İçeriğe atla

Varşova Metrosu

Varşova Metrosu (Lehçe: Metro warszawskie) Avrupa'nın en yeni metro ağlarından biridir. Polonya'nın ilk ve tek metro hattı olan Varşova Metrosu şehrin merkezinde birleşen kuzey-güney hattından oluşmaktadır. 21 istasyondan oluşan metro hattınun toplam uzunluğu 23.1 kilometre uzunluğundadır. Günlük 430.000 yolcu Varşova Metrosunu kullanmaktadır.

Plac Wilsona İstasyonu
Wierzbno İstasyonu

Varşova metrosunun yapılması planları 1918'e dek uzanmaktadır. Bu tarihlerde Varşova yeniden ülkenin başkenti ollmuştur. Bir yeraltı demiryolu sisteminin, şehrin yüksek nüfus yoğunluklu şehir merkezindeki ulaşım zorluklarını çözmek amacıyla düşünülmüştür.1925'te yapılan planlamalarda, metro inşaatın 1920'lerin sonunda yapılması planlanmaktaydı. Ancak 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı nedeniyle bu mümkün olamadı. 1934 yılında Varşova belediye başkanı metro planlarınını raftan indirdi. Ancak 1938'de başlayan inşaat, II. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamamıştır.1938 yılında yapılan iki kısa tünel günümüzde şarap mahzeni olarak kullanılmaktadır. Komünist dönemde de yeni planlar yapıldı, ancak bu planlar hayata geçirilemedi. 1984'te hükûmet tarafından planların kabulüyle birlikte, ilk tüneller inşa edildi. Yeterince fon ayrılmaması, zayıf planlama, ağır bürokrasiden kaynaklı günde 2 metreden fazla ilerlenemiyordu. 1995'te açılan metro 11 istasyonla açıldı. Günümüzde yaklaşık 20 kilometre uzunluğundadır ve 21 metro istasyonundan oluşmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Metrosu</span> İzmirde hizmet veren metro sistemi

İzmir Metrosu, Türkiye'nin İzmir'de hizmet veren metro sistemidir. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Sistemde biri işletmede, biri inşa hâlinde, üçü ise proje aşamasında olan beş hat bulunmaktadır. Sistemin ilk hattı olan ve ilk aşaması 22 Mayıs 2000'de hizmete giren M1 hattı üzerinde yirmi dört istasyon bulunmaktadır. Bu hat üzerindeki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlanmış ve 2018'de hatta 120 milyon yolcu taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Metrosu</span>

Sankt-Peterburg metrosu Sankt-Peterburg'ta kullanılan hızlı taşıma sistemdir. Daha önceleri Leningrad Metrosu olarak adlandırılan metronun günümüzde günlük yolcu sayısı 3,4 milyona ulaşmıştır. Metro sisteminde Sovyet dizaynı, dekorasyon ve sanat çalışmalarıyla dünyadaki en şık ve gösterişli metrolardan biridir. Şehrin coğrafi durumundan kaynaklı Sankt Peterburg Metrosu, dünyanın en derindeki metrosudur. Günlük yolcu sayısına göre dünyadaki 11. kalabalık metro sistemidir. 4 hattı bulunan metro 65 istasyondan oluşmaktadır. Toplam uzunluğu 105,5 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Barselona Metrosu</span>

Barselona metrosu İspanya'nın Katalanya bölgesinde Barselona kentinde kurulu hızlı toplu taşıma ağıdır. Metro ağı şehir merkezinde yer altından ilerlerken şehrin banliyölerinde yerin üzerinden ilerlemektedir. Günümüzde L9 ve L10 2 metro hattı yapım aşamasındadır. Metro ağı 11 hatta 209 istasyondan oluşmakla birlikte 157 km uzunluğundadır. L9 ve L10 hatlarının günümüzde kullanımdaki uzunluğu 102 km'dir. Az sayıda metro istasyonu kullanılmamaktadır. Gelecekte L12 ve L13 olmak üzere iki yeni metro hattının yapılacağı duyurulmuştur. Metro hattı 1924 yılında kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taşkent Metrosu</span>

Taşkent metrosu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bulunan bir metro ağıdır. Sovyetler Birliği'nde inşa edilen yedinci metro olup 1977 yılında açılmıştır. Günümüzde de Almatı metrosu ile birlikte Orta Asya'daki iki metro sisteminden biridir. Eski Sovyet metrolarının çoğu gibi çok derindir ve istasyonları oldukça gösterişli bir şekilde dekore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Metrosu</span>

