İçeriğe atla

Vasil Barvinski

Composer Joseph Beer ca. 1926 with Vasyl Barvinsky
Besteci Joseph Beer ca. 1926, Vasyl Barvinsky ile (sağda)

Vasyl Oleksandrovych Barvinsky (Ukraynaca: Василь Олександрович Барвінський,, 20 Şubat 1888 - 9 Haziran 1963) Ukraynalı besteci, piyanist, şef, öğretmen, müzikolog ve müzikle ilgili sosyal figürdü.[1]

Barvinsky, dünya çapında tanınan ilk Ukraynalı bestecilerden biriydi. Eserleri sadece Sovyetler Birliği'nde değil, Viyana, Leipzig, New York (Universal Edition ) ve Japonya'da da yayınlandı. Barvinsky, Lviv şehrinde (1915-1948) lise sonrası bir müzik kurumu olan Lysenko Yüksek Müzik Enstitüsü'nü yönetti ve o dönemde müzik hayatının başı olarak kabul edildi. Şu anda Ukrayna'nın Drohobych şehrinde Barvinsky'nin adını taşıyan bir Müzik Koleji bulunur.[2]

Biyografi

Vasyl Barvinsky, 20 Şubat 1888'de Ternopil'de doğdu. Barvinsky, daha eski bir aristokrat aileden geliyordu. Barvinsky'nin babası Oleksander Barvinsky, ünlü Ukraynalı pedagog, politikacı ve halk figürüydü. 1917'de Avusturya üst meclis üyeliğine atandı. Vasyl'in annesi, şarkıcı ve piyanist Yevheniya Barvinska, onun ilk müzik öğretmeni oldu.[3] Barvinsky, radyoloji bilimcisi Ivan Puluj'un kızı Natalia Puluj ile evlendi.[4]

1939'da Solomiya Krushelnytska'nın adını taşıyan Lviv Yatılı Müzik İhtisas Okulu'nu kurdu.[5]

Ocak 1948'de Barvinsky ve eşi NKVD tarafından tutuklandı. Sovyet yetkilileri tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mordovya'daki GULAG'a sürgüne gönderildi. Sürgün edildiğinde matbu ve el yazması eserlerinin çoğu gizemli koşullar altında Lviv'de yakıldı. 1958'de serbest bırakıldıktan sonra yıkılan eserleri yeniden inşa etmeye çalıştı, ancak bu işi tamamlayamadan 9 Haziran 1963'te öldü. Kayıp eserlerin çoğu, ölümünden sonrasına kadar yeniden keşfedilmedi. Birçok eser sonsuza dek kayboldu. Barvinsky, 1964'te ölümünden sonra affedildi[6][7][8]

Lviv'de Lychakiv Mezarlığı'ndaki üç numaralı sahadaki aile mezarlığına gömüldü.[9]

Eğitim

Barvinsky, Lviv konservatuvarında profesyonel müzik eğitimi aldı. Barvinsky, müzik eğitimine Prag'da devam etti. Öğretmenleri arasında Vilém Kurz (piyano) ve Vítězslav Novák (kompozisyon) vardı.[3] Öğretmenliğe başladığında ilk öğrencilerinden biri Stefania Turkewich'ti .

İşler

Barvinsky yaklaşık 30 eser yazdı. Barvinsky'nin bestelerinin “... olgunlukları”, düşüncelilikleri ve incelikleriyle etkileyici olduğu söylenir. Barvinsky, bale ve opera dışında çeşitli türlerde besteler yapmıştır. İzlenimci özelliklere sahip geç romantik tarzı, Ukrayna folklorundan da güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Barvinsky'nin eserlerinin çoğu kaybolmuş olsa da, yaratıcı mirasının çoğu kaldı ve dünya çapında icra edilir.[3]

Kompozisyonlar

Orkestra için "Ukrayna Rhapsody" (Ukrayinska Rapsodiya - Українська рапсодія) (1911)
Piyano döngüsü "Aşk" (Liubov - Любов)
Do diyez minör Piyano Sonatı
A minör Piyano Üçlüsü
Piyano Prelüdleri
Fa minör Piyano Konçertosu
Ukrayna halk temaları üzerine beş minyatür
"Koliadky i Shchedrivky" piyano döngüsü (Колядки і щедрівки)
Çocuklar için piyano koleksiyonu: "Güneşimiz Piyano Çalıyor" (Nashe Sonechko Hraye na Fortepiano - Наше сонечко грає на фортепіано)
"Ukrayna Süiti" (Ukrayinska syuyita - Українська сюїта)
"Lemkiv'in Süiti" (Lemkivshchyna) (Lemkivska syuyita - Лемківська сюїта)
"Lemkiv'in Dansları" (Lemkivski tantsi - Лемківські танці)
Koro minyatürü: "Güneş Zaten Battı" (Uzhe sonechko zakotylosia - Уже Сонечко Закотилося)

