İçeriğe atla

Varna Kuşatması (1201)

Koordinatlar: 43°12′28.01″K 27°55′0.98″D / 43.2077806°K 27.9169389°D / 43.2077806; 27.9169389
Varna Kuşatması
Bizans-Bulgar savaşları
Tarih21 – 24 Mart 1201
Bölge
Sonuç Bulgar zaferi
Taraflar
Bulgar İmparatorluğuBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Kaloyan Bilinmiyor
Güçler
Bilinmiyor Tüm garnizon ve bazı vatandaşlar

Varna Kuşatması (BulgarcaОбсада на Варна) 21-24 Mart 1201 tarihleri arasında Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında bulunan Varna'da Bulgarlar ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar galip gelmiş ve şehri ele geçirmişlerdir.

Arka plan

Üç Asen kardeşin en küçüğü Kaloyan, 1197'nin başlarında İmparator olarak taç giydikten sonra, hemen Bizans'la savaşa devam etme ve tüm Bulgar topraklarını kurtarma kararlılığını gösterdi. Ertesi yıl Kaloyan, en büyük kardeşi İvan Asen'in katili İvanko ile bile ittifak kurdu.

Kuşatma

Yeni yüzyılın başında, güçlü Constancia kalesini (modern Seymen yakınlarında) ele geçirdi ve ardından ters yöne saldırdı ve Balkan Dağları'nın kuzeyindeki son Bizans kalesi Varna'yı kuşattı. Varna, Bizans ordusunun en cesur askerleri olarak bilinen batılı paralı askerlerden oluşan geniş bir garnizon tarafından savunulmuştur.[1] Kaleyi almak için Bulgar istihkamcılar, dış hendekten daha geniş olan muazzam bir kuşatma kulesi inşa ettiler. Bulgar ordusu kuşatma teçhizatının yardımıyla hendeği geçerek şehrin surlarına ulaşmayı başardı ve kuşatmanın üçüncü günü 24 Mart 1201'de Bulgarlar bir saldırı yaptı. Bizans tarihçisi Nikitas Honiatis'e göre Kaloyan, Paskalya olmasına rağmen tüm savunucuları öldürmekten çekinmedi. Bizanslılar hendeğe atıldı ve diri diri gömüldü. Bu eylem Kaloyan'a "Roma-Kıran" lakabını kazandırdı. Bundan sonra şehir surlarını yıktı ve başkent Tırnovo'ya döndü.

Neticesi

Yıl sonunda Bulgaristan ve Bizans, 1202'nin başında bir barış anlaşmasıyla sonuçlanan müzakerelere başladılar. Bulgarlar yeni kazanımlarını güvence altına aldılar ve artık kuzeybatıdaki Macar tehdidiyle karşı karşıya kaldılar. Morava nehri vadisinde birkaç savaştan sonra Macarlar yenildi.

Kaynakça

  1. ^ Andreev, J. The Bulgarian Khans and Tsars (Balgarskite hanove i tsare, Българските ханове и царе), Veliko Tarnovo, 1996, p. 161 954-427-216-X

Konuyla ilgili yayınlar

  • Атанас Пейчев и колектив, 1300 години на стража, Военно издателство, София 1984.
  • Йордан Андреев, Милчо Лалков, Българските ханове и царе, Велико Търново, 1996.
  • Alexandru MADGEARU, Siege Techniques Applied by the Army of Johannitsa the Emperor of Romanians and Bulgarians, between 1201 and 1207 in Relații Interetnice în Transilvania Militaria Mediaevalia în Europa centrală și de sud-est, Editura ASTRA MUSEUM, Sibiu, 2018

İlgili Araştırma Makaleleri

Kardam, 777-796 sonrası yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı.

Vladimir Rasate, 889-893 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti knezi.

