İçeriğe atla

Vasili Pronçişçev

Vasiliy ve karısı. Adli yüz rekonstrüksiyonu

Vasiliy Vasilyeviç Pronçişçev (Rusça: Васи́лий Васи́льевич Про́нчищев) (1702– 9 Eylül [E.U. 29 Ağustos] 1736) bir Rus kaşif.

1718'de Vasiliy Pronçişçev, Moskova Matematik ve Denizcilik Okulu'ndan mezun oldu ve bahriyeli rütbesine terfi etti. 1733 yılında teğmen rütbesine terfi ettirildi ve amacı Arktik Okyanusu kıyılarını Lena ağzından Yenisey ağzına kadar haritalamak olan İkinci Kamçatka Seferi'nin birimlerinden birinin başına atandı.

1735 yılında Vasiliy Pronçişçev, Yakutsk şalopasıyla Lena Nehri'nden (Yakutsk'tan) aşağı indi, deltasını dolaştı ve Olenek Nehri'nin ağzında kışlamak için durdu. Mürettebatın pek çok üyesi iskorbüt nedeniyle hastalandı ve öldü. Zorluklara rağmen 1736'da Taymır Yarımadası'nın doğu kıyısına ulaştı ve kıyı çizgisi boyunca kuzeye doğru ilerledi. Sonunda Pronçişçev ve karısı Maria (Tatyana Feodorovna olarak da anılır) iskorbüt hastalığına yenik düştüler ve dönüş yolunda öldüler.

Ölü sayısına rağmen sefer hedeflerine ulaşma konusunda başarılı oldu. Vasili Pronçişçev, yolculuğu sırasında Taymır Yarımadası'nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında bir dizi ada keşfetti (Faddey Adaları, Komsomolskoy Pravdy Adaları, Saint Peter Adaları). Onun keşif gezisi, Yakutsk'tan ağzına kadar Lena Nehri'ni ve Lena'nın ağzından Faddey Körfezi'ne kadar Laptev sahilini doğru bir şekilde haritalandıran ilk keşif gezisiydi. Pronçişçev'in keşif gezisine katılan karısı Mariya Pronçişçeva (12(23) Eylül 1736'da öldü), ilk kadın kutup kaşifi olarak kabul ediliyor. Ölümlerinin ardından ikisi de Olenek Nehri'nin ağzına gömüldü.

Artık Hakluit Cemiyeti'nden William Barr tarafından Temmuz 2018'de yazılan "The Arctic Detachments of the Russian Great Northern Expedition (1733–43) and their largely forgotten and even Clandestine Predecessors" başlıklı özet aracılığıyla daha fazla bilgi edinilebilir. Özetin 12. sayfasında Pronçişçev liderliğindeki Lena-Khatanga müfrezesi hakkında bilgi ve haritalar gösteriliyor.

Taymır Yarımadası'nın doğu kıyı şeridinin bir kesimi ile Olenek ve Anabar nehirlerinin ağızları arasındaki sırt Vasiliy Pronçişçev'in adını taşıyor. 1961 yılında inşa edilen buzkıran Ledokol-1, bu öncü Arktik kaşifin anısına 1996 yılında Vasiliy Pronçişçev olarak yeniden adlandırıldı.

Laptev Denizi'ndeki Mariya Pronçişçeva Körfezi, adını eşi Mariya'dan almıştır.

Kaynakça

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "USSR Information Bulletin, Volume 8" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Yakutistan</span> Rusyada özerk bir Türk cumhuriyeti

Yakutistan ya da Saha Cumhuriyeti, Rusya'yı oluşturan federe cumhuriyetlerden biri ve yüz ölçümü açısından en büyüğüdür. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Yakutlar bir Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeu Dias</span> Portekizli kaşif ve kayıtlarda Ümit Burnunu geçen ilk Avrupalı (1450-1500)

Bartolomeu Dias, Portekizli denizci ve kâşif. Afrika kıtasının güney ucu olan Ümit Burnu'nu ilk kez gemiyle keşfedip, yerleşen Avrupa'lıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Pronçişeva</span> Rus kâşif

Mariya Pronçişeva, Rus kadın kutup kâşifi.

<span class="mw-page-title-main">George W. DeLong</span>

George Washington DeLong, Amerikan deniz subayı ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Yana Nehri</span>

Yana Nehri, Rusya'nın Saha Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir, 872 km uzunluğunda olup batıda Lena ve doğuda İndigirka nehirleri arasında yer alır ve Laptev Denizi'ne dökülür.

İlk Kamçatka keşif gezisi Aralık 1724'te Pasifik Okyanusunun kuzey kısmını keşfetmek ve Asya ile Amerika arasındaki boğazın varlığını doğrulamak için Rus İmparatoru I. Petro tarafından düzenlendi. Rusların deniz ile ilişkin bilimsel keşif yaptıkları ilk geziydi. 1732 yılında İkinci Kamçatka Seferi yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tillo Adaları</span>

Tillo Adaları tundra bitki örtüsü ile kaplı bir grup küçük adadır. Sibirya'nın Taymır Yarımadası'nın kasvetli[kime göre?] sahilinin hemen dışındaki Kara Denizi kıyı bölgesi boyunca uzanıyorlar. Grubun adalarının çoğu sadece kıyıya 3–4 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tiksi</span>

Tiksi,, Rusya'da kentsel tip yerleşimidir ve idari merkezi Saha Cumhuriyeti, Rusya'nın Laptev Denizi'nin Buor-Khaya Körfezi kıyısında ve Lena Nehri’nin deltasında yer alır. 2010 nüfus sayımı itibarıyla nüfusu 5.063'tür.