Çocuk Koroları:
"Noel Ağacında" (Na yalynku - На ялинку)
"Yaz" - (Lito - Літо)
"Öğrencilerin şarkısı" (Pisnia Shkoliariv - Пісня школярів)
Türkü Düzenlemeleri:
"Tepede İki Meşe Ağacı Var" (Tam na hori dva dubky - Там на горі два дубки)
"İki Lemkiv halk şarkısı" (Dvi lemkivski narodni pisni - Дві Лемківські народні пісні)

1912'de bestelenen Halk Şarkılarının Altı Solo Düzenlemesi:
Yanhil-yahilochka (Ягіл-ягілочка)
Oi, khodyla divchyna berizhkom (Ой, ходила дівчина беріжком)
Chy ty virno mene liubysh (Чи ти вірно мене любиш)
Vyishly v kutup kosari (Вийшли в поле косарі)
Oi, ziydy, ziydy, yasen misiatsiu (Ой, зійди, зійди, ясен місяцю)
Ninni Oi Khodyt Son (Ой ходиь сон)

Oda müziği:
Çello ve Piyano için Sonat
Çello için Gece (1910)
Çello (1918) için halk şarkısı teması üzerine varyasyonlar (Variatsiyi na temu narodnoyi pisni "Oi, pyla, pyla ta Lymerykha na medu" - Варіації на тему народної пісні "Ой, пила, пила та Лимерихау на")
Viola için "Dumka" (1920) (Думка)
Viyola ve Piyano için Sonat ve Süit
Viyola Süiti (1927)
Piyano ve beş yaylı çalgılar için altılı
Yaylı Dörtlü "Molodijniy" (1941'de yayınlandı)
B bemol majör Yaylı Dörtlü
Keman için: "Humoreska", "Sumna Pisnia", "Kozachok", "Metelytsia", "Pisnia bez sliv", "Harodna Melodiya" olarak da bilinir

Kaynakça

  1. ^ "Vasyl Barvinsky – Internet Encyclopedia of Ukraine". 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Lysenko Higher Institute of Music – Internet Encyclopedia of Ukraine". 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c "Ukrainian Art Song Project - Vasyl Barvinsky". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Юрiй Головач, Роман Пляцко, Галина Сварник (2020). Петер Пулюй i архiв Iвана Пулюя (PDF) (Ukraynaca). Львів: Нацiональна академiя наук України. s. 4. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  5. ^ "Львівська середня спеціалізована музична школа-інтернат ім. С. Крушельницької". www.akolada.org.ua. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  6. ^ "Encyclopedia of Ukraine - Vasyl Barvinsky". 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Roman Sawychy (24 Temmuz 1983). "international aspects of Barvinsky" (PDF). The Ukrainian Weekly: 4. 23 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  8. ^ "Миттєвості спілкування з класиком". Українське Мистецтвознавство: матеріали, доспдження, рецензіі. Збірник наукових параць (PDF) (Ukraynaca). Киів: Нацiональна академiя наук України. 2015. s. 70. 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Vasyl Oleksandrovych Barvinsky (1888-1963) - Find..." www.findagrave.com (İngilizce). 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mieczysław Karłowicz</span> Polonyalı besteci ve orkestra şefi

Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Prokofyev</span>

Sergey Sergeyeviç Prokofyev, (Rusça: Серге́й Серге́евич Проко́фьев; Sergey Sergeyeviç Prokofyev; birçok değişik müzik türünü ustalıkla icra edebilen, bu özelliği ile 20. yüzyılın en önemli yorumcularından sayılan ünlü piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Eugen d'Albert</span>

Eugen Francis Charles d'Albert, İskoçya'da doğup İngiltere'de eğitim gören ama sonra Almanya ve İsviçre'de da yaşayan piyanist ve besteci.

Reinhold Glière'in sanatsal zengin ve çeşitli olmuştur: 5 opera, 6 bale, 3 senfoni, yaylı çalgılar için 4 konçerto, orkestral eserler, oda orkestrası parçaları, enstrümantal parçalar, çocuklar için piano ve vokal çalışmalar, tiyatro ve film için müzik yazmıştır.

