İçeriğe atla

Vasil Kvaçantiradze

Vasil Kvaçantiradze (Gürcüce: ვასილ შალვას ძე კვაჭანტირაძე, Rusça: Василий Шалвович Квачантирадзе; 2 (15) Ocak 1907 - 9 Şubat 1950) II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

Yaşamı

Kvaçantiradze, 2 Ocak 1907'de, o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Gürcistan'ın Konçkati köyünde doğdu. Vasil köylü bir ailede büyüdü ve gençliğini 1939'da Gürcistan Komünist Partisi'ne üye olana kadar ebeveynlerinin çiftliğinde çalışarak ve yardım ederek geçirdi. Ayrıca 1932'den 1933'e kadar kısa bir süre Kızıl Ordu'da görev yaptı.

Savaş patlak verdiğinde Kvaçantiradze 1941'de bölge askeri komiserliği tarafından yeniden askere alındı ve Sovyet 650. Tüfek Alayı, 138. Tüfek Tümeni'nde keskin nişancı olarak görevlendirildi. Keskin nişancı tüfeğiyle 60 düşman askerini öldürdüğü Stalingrad Savaşı'nda kendini kanıtladı. Ağustos 1942'de Vasil ilk kez yaralandı ve döndükten sonra, o zamanlar Sovyet 43. Ordusunun bir parçası olan 179. Tüfek Tümeni'ne transfer edildi. Ekim 1942'ye kadar toplam 81 öldürmeye ulaştı ve bunun için Kızıl Yıldız Nişanı ile ödüllendirildi.

Prechistensky ve Slobodskoy bölgeleri etrafındaki savunma savaşları sırasında Kvaçantiradze, 259. Tüfek Alayı, 138. Tüfek Tümeni'nde savaştı ve burada günlük görevlere çıktı ve 113 doğrulanmış öldürme ile Kızıl Bayrak Nişanı ile ödüllendirildi. Haziran 1944'e kadar Starşina rütbesindeki Vasil Kvaçantiradze, zaten beş savaş yarası almıştı ve 221 kişisel puanla 43. Ordunun en iyi keskin nişancısı olarak kabul edildi. Başarısından dolayı Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi.

Kvaçantiradze, 1944'te Doğu Prusya Taarruzu'nun bir parçası olan Beyaz Rusya'nın Vitebsk kentinin kurtarılması sırasında yeniden ön plana çıktı. Alman birliklerinin Şumilino civarındaki bir saldırı girişimi sırasında 44 düşman askerini öldürdü ve Haziran ile Aralık 1944 arasındaki dönemde 215 öldürme ile kredilendirildi, bu da o zamanki toplam çetelesini yaklaşık 436 düşman askeri ve subayına ulaştırdı. Şumilino'daki savaşta Vasil'in müfrezesi karşı saldırılarla kuşatılmıştı ve bağlantıları alaylarının geri kalanından geçici olarak kesilmişti. Keskin nişancının, konumlarını bir kez bile açığa vurmadan tuzakları ve pusuları doğaçlama yapmayı başardığı bildirildi. Sürekli taciz ve direniş nedeniyle Naziler, savunma hattı oluşturmak için önemli görülen bölgeyi güvence altına alamadı. Kombine bir Sovyet piyade ve mekanize taarruzu sonunda onları kırarak yendi.

Vasil Kvaçantiradze ayrıca Kuzma Danilovich Smolensky ve diğer iki seçkin Sovyet keskin nişancısı olan Fyodor Okhlopkov'un altında çalıştı. Smolensky ile birlikte savaş için ek 50 keskin nişancının eğitimine katıldı. Okhlopkov ile birlikte toplam 644 öldürme ile Sovyetler Birliği'ndeki en ölümcül keskin nişancı takımı oldular. 1941'den 1945'e kadar olan tüm süre boyunca, Kvaçantiradze kişisel olarak toplam 534, Smolensky 414 ve Okhlopkov 429 Nazi askeri öldürdü. 24 Mart 1945'te Yüksek Sovyet Başkanlığı ona Altın Yıldız Madalyası ve ikinci bir Lenin Nişanı ile birlikte "Sovyetler Birliği Kahramanı" unvanını vermeye karar verdi.

Kvaçantiradze 1945'te ordudan ayrıldı ve Kolhoz başkanı ve Sovyet Gürcistan'ın Yüksek Sovyet yardımcısı oldu. Vasil Kvaçantiradze, 9 Şubat 1950'de 43 yaşında öldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moskova Muharebesi</span> Nazi Ordularının Moskova üzerine başlattıkları genel taaruzlar

Moskova Muharebesi veya Moskova Meydan Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 1941 yılında Alman ordularının, bir duraklamanın ardından Moskova yönünde yeniden başlattıkları genel taarruzlarıdır. Moskova Muharebesi bazı tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Sovyet savunması, Hitler'in Barbarossa Operasyonu'nun önemli stratejik hedeflerinden biri olan Moskova'nın ele geçirilmesini engelleyerek savaşın uzamasına ve Barbarossa harekâtının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