<span class="mw-page-title-main">I. Petr</span> Tuna Bulgar Devleti çarı

I. Petr, 927-969 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti çarı.

<span class="mw-page-title-main">Hadrianapolis Muharebesi (1205)</span>

Hadrianapolis Muharebesi, 14 Nisan 1205 tarihinde Bulgar çarı Kaloyan ile Latin İmparatoru I. Baudouin komutasındaki Haçlılar arasında yaşanmış savaştır. Kumanlar ve Bizanslıların desteği ile başarılı bir pusu kuran Bulgarlar tarafından savaş kazanılmıştır. Aralarında Blois Kontu I. Louis'in de bulunduğu yaklaşık 300 şövalye öldürülmüştür. Latin İmparatoru I. Baodouin'in esir edilmiş, sonra kör edilmiştir, esareti sırasında da ölmüştür. Bulgarlar Trakya ve Makedonya'ya ilerlemişlerdir. Baodouin'in yerine en genç kardeşi Henri 20 Ağustos 1206 tarihinde tac giymiştir. Bu savaşla ilgili ana kaynak Geoffroy de Villehardouin'in kronikleridir. Bu savaşa Haçlılar tarafında katılmasına rağmen, Dördüncü Haçlı seferi'ne bakışı genellikle Haçlılar aleyhine ön yargılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Versinikia Muharebesi</span> savaş

Versinikia Savaşı Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 813 yılında Hadrianapolis şehri civarında gerçekleşmiş savaş.

<span class="mw-page-title-main">Achelous Muharebesi (917)</span>

Acheloos ya da Achelous Muharebesi , ayrıca Anchialus Muharebesi olarak da bilinir, 20 Ağustos 917 günü, Bulgaristan'ın Karadeniz sahiline yanında, Tuthom kalesine yakın Achelous nehrinde Bulgar ve Bizans kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar'ın kesin zaferi, Simeon'in önceki başarılarını güvence altına alırken, aynı zamanda onu çok iyi korunan Bizans başkenti Konstantinopolis ile Mora hariç tüm Balkan yarımadasının de facto hükümdarı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Bulgar Antlaşması (716)</span>

716 Antlaşması, Bulgaristan ile Bizans İmparatorluğu arasında bir anlaşmadır. İktidardaki Bulgar Han Tervel'in oğlu Kormesiy ile Bizans İmparatoru III. Theodosios tarafından imzalanmıştır.

Arkadiopolis Muharebesi Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 1194 yılında Türkiye'de günümüz Lüleburgaz şehrinin yakınlarında gerçekleşmiş bir muharebedir. Bulgarların zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Köstendil Muharebesi</span>

Köstendil Muharabesi, Sırp ve Bulgar orduları arasında 28 Haziran 1330 tarihinde Köstendil şehri yakınlarında gerçekleşen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Ongal Muharebesi</span> muharebe

Ongal Muharebesi 680 yazında, Romanya'nın Tulça ili, Peuce Adası yakınlarındaki Tuna Deltası ve çevresinde belirtilmemiş bir yer olan Ongal bölgesinde gerçekleşmiş muharebedir. Kısa bir süre önce Balkanlar'ı işgal eden Ön Bulgarlar ile sonunda savaşı kaybeden Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bu muharebe, Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulması için çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Anhialos Muharebesi (708)</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Anhialos Muharebesi 708 yılında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Anhialos kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, Bulgar zaferidir.

Umar, 766 yılında sadece 40 gün hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı. Kormisoş ve Vineh ile aynı sülaleye mensup ve bu nedenle eski iki hanın akrabası olduğu muhtemel olan Umar, Bizans kaynaklarına göre, selefi gibi Bizans ile uzlaşma politikasının bir savunucusu olması nedeniyle Bizans İmparatorluğu'na kaçmıştır.

Kormesiy, 721-738 yılları arasında hüküm süren Dulo sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

II. İvan, 1298-1299 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Muharebesi</span>

Üsküp Muharebesi, 1004 yılında Üsküp kenti yakınlarında meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Muharebesi (2. 1040)</span> 2. 1040 muharebesi

Selanik Muharebesi 1040 sonbaharında, günümüzde Yunanistan'ın Selanik kenti yakınlarında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında meydana gelmiştir. Muharebe, Bizans'ın zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Muharebesi (1040)</span> 1040 muharebesi

Selanik Muharebesi 1040 sonbaharında, günümüzde Yunanistan'ın Selanik kenti yakınlarında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında meydana gelmiştir. Muharebe, Bulgarların zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Tih</span>

Konstantin Tih, 1257-1277 yılları arasındaki Bulgaristan çarıydı.