
Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.
"Nešto što kje ostane", 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Next Time'ın Makedonya adına seslendirdiği şarkıdır. Şarkı 12 Mayıs 2009 tarihinde düzenlenen ilk yarı finalde yarışmış, ancak onuncu olarak küçük bir farkla finale yükseleme hakkını kaybetmiştir. Şarkının The Sweetest Thing That Will Remain adında İngilizce bir sürümü de bulunmaktadır.

Esma Recepova Teodosievska, Dünyaca ünlü Makedon şarkıcı-şarkı yazarıdır. Eşi Stevo Teodosievski ile 30 ülkede 8000'den fazla konser vermiştir. Sanat hayatı boyunca 108 single, 20 albüm ve 6 filme imza atmıştır. Sanatçı kişiliğinin yanında dünyanın pek çok ülkesinde ırkçılığa karşı yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. 48'ini evlat edindiği 52 çocuğu vardır. Ayrıca pek çok çocuğun daha bakımını üstlenmiştir.

Tijana Todevska-Dapčević, Makedon şarkıcıdır. Genellikle Tijana ismiyle bilinir. Ünlü pop sanatçısı olan Dapčević genellikle Sırbistan'da müzikle ilgilenmiştir. Dapčević'in babası Makedon, annesi ise bir Bosnalı Sırptır. Dapčević'in kardeşi kendi gibi şarkıcı olan Tamara Todevska'dır. Dapčević, Sırp iş insanı Milan Dapčević ile evlenmiştir.
Makedonya Cumhuriyeti, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Makedonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Македонска Радио Телевизиjа (MRT) tarafından düzenlenen "Üsküp Festivali" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal final'in kazananı Aleksandar Mitevski, Daniel Kajmakoski ve Joacim Persson tarafından yazılan "Lisja esenski" adlı şarkısıyla Daniel Kajmakoski olmuştur.

Daniel Kaymakoski, Makedon şarkıcı ve söz yazarı. 2014 Üsküp Festivali'nin kazananı olduğu için, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Makedonya Cumhuriyeti'ni "Autumn Leaves" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Daniel, ayrıca X Factor Adria yarışmasının birinci sezonunda kazanmıştır.
Güvenlik ve Karşı İstihbarat İdaresi Başkanlığı, yaygın kısaltması UBK, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin iç karşı istihbarat ve güvenlik kuruluşudur. Genel merkezi Üsküp'te bulunan ajans Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı yargılama yetkisi altındadır.

Kuzey Makedonya'da İslam, ülkede Hristiyanlık'tan sonra en çok takipçisi olan dindir. 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2.022.547 vatandaştan 674.015'i Müslümandır. Bu oran toplam nüfusun %33,33'ünü teşkil etmektedir. Bu oranlara göre Kuzey Makedonya; Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek ardından en fazla Müslüman vatandaşı barındıran 5. Avrupa ülkesidir.
Karpoş İsyanı veya Karpoş'un İsyanı, Ekim 1689'da Orta Balkanlar'da gerçekleşen Osmanlı kuvvetlerine karşı başlatılan Hristiyan ayaklanmadır. İsyan lideri Karpoş, Osmanlı Vardar Makedonya'sında, muhtemelen bugünkü Vojnica köyünde, Peter adıyla doğdu. Çok genç yaşta bir madenci olarak çalıştığı Eflak'a kaçtı, ancak daha sonra Rodop Dağları'na taşındı ve burada Osmanlı Bulgaristan'ın Dospat kasabasına yerleşti. Kötü şöhretli bir eşkıya oldu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun ordusu Osmanlı Balkanlarının içine kadar geldi sonra Karposh alanına taşındı. Znepole bugünün Bulgar-Sırp sınırındaki ve burada Osmanlı karşıtı direnç müfrezeleri örgütlemeye başladı.

Gjorge Ivanov, 2009'dan 2019'a kadar görev yapan Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı.

Üsküp Maratonu, Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde her yıl mayıs ayında düzenlenen maraton yarışı.

Vlado Buçkovski Makedon siyasetçi. Kuzey Makedonya başbakanı. 15 Aralık 2004'te parlamento tarafından seçildi. Daha önce Makedonya'nın Mayıs 2001 - Kasım 2001 tarihleri arasında ve Kasım 2002 - Aralık 2004 tarihleri arasında savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Makedonya Sosyal Demokrat Birliği'nin başkanıydı. 2006 seçimlerinden sonra VMRO-DPMNE tarafından yenilgiye uğradı. Radmila Şekerinska partinin liderliğini devraldı.

Ivan Katardžiev, Makedonyalı tarihçidir. Kendisi Makedonya Devrimcilik Organizasyonu ve Yugoslavya himayesindeki Makedonya tarihinin yanı sıra bağımsızlık döneminin ilk yıllarında ülkenin en önemli uzman tarihçilerinden birisi olarak görülmüştür.

Kuzey Makedonya'da turizm ülke ekonomisinin büyük bir faktörüdür. Ülkenin çok sayıda doğal ve kültürel cazibe merkezi onu turizme uygun kılmaktadır.

1963 Üsküp depremi, 26 Temmuz 1963'te Üsküp'te gerçekleşen 6.1 M büyüklüğündeki depremdir. Depremde 1.070'ten fazla kişi ölmüş, 3.000 ilâ 4.000 kişi yaralanmış ve 200.000'den fazla kişi evsiz kalmıştır. Şehrin yaklaşık yüzde 80'i tamamen yıkılmıştır.

Dimitar Kovačevski, 16 Ocak 2022 - 28 Ocak 2024 tarhileri arasında Kuzey Makedonya başbakanı olarak görev yapan Makedon siyasetçi ve ekonomist.

Kuzey Makedonya Anayasası, Kuzey Makedonya'nın hükûmet sistemini ve temel insan haklarını ana hatlarıyla belirleyen kodlanmış bir anayasadır. O zamanki Makedonya Cumhuriyeti Parlamentosunda 17 Kasım 1991'de kabul edildi.

Rasela Mizrahi, Makedon siyasetçi ve veteriner. VMRO-DPMNE partisinin bir üyesi olan Mizrahi, Kuzey Makedonya'nın ilk Yahudi bakanıdır.