Vitebsk - Orşa Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı yaz genel taarruzu Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır ve genelde Bagration Harekâtı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Simo Häyhä</span> Fin keskin nişancı

Simo Häyhä, Kızıl Ordu tarafından Beyaz Ölüm diye bilinen bir Fin keskin nişancısıdır. Kış Savaşı'nda modifiyeli bir Mosin-Nagant tüfeğiyle 505 Sovyet askerini öldürerek bir savaşta onaylanmış en yüksek sayıda düşman askeri öldürme rekoruna sahip olmuştur. Ayrıca daha sonrasında hafif makineli bir tüfek olan 9 mm'lik Suomi ile 200 düşman askeri daha öldürmüş ve teyit edilmiş toplam öldürülen asker sayısını 705'e çıkartıp bu sayıya 100 günden daha az bir sürede ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Pavliçenko</span>

Lüdmila Mihaylivna Pavliçenko, II. Dünya Savaşı sırasında kadın Sovyet keskin nişancı. Savaş sırasında 309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilir.

İvan Mihayloviç Sidorenko, bilinen en iyi Sovyet keskin nişancılarından biridir. Onaylanmış olan 500 kadar asker veya subayı öldürmüştür. Savaştaki diğer birçok Sovyet keskin nişancısı gibi teleskobik görüş ile donatılmış Mosin-Nagant kullanmıştır.

Sulo Onni Kolkka ya da daha çok bilinen adıyla Sulo Kolkka, II. Dünya Savaşı sırasında dürbünsüz Mosin-Nagant tüfeğiyle onaylı 400'ün üstünde düşman askerini öldürmüş Fin keskin nişancı olduğu söylenen kurgusal karakter.

<span class="mw-page-title-main">Roza Şanina</span> Sovyet keskin nişancı

Roza Georgiyevna Şanina (Rusça: Роза Георгиевна Шанина;, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vilnüs Taarruzu sırasında on iki Alman keskin nişancısı da dahil olmak üzere elli dokuz kişiyi öldüren bir Sovyet keskin nişancısıydı. Şanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve cephede savaşmayı seçti.

<span class="mw-page-title-main">Bogdan Hmelnitski Nişanı</span>

Bogdan Hemelnitski Nişanı SSCB tarafından verilen; adını Kazak Hetmanlığı lideri (Hetman) Bogdan Hmelnitski'den alan, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında, SSCB Prezidyum'u tarafından 10 Ekim 1943 tarihinde verilmiş madalya.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Sovyet kadınları</span>

II. Dünya Savaşı'nda Sovyet kadınları önemli bir rol oynadı. Çoğu endüstri, ulaşım, tarım ve diğer sivil rollerden oluşan konularda emek sarf eden Sovyet kadınları cephenin içinde de sayıca fazladır.

Tatiana Nikolaevna Baramzina, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda bir Sovyet keskin nişancısıydı. Ölümünden sonra Altın Yıldız ödülüne layık görüldü ve 24 Mart 1945'te Sovyetler Birliği Kahramanı statüsü verildi.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Noah Adamia</span>

Noah Petroviç Adamia, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Deniz Kuvvetleri'nde çarpışmış Sovyet keskin nişancıdır. Sivastopol Muharebesi'nde 200'den fazla Alman askerini öldürmesiyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seitnebi Abduramanov</span> Kırım Tatarı asıllı Sovyet asker

Seitnebi Abduramanov Kırım Tatarı asıllı Sovyet asker. II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da 1. sınıf Şeref Nişanı ile ödüllendirilen genç bir müfreze komutanıydı. Ancak, savaşın bitiminden kısa bir süre sonra ordudan terhis olan Abduramanov, daha sonra Kırım Tatar etnik kökeni nedeniyle Özbekistan'a sürgüne gönderildi ve yıllarca kendisine tevcih edilen ödülden bihaber yaşadı.

Ömer Akmolla Adamanov, Kızıl Ordu'da partizan müfreze lideri olan bir Kırım Tatar askeriydi. II. Dünya Savaşı sırasında Polonya direnişini örgütledi. Savaşta yaralandıktan ve Almanlar tarafından esir alındıktan sonra, Nazi işgali altındaki Polonya'da bulunan bir savaş esiri kampına gönderildi, ancak daha sonra kamptan kaçtı ve komünist yeraltı örgütü Gwardia Ludowa'nın partizan bir müfrezesinin örgütlenmesine yardım etti.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Polivanova</span>

Mariya Semyonovna Polivanova, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet keskin nişancıydı. 14 Ağustos 1942'de Alman askerleri tarafından kuşatılmışken o ve meslektaşı Natalya Kovshova'nın sadece iki el bombası kalmıştı, bombaları patlatarak kendilerini ve çevredeki Alman askerlerini öldürdüler. Cesaretlerinden dolayı Kovshova ile birlikte 14 Şubat 1943'te ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldılar.