İçeriğe atla

Vatan ve Namık Kemal (film, 1951)

Vatan ve Namık Kemal
Film afişi
YönetmenTalat Artemel
Sami Ayanoğlu
Cahide Sonku
YapımcıCahide Sonku
SenaristCahide Sonku
Münir Hayri Egeli
Talat Artemel
Hikâye (eser)Münir Hayri Egeli
MüzikFerit Alnar
Görüntü yönetmeniKriton İlyadis
StüdyoSonku Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1951
Çıkış tarih(ler)i22 Şubat 1951 (1951-02-22)
Süre89 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Vatan ve Namık Kemal, yönetmenliğini Talat Artemel, Sami Ayanoğlu ve Cahide Sonku'nun üstlendiği 1951 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Cahide Sonku'dur.

Oyuncular

Filmin başlıca oyuncuları,

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahide Sonku</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Cahide Sonku ya da doğumdaki adıyla Cahide Serap, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve sinema oyuncusu.

Mustafa Sami Ayanoğlu, Türk tiyatrocu, sinema oyuncusu, yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<i>Aysel Bataklı Damın Kızı</i> 1934 yapımı Türk filmi

Aysel Bataklı Damın Kızı, 1934 yapımı siyah-beyaz Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Talat Artemel</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Talat Artemel, Türk sinema oyuncusu, yönetmen ve senaristtir. Tiyatro sanatçısı Cahide Sonku'nun ilk eşi.

<i>Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır</i>

Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır 1946 yılı yapımı sinema filmi. Senaryosu ve yönetmenliği Şakir Sırmalı'a ait olan film Türk sinemasının 1948 yılında yapılan ilk yarışmasında "En İyi Film" ödülünü kazanmıştır.

<i>Bir Avuç Toprak</i>

Bir Avuç Toprak, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1957 yapımı Türk filmidir. Film, roman uyarlamasıdır.

İlk ve Son, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1955 yapımı Türk filmidir. Film, romandan uyarlamadır.

<i>Domaniç Yolcusu</i>

Domaniç Yolcusu, Şükufe Nihal Başar'ın Domaniç Dağları Yolcusu adlı anı kitabından uyarlanan, senaryosunu Necdet Saner ve Şükufe Nihal Başar'ın yazdığı, Şakir Sırmalı'nın yönettiği ve 1946 yılında çekilmiş, Türk yapımı sinema filmidir. Yapımcısı Ertuğrul Tokdemir'dir.

<i>Senede Bir Gün</i> (film, 1946)

Senede Bir Gün, İhsan İpekçi'nin senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği, Ferdi Tayfur'un yönettiği 1946 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir.

<i>Yuvamı Yıkamazsın</i> (film, 1947)

Yuvamı Yıkamazsın, Kani Kıpçak'ın senaryosunu yazıp yönettiği, 1947 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Yapımcısı, Yorgo Sarris'tir. Bir ailenin yaşadığı büyük bir dram konu edilmiştir.

<i>Akasya Palas</i> Muhsin Ertuğrul filmi (1940)

Akasya Palas, 1940 yılında çekilen, Necdet Mahfi Ayral'ın senaryosunu yazdığı Türk filmi. Muhsin Ertuğrul'un yönettiği filmde Hazım Körmükçü), Cahide Sonku, Vasfi Rıza Zobu ve Perihan Yanal gibi oyuncular oynamıştır. Film Süheyl Eğriboz'un oynadığı ilk sinema filmidir. Filmin senaryosu Mahmut Yesari'nin bir eserinden uyarlanmıştır. Ayazpaşa'da bir köşkte oturan Kamil ve Kami'nin başından geçen olayları konu alır. Dağıtımcılığını İpek Film üstlenmiştir.

<i>Yavuz Sultan Selim Ağlıyor</i> 1952 yapımı Yavuz Sultan Selim filmi

Yavuz Sultan Selim Ağlıyor, yönetmenliğini Sami Ayanoğlu'nun üstlendiği 1952 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Cemil Filmer'dir.

<i>Kıskanç</i> (film, 1942)

Kıskanç 1942 yılında çekilen Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ve aynı zamanda başrolünde de oynadığı Polisiye film. Cahide Sonku, Suavi Tedü, Galip Arcan ve Handan Adalı'nın da oynadığı filmin senaryosunu Nâzım Hikmet yazmıştır.

Altın Portakal Cahide Sonku Ödülü, sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek için Cahide Sonku anısına Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında verilen ödül. Ödül, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonrası yarışmadaki filmlerden birinde kamera arkası ya da önünde çalışmış kadın sinemacılardan birine sunulmaktadır.

<i>Bir Kavuk Devrildi</i> (film)

Bir Kavuk Devrildi, Musahipzade Celal'in tiyatro oyunu olarak yazmış olduğu aynı adlı eserin Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğinde çekilmiş 1939 yapımı Türk filmidir.

Bir Sigara Yüzünden; Muhsin Ertuğrul'un senaryosunu yazıp ve yönetmenliğini yaptığı 1928 yapımı Türk filmidir.

Fakir Aşıkların Romanı, 1971 yapımı Türk sinema filmi. Filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ve Nur Alpan oynamıştır.

Hürriyet Apartmanı, 1944 yapımı Türk filmi.

Dertli Pınar, 1943 çıkışlı Türk sinema filmi.

Türkiye'de sergilen ilk çocuk tiyatrosu oyunudur. Şehir Tiyatroları'nın o zamanki genel müdürü Muhsin Ertuğrul'un tiyatro sanatçılarından M. Kemal Küçük'e yaptırttığı oyun Tepebaşı Dram Tiyatrosu'nda sergilenmiştir. Oyunun yönetmenliğini de yapan M. Kemal Küçük daha sonra hastalanınca oyun Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye konulmaya devam edilmiştir.

İlk önce Cumartesi günleri öğleden sonra ve Pazar sabahları oynanan oyunlar, zaman zaman Çarşamba günleri de oynandı. Giriş ücretleri çocuklara 15 kuruş, velilere 30 kuruştu.