İçeriğe atla

Vasili Surikov

Otoportre

Vasili İvanoviç Surikov (Васи́лий Ива́нович Су́риков; 24 Ocak, 1848 (Jülyen takvimi: 12 Ocak) – 19 Mart, 1916 (Jülyen takvimi: 6 Mart)) büyük ölçekli tarihi konuların önde gelen Rus ressamıydı. Ressamın başlıca eserleri Rusya'nın en iyi tabloları arasında sayılır.

Sovyetler Birliği'nin 1948 tarihli bir posta pulu üzerindeki Surikov otoportresi

Surikov, Krasnoyarsk, Sibirya'da doğmuştur. 1869-1871 arasında İmparatorluk Sanatlar Akademisi'nde, Pavel Çistyakov'un öğrencisi olarak eğitim görmüştür.

Surikov 1877'de Moskova'ya yerleşti. Orada, Kurtarıcı İsa Katedrali için gösterişli freskler yaptı. 1878'te, Aralıkçı Svistunov'un torunu olan Elizabeth Charais ile evlendi. 1881'de Peredvijniki akımına katıldı. 1893'te St. Petersburg Sanatlar Akademisi'nin tam üyesi oldu.

1916'da ölen Surikov, Moskova'daki Vagankovskoye Mezarlığı'na gömüldü.

Surikov, halktan insanların hayatına odaklanan, Rusya'nın geçmişine ait resimler yapmıştır. İnsanların mekan ve hareketini özgün şekilde temsil etmesi ile kayda değer olmuştur. Bazı resimleri birden çok kere resmetmiştir, muhtemelen küçük olanı, tasarladığı daha büyük boy bir resmin prototipi olarak yapmış veya küçük boyutlu olanı o kadar beğenmiştir ki büyük biçimini daha da güzel olacağına karar vermiş olabilir.

Ana eserleri

  • Streltsy'nin idamının sabahı (1881, Tretyakov Galerisi) - bkz. Streltsy Ayaklanması;
  • Menşikov Berezov'da (1883, Tretyakov Galerisi) - bkz. Alexander Menshikov maddesi;
  • Boyarynya Morozova (1887, Tretyakov Galerisi) - bkz. Eski İnananlar maddesi;
  • Yermak tarafından Sibirya'nın fethi. (1895, Rus Devlet Müzesi) - bkz. Sibirya tarihi maddesi;
  • Suvorov'un Alpler içinden yürüyüşü (1899, Rus Devlet Müzesi)) - bkz. Alexander Suvorov maddesi;
  • Stepan Razin (1910'da başladı, Rus Devlet Muzesi) - bkz. Stenka Razin maddesi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

24 Ocak, Miladi takvime göre yılın 24. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 341 gün vardır.

21 Ocak, Miladi takvime göre yılın 21. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 344 gün vardır.

1 Şubat, Miladi takvime göre yılın 32. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 333 gün vardır.

3 Şubat, Miladi takvime göre yılın 34. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 331 gün vardır.

19 Mart, Miladi takvime göre yılın 78. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 287 gün vardır.

5 Nisan, Miladi takvime göre yılın 95. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 270 gün vardır.

10 Ekim, Miladi takvime göre yılın 283. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 82 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Lev Troçki</span> Marksist devrimci, teorisyen

Lev Davidoviç Bronştayn ya da yaygın bilinen adıyla Lev Troçki, Bolşevik siyasetçi, devrimci ve Marksist teorisyen.

<span class="mw-page-title-main">I. Petro</span> Rus hükümdar (1672-1725; imparator 1721-1725)

Büyük Petro, I. Petro veya Pyotr Alekseyeviç, Rusya Çarlığı'nı 7 Mayıs 1682'den 1696'ya kadar üvey ağabeyi V. İvan ile birlikte, daha sonra 1696'dan 1725'te ölümüne kadar Rus İmparatorluğu'nu yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Léon Gérôme</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1824 – 1904)

Jean-Léon Gérôme, Fransız ressam, heykeltıraş ve öğretmen.

Bu madde, 1299–1922 yılları arasında altı asır boyunca hüküm sürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihinden önemli olayların bir kronolojisini vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Vasnetsov</span>

Viktor Mihayloviç Vasnetsov, mitolojik ve tarihî konular üzerine uzmanlaşmış bir Rus ressamdı. Rus resim sanatında folklorist - romantik modernizmin kurucularından ve Rus sanatında yeniden canlanma akımınındaki başlıca kişilerden biri olarak tarif edilir.

<i>Türk Sultanına Mektup Yazan Zaporojya Kazakları</i> tarihî Rus tablosu

Osmanlı İmparatoru Sultan IV. Mehmed'e mektubu yazan Zaporojya Kazakları veya Türk sultanına mektup yazan Zaporojya Kazakları o, Rus sanatçı İlya Repin'in bir tablosudur. Sanatçı, boyutları 2.03 m'ye 3.58 m olan tuvale 1880'de başladı ve 1891'de tamamladı. Bitirdiğinde, III. Aleksandr tabloyu 35.000 rubleye ressamdan satın aldı. Bu, o devre kadar bir Rus tablosuna ödenen en yüksek fiyattı. Tablo hâlen Sankt-Peterburg'daki Rus Devlet Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kolçak</span>

Aleksandr Vasiliyeviç Kolçak, Rus deniz subayı, amiral, kutup araştırmacısı, Rusya İç Savaşı sırasında Bolşevik karşıtı Beyaz Ordu komutanı, 1918 yılında Rusya Beyaz Ordu Mareşalı Rus İç Savaşı sırasında gerçekleşen Beyaz Terör'ün en önemli komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Tintoretto</span> Venedikli ressam (1518/1519-1594)

Jacobo Tintoretto (d. 29 Eylül 1518, Venedik - ö. 31 Mayıs 1594, Venedik), Venedik Cumhuriyetinde doğup büyüyüp yaşamış İtalyan asıllı Venedik Rönesansı ekolüne bağlı ve maniyerist resim akımına dahil bir ressamdı. Jacopo Jacobo Tintoretto çok sayıda resim yapmış ve büyük ölçekli dinsel naratif sahne tabloları; büyük kilise sunak tabloları; Venedik Dükünün Sarayının duvar tabloları; mitolojik ve alegorik konuları içeren tablolar ve portreler ile tanınmıştır.

Konstantin Alekseyevich Korovin bir Rus Empresyonist ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Alekseyev</span>

Mikhail Vasilyevich Alekseyev, I. Dünya Savaşı ve Rus İç Savaşı sırasında Rus İmparatorluk Ordusu generaliydi. 1915 ve 1917 yılları arasında Çar II. Nicholas'ın Stavka Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı ve Şubat Devrimi'nden sonra Mart-Mayıs 1917 arasında Rus Geçici Hükümeti altında başkomutanlığını yaptı. Daha sonra Rus İç Savaşı'nda Gönüllü Ordu'nun kurulmasında başrol oynadı ve 1918'de Volga bölgesinde Bolşeviklerle savaşırken kalp yetmezliğinden öldü.