İçeriğe atla

Varşova Chopin Havalimanı

Koordinatlar: 52°09′57″K 20°58′02″D / 52.16583°K 20.96722°D / 52.16583; 20.96722
Varşova Chopin Havalimanı
Lotnisko Chopina w Warszawie
IATA: WAW - ICAO: EPWA
Özet
Havalimanı tipiSivil / Askerî
İşleticiPolonya Havalimanları Devlet Kurumu
YerOkęcie, Varşova, Polonya
Açılış29 Nisan 1934
Bağlantı merkezi (hub)
  • LOT Airlines
  • Enter Air
Rakım (ODS)110 m / 361 ft
Koordinatlar52°09′57″K 20°58′02″D / 52.16583°K 20.96722°D / 52.16583; 20.96722
Web sitesiwww.lotnisko-chopina.pl
LOT airlines:
LOT
Harita
Harita
Polonya üzerinde WAW
WAW
WAW
Polonya'daki konumu
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
11/29 2,800 9,186 Asfalt
15/33 3,690 12,106 Asfalt

Varşova Chopin Havalimanı (LehçeLotnisko Chopina w Warszawie) (IATA: WAWICAO: EPWA), Polonya'nin başkenti Varşova'da yer alan uluslararası havalimanıdır. Havalimanı ülkenin en büyük havalimanı olup ülkedeki hava trafiğinin %40'ını karşılamaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonya</span> Orta Avrupada bir ülke

Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Varşova</span> Polonyanın başkenti

Varşova (Lehçe: Warszawa

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Chopin</span> Polonyalı besteci ve piyanist (1810 – 1849)

Frédéric François Chopin, Polonyalı - Fransız piyanist ve besteci.

<i>Piyanist</i> (film, 2002) 2002 yapımı film

Piyanist ya da orijinal ismiyle The Pianist, Roman Polanski'nin 2002 yapımı uzun metrajlı dramatik ve biyografik savaş filmidir. Fransız–İngiliz–Alman–Polonyalı ortak yapımı olan film, gerçek bir hikâyeyi anlatmaktadır. 1930'lar Polonya'sının başarılı piyanist ve bestecilerinden biri olan Yahudi kökenli Władek Szpilman'ın, Varşova Ayaklanması'nın bastırılmasından hemen sonra Wehrmacht subayı Wilm Hosenfeld'ın önemli yardımları sayesinde nasıl hayatta kaldığını anlattığı Śmierć Miasta isimli otobiyografisine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Paktı</span> Komünist ülkeler arasında imzalanan uluslararası askerî ittifak antlaşması

Varşova Paktı ya da resmi olarak Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması, 14 Mayıs 1955 tarihinde Varşova'da, sekiz sosyalist ülkenin imzası ile kurulan askeri ve siyasal birlik. Antlaşmayı imzalayan ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB'ydi. Anlaşma, daha önceleri SSCB ile Çekoslovakya (1943); Polonya (1945); Bulgaristan, Macaristan ve Romanya (1948) arasında imzalanan ikili anlaşmaları bütünlüyordu. Pakt, Macaristan, Çekoslovakya ve Afganistan'ın işgalleri gibi önemli siyasal olaylarda askeri unsur olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku</span> Soğuk Savaş döneminde Orta ve Doğu Avrupanın sosyalist devletler grubu

Doğu Bloku, Komünist Blok, Sovyet Bloku ya da Demir Perde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve onun Doğu ve Orta Avrupa'daki müttefiklerini tanımlamak üzere kullanılmış olan bir terimdir. 1947'de, başta Polonya Halk Cumhuriyeti, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti, Macaristan Halk Cumhuriyeti, Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ve Doğu Almanya olmak üzere komünist rejim altına giren birçok ülke Moskova'dan yönetilen bir blok hâline gelmiş bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Prag Baharı</span>

Prag Baharı, 5 Ocak 1968 tarihinde başlayan ve Çekoslovakya'nın politik olarak liberalleşmeye çalıştığı bir dönemdir. Alexander Dubček'in iktidara gelmesi ile başlayıp aynı yıl 20-21 Ağustos gecesi Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefiklerinin ülkeyi işgal etmesi ile sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ostpolitik</span>

Ostpolitik, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin 1967'de SPD genel başkanı ve Şansölye Willy Brandt'ın, ülkesindeki ABD egemenliğini kırmak için Varşova Paktı ve Sovyetler Birliği ile ilişkileri normalleştirmek amacıyla oluşturduğu ve ilan ettiği politika. Bu politikanın üç ana unsuru vardı:

  1. Sovyetler Birliği ile doğrudan ilişki
  2. Varşova Paktı ülkeleri ile ilişkilerin normalleştirilmesi
  3. Doğu Almanya'yı ayrı bir birim olarak tanımaksızın bu devletle geçici antlaşma yapmak

Brejnev Doktrini, Soğuk Savaş dönemi sırasında Sovyetler Birliğinin dış politikasını belirleyen bir doktrindir.

<span class="mw-page-title-main">Grenoble-Isère Havalimanı</span>

Grenoble-Isère Havalimanı Fransa'nın Isère ilinin Saint-Étienne-de-Saint-Geoirs komününün 2.5 km kuzey-kuzeybatısında yer alan Grenoble'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Frederic Chopin Uluslararası Piyano Yarışması</span>

Uluslararası Frederick Chopin Piyano Yarışması, Varşova'da beş yılda bir düzenlenen uluslararası bir piyano yarışmasıdır. Dünyanın en eski ve en itibarlı müzik yarışmalarından birisi ve tek bir sanatçının eserlerini seslendirmeye adanmış dünyadaki birkaç yarıştan biridir. Bu yarışmada, sadece Frederic Chopin'in eserleri seslendirilir. 17-28 yaş arası gençlerin katılımına açıktır.

Władysław "Władek" Szpilman, Roman Polanski'nin yönetmenliğini yaptığı, 2002 yapımı Piyanist filminde hayatı konu alınan Polonya doğumlu Yahudi besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Varşova-Modlin Mazovya Havalimanı</span>

Varşova-Modlin Mazovya Havalimanı Kullanılmayan bir askeri havalimanı olan Varşova-Modlin Mazovya Havalimanı, Varşova Polonya'da düşük fiyatlı yolcu taşımacılığı yapan şirketler için bir havalimanına dönüştürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın vize politikası</span>

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Piotr Adamczyk</span> Polonyalı oyuncu

Piotr Adamczyk Polonyalı bir aktör.

<span class="mw-page-title-main">LOT Polish Airlines'ın 16 sefer sayılı uçuşu</span>

LOT Polish Airlines'ın 16 sefer sayılı uçuşu, 1 Kasım 2011'de Newark'dan Varşova'ya yapılan tarifeli uçuş için havalanmış olan Boeing 767'in iniş takımları açılamayınca Varşova Chopin Havalimanı'na gövde üzerine acil iniş yapan tarifeli bir transatlantik uçuşudur. Uçaktaki 231 kişinin tamamı ciddi bir şekilde yaralanmadan kurtuldu. Kalkıştan kısa bir süre sonra, uçaktaki hidrolik sistemde oluşan bir sızıntı nedeniyle ana iniş takımının kontrolünü sağlayan bütün hidrolik sıvısı baybolmuştu.