İçeriğe atla

Vardges Surenyants

Vardges Surenyants
ErmeniceՀովհաննես Այվազովսկի
Genel bilgiler
Doğum adıHovhannes Ayvazyan
Diğer ad(ları)İvan Konstantinoviç Ayvazovskiy
Doğum27 Şubat 1860(1860-02-27)
Ahıska, Rus İmparatorluğu
Ölüm6 Nisan 1921 (61 yaşında)
Yalta, Kırım
UyrukErmeni
AlanıRessam
Sanat eğitimiMoskova Enstitüsü
Münih Güzel Sanatlar Akademisi

Vardges Surenyants (ErmeniceՎարդգես Սուրենյանց; 27 Şubat 1860, Ahıska-6 Nisan 1921, Yalta), Ermeni ressam, heykeltıraş, çevirmen, sanat teorisi uzmanı, tiyatro oyuncusu.

Ermeni peri masallarını ve tarihi olayları resmeden tabloları ile tanınır.

1860 yılında, Rus İmparatorluğu'na bağlı Tiflis'te dünyaya geldi. Moskova Enstitüsü Mimarlık Bölümü'nü bitirdi (1878). Eğitimine Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nin Mimarlık (1879) ve Resim (1880-1885) bölümlerinde devam etti. 1881'de İtalya'ya giderek St. Lazarus Adası'nda Ermeni minyatürleri üzerine çalıştı. 1885-1887 yllarında St. Petersburg Ünivesitesi'nden bir profesörün liderliğindeki keşif grubu ile İran'a gitti;Tebriz, Tahran, Şiraz, Mazandaran'da ve Sepahan'da birkaç ay kaldı.

1892 yılından itibaren Moskova, Sankt-Peterburg, Tiflis ve Bakü'nün sanatsal ve sosyal hayatında aktif rol aldı.[1] 1901'de Bakü'de resim sergisi açtı. 1905-1915 arasında Saint Petersburg'da yaşadı; 1915'te Tiflis'e gitti. 1916'da Ermeni Sanatçılar Birliği'nin kurucuları arasında yer aldı. 1917'den tibaren Yalta'daki Ermeni Kilisesi'nin freskoları üstüne çalıştı.[1]

Tablolarında tarihî olayları resmetti. Aynı zamanda bir portre ressamı, grafik sanatçısı ve sahne ressamı idi. Puşkin'in Bahçeseray Çeşmesi, Oscar Wilde'in Infanta'nın Doğum Günü ile Sindrella masalı ve çeşitli Ermeni peri masallarını resimledi. Rubenşteyn'in Şeytan operası, Maeterlinck'in Körler, Çağrılmadan Gelen operaları, Çehov'un Martı oyunu sahne ressamlığını yaptığı yapıtlardandır.[1]

Rusça, Farsça, Almanca, İspanyolca, İngilizce, İtalyanca, Fransızca ve Türkçe biliyordu.[1] III. Richard, Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Shakespeare'in bazı sonelerini çevirdi.[1]

6 Nisan 1921'de Yalta'da hayatını kaybetti.

1901'de Bakü'de açtığı sergi, onun hayatı boyunca gerçekleştirdiği tek kişisel resim sergisidir.[2] Eserleri ölümünden sonra pek çok yerde sergilenmiştir. İki yüzü aşkın eseri, 2010 yılında Ermenistan Ulusal Galerisi'nde 150. ölüm yıldönümü nedeniyle sergilenmiştir.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Surenyants, Vardges". www.armeniaculture.am. armeniaculture.am sitesi. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2017. 
  2. ^ a b "Ressam Vardges Surenyants'ın 150. Doğum yıldönümüne yönelik sergi açıldı". news.am/. News.am sitesi, 26.11.2010. 29 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jak İhmalyan</span>

Jak İhmalyan Türkiye Ermenilerinden ressam.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Rackham</span> İngiliz kitap ressamı

Arthur Rackham, ünlü İngiliz kitap ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

Kazimir Severinoviç Maleviç, , geometrik soyut sanatın öncülerinden ve avangart süprematist hareketinin yaratıcısı olan ressam ve sanat teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Ludwig Kirchner</span>

Ernst Ludwig Kirchner, Alman dışavurumcu ressam ve grafiker. Kirchner, dışavurumculuğun ortaya çıkmasında büyük etkisi olmuş Die Brücke (Köprü) isimli ressamlar grubunun kurucularından biriydi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılan sanatçı sağlığının bozulması sebebiyle terhis edildi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Şişkin</span> Rus Manzara Ressamı

İvan İvanoviç Şişkin bir Rus manzara (peyzaj) ressamı, gravürcü ve teknik çizimciydi. Gezginler hareketini kurmuş, Sankt Petersurg Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyesi, profesör ve manzara atölyesinin başı olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ara Şiraz</span>

Ara Şiraz Ermeni bir heykeltıraştır. Annesi ve babası şairler Silva Kaputikyan ve Hovhannes Şiraz'dı.

Vecihe Samedova, Azerbaycan'ın ilk profesyonel kadın sanatçısı. Vecihe Samadova'nın ölümünden kısa bir süre sonra adı ölümsüzleştirildi ve ismi Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin sergi salonuna verildi. Şu anda Vecihe Samedova'nın 4 eseri Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi'nin fonlarında tutulmaktadır.

Vartan Mahohyan deniz resimleriyle tanınan Ermeni ressamdır. Hayatının çoğunu Osmanlı ve Fransa'da geçiren Mohohyan'ın resimleri dünya çapında sergilenmiştir.

Arşak Abrahami Fetvacıyan Ermeni sanatçı, ressam ve tasarımcıdır. Antik Ani kentini resmettiği suluboya resimleri ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin para ve posta pullarını (1918-1920) tasarlamasıyla bilinir. 20 seneden uzun bir süre sanatla uğraşan Fetvacıyan, kilise, manastır, saray ve şapelleri tasvir ettiği 2.000'den fazla eser üretmiştir. Karakalem ve suluboya çalışmalarının yanında Ermeni portreleri de yapmıştır.

Sarkis Erganyan Osmanlı Ermenisi ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeğişe Tadevosyan</span> Sanatçı

Yeğişe Martirosi Tadevosyan geziciler akımından eserler vermiş Ermeni ressam. 1935'te Ermeni SSC tarafından "Onur Sanatçısı" unvanıyla ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arpenik Nalbandyan</span>

Arpenik Nalbandyan, Sovyet-Ermeni bir sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">İsaak Brodski</span>

İsaak İzraileviç Brodski Sovyet ressam, grafik sanatçısı, tiyatro tasarımcısı ve eğitimci. Sosyalist gerçekçilik sanat hareketinin en önemli örneklerini sunan eserler vermiş Sovyet sanatçıdır. Lenin'in tasvirleri ve Rus İç Savaşını ve Ekim Devrimini konu edinmiş tablolarıyla tanınır.

Konstantin Alekseyevich Korovin bir Rus Empresyonist ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Antonina Rjevskaya</span>

Antonina Leonardovna Rjevskaya, - Rus sanatçı, Gezici Sanat Sergileri Derneği'ne katılan iki kadın ressamdan biri

<span class="mw-page-title-main">Harutyun Kalentz</span> Osmanlı Ermenisi ressam

Harutyun Kalentz doğum adıyla Harutyun Harmandayan Sivas doğumlu Ermeni-Sovyet ressam.