İçeriğe atla

Vasıf Talıbov

Vasıf Talibov
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı
Görev süresi
16 Aralık 1995 - 22 Aralık 2022
Yerine geldiğiNamık Hasanov
Yerine gelenAzer Zeynalov
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Ocak 1960 (64 yaşında)
Bakü, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Partisi Yeni Azerbaycan Partisi
Bitirdiği okul Nahçıvan Devlet Üniversitesi

Vasıf Talıbov (d. 14 Ocak 1960, Aralıg-Nahçıvan), Azerbaycanlı siyasetçi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı ve milletvekili.

Vasıf Talıbov, Genel Başkanı İlham Aliyev olan Yeni Azerbaycan Partisi'nin üyesi ve YAP Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Teşkilatının Başkanıdır.[1] Bölge sakinleri tarafından Türkmenistan eski cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'la kıyaslanan Talıbov, otoriter yönetimi ile bilinmektedir.[2]

Gençliği ve kariyeri

1981 yılında Nahçıvan Devlet Pedagoji Üniversitesi (şu anda Nahçıvan Devlet Üniversitesi) tarih fakültesinden ve 1998 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vasıf Talıbov, Rusça, Azerice, Türkçe ve biraz İngilizce bilmektedir.

İlk olarak, Şerur Rayonunda Damirchi köyünde 1981 yılında öğretmenlik yaptı. 1982'den başlayarak, personel hakkında öğretim görevlisi olarak ve daha sonra Nahçıvan örme eşya fabrikasında özel bölüm başkanı olarak çalıştı.

Siyaset

Eylül 1991 - Nisan 1994 tarihleri arasında Nahçıvan Yüce Meclisi Başkanı baş asistan olarak çalıştı. Nisan 1994'ten Aralık 1995'e kadar dış ekonomik ilişkiler Nahçıvan Başbakanı ilk Milletvekili oldu.

Vasıf Talıbov iktidarı ele geçirmek için Moskova'dan Nahçıvan döndükten sonra Haydar Aliyev tarafından desteklenen ve Haydar Aliyev tarafından kurulan Yeni Azerbaycan Partisi'nin (YAP) kurulmasına katıldı. YAP Yönetim Kurulu üyesidir. 8 Nisan 1995 yılından bu yana YAP Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Teşkilatı Başkanıdır.

Vasif Talıbov 12 Kasım 1995'te, 5 Kasım 2000'da, 6 Kasım 2005'te, 7 Kasım 2010 tarihinde, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi millet vekili olarak seçildi. 3 Aralık 2010 tarihinde ve 28 Kasım 2005'te sırasıyla meclisin birinci oturumlarında, 16 Aralık 1995 tarihinde ve 7 Aralık 2000 tarihinde Yüksek Meclis ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı olarak da seçildi.

Dünya Azerbaycanlıları kongrelerinde ilk (2001), ikinci (2006) ve üçüncü (2011) yılında Koordinasyon Kurulu üyesi olarak seçildi.

Talıbov yönetiminde, Nisan 2009 tarihinde, ticaret, turizm ve çevre koruma konularında Avusturya'nın bir bölgesi olan Styria'ya ticaret için son derece geliştirilen düzenli temaslar başlatılmıştır.[3]

Eleştiriler

Ekonomi, kültürel gelişme ve dış ilişkilerinde ki yararlarına rağmen, Talıbov Nahçivan içinde ve yurt dışında tartışılmaktadır. Eleştirmenler tarafından Talıbov, özerk Azerbaycan bölgesi olan Nahçivan daki rejim muhaliflerine karşı aşırı güç kullanmasıyla bilinmektedir. Sık sık Aliyev ailesinin etrafında egemen oligarşinin bir üyesi olarak görülen onun "kişisel beyliği" olarak bölgeye çalıştırmak için söylenir.

Talıbov iktidarı sırasında, binlerce vatandaş yurt dışında iş için bölgeyi terk ederek daha iyi yaşam koşulları aramaktadırlar.

