İçeriğe atla

Varşova Pogromu (1881)

Varşova pogromu Rus kontrolündeki Varşova'da 25-27 Aralık 1881 senesinde yahudilere karşıt eylemler olarak gerçekleşti. Gerçekleşen pogromun ardından iki kişi hayatını kaybederken ve 24 kişi yaralandı.[1]

Varşova Pogrom

Çağdaş bir Yahudi-Rus tarihçi Simon Dubnow bu olayın ayrıntılarını verirken1881 Noel Günü'nde, kalabalık Kutsal Haç Kilisesi'nde yanlış bir yangın uyarısından sonra paniğin patlak vermesi izdihamda yirmi dokuz kişinin ölümüyle sonuçlandı ifadelerini kullanıyor. Yanlış alarmın, yarattığı panik sırasında insanları soymak için yankesiciler tarafından uydurulduğuna inanılıyordu. Olay mahallinde bir kalabalık toplandı ve bazı bilinmeyen kişiler, daha sonra asılsız olduğunu kanıtlayan bir söylenti yaymaya başladılar ve kilisede iki Yahudi yankesici yakaladılar.

Toplanan kalabalık, Kutsal Haç Kilisesi'ne bitişik sokaklarda Yahudilere, Yahudi mağazalarına, işletmelere ve konutlara saldırmaya başladı.[2] Varşova'daki ayaklanmalar üç gün boyunca devam etti. Varşova pogromu sırasında iki kişi öldü ve 24 kişi yaralandı. Pogrom ayrıca yaklaşık bin Yahudi aileyi maddi olarak hasara uğrattı. Sonraki aylarda yaklaşık bin Varşova Yahudisi Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.[3] Pogrom, Polonya-Yahudi ilişkilerini kötüleştirdi ve Polonyalı seçkinlerin yazarları Eliza Orzeszkowa, Boleslaw Prus ve diğer önemli aktivistler gibi üyeleri tarafından eleştirildi.[3][4]

Tarihçiler Simon Dubnow, Yitzhak Gruenbaum, Frank Golczewski ve Magdalena Micinska, pogromun Rus yetkilileri tarafından kışkırtıldığını, Yahudiler ve Polonyalılar arasında bir kargaşa çıkarmaya çalıştıklarını veya pogromların, suikasttan sonra Rus İmparatorluğu'nda giderek yaygınlaştığını savunuyorlar. 1881'de Çar II. Aleksandr (o dönemde Rus İmparatorluğu'nda, özellikle de Kiev ve Odesa pogromlarında 200'den fazla Yahudi karşıtı olay meydana geldi),[5] bu sadece Rusya olgusu değildi.[6][7] Bununla birlikte tarihçi Michael Ochs, yetersiz kanıtlar nedeniyle bu açıklamaya katılmıyordu.[4] Ochs bu açıklamalara komplo teorileri diyor, Rus otoritelerinin pogromlardan fayda görmediklerini savunuyorlar. 1863'ten 1881'e kadar ki zaman da Polonya'da Yahudi karşıtılığın artmasına tanık olduğunu, Yahudilerin asimile edilmesi fikriyle Polonyalılar arasındaki hayal kırıklığının arttığını ve bu nedenle Rus yetkililerin bir pogrom düzenlemesine daha az ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Bu pogromların kendiliğinden gerçekleştiğini ifade etti.