<span class="mw-page-title-main">Franklin'in Kayıp Seferi</span> İngiliz Kuzey Kutbu seferi

Franklin'in Kayıp Seferi 19. yy'da coğrafya ve denizcilik alanında önemli bir yer kaplayan Kuzeybatı Geçidi'ni bulma çabaları üzerine girişilmiş önemli bir keşif seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Halkett botu</span> Peter Halkett tarafından tasarlanmış şişme bot

Halkett botu, Teğmen Peter Halkett tarafından 1840'larda tasarlanan bir tür hafif şişme bottur. Halkett, Kuzey Kanada'da seyahat etmenin güçlükleri ve engebeli arazilerde taşınabilecek kadar hafif, ancak zorlu hava koşullarında kullanılabilecek kadar sağlam botlar tasarlamanın getirdiği sorunlarla uzun süredir ilgileniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Coppermine keşif gezisi</span>

Coppermine keşif gezisi, 1819-1822 yıllarında Hudson Körfezi'nden Kanada'nın kuzey kıyısına, Coppermine Nehri'nin ağzından doğuya doğru olan bölgeyi araştırmak ve haritalamak için yapılan bir İngiliz kara girişimiydi. Sefer, Kraliyet Donanması tarafından Kuzeybatı Geçidi'ni keşfetme ve haritalama girişiminin bir parçası olarak düzenlenmiştir. John Franklin tarafından yönetilen üç Arktika seferinden ilkiydi ve her ikisi de kendi başlarına önemli Arktika kaşifleri olacak olan George Back ve John Richardson'ı da bu keşifte yer alıyordu.

Semyon İvanoviç Çelyuskin, bir Rus kutup kaşifi ve deniz subayıydı.

Ivan Yuryevich Moskvitin, olasılıkla Moskova yerlisi olan ve Ohotsk Denizi'ne giden bir Rus keşif ekibine liderlik eden ve Pasifik Okyanusu'na ulaşan ilk Rus olan bir Rus kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Dmitriy Ovtsın</span>

Dmitriy Leontiyeviç Ovtsın Rus hidrograf ve Arktik kaşifiydi. Ovtsın ailesi, Murom prensleri Rurik'in torunlarından gelen en eski Rus soylu ailelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hariton Laptev</span>

hariton Prokofieviç Laptev (1700–1763) Rus bir deniz subayı ve Arktik kaşifiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yukagir (köy)</span> Saha Cumhuriyetindeki bir köy

Yukagir, Rusya'ya bağlı Yakutistan'ın Ust-Yanski ilçesinde (ulusunda) yer alan bir köydür. Köy, adını asırlardır oralarda yaşamını sürdüren Yukagir halkından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vega Keşif Seferi</span> Kuzeydoğu Geçidinden geçen ilk Arktik keşif seferi

Vega Seferi, adını SS Vega'dan alan ve Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün liderliğinde 1878-1880 yılları arasında, Kuzey Buz Denizi üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolu olan Kuzeydoğu Geçidi'nden geçen ilk Arktik seferi ve Avrasya'nın çevresini dolaşan ilk yolculuktur. Başlangıçta sorunlu bir girişim olan bu başarılı sefer, İsveç bilim tarihinin en büyük başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Wilhelm Steller</span>

Georg Wilhelm Steller, biyoloji, zooloji ve etnografya alanlarına katkıda bulunan, Almanya doğumlu bir doğa bilimci ve kaşifti. Büyük Kuzey Keşif Gezisi'ne (1733-1743) katıldı ve doğal dünyaya ilişkin gözlemleri, Kuzey Pasifik bölgesinin flora ve faunasının keşfedilmesine ve belgelenmesine yardım etti.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kuzey Keşif Gezisi</span>

Büyük Kuzey Keşif Gezisi veya İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, Sibirya'nın Arktik kıyılarının çoğunu ve Kuzey Amerika kıyı şeridinin belli bölümünü haritalayarak haritalardaki "beyaz alanları" büyük ölçüde azaltan tarihin en büyük keşif girişimlerinden biriydi. Rusya İmparatoru Büyük Petro tarafından tasarlandı, ancak Rus İmparatoriçesi Anna ve Elizabeth tarafından uygulandı. Keşif gezisinin ana organizatörü ve lideri, daha önce Büyük Petro tarafından Birinci Kamçatka Keşif Gezisi'ne liderlik etmek üzere görevlendirilen Vitus Bering'di. İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, kabaca 1733'ten 1743'e kadar sürdü ve daha sonra elde ettiği başarılar nedeniyle Büyük Kuzey Keşif Gezisi olarak adlandırıldı.