İçeriğe atla

Vasıt

Koordinatlar: 32°07′N 46°11′E / 32.11°K 46.18°D / 32.11; 46.18
Vasıt
Arapçaوَاسِط
Şarabay Okulu'nun kapısı
KonumIrak
BölgeVasıt (il)
Koordinatlar32°07′N 46°11′E / 32.11°K 46.18°D / 32.11; 46.18
Irak üzerinde Vasıt
Vasıt
Vasıt'ın Irak'daki konumu

Vasıt (Arapçaوَاسِط) doğu Irak'ta El-Kut'un güney doğusunda Vasıt Valiliği'nde bir yer.

Tarihi

Şehir, tarihi Kaşkar kentinin karşısında, Dicle'nin batı yakasında y. 702 yılında Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî tarafından kurulmuştur.[1] Haccâc'ın kale ve ana cami kapılarını Zanzaward'dan aldığı söylenir.[2] Haccâc, 714'te Vasıt'te öldü.

UNESCO'dan yapılan alıntı:

Vasıt, Irak'ın idari merkezi olarak Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî tarafından ilk Hicri yüzyılın son çeyreğinde (MS 7. yüzyıl) inşa edilen İslami bir şehirdir. Antik kent olarak çevresi 16 kilometredir. Onuncu Hicri yüzyılda (MS 16. yüzyıl), nehrin (Dicle) gidişatının değişmesinden sonra terk edilmiştir. İnşaat ve tarımsal etkilerden uzaklığı nedeniyle kalıntıları sağ salim günümüze ulaşmıştır. Binalarının çoğu tuğladan yapılmıştır. 1936'dan 1942'ye ve bir diğeri de 1985'te bir çalışma yapılmıştır. Büyük cami, yedinci hicriden birinci hicri yüzyıla kadar dört aşamada temizlendi ve emirlik evinin bir kısmı kıble tarafında caminin yanında yer aldı. Yedinci Hicri yüzyıldan kalma bir mezar ve bir okulun yer aldığı minare olarak bilinen bir yapı kazıldı, 1930'ların sonlarında bir konut bölgesi de temizlendi. Duvarların yıpranması nedeniyle minarenin bazı kısımlarında koruma sağlanmış, ancak gerçek bir bakım yapılmamıştır.[3]

İbn Battuta, seyahatleri sırasında ziyaret etti ve "Güzel mahalleleri, çok sayıda meyve bahçesi ve meyve ağaçları vardır ve aralarında meditasyon dersleri veren yaşayan öğretmenler de olan önemli kişiler ile tanınmıştır." Kufe ile Basra arasında bir garnizondur.[4]

Dünya Mirası statüsü

Bu site, Kültür kategorisinde 7 Eylül 2000 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Mirecki, BeDuhn; Jason, Paul Allan (2007). Frontiers of faith: the Christian encounter with Manichaeism in the Acts of Archelaus (İngilizce). BRILL. s. 10. ISBN 978-90-04-16180-1. 
  2. ^ Michael G. Morony (2005). Iraq After the Muslim Conquest (İngilizce). Gorgias Press. Erişim tarihi: 6 Ocak 2014. []
  3. ^ a b Wasit - UNESCO World Heritage Centre 20 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 2009-03-24.
  4. ^ Battutah, Ibn (2002). The Travels of Ibn Battutah (İngilizce). Londra: Picador. ss. 59,303. ISBN 9780330418799. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağdat</span> Irakın başkenti

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Kerkük</span> Irakta bir şehir

Kerkük, Irak'taki Kerkük ilinin başkenti olan şehirdir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin anayasal başkentidir. Irak merkezi yönetimine bağlıdır. Irak'ın başkenti Bağdat'ın 236 km kuzeyinde, Erbil'in 83 km güneyinde, Musul'un 149 km güneydoğusunda, Süleymaniye'nin 97 km batısında, Tikrit'in 116 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Günümüzde şehrin büyük çoğunluğu Türkmenler, Araplar ve Kürtlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasankeyf</span> Batmanın ilçesi