Kaynakça

  1. ^ Wstęp. W: Bolesław Prus: Lalka T. 1. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich. 1998. ss. cvi-cvii. ISBN 83-04-04381-5. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  2. ^ Simon Dubnow History of the Jews in Russia and Poland, Avotaynu, 2000, 1-886223-11-4, p. 342
  3. ^ a b Brian Porter When Nationalism Began to Hate, Oxford University Press, 2002, ISBN:0-19-513146-0 S.162
  4. ^ a b John Doyle Klier, Shlomo Lambroza, Pogroms: Anti-Jewish Violence in Modern Russian History, Cambridge University Press, 2004, ISBN 0-521-52851-8 s.182
  5. ^ (Lehçe) Pogrom 6 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., based on Alina Cała, Hanna Węgrzynek, Gabriela Zalewska, "Historia i kultura Żydów polskich. Słownik", WSiP
  6. ^ (Lehçe) Magdalena Micinska, INTELIGENCJA ŻYDOWSKA W POLSCE 13 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2002
  7. ^ Dubnow wrote: "Evidently, someone had an interest in having the capital of Poland repeat the experiments of Kiev and Odessa, and in seeing that the "cultured Pole" should not fall behind the Russian in order to convince Europe that pogroms were not exclusively a Russian manufacture." See Klier and Lambroza for more details.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonya</span> Orta Avrupada bir ülke

Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Odessa</span> Ukraynanın güneybatısında yer alan Odesa Oblastının yönetim merkezi olan şehir

Odessa, Ukrayna'da Karadeniz kıyısında, Dniestr ve Dinyeper sığlıkları arasında bulunan kent. 1.015.826 nüf. (2021). "Karadeniz'in İncisi" olarak anılan şehir, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu'nda Moskova, Sankt Peterburg ve Varşova'den sonraki en büyük şehriydi. Ukrayna'nın güneybatısında bulunan ve Odessa Oblastı'nın yönetim merkezi ve önemli bir turizm, liman ve ulaşım merkezi olan şehir, ülkenin 3. en kalabalık şehridir. Zaman zaman "Karadeniz'in incisi", şehirde doğan Yahudi komedyenler yüzünden "Mizah başkenti" veya "Güney Palmira" olarak da adlandırılır. Kültür ve bilim merkezi Odessa, aynı zamanda Slav'dan çok Akdeniz tarzındaki mimarisiyle ülkenin en büyük sayfiye merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

Polonya Yahudileri'nin zaman çizelgesi aşağıdaki gibidir.

Kan iftirası veya kan suçlaması, dini azınlıkların çocukların kanlarını dini ayinlerde ve bayramlarda kullandıkları yönündeki iftira ve suçlamalardır. Kan iftirası -kuyu zehirlemek ve ekmek pisletmek iddialarıyla birlikte- Avrupa'da Yahudilere karşı yapılan zulümlere neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kişinev Pogromu</span>

Kişinev pogromu, Rus İmparatorluğunun Besarabya bölgesinin başkenti Kişinev'de, 6-7 Nisan 1903 tarihinde, Yahudilere karşı yapılan ayaklanmadır.

Şiraz pogromu, 30 Ekim 1910'da, Yahudilerin Müslüman bir kız çocuğunu dini sebeplerle öldürdüğü iddiası ve bu iddia sonucunda Şiraz'da Yahudilere yapılan pogromdur. Pogrom sırasında 12 Yahudi öldü, yaklaşık 50'si yaralandı ve 6000 Yahudinin malları soyuldu. Olaylar, Şiraz'ın Alliance Israélite Universelle temsilcileri tarafından belgelendi.

<span class="mw-page-title-main">Gura Humorului</span>

Gura Humorului Romanya'nın kuzey doğusundaki Suceava İlçesindeki bir kasabadır. Bukovina'nın tarihi bölgesinde yer almaktadır. Gura Humorului, 2011 nüfus sayımına göre ilçede 12.729 nüfuslu yedinci en büyük yerleşim yeridir. 1904 yılında bir şehir ilan edildi ve 2005 yılında bir tatil yeri oldu. Kasaba, Voroneţ Manastırı'nın bulunduğu eski Voroneţ köyünü yönetir.

