İçeriğe atla

Varda el-Cezayiriye

Varda el-Cezayiriye
el-Cezayiriye (1977)
Genel bilgiler
DoğumVarda Fatuki
22 Temmuz 1939
Puteaux, Fransa
Ölüm17 Mayıs 2012 (72 yaşında)
Kahire, Mısır
TarzlarPop
MesleklerŞarkıcı, oyuncu
Etkin yıllar1951-1962; 1972-2012
Müzik şirketiEMI, Virgin

Varda el-Cezayiriye (Arapça: وردة الجزائرية), bilinen adı: Varda (22 Temmuz 1939; Puteaux, Fransa - 17 Mayıs 2012; Kahire, Mısır), Cezayirli şarkıcı ve oyuncu. Varda 40 yılı aşkın bir süredir Mısır'da yaşıyordu. Varda Mısır filmlerinde de başrol oynadı.

Lübnanlı Feyruz ve Mısırlı Ümmü Gülsüm ile birlikte Arap dünyasının efsanevi şarkıcılarından biri olan Varda, Küçük bir kızken şarkı söylemeye başlayıp yerel bir radyoda yayımlanan şarkıları yoluyla Fransa ’daki Arap çocukları arasında üne kavuştu.

Kahire’nin Arap kültürü ve sanatının kalbi olduğu sırada bu kente taşınan Varda, 1970’lerin sonunda My Times Are Sweeter With You ile büyük çıkışını yaptı.

Cezayir Gülü olarak anılan şarkıcı Varda başkent Kahire’deki evinde 17 Mayıs 2012'de yaşamını yitirdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Arabische artieste Warda overleden 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. op NOS.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mısır</span> Kuzey Afrika ve Batı Asyada bir ülke

Mısır, resmî olarak Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeydoğu köşesi ile Asya'nın güneybatı köşesinde Sina Yarımadası'nı kapsayan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Filistin'in Gazze Şeridi ve İsrail, doğusunda Kızıldeniz, güneyinde Sudan ve batısında Libya ile komşudur. Kuzeydoğudaki Akabe Körfezi, Mısır'ı Ürdün ve Suudi Arabistan'dan ayırmaktadır. Kahire, Mısır'ın başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehri olan İskenderiye ise Akdeniz kıyısında önemli bir sanayi ve turizm merkezidir. Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Mısır, dünyanın en kalabalık 14'üncü, Afrika'nın ise en kalabalık üçüncü ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kahire</span> Mısırın başkenti

Kahire, Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil Irmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı alanda, aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı'nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimini yansıtır. Kentin adı Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin adı olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Birliği</span> 22 Arap ülkesinin üye olduğu uluslararası örgüt

Arap Birliği veya Arap Ligi, 22 Arap ülkesinin üye olduğu milletler arası bir örgüttür. Arap ülkeleri arasında ilk ittifak 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşmiştir. 1944'te imzalanan İskenderiye Protokolü ile Arap Birliğinin temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Krizi</span> 1956da yaşanmış diplomatik ve askerî karşılaşma

Süveyş Krizi, Süveyş Savaşı ya da İkinci Arap-İsrail Savaşı, 1956 yılında, bir tarafta Mısır; diğer tarafta İngiltere, Fransa ve İsrail; üçüncü tarafta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in olduğu diplomatik ve askeri karşılaşmalarla gerçekleşmiş krizdir.

<span class="mw-page-title-main">Elena Paparizu</span> Yunan şarkıcı

Elena Paparizu, Yunan-İsveçli şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Arapçası</span>

Yahudi Arapçası, Arap Birliği topraklarında yaşamış veya yaşayan Yahudiler tarafından konuşulan Arapçanın bir lehçesidir. Geçmişte Arap Yarımadası'ndaki Yahudi kabileler tarafından da konuşulmuştur. Konuşulan dilin yanı sıra İbrani Alfabesi ile yazılmış Arapça metinlere de Yahudi Arapçası denir. Arapçada olduğu gibi Yahudi Arapçası'nda da yöreden yöreye göre değişen lehçe farklılıkları vardır. İstanbul Ladino'su ile Balkan Ladino'su arasında nasıl bir fark varsa Libya'daki Yahudi Arapçasıyla Irak'taki Yahudi Arapçası arasında da aynı şekilde benzerlikler ve ufak farklılıklar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dana International</span>