Ödülleri

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 2010 yılında "Şeref" ordeni ödülüne layık görüldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ Thomas de Waal. Black Garden: Armenia And Azerbaijan Through Peace and War. New York: New York University Press, pp. 271. ISBN 0-8147-1945-7
  2. ^ "Nakhichevan: Disappointment and Secrecy[]". Institute for War and Peace Reporting. 2004-05-19. Retrieved 2004-05-19.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2013. 
  4. ^ http://www.apa.az/en/news.php?id=113875[]
Önce gelen:
Namık Hasanov
Nahçıvan Yüksek Meclisi Başkanı
16 Aralık 1995–22 Aralık 2022
Sonra gelen:
Azer Zeynalov

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Azerbaycan Partisi</span> Azerbaycanda bir siyasi parti

Yeni Azerbaycan Partisi, Azerbaycan'da 91'lerin talebiyle 21 Kasım 1992 tarihinde Haydar Aliyev'in liderliği ile 550 kişilik kurucu üyenin katılımıyla gerçekleşen Kuruluş Kurultayı ile kurulan, 18 Aralık 1992 tarihinde Adalet Bakanlığınca resmi kayda alınan siyasi parti.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri</span> Azerbaycanın bağımsızlığının ardından iki ülke arasında günümüze dek süregelen ilişkiler bütünüdür

Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri, Azerbaycan'ın 1991'deki bağımsızlığının ardından iki ülke arasında günümüze dek süregelen ilişkilerin bütünüdür. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler üyesi olan ülkelerden yalnızca Türkiye tarafından tanınan, sınırlı tanınırlığa sahip bir ülkedir. 1983 yılından beri de facto bağımsız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan tarafından tanınmazken ülkeye bağlı bir özerk yönetim olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti meclisi, yetkisi olmamasına rağmen KKTC′yi 1992 yılında tanımıştır. Dönemin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı Haydar Aliyev'in aldığı bu karar, resmiyet taşımayıp sembolik bir tanıma olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Kurtuluş Günü</span>

Azerbaycan Millî Kurtuluş Günü veya Millî Kurtuluş Günü,(Azerice: Milli Qurtuluş günü) Azerbaycan'ın millî bayramlarından biridir. 15 Haziran 1997 tarihinde ilanı yapılan bayram 1998 yılında anayasaya dahil edilmiş ve her yıl kutlanmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ejder İsmailov</span> Azeri siyasetçi

Ejder İsmailov ya da Ejder Tağıoğlu, Azeri filolog ve siyasetçi. Yeni Azerbaycan Partisi'nin en aktif kurucu üyeleri olan 91`lerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nevruz Memmedov</span> 9. Azerbaycan başbakanı

Nevruz Memmedov, Azeri siyasetçi ve çevirmen. 21 Nisan 2018 ile 8 Ekim 2019 tarihleri arasında Azerbaycan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fezail Ağamalı</span> Azeri politikacı ve profesör

Fezail Ağamalı, Azerbaycanlı siyasetçi, Ana Vatan Partisinin genel başkanı ve tarih bilimleri profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi</span>

Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin en yüksek yasama organıdır.

Dünya Azeriler Dayanışma Günü, 31 Aralık tarihinde Azerbaycanlıların kutladığı birlik günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ziyafet Askerov</span>

Ziyafat Askerov - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Hukuk Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">İtibar Memmedov</span>

İtibar Selidar oğlu Memmedov, Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı (1992-2003), Azerbaycan ana muhalefet partisi lideri, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. dönem milletvekili, Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti milletvekili (1990-1995), Azerbaycan Halk Cephesi kurucu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bahar Muradova</span>

Bahar Avaz kızı Muradova - Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk Problemleri üzere Devlet Komitesi Başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi eski Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3., 4. ve 5. dönem milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Siyavuş Nevruzov</span>

Siyavuş Dünyamalı oğlu Nevruzov, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Meclis Yerel Meseleler Komitesi Başkanı, Yeni Azerbaycan Partisi Gençler Birliği Başkanı (1995-2005) ve Hukukta Felsefe Doktoru.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Anayasası, Nahçıvan ÖC'de resmi yasadır. Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasından sonra özerk devlet'te ikinci anayasa'dır.

Ramil İdris oğlu Usubov - Azerbaycanlı politikacı ve polis, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Konseyi Sekreteri. Daha önce Azerbaycan 7. İçişleri Bakanı (1994-2019) ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Garnizonu</span> Askeri ünite

Nahçıvan Garnizonu, Nahçıvan Ordusu olarak da anılır, eski adıyla 5. Kolordu, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin bölgesel bir askeri oluşumudur. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti topraklarındaki tüm hizmet şubeleri ve militarize müesseselerin yapıları hep birlikte Nahçıvan Garnizonunu oluşturmaktadır. Albay general Kerem Mustafayev'in komutanlığı altında yönetiliyor.

Cahri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin Cahri yerleşim idari mülki yerleşimine bağlı bir yerleşim yeridir. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin 12 Haziran 2020 tarih ve 128-VIQ sayılı Kararı ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin cahri köyü idari mülki dairesi dahilindeki cahri köyüne yerleşim statüsü verilmiş ve cahri köyü idari bölge dairesi, cahri yerleşiminin idari bölge dairesi olarak kabul ediliyordu.