İçeriğe atla

Vasilissa (isim)

Vasilissa
Bilge Prenses Vasilisa veya Güzel Vasilisa, bir Rus masal karakteridir. Burada Güzel Vasilisa Baba Yaga'nın kulübesinde görülmektedir.
CinsiyetKadın
Köken
Sözcük/AdYunanca, Rusça
AnlamKraliçe, imparatoriçe
Diğer adlar
Takma ad(lar)Vasya
İlgili adlarBasilia, Basilissa, Basilla, Vassa, Vasilia, Vasiliki (Yunanca); Vasilka (Bulgarca); Vasylyna (Ukraynaca); Vasilissa

Rus kadın adı olan Vasilissa (Rusça: Василиса) Yunan kökenli bir isimdir (Yunanca: βασίλισσα, basilissa). "Kraliçe" veya "imparatoriçe" anlamlarına gelmektedir. Basil isminin Rusça şekli olan Vasily (Vasili) isminin dişil halidir.[1][2]

Kullanımı, üçüncü yüzyıldaki Hristiyan çocuk şehidi Vasilissa'dan ve Roma Katolik ile Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından saygı duyulan diğer erken dönem azizlerinden gelmektedir. Yine eski dönem prensesleri tarafından bu ad kullanılmaktaydı.

Bu isme sahip önemli kişiler

  • Vasilisa Bardina (d. 1987), Rus tenisçi
  • Vasilisa Berzhanskaya, Rus opera mezzo-soprano
  • Vasilisa Davankova, Rus buz dansçısı
  • Vasilisa Davydova, Rus tenisçi
  • Vasilisa Forbes, Rus film yönetmeni
  • Vasilisa Kaganovskaia, Rus buz dansçısı
  • Vasilisa Kozhina, Rus gerilla savaşçısı
  • Vasilisa Marzaliuk, Belaruslu güreşçi
  • Vasilisa Melentyeva
  • Vasilisa Semenchuk, Rus serbest stil kayakçısı
  • Vasilisa Volodina, Rus televizyon sunucusu
  • Vasilisa Volokhova, Rus soylu kadın

Kurgusal karakterler

Günümüzde bu isim, Rus masallarında sıklıkla kullanılması nedeniyle bir masal prensesi ile de ilişkilendirilmektedir. Prenses Güzel Vasilisa veya Bilge Vasilisa, "Kurbağa Tsarevna" ve "Güzel Vasilisa" adlı Rus masallarında geçen bir karakterdir. Karakterin statüsü genellikle bir köylü kızından bir prensin karısına yükselir ya da kahramanın zor görevleri başarmasına yardım ettikten sonra evlenen bir prensestir. Kurtarılmayı bekleyen diğer masal kahramanlarının aksine, Vasilisa çoğu zaman hikâyedeki kötü adamı yenmesine yardımcı olacak bir dizi görevi yerine getirir. Masallarda karakter genellikle başarılı bir hizmetçidir ve bu özelliği prensin sevgisini kazanmasında yardımcı olur.[3]

Bu isimdeki kurgusal karakterler şunlardır:

  • Vasilisa Dragomir, Richelle Mead'in Vampir Akademisi kitap serisindeki bir karakter
  • Katherine Arden'in Kış Gecesi üçlemesinin kahramanı Vasilisa Petrovna

Benzer isimler

Notlar

  1. ^ Satran and Rosenkrantz (2007), p. 285
  2. ^ Superanskai︠a︡, A. V. (Aleksandra Vasilʹevna) (2005). Slovarʹ russkikh lichnykh imën : bolee 7500 russkikh imën. Institut i︠a︡zykoznanii︠a︡ (Rossiĭskai︠a︡ akademii︠a︡ nauk). Moskva: ĖKSMO. ISBN 5699109714. OCLC 62406626. 
  3. ^ Tatar (2002).

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

28 Mart, Miladi takvime göre yılın 87. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 278 gün vardır.

7 Eylül, Miladi takvime göre yılın 250. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 115 gün vardır.

26 Aralık, Miladi takvime göre yılın 360. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 5 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları</span> Türklerin kıpçak kolundaki topluluk

Kırım Tatarları ya da Kırımlılar, anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir. SSCB döneminde Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürgüne uğrayarak nüfuslarının yarısını yitirmişlerdir. SSCB'nin yıkılmasıyla sürüldükleri topraklardan Kırım'a geri dönmeye başlayan halk, Ukrayna'nın ana Müslüman unsurunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Binbir Gece Masalları</span> Orta Doğu kökenli fantastik edebî eser

Binbir Gece Masalları, Orta Çağ'da kaleme alınmış olan Orta Doğu kökenli edebi eserdir. Prenses Şehrazad'ın hükümdar kocası Şehriyar'a anlattığı hikâyelerden oluşur. Arapçaya çevrildikten sonra yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Turgenyev</span> Rus yazar

İvan Sergeyeviç Turgenyev Rus şair, yazar, oyun yazarı, çevirmen.