Cem Esen, Türk piyanist, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Mélanie Bonis</span> Fransız besteci (1858 – 1937)

Mélanie Hélène Bonis, bilinen adıyla Mel Bonis, Fransız geç romantik dönem bestecisi. Solo ve dört el piyano, org parçaları, oda müziği, melodiler, koro müziği ve orkestra için çalışmalar dahil olmak üzere 300'den fazla eser besteledi. Öğretmenleri Cesar Franck, Ernest Guiraud ve Auguste Bazille'in de bulunduğu Paris Konservatuvarı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Stefania Turkewich</span> Ukraynalı piyanist, besteci ve müzikbilimci

Stefania Turkewich-Lukianovych Ukrayna'nın ilk kadın bestecisi olarak kabul edilen Ukraynalı besteci, piyanist ve müzikbilimci. Eserleri Ukrayna'da Sovyetler tarafından yasaklandı.

Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası, Londra Filarmoni Orkestrası tarafından şef David Parry ile kaydedilen klasik eserlerden bir seçkidir. Londra'daki Abbey Road Studios, Royal Festival Hall ve Henry Wood Hall'da kaydedilen albüm, Kasım 2009'da dijital formatta ve 2011'de 4'lü CD set olarak yayınlandı. Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası 200.000'den fazla kopya sattı ve üç yılı aşkın süredir iTunes'daki en iyi 10 klasik albümden biri olarak geçirdi.

Merzie Ibragimovna Khalitova Sovyet ve Ukrayna vatandaşı, Kırım Tatar kökenli besteci. SSCB Besteciler Birliği ve (1986) Ukrayna Besteciler Birliği üyesidir (1993). AR of Crimea (2000), N.V. Lysenko (2003) ve Boris Lyatoshinsky Ödülü (2014) sahibidir. Ukrayna'nın Onur Sanatçısıdır (2008).

<span class="mw-page-title-main">Arkady Luxemburg</span> Arkady Luxemburg besteci

Arkady Luxemburg Moldovalı-Amerikalı bestecilerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel Süitleri, BWV 1007-1012 (Bach)</span>

Viyolonsel süitleri BWV 1007-1012, Johann Sebastian Bach'ın 1717-23 yılları arası bir tarihte yazıldığı düşünülen solo viyolonsel altı süit içeren bir kompoisyonudur. Viyolonsel için yazılmış en sık icra edilen ve tanınan solo eserlerdendir. Bach muhtemelen Köthen'de Kapellmeister olarak görev yaptığı dönemde bestelemiştir. Bach'ın ikinci karısı Anna Magdalena Bach'ın el yazması kapağında verilen başlık 'Suites à Violoncello Solo senza Basso'dur.

Arpejyon ve La minör Piyano için Sonat, D. 821, Kasım 1824 tarihinde, Viyana'da Franz Schubert tarafından yazılmıştır. Sonat, arpejyon için günümüze ulaşmış olan tek önemli kompozisyon olma özelliğindedir. Sonat, Zseliz'deki ikinci kalışından Viyana'ya döndükten yaklaşık bir ay sonrasında, Kasım 1824'te bestelendi. Sonat, başta çello olmak üzere diğer yaylı çalgılara uyarlanmıştır.

Ukrayna, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ukraynalı yayıncı Suspilne (UA:PBC) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden katılımcı Vidbir 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Ukrayna, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ukraynalı yayıncı Suspilne (UA:PBC) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden katılımcı Vidbir 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur. 2022 yarışması'nı kazanmasından dolayı direkt finalde yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alla Zahaykeviç</span> Ukraynalı besteci

Alla Zahaykeviç Ukraynalı çağdaş klasik müzik bestecisi, performans sanatçısı, elektroakustik müzik projelerinin organizatörü, müzikolog. Adı, alternatif olarak tüm yayınlarda ve İngilizce metinlerde Alla Zagaykevych olarak yazılıyor.

Halyna Lvivna Levytska Ukraynalı bir piyano sanatçısı ve müzik öğretmenidir. Lviv Konservatuvarı profesörü ve konservatuvara bağlı müzik okulunun ilk müdürüydü.

Bohdana Yosypivna Durda Ukraynalı bir sanatçı, yazar, şair ve söz yazarı ve aynı zamanda eski bir tasarım mühendisidir. Sanat eserleri arasında portreler, manzaralar ve natürmortlar yer alır. Çocuk kitaplarını resimledi ve 100'den fazla şarkının sözlerini yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Lyatoşinski</span> Ukraynalı besteci, orkestra şefi, öğretmen

Boris Mikolayoviç Lyatoşinski veya Boris Nikolayeviç Lyatoşinski (Ukraynaca: Бори́с Миколáйович Лятоши́нський,

<span class="mw-page-title-main">Khrystyna Ivanivna Soloviy</span> Ukraynalı şarkıcı

Khrystyna Ivanivna Soloviy ya da Solovii Lemko motiflerini kullanan Ukraynalı bir folk ve pop şarkıcısıdır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukraynalı jürilerden biri olarak seçilmiştir.