Rus Halk Birliği (RHB), 1905 arasında ve 1917 yılları arasında etkin olan, Rus İmparatorluğu'na sadık, monarşistler ve Karayüzler gibi örgütler arasında en önemli yere sahip, aşırı sağ milliyetçi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda pogromlar</span>

Rus İmparatorluğu'ndaki Yahudi pogromları ya da Rus İmparatorluğu'ndaki pogromlar.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda antisemitizm</span>

Rusya İmparatorluğunda antisemitizm, çok sayıda pogrom ve Rus Ortodoksluğuna geçmedikleri sürece Yahudilerin Rusya'nın içine göç etmesinin yasak olduğu Soluk Yerleşiminin belirlenmesini içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Pogromu (1881)</span>

1881'deki Kiev pogromu üç gün sürdü. 26 Nisan 1881'de Kiev kentinde başladı ve çevresinde yer alan köylere yayıldı. Sporadik şiddet kışa kadar devam etti. Kiev pogromu, 1881'de güneybatı Rus İmparatorluğu'nda görülen pogromların en kötüsü olarak kabul edilir. Pogromlar yaz boyunca devam etti ve Podolya Guberniyası, Volhinya Guberniyası, Çernigov Guberniyası, Yekaterinoslav Guberniyası ve diğer Guberniyalar da dahil olmak üzere modern Ukrayna topraklarına yayıldı. Özellikle, çarlık makamları pogromları durdurmak adına hiçbir girişimde bulunmadı.

<span class="mw-page-title-main">Mayıs Yasaları</span>

Mayıs Kanunları İçişleri bakanı Nikolay Pavloviç Ignatyev tarafından önerildi ve 15 Mayıs 1882'de III. Aleksandr tarafından kabul edildi. Başlangıçta, 1882 Mayıs düzenlemeleri Yahudilerle ilgili yasaların gelecekteki bir revizyonuna kadar sadece geçici önlemler olarak düşünülmüş, ancak otuz yıldan fazla bir süre yürürlükte kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Pogromu</span>

Kaunas pogromu, 25-29 Haziran 1941 - Barbarossa Operasyonu ve Litvanya'nın Nazi işgalinin ilk günlerinde Litvanya, Kaunas'ta yaşayan Yahudilerin katliamıydı. En meşhur olay, 27 Haziran'da birkaç düzine Yahudi'nin işkence gördüğü ve idam edildiği Lietūkis garajında meydana geldi. Haziran ayından sonra Kaunas Kalesi'nin çeşitli kalelerinde, özellikle Yedinci ve Dokuzuncu Kale'de sistematik infazlar gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Symon Petlyura</span> Ukraynalı askeri lider (1879-1926)

Symon Vasylyovych Petliura Symon Petliura aynı zamanda Simon Petlura olarak bilinir, Symon Petlura, veya Symon Petlyura. (Ukraynaca:Си́мон Васи́льович Петлю́ра); Ukraynalı bir politikacı ve gazeteciydi. 1918-1921 yıllarında Ukrayna'nın kısa süreli egemenliği sırasında Ukrayna Ordusu Yüksek Komutanı ve Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanıydı. 1917'de Rusya İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Ukrayna Bağımsızlık Savaşına öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Polonya ilişkileri</span> Polonya Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Polonya ilişkileri ya da alternatif adıyla Leh-Amerikan ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Polonya arasındaki diplomatik, sosyal, ekonomik ve kültürel ikili ilişkilere verilen addır.

Alfonse pogromu Varşova, Polonya'da meydana gelmiş üç günlük bir isyandı. Şiddet birkaç düzine genelevin yıkılmasına ve 15 kadar ölüme yol açtı. Olayın analizleri, analizin hedefleri ve katılımcıları açısından farklılık gösterir..

<span class="mw-page-title-main">1941 Odessa Katliamı</span> Yahudilere düzenlenen toplu katliam

Odessa katliamı, Transdinyester Valiliği'ndeki Odessa ve çevresindeki kasabaların Yahudi nüfusunun 1941 sonbaharı ve 1942 kışında Romanya kontrolü altındayken toplu katliamıydı.