Şaron Kohen ya da bilinen sahne adıyla Dana International, İsrailli şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm</span> Mısırlı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Ümmü Gülsüm Mısırlı Arap şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusu. Doğu'nun Yıldızı ve Mısır'ın 4. Piramidi olarak da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mizrahi Yahudileri</span> Kuzey Afrika ve Orta Doğudaki yerli Yahudi soyundan gelen kişiler

Mizrahi Yahudileri veya İbranice -im eki kökenli Mizrahim, doğulu anlamına gelip Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya'daki Yahudilere verilen genel addır. İsrail'de ise "Mizrahi" terimi daha çok Arap dünyasındaki ve Arap dünyasına komşu ülkelerdeki Yahudilere denir. Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, İran, Afganistan, Buhara, Mağrib Yahudileri, Berberi, Kürt, Azerbaycan, Dağıstan, Hindistan, Pakistan Yahudileri ve Çerkes Yahudileri başlıca Mizrahi Yahudileridir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalim Hâfız</span> Mısırlı müzisyen ve oyuncu

Abdülhalim Ali Şebâne, bilinen adıyla Abdülhalim Hâfız,, Mısırlı şarkıcı, aktör, orkestra şefi, iş adamı, müzik öğretmeni ve film yapımcısıydı. Ümmü Gülsüm, Muhammed Abdülvahab, Ferit El Atraş ve Şadiye ile birlikte Mısır'ın en önemli müzisyenlerinden biri olarak kabul edilir. Popülerliği arttıkça kendisine Esmer Bülbül anlamına gelen 'el-Endaleeb el-Asmar lakabı verildi. Hâfız, bugüne kadar 80 milyondan fazla albüm sattı.

<span class="mw-page-title-main">El-Ehli (Mısır)</span>

El-Ehli ya da tam adıyla El-Nadi El-Ehli Lilriyada el-Bedeniye, Mısır'ın Kahire şehrini temsil eden futbol kulübü. Afrika futbolunda yüzyılın takımı olarak bilinen El-Ehli, Arapçada "millî" anlamına gelir, Afrika'nın önde gelen kulüplerindendir, Mısır Ligi'ni 38 kez kazanmıştır, ayrıca Mısır Kupası'nı da 35 kez kazanmıştır. El-Ehli 2000 yılında Afrika Konfederasyon kupalarındaki başarısı nedeniyle "20. Yüzyılın CAF kulübü" olarak adlandırılmıştır. Mısır'da 50 milyon taraftara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Semira Said</span>

Samira Abdül Rezzak Bensaid ya da yalnızca Samira Said, Faslı-Mısırlı şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Anouk</span>

Anouk Teeuwe Hollandalı şarkıcı. 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı "Birds" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1. Yarı Final ' de 75 puanla 6. olarak finale çıkmayı başarmıştır. Finalde ise 114 puanla dokuzuncu olarak yarışmayı tamamlamıştır.

Amina Annabi, Tunuslu-Fransız şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Lena Philipsson</span>

Maria Magdalena Filipsson ya da sahne adıyla Lena Philipsson, İsveçli şarkıcıdır. İstanbul'da düzenlenen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i "It Hurts" adlı şarkıyla temsil ederek beşinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Xandee</span> Belçikalı şarkıcı (d. 1978)

Sandy Boets ya da sahne adıyla Xandee, Belçikalı şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Ortega</span>

Manuel Ortega, Avusturyalı şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Knez (şarkıcı)</span>

Nenad Knežević sahne ismi ile Knez popüler Karadağlı şarkıcı. Belgrad'da yaşamaktadır. Knez, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Karadağ'ı temsil etmiş, Yarı final'den 9. olarak finale yükelip, finalde de 13. olmuştur. Knez, finalde 13. olarak Karadağ'a tarihlerinde en iyi sonucu getirmiştir.

Dany Dauberson, Fransız şarkıcı.

"Geef het op", Clouseau tarafından seslendirilen 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı temsil eden şarkı. Şarkı Felemenkçe dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Kris Wauters, Koen Wauters, Bob Savenberg ve Jan Leyers tarafından yazılmıştır.