Hasankeyf, Batman ilinin ilçesidir. İki yakasını Dicle'nin ayırdığı, tarihi bir ilçedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Ilısu Barajının su tutması sonucunda tarihi yerleşim 2020 yılı Mayıs ayında sular altında kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kut, Vasıt</span>

Kut, resmî adıyla El-Kut, Irak'ın doğu kesiminde, Dicle Nehri kıyısında yer alan Vasıt ilinin merkezi kent. 1960'a kadar tüm il bu isimle anılırken bu tarihten sonra Vasıt adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Velîd</span> 6. Emevi halifesi

I. Velid, Emevilerin altıncı halifesi (705-715).

<span class="mw-page-title-main">Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî</span>

Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî bilinen adıyla Haccâc-ı Zâlim, Emevî valisi.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman bin Abdülmelik</span> 7.Emevi halifesi

Süleyman bin Abdülmelik, yedinci Emeviler devleti halifesidir. Kardeşi I. Velîd yerine halife olmuş ve sonra 715 ile 717de döneminde iki yıl beş ay süren halifelik yapmıştır. Yerine halife olarak kuzeni Ömer bin Abdülaziz gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Babil (antik kent)</span>

Babil ya da Babylon, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde yer alan antik şehirdir. Babil'in Asma Bahçeleri antik dünyanın yedi harikasından biri oldu. İştar Kapısı da kentin öne çıkan simgelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Kasım es-Sekafî</span>

Muhammed bin Kasım es-Sekafî, Sind'i fetheden Emevî kumandanı.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

Yezid bin Mühelleb (672-720) Emevîler döneminde vilayet valisi ve Abbâsîler döneminin başlarında önemli hale gelen Muhallabid ailesinin erken dönem bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Mezopotamya</span> tarihi bölge

Aşağı Mezopotamya, Irak'ın tarihi bir bölgesidir. Orta Çağ'da sadece güney alüvyon ovasını kesin bir şekilde ifade eden Sawad ve "Irak-ı Acem" olan Cibal'in aksine el-Irak el-Arabi olarak da biliniyordu. Aşağı Mezopotamya, Sümer ve Babil'e ev sahipliği yapmıştır.

Muhammed bin Yûsuf es-Sekafî, 8. yüzyılın başlarında Emevî valisiydi.

Yûsuf bin Ömer es-Sekafî Emevî için kıdemli bir eyalet valisiydi. 738-744'te Irak valisi olarak görev yaptığı dönemdeki politikaları, Kays-Yaman rekabetini derinleştirdi ve idam edildiği Üçüncü Fitne'nin patlak vermesinin ana faktörlerinden biri oldu.

Hâlid bin Abdullah el-Kasrî, 8. yüzyılda Emevî Mekke ve 724'ten 738'e kadar Irak valisi olarak hizmet etmiş bir Araptır. Doğu Halifeliğinin tamamını kontrol etmeyi gerektirdiği için Irak valiliği, onu Halife Hişâm bin Abdülmelik'in kritik hükümdarlığı sırasında en önemli yetkililerden biri yaptı. Selefi ve halefi altında Irak ve Doğu yönetimine hakim olan Kays ile çatışmada Yaman aşiretlerine verdiği destekle en dikkate değerdir. Görevden alınmasının ardından iki kez hapse atıldı ve 734'te halefi Yûsuf bin Ömer es-Sekafî tarafından işkence edilerek öldürüldü.

Mansur bin Cumhur 8. yüzyılda bir Arap komutanıydı ve dönemin Kays-Yaman rekabetinde güney Arap ("Yaman") kabilelerinin ana ve en fanatik liderlerinden biriydi ve Üçüncü Fitne'de önemli bir rol oynadı.

Ebü’l-Müsennâ Ömer b. Hübeyre b. Muâviye b. Sükeyn el-Fezârî, bu dönemin Kays-Yaman ihtilafında önemli bir rol oynayan önde gelen bir Emevi generali ve Irak valisiydi.

Bu sayfada, 690'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.

Bu sayfada, 710'larda Emevi Halifeliği'nde yaşanan olaylar yer alıyor.