İçeriğe atla

Varenets

Varenets, fermente süt ürünleri türünden biridir. Ryazhenka'ya benzer şekilde, pişmiş süt'e ekşi krema ve smetana eklenerek yapılır.[1]

Varenets, karamel tadı ve kremsi rengi olan fermente sütlü bir içecek'dir. Eskiden süt bir Rus sobası'nda pişirilir ve ekşi krema ile fermente edilirdi. Varenets pastörize ve homojenize edilmiş (% 0,5 ila% 8,9 yağ ile), daha sonra Streptococcus thermophilus kültürü ile aşılanmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ https://4-cooc.com/dishes-from-different-countries/russian-cuisine/varenets/[]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kımız</span> fermante içecek

Kımız, kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir tarihi vardır. İlk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yayıkaltı</span> mandıra ürünü

Yayıkaltı, yayık altı, veya yayık ayranı, bir süt ürünüdür. Yayıkaltı, tereyağı elde edilmesi için süt ürünlerinin yayıklanmasından sonra geride bırakılan sıvıdır. Fermente edilmiş krema veya yoğurttan yapılabileceği gibi sütten de üretilebilir, ancak sütten üretim genellikle sanayide kullanılmaz. Batı Avrupa'da özellikle ekşi veya tatlı kremadan arta kalan yayıkaltı, doğrudan içilmesi, çorbalara katılması veya konsantre edilerek hayvan yemi olarak kullanılması ile değerlendirilir. İngilizce konuşan ülkelerde buttermilk adı ile bilinir ve bazen Türkçede de bu kullanım görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak mutfağı</span>

Kazak mutfağı, Kazakistan'ın mutfağıdır ve geleneksel olarak koyun eti ve at eti ile çeşitli süt ürünleri üzerine yoğunlaşmıştır. Yüzlerce yıldır Kazaklar, koyun, deve ve at yetiştiren çobanlardı ve bu hayvanları ulaşım, kıyafet ve yemek amaçlı kullanmaktaydılar. Pişirme teknikleri ve başlıca içerik ülkenin göçebe yaşam biçiminden büyük ölçüde etkilenmiştir. Örneğin, çoğu pişirme tekniği, yiyeceklerin uzun süreli korunmasını amaçlar.Etin uzun süre dayanması için tuzlama ve kurutma teknikleri yaygındır. Göçebe yaşam tarzında saklayabilmesi daha kolay olduğu için ekşi süt tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">Katık</span> süt ürünü

Katık Türk ülkelerinde popüler olan geleneksel, mayalanmış süt ürünüdür. Ayrandan daha katı bir yoğurt yapısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bionico</span>

Bionico, 1990'ların başında Meksika'nın Guadalajara şehrinde ortaya çıkan popüler bir Meksika tatlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pozol</span>

Pozol hem fermente mısır hamurunun hem de ondan yapılan içeceğin adıdır ve kökeni Kolomb Öncesi Meksika'ya kadar dayanmaktadır. Pozol hazırlanırken mısır hamuru ve su dışında kakao gibi başka bileşenler de eklenebilir. İçecek Meksika'nın güneyinde Chiapas ve Tabasco eyaletlerinde tüketilmektedir. Hastalıklarla savaşmak için de kullanılan pozol susuzluğu da gidermektedir. Ayrıca ormandaki uzun yolculuklarında geçim kaynağı olarak Amerika'nın yerli halkları tarafından da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ryazhenka</span>

Ryazhenka, ekşi süt ve fermente süt ürünleri türünden biridir. Varenets'e benzer şekilde, laktik asit fermantasyonu ile pişmiş süt'ten yapılır. Türk ülkelerinde benzer ürünler kefir, katık ve kaymak'dır.

Dolgulu süt, herhangi bir süt, krema veya yağsız süt'tür. Süt sığırcılığı dışındaki kaynaklardan elde edilen yağlarla, genellikle bitkisel yağlarla yeniden yapılandırılmıştır. Saf buharlaştırılmış doldurulmuş süt, özel tadı nedeniyle genellikle içmek için uygun değildir, ancak pişirme amaçları için katkısız buharlaştırılmış süte eşdeğerdir. İkame yağ içeren diğer doldurulmuş süt ürünleri, diğer süt ürünleri arasında dondurma, ekşi krema, çırpılmış krema ve yarı yarıya ikameler yapmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pişmiş süt</span>

