İçeriğe atla

Vardan Mamikonyan

Vardan Mamikonyan
1898 tarihli Resimli Ermenistan ve Ermeniler kitabında Vardan Mamikonyan'ın illüstrasyonu[1]
Doğumy. 387
Ashtishat, Ermenistan Krallığı
Ölüm451 (63-64 yaşlarında)
Avarayr Düzlüğü, Sasani İmparatorluğu
RütbesiSparapet
Çatışma/savaşlarıAvarayr Muharebesi
Vardan Mamikonyan'ın Erivan'daki heykeli.

Vardan Mamikonyan (ErmeniceՎարդան Մամիկոնեան; y. 387 - 451), 450-451'de Sasani İran'ına karşı isyana öncülük eden bir Ermeni askeri lideridir. Mamikonyan soylu ailesinin reisi ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin baş komutanı olan sparapet unvanının kalıtsal unvanının sahibiydi. Vardan ve yoldaşlarının çoğu 451'deki Avarayr Muharebesi'nde öldüler, ancak onların fedakarlıkları Ermeni tarihçiler Yeğişe ve Gazar Parpetsi'nin eserlerinde ölümsüzleştirildi. Ermeniler arasında ulusal bir kahraman olarak kabul edilir ve Ermeni Kilisesi'nin bir şehidi ve bir azizi olarak saygı görür. Vardan ve önderlik ettiği isyan pek çok sanat ve edebiyat eserinde anılmaktadır. Arşak Çobanyan'a göre, "Vardan, Ermeni milleti için en sevilen şahsiyettir, tarihlerinin en kutsalıdır, milli ruhu temsil eden sembolik bir kahramandır."[2]

Hayatı

Vardan Mamikonyan, yaklaşık 387 yılında Taron bölgesinin Aştişat yerleşiminde Hamazasp Mamikonyan ile Ermenistan Patriği Sahak'ın kızı Sahakanoyş'un oğlu olarak dünyaya geldi.[3] Hamazasp ve Hmayeak adında iki küçük erkek kardeşi vardı.[3] Eçmiyazin'de Patrik Sahak ve Mesrop Maştots'un kurduğu okulda eğitim gördü.[4] Babasının ölümünden sonra Mamikonian soylu ailesinin başına geçti.[4] 420 yılında Mesrop Mashtots ile birlikte Konstantinopolis'e gitti ve II. Theodosius tarafından Bizans Ermenistanı'nın stratelates'i (general) olarak atandı.[4] 422'de Eçmiyazin'e döndü, ardından Tizpon'a gitti; burada Sasani kralı V. Behrâm onu Ermenistan Krallığı'nın sparapet olarak tanıdı; Ermeni silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olan sparapet makamı, kalıtsal olarak Mamikonyan ailesine aitti.[4] Vardan, 428 yılında Ermenistan Krallığı'nın kaldırılmasından sonra da bu unvanı korudu.[4]

439 yılında II. Yezdicerd'in tahta geçmesiyle Sasani Ermenistanı'nda koşullar kötüleşti.[5] Yezdicerd ve yetkilileri ilk başta Ermenistan'a ve onun soylularına daha ağır vergiler ve yükümlülükler yükledi, ancak henüz Ermeni Kilisesi'ne karşı açıkça hareket etmediler.[5] 442 yılında Yezdicerd, Hunlarla savaşmak üzere Vardan komutasındaki Ermeni süvarilerini doğuya gönderdi.[4] 449'da Sasani kralı, Zerdüştlüğü Ermenistan'a resmen kabul ettiren bir ferman yayınladı.[4] Aynı yıl, Ermeni elitleri Artaxata'da marzpan Vasak Siwni, İberya Yürüyüşünün bidaxsh'ı Vardan ve Ermenistan Katolikosu vekili başkanlığında Sasani devletine ve Hristiyan inançlarına bağlılıklarını ilan etmek için toplandılar.[5] Yezdicerd bu kararı kabul etmedi ve Ermeni ileri gelenlerini (nakharars) Tizpon'a çağırarak onları Zerdüştlüğe geçmeye zorladı.[5] Yezdicerd, doğudan gelen beklenmedik bir saldırının ardından soyluların çoğunu serbest bıraktı ve Ermenistan'ı dönüştürmek için müneccimleri gönderdi.[6]

