İçeriğe atla

Varcanauli Köprüsü

Varcanauli köprüsü

Varcanauli Köprüsü Gürcistan'da bulunan bir köprüdür. Kobuleti'ye 20 km uzaklıktaki Kintrişi Vadisinde konumlanmıştır. Oldukça büyük, geniş ve açıkça gözüken yarı dairesel ana hatları vardır. Taş bloklardan, kaba taşlardan ve harçtan yapılmıştır.

Tasarımı

Her iki taraftaki kemer taşları, kesme taştan ve kireç harcından yapılmıştır. Dikey tarzda düzenlenmişlerdir. Kemer ve köprünün kenarları özenle oyulmuş taş bloklarla “süslenmiştir”. Köprü, her iki yakada da kayaya oyulmuş köprü ayaklarına dayanıyor. Kemerin alt yüzü için tasarlanmış taşlar, kemer taşları ile simetrik olarak yerleştirilir, böylece kemer bir bütün gibi görünür. Aynı zamanda, bu taşlar da iyi işlem görür ve kemer taşları ile birlikte bütün yapıya hoş bir görünüm verir. Köprüyü farklı kılan özellikler, kullanılan hafif malzemeler ve taşların sofistike simetrisidir. Çevreye organik bir görüntüyle yerleştirilen köprü, köprüyü görenler üzerinde silinmez bir izlenim bırakır.

Köprünün ayakları arasındaki yatay uzunluk 14.6 metre, karayolu 28.1 metredir; orta kısımdaki genişlik 2.6 metre, köprü ayaklarının yanında 3.5 metredir; köprünün kemeri ile deniz seviyesi arasındaki mesafe 7.9 metre, kemerin tepesine uzaklık ise 8.6 metredir. Kemer formundaki deliklerin ebadı: 0.36 x 42 metre ve 0.38 x 0.32 metredir. 2006 yılında Gürcistan'ın Taşınmaz Kültürel Anıtları listesine eklenmiştir.[1] 2008 yılında köprüde güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

Yazılı eserler

  • Kakhidze A., Mamuladze Sh., Adjara archeological monuments, Tiflis, 2016

Kaynakça

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ"". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bıldırcınköy</span>

Bıldırcınköy, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akköprü (köprü)</span> Ankarada bulunan köprü

Akköprü; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan tarihi bir köprüdür. İstanbul Yolu güzergâhında bulunan köprünün altından Ankara Çayı geçer.

<span class="mw-page-title-main">Sultançayır Köprüsü</span> Susurlukta tarihi köprü

Sultançayır Köprüsü, Balıkesir'deki Susurluk Çayı üzerinde bulunan; dar yapılı, basık kemerli ve çember oyuklu antik bir kemerli köprü. 234 metre uzunluğundaki yapının ilk gelişigüzel incelenmesi 20. yüzyılın başlarında yapılmış, ancak o zamandan beri yetkililer tarafından fazlasıyla ihmal edilmiştir. 2009 yılında çekilmiş mevcut fotoğraflar köprünün bu ihmal süresinde yıkıldığını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Köprüsü</span> Diyarbakırda bir köprü

Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden, sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nysa Köprüsü</span>

Nysa Köprüsü, Eski Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Antik Karya bölgesindeki Nysa antik şehrinde bulunan Tekkecikdere akarsuyu üzerindedir. Altyapısı 100 metre uzunluğundadır. Bu özelliğiyle Bergama Köprüsünden sonra 2. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikron Köprüsü</span>

Mikron Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 41 metre uzunluğundadır. 3.1 metre genişliğinde olan köprü, 11 metre yüksekliğindedir. 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Çamlıhemşin ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprünün ayak açıklıkları sel tehlikesine karşı geniş tutulmuştur. Köprünün kemeri kesme taştan, ayakları molozdan, korkulukları ise briketten örülerek yapılmıştır. 1998 yılında özgün hali değişmeyecek şekilde onarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koroğo Kilisesi</span>

Koroğo Meryem Ana Kilisesi, Doğu Gürcistan'ın tarihi ve kültürel Mtiuleti bölgesindeki dağlık Hada vadisinde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Günümüzde Duşeti Belediyesinde yer alan Koroğo kilisesi, 10. yüzyılın sonu veya 11. yüzyılın başına tarihlenen basit bir salon kilisesidir. Yapı, taşocakçılığı ve inşaatın çeşitli aşamalarını gösteren, lentosundaki eşsiz kabartma heykelleriyle bilinmektedir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Kavak Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. 36 metre uzunluğundaki köprü yerden 15 metre yüksekliktedir. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda inşa edilmiş olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprünün ayakları bir kaidenin üzerine inşa edilmiştir. Korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiş olan köprü, 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir.

Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.

Hala Köprüsü veya Kale Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 18. yüzyıl kemer köprüsüdür. Köprü, köyün sakinlerinden Ballıoğlu Mehmet Usta tarafından inşa ettirilmiş olan köprünün korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiştir. Köprünün ayağının yanında, hem Mehmet Ustanın, hem de oğlu Süreyya Ballı'nın mezarı bulunmaktadır. Mezarlar ustanın vasiyeti üzerine Hala Deresi'nden toplanan taşlardan yapılmıştır. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan köprü, 44 metre uzunluğunda, 10 metre yükseklikte ve 2.7 metre genişliğindedir.

Yukarıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Yukarıdurak köyünde bulunan bir 18. yüzyıl kemer köprüsüdür. Yaboğlu Dursun tarafından yaptırılmış olan yapı, üç mesnetli kemer köprüdür. Köprü, Dere İçi Merkez Mahallesi ve Yenice Mahallesini birbirine bağlamaktadır. Ayaklarının cephesinde yer yer nişler bulunan köprü, 40 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprü, kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır. İki kemerli köprünün kemerlerinde ve korkuluklarında kesme taş, diğer kısımlarında moloz taş kullanılmıştır.

Ortanköy Köprüsü veya Goboş Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Çamlıhemşin'e 5 kilometre uzaklıkta olan Goboş Köprüsü, yuvarlak kemerlidir. Köprünün kemer bölümü kesme taştan, köprü yolu ve duvarlar ise moloz taştan yapılmıştır. 51 metre uzunluğundaki köprü, 16 metre yüksekliğinde ve 2.9 metre genişliğindedir. Köprünün korkulukları ve yan duvarları 1989'da çimentoyla derzlenmiştir. Köprünün doğu ayağı toprak zemine, batı ayak doğal kayaya dikilmiştir.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kavak Köprüsü (Arhavi)</span>

Kavak Köprüsü veya Kavak Köprü, ismini bulunduğu Kavakköy'e veren, Arhavi merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir kemer köprüydü. Köprünün yarım daire şeklindeki ana kemerinin sadece küçük bir bölümü korunmuştur. İsodomik formda yapılmış olan köprünün yapımında taş kullanılmıştır. 17. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprü, 1994'te yıkılmıştır. Lome Deresi'nin Orçi Deresi'ne karışarak Kapisre Deresi'ni oluşturduğu yerden birkaç metre gerideydi. Köprünün ayaklarından biri 1.57 metre yüksekliğindeki çakıl taşlarına inşa edilmiştir.

Teraziler Köprüsü, Trabzon'un Maçka ilçesinde konumlanmış bir kemer köprüdür. Değirmendere'nin üzerine kurulu olan köprü, Karadeniz'e 8 kilometre uzaklıktadır.