Pişmiş süt, kaynatılmış bir süt'tür. Sütün sekiz saat veya daha uzun süre kısık ateşte kaynatılmasıyla yapılır. Pişmiş süt, Rusya dışında da nispeten popülerdi. Ryazhenka ve varenets, bir tür geleneksel yoğurt olan fermente pişmiş süt ürünleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ekşi süt</span>

Ekşi süt, çiğ süt'ün asitleştirilmesiyle üretilen bir dizi gıda ürününü ifade eder. Süte ekşi bir tat veren asitleştirme, ya bakteriyel fermantasyon yoluyla ya da limon suyu veya sirke gibi bir asit ilavesiyle sağlanır. Asit, sütün pıhtılaşmasına ve kalınlaşmasına neden olarak zararlı bakterilerin büyümesini engeller ve ürünün raf ömrünü uzatır. Bakteriyel fermantasyonla üretilen ekşi süt, daha spesifik olarak fermente süt veya kültürlenmiş süt olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krem fraîche</span>

Krem fraîche, bir Mandıra ürünüdür. Yaklaşık 4.5 pH ile% 10-45 süt yağı içeren ekşi krema türüdür. Bakteri kültürü ile ekşitilir. Avrupa etiketleme yönetmelikleri, iki bileşenin krem ve mikrobiyolojik kültür olması gerektiğini belirtir. Meyve ve unlu mamullerin yanında çorba ve soslara ilave edilerek servis edilir. Diğer çeşitli tariflerde kullanılır. Ekşi krema, birçok yargı alanında crème fraîche'de izin verilmeyen koyulaştırıcı maddeler içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika kreması</span>

Meksika kreması, Amerika kıtasında yayğın olan bir mandıra ürünü'dür. Amerika Birleşik Devletleri'nde veya İngiliz dilinde bazen "crema espesa" olarak anılır. Crema fresca veya crema espesa, iki bileşen, ağır krema ve ayran ile hazırlanan bir Meksika süt ürünüdür. Tuz ve limon suyu da hazırlanmasında kullanılabilir. Krema'nın yağ içeriği yüzde 18 ile 36 arasında değişebilir. Meksika'da, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Meksika ve Latin marketlerinde de satılmaktadır. Krema, yemek malzemesi, çeşni ve soslarda içerik olarak kullanılır. Meksika sokak yemekleri, Latin Amerika mutfağı, Meksika mutfağı, Kanada mutfağı, Amerikan mutfağı'nda kullanılır. Doku ve tat bakımından Fransız crème fraîche ve ekşi kremasına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Ekşi krema</span>

Ekşi krema, normal kremanın belirli laktik asit bakterisi ile fermente edilmesiyle elde edilen bir mandıra ürünüdür. Kasıtlı veya doğal olarak eklenen bakteri kültürü kremi ekşitir ve koyulaştırır. Adı ekşi denilen bakteri fermantasyonu ile laktik asit üretiminden gelmektedir. Krem fraîche, yüksek yağ içeriği ve daha az ekşi tadı olan bir tür ekşi krema türüdür.

Kore içecekler listesi, Kore'ye özgü veya Kore ile yakından özdeşleşmiş geleneksel veya modern içecekleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Hazırlanan yemekler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste hazırlanan yemekler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini mutfağı</span> Esvati ülkesinin yöresel mutfağı

Esvatini mutfağı, Esvatini'ye özgü bir mutfaktır. Esvatini'deki temel yiyecekler sorgum ve mısırdır. Çiftçilik endüstrisi esas olarak şeker kamışı, tütün, pirinç, mısır, yer fıstığı, keçi eti ve sığır eti ihracatına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova mutfağı</span>

Moldova mutfağı, Moldova halkının ve onun ayrılıkçı bölgesi Transdinyester yöresindeki yemek kültürüdür. Esas olarak çeşitli etler, patates, lahana ve çeşitli tahıl cinsleri gibi bileşenlerden oluşur. Yerel mutfak Rumen mutfağına çok benzer. Aynı zamanda Osmanlı mutfağından kalan büyük bir etki yanında Yunan, Polonya, Ukrayna ve Rusya dahil olmak üzere bölgedeki diğer mutfaklardan ilham ve unsurlar alır.

<span class="mw-page-title-main">White Russian</span>

White Russian votka, kahve likörü ve krema ile yapılan ve old fashioned bardakta buzla birlikte servis edilen bir kokteyl türüdür.