Ermenistan'a döndüklerinde Vardan ve Ermeni soyluların çoğu din değiştirmeyi reddettiler; ancak Yeğişe ve Gazar Parpetsi, Vardan'ın başlangıçtaki din değiştirmesi ve 450'de patlak veren Ermeni isyanının kökenleri hakkında çelişkili bilgiler veriyor.[7] Vardan başlangıçta sürgüne gitmeyi planlamış olabilir, ancak kısa süre sonra Zerdüştlüğün dayatılmasına karşı halk isyanının lideri olarak ortaya çıktı.[6] Vardan ve müttefikleri ciddi bir yemin ederek çok sayıda kale ve yerleşim yerini ele geçirdiler.[8] Vardan'ın güçleri 450 yazında Perslere karşı büyük bir zafer kazandı ve kuzey Hunlarla ittifak sağladı; ancak Bizans'a yardım isteyen elçilik başarısız oldu.[8] Vardan'a, Ermeni soylulardan oluşan önemli bir Pers yanlısı hizip karşı çıktı ve marzpan Vasak Siwni, muharebede Perslerle buluşmak için onu Ermenistan'dan çıkarmayı reddetti.[8]

451 yazında, Ölümsüzler'in seçkin süvari birlikleri ve savaş fillerini içeren büyük bir Sasani ordusu, Ermeni isyancıların üzerine yürüdü.[8] Vardan'ın ordusu 2 Haziran'da Maku yakınlarındaki Avarayr'da Perslerle savaştı.[8] Vasak Siwni'nin destekçileri muharebe sırasında firar etti ve Vardan'ın güçleri yenildi, Vardan ve Ermeni soylularının çoğu çatışmada öldü.[8] Avarayr Muharebesi'nin sonrası tam olarak belli değil, ancak Perslerin kayıplarından paniğe kapılan Yezdicerd'in birliklerini geri çektiği ve Vasak Siwni'yi hapsettiği anlaşılıyor.[8] Vardan'ın hayatta kalan destekçileri İran'da hapsedildi, ancak birçoğu sonraki yıllarda serbest bırakıldı.[8] 481 yılında Vardan'ın yeğeni Vahan Mamikonyan'ın önderliğinde yeni bir isyan çıktı ve 484 Nvarsak Antlaşması ile Ermeni dini haklarının ve özerkliğinin tanınmasını sağlamayı başardı.[9]

Ailesi

Vardan Mamikonyan, Şuşanik olarak bilinen ve MS 439 civarında doğan Vardeni Mamikonyan'ın babasıydı. Şuşanik, Mihranîlerin önde gelen derebeylerinden (pitiakhsh) Varsken ile evlendi. Varsken, Hıristiyanlığı reddedip Zerdüştlüğü benimseyerek Pers yanlısı bir pozisyon aldığında, karısı Şuşanik'i de din değiştirmeye zorlamaya çalıştı, ancak o, Hristiyan inancına boyun eğmeyi ve vazgeçmeyi şiddetle reddetti, bu yüzden MS 475'te kocasının emriyle idam edildi. emirler. Şuşanik, Gürcü Ortodoks ve Apostolik Kilisesi tarafından aziz ilan edilmiş ve Ermeni Apostolik Kilisesi tarafından saygıyla karşılanmıştır. Aziz Şuşanik olarak bilinen onun bayram günü 17 Ekim'de kutlanıyor.

Mirası

Aziz olarak kutsanması

Vardan
Şehit
KutsayanlarErmeni Apostolik Kilisesi
Ermeni Katolik Kilisesi
YortuBüyük Perhiz öncesindeki son Perşembe
Koruyucu azizErmenistan

Vardan Mamikonyan Ermeni Apostolik Kilisesi'nin bir azizidir.[10][11]

Resmi Ermeni Kilisesi takviminde anma günü genellikle Şubat ayına denk gelir ve çok nadir durumlarda Mart ayının ilk haftasına da denk gelebilir. Aziz Vardan'ın asıl bayram günü, Büyük Perhiz'den önceki son Perşembe günü olduğu gibi hareketli bir bayramdır . Onun adını taşıyan Ermeni kiliseleri arasında New York'daki Ermeni Apostolik Kilisesi'nin St. Vardan Katedrali[11] ve Bloomfield Hills, Michigan'daki St. Vardan Ermeni Katolik Kilisesi bulunmaktadır.[12][13] Katedralin yakınında ayrıca St. Vardan Parkı bulunmaktadır.

Vardan Şövalyeleri (ABD)

Ermeni-Amerikan kardeşlik örgütü Vardan Şövalyeleri adını Vardan Mamikonyan'ın onuruna almıştır.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Gaidzakian 1898, s. 132.
  2. ^ Tchobanian 1914, ss. 10–11.
  3. ^ a b Sarafian 1951, s. 55.
  4. ^ a b c d e f g Katvalian 1985.
  5. ^ a b c d Garsoïan 1997, s. 99.
  6. ^ a b Garsoïan 1997, ss. 99–100.
  7. ^ Avdoyan 2018.
  8. ^ a b c d e f g h Garsoïan 1997, s. 100.
  9. ^ Garsoïan 1997, ss. 101–102.
  10. ^ "Saint Vardan Mamikonian | Biography, Death, & Facts | Britannica". www.britannica.com. 1 Mayıs 2024. 23 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
  11. ^ a b "St. Vartan and the Battle of Avarayr". The Armenian Church (İngilizce). 24 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  12. ^ "Eastern Catholic Churches". info.aod.org. 27 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
  13. ^ Kezelian, Harry (4 Mayıs 2023). "Detroit Churches Commemorate Genocide Anniversary". 27 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermeniler</span> anayurdu Ermeni Yaylaları olan bir halk

Ermeniler, anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.

<span class="mw-page-title-main">I. Yezdicerd</span>

I. Yezdicerd, I. Yezdigird ya da I. Yezdicürd, Sâsânî İmparatorluğu'nun 12. şâhıdır. III. Şapûr'un (383-388) oğludur ve kardeşi IV. Behrâm'ın suikastının ardından Sâsânî tahtına çıkmıştır. 399 - 420 yılları arasında, ülkeyi 21 sene idâre etmiştir.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Krallığı</span>

Ermenistan Krallığı, aynı zamanda Büyük Ermenistan Krallığı, veya basitçe Büyük Ermenistan, bazen Ermeni İmparatorluğu olarak da anılır, Antik Çağ'da bir monarşiydi. Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul eden ilk devlettir. MÖ 321'den MS 428'e kadar varlığını sürdürmüştür. Tarihi, üç kraliyet hanedanı tarafından birbirini takip eden saltanatlara bölünmüştür: Orontid, Artaxiad ve Arsacid (52-428).

<span class="mw-page-title-main">Horenli Musa</span> Ermeni tarihçi

Horenli Musa (410-490), Ermenice: Մովսես Խորենացի. Antik Çağ Ermeni tarihçisi ve Ermenistan Tarihi adlı eserin yazarı. Ermeni tarihçiliğinin babası olarak kabul edilir ve Ermeni Herodot olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Azize Hripsime Kilisesi</span>

Azize Hripsime Kilisesi, Ermenistan'ın Eçmiyazin ilinde yer alan ve yedinci yüzyılda inşa edilmiş bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Azize Hripsime'ye adanmıştır ve binanın altındaki yer altı mezarlarında onun mezarını içermektedir. Ülkedeki en eski kiliselerden biridir. M.S. 395 yılında Büyük Katolikos Sahak tarafından yaptırılan orijinal mozolenin yerine, Katolikos Komitas tarafından kuruldu. Mevcut yapı M.S. 618 yılında tamamlanmıştır. 2000 yılında Ermeni ana kilisesi Eçmiyazin Katedrali gibi yakınlardaki diğer kiliselerle birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu'nun zaman çizelgesi</span>

Sasani İmparatorluğu ya da Sasani Hanedanı, MS 224-651 arasında süren Pers hanedanlığı için kullanılan isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Vahtang Gorgasali</span> 32. İberia kralı

Vahtang Gorgasali ya da I. Vahtang, Hosroviani hanedanından Kartli olarak da bilinen İberia kralı. 5. yüzyılın ikinci yarısı ile 6. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Vartanants Meydanı</span>

Vartanants Meydanı veya Vardanants Meydanı, Gümrü, Ermenistan'da yer alan büyük merkezi şehir meydanıdır. Batıdan Abovyan Caddesi, kuzeyden Gai Caddesi, doğudan Shahumyan Caddesi ve güneyden Vahan Cheraz Caddesi ile sınırlanmıştır. Dikdörtgen bir şekle sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mamikonyan</span> Ermeni hanedanı

Mamikonyan veya Mamikonean, 4. ve 8. yüzyıllar arasında Ermeni siyasetine hakim olmuş aristokrat bir hanedandı. Hanedan üyeleri Tayk, Taron, Sason ve Bagrevand başta olmak üzere Ermeni yerleşimlerini yönetti. Hanedanın koruyucu azizi Hovhannes Karapet'ti. Hanedan üyelerinin Sasani istilacılara karşı şiddetle savundukları Surp Garabet Manastırı, Vaftizci Yahya'ya adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hndzoresk</span> Ermenistanda belediye

Hndzoresk, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Goris-Stepanakert karayolunun doğusunda, köyün geleneğine göre köye adını veren Hor Dzor'un dik yamaçlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Davit Bek, Ermenistan</span> Ermenistanda belediye

Davit Bek Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Kapan belediyesinde yer alan bir köydür. Adını Ermeni bağımsızlık hareketinin en belirgin askerî isimlerinden biri olan Davit Bek'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gagik</span> Vasburaganın Artsruni hükümdarı

I. Gagik güney Ermenistan'da Vasburagan Krallığı'nın önce Kuzeybatı Vasburagan prensi ve sonra ölümüne kadar kral olarak Artsruni hükümdarı, ayrıca Bagratuni soyundan Ermeni kralı unvanı üzerinde hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Zoravar</span>

(Surp) Sarkis Zoravar Ermeni Kilisesi’nce aziz sayılan Roma ordusundaki bir generaldir.

<span class="mw-page-title-main">Bagavan Muharebesi</span>

Bagavan Muharebesi veya Vagabanta Muharebesi, 371 yılında Büyük Ermenistan'ın Bagrevand bölgesindeki Bagavan yerleşimi yakınında, Roma - Ermeni ortak kuvveti ile Sasani ordusu arasında yapılan çatışmadır; Romalılar ve Ermeniler galip gelmiştir. Romalı tarihçi Ammianus Marcellinus'un yanı sıra Ermeni tarihçi Bizantionlu Faustus tarafından da kaydedilmiştir.

II. Arşak, 350'den y. 364/367'e kadar Ermenistan kralı olan bir Arşak prensidir. Arşak'ın hükümdarlığı bir barış ve istikrar dönemiyle başlamış olsa da, kısa süre sonra Ermeni kilisesi ve soylularıyla olan çatışmalarının yanı sıra, Roma ile İran arasında, Ermeni kralının savaşan taraflar arasında bocaladığı bir dizi savaşla boğuşmuştur. Arşak, Roma imparatoru Julianus'un İran'a karşı talihsiz seferine katılmış; bunun sonucunda ortaya çıkan 363 Pers-Roma Antlaşması'nın ardından Ermenistan, Pers kralı II. Şâpûr'un yenilenen saldırısına karşı kendi başının çaresine bakmak zorunda kalmıştır. Ermeni soyluları arasında ayrılıklar ve isyanlarla karşı karşıya kalan Arşak, Şâpûr ile barış görüşmeleri için İran'a gitmiş, ardından Huzistan'daki Oblivion Kalesi'nde hapsedilmiş ve esaret altında intihar ettiği rivayet edilir. Arşak'ın saltanatını, Ermenistan'ın Persler tarafından fethi ve yıkımı izlemiş, ancak oğlu ve vârisi Papas kaçmayı başarmış ve daha sonra Roma'nın yardımıyla Ermeni tahtına çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avarayr Muharebesi</span> 451 muharebesi

Avarayr Muharebesi 26 Mayıs 451'de Vaspuragan'daki Avarayr Ovası'nda Vardan Mamikonyan komutasındaki Hristiyan Ermeni ordusu ile Sasani Persleri arasında gerçekleşmiştir. Hıristiyan inancının savunulması için yapılan ilk savaşlardan biri olarak kabul edilir. Persler savaş alanında galip gelse de Avarayr, Ermenistan'ın Hristiyanlığı özgürce uygulama hakkını onaylayan 484 Nvarsak Antlaşması'nın yolunu açtığı için bu Pirus zaferi kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nvarsak Antlaşması</span> Ermenistan ile Sasani İmparatorluğu arasında 484 antlaşması

Nvarsak Antlaşması Ermeni isyancı lideri Vahan Mamikonyan ile Sasani Kralları Kralı (şahinşah) Belâş temsilcileri arasında 484'te Nvarsak'ta imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sasani Ermenistanı</span> Sasani İmparatorluğunun eyaleti

Sasani Ermenistanı, aynı zamanda Pers Ermenistanı ve Persarmenia olarak da bilinir, Ermenistan'ın bulunduğu dönemlere de atıfta bulunabilir. Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarlığı altındaydı ya da özellikle Ermenistan'ın onun kontrolü altındaki bazı kısımlarındaydı; örneğin 387'deki bölünmeden sonra, Batı Ermenistan'ın bir kısmı Doğu Roma İmparatorluğu'na dahil edilirken, Ermenistan'ın geri kalanı Sasani hükümdarlığı altına girmişti, ancak 428 yılına kadar mevcut krallığını korudu.

<span class="mw-page-title-main">III. Tiridatis (Ermenistan kralı)</span> Ermenistan kralı ve aziz

III. Tiridatis (y. 250ler - y. 330 Büyük Tiridates veya IV. Tiridatis olarak da bilinen, y. 298 ila y. 330 arasında Ermenistan'ın Arşak hanesine mensup kralıydı. 4. yüzyılın başlarında, Tiridatis, Hristiyanlığı Ermenistan'ın resmî dini ilan etti ve böylece Ermeni Krallığı, Hristiyanlığı resmi olarak kabul eden ilk devlet oldu.