Erivan metrosu, Ermenistan'ın başkenti Erivan'a hizmet eden metro ağıdır. Şehrin kuzey-güney yakasında 13,4 kilometre uzunlukta tek bir hatta sahiptir ve aktif olarak kullanılan 10 istasyonu bulunmaktadır. Metronun ilk kısmı 1981 yılında hizmete girmiştir. Eeski Sovyet metrolarının çoğu gibi çok derindir ve millî motiflerle süslenmiştir. Şehrin kuzeyinde iki tane daha istasyon inşaat edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Metrosu</span>

Kopenhag metrosu Danimarka'da Kopenhag, Frederiksberg ve Tårnby'de çalışan hızlı taşıma sistemidir. Sistem 2002 yılında açılmış olup, günümüzde iki hattan oluşmaktadır. 22 istasyonu bulunmaktadır. Günlük 115.000 yolcunun kullandığı Kopenhag metrosu, 21 kilometre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Metrosu</span>

Londra metrosu veya diğer bilinen adıyla Londra yer altı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra ve yakın çevresindeki Essex, Hertfordshire ve Buckinghamshire kentlerini birbirine bağlayan raylı toplu taşıma sistemidir. 1863 yılında kullanıma giren metro, dünyanın en eski yeraltı ulaşım sistemi olarak bilinmektedir. Londra metrosu ayrıca dünyada elektrikli trenin kullanıldığı ilk hattır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Metrosu</span> Bakünün, 40,3 kmlik 3 hat ve 27 duraktan oluşan metro ağı

Bakü Metrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan metro sistemidir. 6 Kasım 1967 yılında açılmıştır. Uzunluğu 40,7 km olup 3 hattan oluşur ve 27 durak içerir. Türki ülkelerde kurulan ilk metrodur.

Belgrad Metrosu, Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da planlanan metro hattı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Metrosu</span>

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">M6 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M6 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Levent son istasyonu ise Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü olan metro hattıdır. 19 Nisan 2015'te Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun birlikte katıldıkları törenle hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Metrosu</span>

Madrid metrosu, İspanya'nın başkenti Madrid'deki metro olarak adlandırılan toplu taşıma ağını anlatır. 17 Ekim 1919 tarihinde kral XIII. Alfonso döneminde açılan ilk metro hattı bugünkü Cuatro Caminos ile Sol istasyonlarını birbirine bağlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">M5 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M5 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Samandıra Merkez olan 26,5 km uzunluğunda 20 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir. M4 Metro Hattı'ndan sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olma özelliğini taşır. Hattın Üsküdar - Yamanevler arasındaki ilk bölümü 15 Aralık 2017'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M4 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Şehitler'de sona ermekte olan hat, 12,500 kilometre (7,767 mi) uzunluğa sahiptir ve 12 istasyonu bulunmaktadır. Hatta Çin menşeli CSR-MNG marka araçlar 6'lı diziler halinde hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milano Metrosu</span>

Milano metrosu, İtalya'nın Milano kentinde hizmet veren, Azienda Trasporti Milanesi tarafından işletilen metro sistemidir. Toplamda 101 kilometre hat uzunluğuna sahip olan metro, farklı numaralar ve renklerle tanımlanan 4 ayrı hattan ve çoğunluğu yer altında olmak üzere 113 istasyondan oluşmaktadır. Hat, günlük ortalama 1,5 milyon yolcu taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M1 (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu hattı

M1 Metro Hattı, İzmir Metrosu'nun batıda Narlıdere Kaymakamlık ile doğuda Evka 3 arasında hizmet veren 27 km uzunluğundaki metro hattıdır. Yirmi dört istasyonu bulunan hat, İzmir Metrosu'nun işletmede olan tek hattıdır. 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hattaki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Metrosu</span> metro sistemi

Mersin metrosu, Türkiye'nin Mersin şehrinde yapımı devam eden metro sistemidir. 13,4 kilometrelik hat üzerinde on bir istasyon bulunacaktır. Sistem, Akdeniz Bölgesi'nin ikinci metro hattı ve üçüncü raylı sistem hattı olacaktır. Mersin'in kurtuluşunun 100. yıl dönümüne denk gelen 3 Ocak 2022 tarihinde inşaat çalışmaları başladı.

Konya metrosu, Türkiye'nin Konya kentinde inşaat hâlinde olan metro ağıdır. Konya metrosunun 2025 yılında açılması, 21,1 km uzunluğunda olması, tek bir hattan ve 22 istasyondan oluşması planlanmaktadır.