la yeni ittifak kurması sebebiyle Azatlık İttifakı feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">2006 Azerbaycan ara genel seçimleri</span>

2006 Azerbaycan Ara Genel Seçimleri, Azerbaycan Millî Meclisi 3. dönem üyelerinin belirlenmesi için Kasım 2005'te yapılan milletvekili genel seçimlerinde 9 sayılı Binegedi İkinci, 38 sayılı Gence Nizami İkinci, 42 sayılı Sumgayıt İkinci, 110 sayılı Zagatala seçim çevresinin sonuçları Merkezi Seçim Komisyonu tarafından, 31 sayılı Surahanı İkinci, 44 sayılı Sumgayıt-Abşeron, 69 sayılı Celilabad-Masallı-Bilesuvar, 103 sayılı Gedebey, 106 sayılı Tovuz-Kazah-Ağstafa, 119 sayılı Ağdam Köy seçim çevresinin sonuçları ise Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun sonuçlarını iptal ettiği seçim çevrelerinde YAP adayları birinci olmuştu. Diğer sonuçları iptal edilen seçim çevrelerinden 31 sayılı Surahanı İkinci, 44 sayılı Sumgayıt-Abşeron, 69 sayılı Celilabad-Masallı-Bilesuvar, 103 sayılı Gedebey, 106 sayılı Tovuz-Kazah-Ağstafa, 119 sayılı Ağdam Köy seçim çevresinden sırasıyla Azatlık İttifakı ortak adayı, AHCP genel başkanı Ali Kerimli; YAP adayı Tevfik Hüseynli; Azatlık İttifakı ortak adayı, AHCP Yüksek Meclisi başkanı Gulamhüseyn Alibeyli; bağımsız aday Fahrettin Gamberov; YAP adayı Bahtiyar Sadıkov seçimleri birinci bitirmişti. Bu 10 seçim çevresinde seçim sonuçlarının iptal edilmesi nedeniyle 13 Mayıs 2006 tarihinde yapılan yenileme seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ocak 2001 Azerbaycan ara genel seçimleri</span>

Ocak 2001 Azerbaycan Ara Genel Seçimleri, Azerbaycan Millî Meclisi 2. dönem üyelerinin belirlenmesi için Kasım 2000'de yapılan milletvekili genel seçimlerinde 10 sayılı Hatai İkinci, 38 sayılı Sumgayıt Birinci, 51 sayılı Ağsu-Kürdemir, 68 sayılı İmişli seçim çevrelerinin sonucu Merkezi Seçim Komisyonu tarafından, 7 sayılı Yasamal İkinci, 9 sayılı Hatai Birinci, 53 sayılı Astara, 56 sayılı Berde Şehir, 65 sayılı Kusar, 94 sayılı Hacıgabul- Salyan ve 99 saylı Şemkir seçim çevrelerinin sonuçları ise Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu 11 seçim çevresinde seçim sonuçlarının iptal edilmesi nedeniyle 7 Ocak 2001 tarihinde yapılan yenileme seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Azerbaycan genel seçimleri</span> Azerbaycanda parlamento seçimi

2020 Azerbaycan genel seçimleri, 9 Şubat 2020 tarihinde yapılan ve Azerbaycan Millî Meclisi 6. döneminin 125 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. Normal şartlarda 8 Kasım 2020 tarihinde yapılması gereken seçim, Yeni Azerbaycan Partisi milletvekillerinin talebi, cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in onayı ile 5. dönem Azerbaycan Millî Meclisinin feshedilmesi üzerine cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından erkene alınmıştır. Bu seçim Azerbaycan tarihinde ilk erken genel seçim olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">2005 Azerbaycan genel seçimleri</span>

2005 Azerbaycan genel seçimleri, 6 Kasım 2005 tarihinde yapılan ve Azerbaycan Millî Meclisi 3. döneminin 125 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">2000 Azerbaycan genel seçimleri</span>

2000 Azerbaycan genel seçimleri, 5 Kasım 2000 tarihinde yapılan ve Azerbaycan Millî Meclisi 2. döneminin 125 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Asım Mollazade</span>

Asım Nazım oğlu Mollazade, siyasetçi, Demokratik Islahatlar Partisi kurucu genel başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi eski genel başkan yardımcısı (1994-2005), tıp bilimleri doktoru.

Sabir Kamal oğlu Hacıyev - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Hukuk siyaseti üzere Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Müşaviri (1991-1992), Azerbaycan SSC Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı (1998-1990), Vatandaş Birliği Partisi Genel Sekreteri (1999-2003), Vatandaş Birliği Partisi 2. ve son Genel Başkanı.

Fezail Feyruz oğlu İbrahimli, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkan Yardımcısı, Vatandaş Dayanışması Partisi Genel Başkan 1. Yardımcısı, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Meclis İçtimai Birlikler ve Dinî Kurumlar Komitesi Başkanı.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.