İçeriğe atla

Varlık (İran dergisi)

Varlık
TürÜç Aylık Dergi
SahibiCevat Heyet
Kuruluş tarihi1979
Siyasi görüşüMuhafazakâr,Liberal
DilAzerbaycan Türkçesi,Farsça
Genel merkezTahran
Tiraj1000
ISSN10237186
Resmî site[1] Normal 0 21 false false false TR X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4

Varlık (Farsça: وارلیق, Türkçe: Varlıq) 1979-2014 yılları arasında Tahran'da Prof. Dr. Cevat Heyet (Birinci Dönem) ve 2015 yılından itibaren Ankara'da Dr. Rıza Heyet tarafından (İkinci Dönem) 3 ayda bir yayımlanan Türk dili, edebiyatı ve kültürü araştırmaları dergisidir. Derginin dili Türkçe ve Farsçadır.[1]

Varlık İran İslam Devriminden sonra yayımlanan ve günümüze kadar devam eden ilk Türkçe dergi özelliğine sahiptir. Ayrıca yayını devam ederken İslam Ansiklopedisi'nde madde olarak tanıtılan nadir dergilerdendir.

Dergi; İran'da Türk dili ve edebiyatının gelişmesinde, Türklerin bilinçlenmesinde, Arap alfabesinin Türkçeye uyarlanmasında ve standart Türk yazı dilinin oluşturulmasında önemli rol oynamıştır.

Dergi yazılarının %80’i Türkçe, diğer kısmı ise Farsçadır.

Dergi’nin kurucusu Prof. Dr. Cevat Heyet'tir (Azerbaycan Türkçesi: Cavad Heyət, Farsça: جواد هیئت). Diğer kurucu üyeleri Prof. Dr. Hamit Nutki, M. A. Ferzane, H. M. Savalan, K. M. Sönmez, Prof. Dr. G. H. Bigdili, T. Pirhaşimi, S. Serdariniya ve A. Kemali'dir.

1979-1992 yılları arasında derginin yazı işleri müdürlüğünü Hamit Nutki ve daha sonra M. Rıza Heyet yapmıştır.

Prof. Dr. Cevat Heyet'in 2014 yılında vefat etmesinin ardından onun vasiyeti üzerine derginin imtiyaz sahipliği ve yazı işleri müdürlüğünü M. Rıza Heyet üstlenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Varlık Dergisi'nin Tanıtımı 6 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Farsça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde, II. Abdülhamid döneminde, Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.

'Çağdaş Türk Dili', Dil Derneği tarafından Mart 1988'den bu yana aylık olarak yayımlanan dil ve yazın dergisidir.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<i>Yeni Forum</i>

Yeni Forum 1979'da yayına başlayan ve Forum dergisinin devamı olan dergi.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Necmettin Hacıeminoğlu, Türk dilbilimci, yazar ve fikir adamıdır.

Öz Türkçe ya da ÖzTürkçe; yabancı sözcüklerden arındırılmış, arı durumdaki Türkçedir. Öz Türkçecilik ise kullanımdaki dil içerisinden yabancı kökenli sözcüklerin atılarak yerine Türkçe kökenli sözcüklerin kullanıma sokulmasını amaçlayan bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

M. Sunullah Arısoy, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Horasan Türkçesi</span>

Horasan Türkçesi, İran'ın kuzeydoğusunda ve komşu Türkmenistan'ın Amu Derya ötesine kadar yaşayan Horasan Türkleri tarafından konuşulan Oğuz öbeğine ait yazı dili olmayan bir Türk dilidir. Anadili olarak konuşanların sayısı 2014 yılında 886 bin olarak tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cevat Emre</span> Türk siyasetçi, dilbilimci, çevirmen ve yazar

Ahmet Cevat Emre, Türk siyasetçi, dilbilimci, çevirmen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Caferoğlu</span>

Ahmet Caferoğlu, Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Jagiellon Üniversitesi</span>

Jagiellon Üniversitesi, Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

Türkoloji Günü. 5 Mayıs 2011 tarihinde Ankara Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen "Türkçenin Varlığı İçin I. Türkoloji Günü" adlı sempozyumda, toplantıyı düzenleyenlerin önerisi ve orada bulunan Ankara, Gazi ve Hacettepe üniversiteleri bilim insanlarının ortak kararıyla 5 Mayıs, "Türkoloji Günü" olarak ilan edildi.

Cevad Heyet, İran Azerisi cerrah, Türkolog. Hem tıp hem Türkoloji alanında çalışmalar yapmış olan Heyet, İran’da kalp cerrahisinin kurucusu ve öncüsü olarak kabul edilir. İran’da yayınlanan en eski ve sürekli Türkçe dergi olan Varlık dergisini yayınlayan Heyet, arkadaşı Hamit Nutki ile birlikte ilmî Türkoloji’nin temelini atmıştır. “İki Azerbaycan'ın Aksakalı”, “Çağımızın Dede Korkut’u”, “Asrımızın Promete’si”, “Bilge Dede” lakaplarıyla tanınır.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.