Vaskenyan İlahiyat Fakültesi
Temel bilgiler | |
---|---|
Konum | Sevan Yarımadası, Sevan Gölü, Ermenistan |
Koordinatlar | 40°33′54″K 45°00′39″D / 40.56500°K 45.01083°D |
İnanç | Ermeni Apostolik Kilisesi |
Durum | Etkin |
Mimari | |
Mimari tür | Ermeni mimarisi |
Tamamlanma | 1990 |
Vaskenyan İlahiyat Fakültesi (aynı zamanda Vazgenian, Vazgenyan, Vazgenian Ruhban Okulu), Ermenistan'daki Sevan Gölü kıyısındaki Sevan Yarımadası'ndaki Ermeni Apostolik Kilisesi'nin bir ilahiyat fakültesidir. Kutsal Eçmiyazin Ana Makamı'nın doğrudan denetimi altında faaliyet göstermektedir.
Tarihi
Sevan Vaskeni İlahiyat Fakültesi, Sevan Gölü'nün pitoresk yarımadasında 1990 yılında yeniden kuruldu.[1] Akademi Katolikos I. Vasken'inBaşpsikoposluğu sırasında ve onayıyla ve dönemin Yüksek Patriği ve Tüm Ermeniler Katolikosu daha sonra Araratyan Papalık Piskoposluğu'nun papazı olan II. Karekin'in doğrudan inisiyatifi ile açıldı. Akademi'nin yeniden açılması I. Vasken tarafından teşvik edilip onaylandığı için, 1994 yılında Patrik I. Karekin tarafından Akademi'nin I. Vasken'in onuruna Vaskenyan İlahiyat Fakültesi olarak yeniden adlandırılmasına karar verildi.
Akademi, varlığının ilk aşamalarında, Katolikos Mıgırdiç Hrimiyan (1892-1907) tarafından 1897'de Ruhban Okulu binası olarak inşa edilen yardımcı binada yer aldı. Ancak hiçbir zaman bu amaçla kullanılmadı. 1990'ların başında Ruhban Okulu öğrencileri için hem derslik hem de yurt binası olarak hizmet vermiş ve binanın bir kısmı yemek odası haline getirilmiştir. Ruhban okulu büyüdükçe, Ruhban Okulu mülkü genişletildi ve sınıf olarak kullanılmak üzere bir taş bina eklendi. Orijinal bina tam bir yatakhaneye dönüştürüldü. İki binaya ek olarak, kompleks, Sevan Yarımadası'nda, Sevan Ruhban Okulu'nun kalbi olarak hizmet veren ve bitişiğinde bulunan iki kiliseyi, St. Karapet ve St. Arakelots kiliselerini kapsamaktadır.
Tarihi boyunca her zaman Katolikos tarafından yönetilen ve denetlenen Vaskenyan Ruhban Okulu'nun birkaç dekanı vardı. Khoren Mardirosyan (1990-1991), Sasun Vardanyan (1992-1995), Arşimandrit Arakel Karamyan (1995-1996), Minas Martirosyan (1996-2000), Bagrat Galstanian (daha sonra Başpiskopos) (2000-2003), Garegin Haroutjunnian (2003-2004) ve Mkrtich Proshian (2004'ten itibaren).
Kurulduğundan bu yana Ruhban Okulu'nun programı ve takvimi çeşitli değişikliklere uğradı. Ruhban Okulu ayrıca çeşitli sempozyumlara ev sahipliği yaptı. Her yıl yüzlerce hacı okulu ziyaret etmektedir.
Programlar
Öğrenciler, sayıları Vaskenyan Ruhban Okulu için çok büyük hale geldiğini için, Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı Gevorgian İlahiyat Fakültesi'nde 4., 5. ve 6. sınıflarını tamamladılar.
Ruhban okulunun temel müfredatı, ilahiyat, Kutsal Kilise Babaları, edebiyat, tarih, sanat, yeni ve eski vasiyet, ataerkillik, ayin ve Ermeni Kilisesi geleneklerini içerir.
Her yıl öğrencilerden, arşivleme ve tarihsel amaçlar için yıllık bir yıllığa veya çalışma kataloğuna derlenen çok sayıda yazılı çalışma oluşturmaları beklenir.
2005 yılında ruhban okulu, önemli eserlerin çeviri programını başlattı. İyi çeviri becerisine sahip öğrenciler, önemli eserleri İngilizce ve Rusçaya çevirir; daha sonra bu eserler düzenlenir ve yayınlanır.
Daha sonra ekolojik sorunları ele alan bir Yeşil Teoloji programı tanıtıldı.[2]
Binalar
Sevan Gölü Vaskenyan Akademisi, Sevan Yarımadası'nda yer almaktadır. İlk ruhban okulu, 1897'de Katolikos Mıkırtıç Khrimyan (1892-1907) tarafından inşa edilen bir yan binadan oluşuyordu; ancak asla bu amaçla kullanılmadı (1990'ların başında derslik, yatakhane ve yemek odası olarak hizmet verdi). Ruhban okulu büyüdükçe, Ruhban Okulu özelliği genişletildi ve derslik amacıyla kullanılmak üzere bir taş bina eklendi; orijinal bina yatakhane haline getirildi. İki bina arasına yemekhane yapıldı. 2004 yılında bir bina daha eklendi. Yeni bir yurdun eklenmesiyle seminerin kapasitesi artırıldı; kapasitesi 80 öğrenciye çıkarıldı. Gevorgian İlahiyat Fakültesi'nin 150 öğrencisi vardır.
Ruhban okulu, bir akademik ve bir yurt binasından oluşmaktadır. Eski yemek salonu olarak hizmet veren iki binayı birbirine bağlayan daha küçük bir bina daha bulunur. Tepenin başındaki ilahiyat okulunun üzerinde Sevan Gölü'nün birçok sahnesinde tasvir edilen iki kilise, Aziz Karapet ve Havariler Kilisesi bulunmaktadır.
Akademik bina içerisinde oditoryum, 5 amfi, kütüphane ve ofisler bulunmaktadır.
Kiliseler
- Surp Karapet Kilisesi ve Havariler Kilisesi dahil Sevanavank Manastırı.
- 2005 yılı sonunda kutsanan Surp Hakob Şapeli, havanın sert olduğu zamanlarda hizmet verilmesine olanak sağlıyor.
Kaynakça
- ^ "History of the Academy". Mother See of Holy Etchmiadzin official website. 30 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020.
- ^ "Special Programs". Mother See of Holy Etchmiadzin official website. 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2009.
- "Armenia's diaspora funds a religious revival". The Christian Science Monitor. 16 Nisan 2007. 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2010.
Dış bağlantılar
- Kutsal Eçmiadzin Ana Görseli: Vaskenian Teoloji Akademisi 25 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.