<i>Budala</i> roman

Budala, 19. yüzyıl Rus yazarlarından Dostoyevski'nin 1868 yılında yazdığı bir romandır. İlk olarak 1868-1869 yıllarında Russki Vestnik dergisinde tefrika edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

Yek, Türk ve Altay halk inancında İblis. Yeg veya Yiğ olarak da bilinir. İnsanoğlunu yoldan çıkaran ve kötülüğün simgesi olan varlık. Tanrı'ya isyan etmiştir. Kısa boylu ve güçlü bir varlıktır. Alemin karanlık güçlerini temsil eder. Yerin altında yaşar. Yaka adlı kötü ruh ile de bağlantılıdır. Çak denilen yine Şeytan anlamını içeren sözcük ile de ilişkili görünmektedir. ayrıca bu sözcükle bağlantılı hastalık adları vardır. Yiğ verem, Yiğnik ise dizanteri demektir. Bulgar kültüründe Yaga adlı bir cadı figürü vardır. 'Kötü ruh, şeytanın yarattığı hastalık, zarar verme' gibi anlamları da vardır. Başka sözlüklerde 'ig' ve 'iklig' biçiminde geçen ve hastalık anlamı da bulunur. Maniheizm'de yine şeytan anlamında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Görünmezlik pelerini</span>

Görünmezlik pelerini, çeşitli bilimkurgu eserlerinde ve filmlerinde karşılaşılan futuristik bir tema ve günümüzde bilimadamları tarafından üzerinde çalışılan gerçek bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Turandot</span>

Turandot, Giacomo Puccini tarafından bestelenmiş üç perdelik bir operadır. Operanın liberetosu Giuseppe Adami ve Renato Simoni tarafından hazırlanmıştır. Puccini bu eserin konusu hakkında ilk ilhamı Friedrich Schiller'in "Turandot-Çin Prensesi" adlı eserini okumasından sonra almıştır; fakat operanın esas teması ve konu ayrıntıları 18. yüzyıl Venedikli tiyatro yazarı Carlo Gozzi'nin oyunundan alınmıştır.

<i>Tırmanış</i> (film) 1977 SSCB yapımı dramatik savaş filmi

Tırmanış 1977 SSCB yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Voskhozhdeniye (Восхождение) olan film uluslararası festivallerde ve ABD'de The Ascent adıyla gösterime sunulmuştu.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rhaegar Targaryen</span>

Rhaegar Targaryen, Amerikalı yazar George RR Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı fantastik roman serisinde ve romanın televizyon uyarlaması Game of Thrones'ta yer alan kurgusal bir karakterdir. II. Aerys’in büyük oğlu ve tahtın varisiydi. Aynı zamanda Ejderha Kayası prensiydi. Rhaegar sıradan halk arasında çok popülerdi. Rhaegar, Robert’ın İsyanı’nda öldü. Bu isyanı tetikleyen Lyanna Stark’ın Rhaegar tarafından zorla kaçırıldığının iddia edilmesiydi. Rhaegar, Targaryen Hanesi’ne bağlı kişiler tarafından kahraman biri olarak hatırlanır.

<i>Muhayyelât</i> Osmanlı yazarı Giritli Ali Aziz Efendinin 1797de yazdığı, 1852de basılan eseri

Muhayyelât, Muhayyelât-ı Ledünni-i İlahi-i Giridî Ali Aziz Efendi ya da Muhayyelât-ı Aziz Efendi, Giritli Ali Aziz Efendi'nin 18. yüzyıl sonunda yazdığı ve ilk baskısı 1852 yılında yapılan fantastik bir eser.

Olonhohut veya Olonhosut (Sahaca: Олоҥхоhут) Olonho Destanı anlatıcısı olan halk ozanlarına veya aşıklara verilen genel bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Güzel Vasilisa</span> Alexander Afanasyev tarafından derlenen Vasilisanın hayatını anlatan kitap

Vasilisa Alexander Afanasyev tarafından derlenen bir Rus masalı.

<span class="mw-page-title-main">Jack ve Fasulye Sırığı</span>

" Jack ve Fasulye Sırığı " bir İngiliz peri masalıdır. 1734'te " The Story of Jack Spriggins and the Enchanted Bean "(Jack Spriggins ve Büyülü Fasulye'nin masalı)ve 1807'de Benjamin Tabart'ın ahlak dersi olarak verdiği " The History of Jack and the Bean-Stalk " olarak çıktı Felix Summerly takma adıyla yayın yapan Henry Cole, 1845 yılında The Home Treasury'de hikâyesini popüler hale getirdi ve 1890 yılında Joseph Jacobs, English Fairy Tales'de yeniden yazdı. Jacobs'un versiyonu bugünlerde en yaygın olarak yeniden basılıyor ve ahlaki bilgilerden yoksun olduğu için sözlü versiyonlara Tabart'ınkinden daha yakın olduğuna inanılıyor.