İçeriğe atla

Vantilatör ölümü

Güney Kore'de satılan elektrikli vantilatörler, belirli sayıda dakikadan sonra onları kapatan zamanlayıcı düğmeleriyle donatılmıştır.

Vantilatör ölümü, insanların pencereleri açık olmayan kapalı bir odada elektrikli vantilatörü çalıştırması sonucu öldüğüne dair bir şehir efsanesidir.

Fikrin nereden geldiği belirsiz, ancak elektrikli vantilatörler ile ilgili korkular, 1920'ler ve 1930'lara dayanan yeni teknolojiden mide bulantısı, boğulma ve yüz felci risklerine dair uyarılarla Kore'ye girişlerine kadar uzanmaktadır. Bir diğer komplo teorisine göre Güney Kore hükûmetinin 1970'lerdeki enerji krizi sırasında hane halkının elektrik tüketimini azaltmak için propaganda olarak miti yarattığı veya sürdürdüğüdür.[1]

Elektrikli vantilatörlerin nasıl çalıştığı göz önüne alındığında vantilatör ölümünün sözde mekaniği imkansızdır. Buna karşın vantilatör ölümüne olan inanç Güney Kore'de 2000'lerin ortalarına kadar[2] ve ayrıca Japonya'da daha az ölçüde devam etti.[3]

Kaynakça

  1. ^ Jennings, Ken (22 Ocak 2013). "Is Your Electric Fan Trying to Kill You? Fan death in Korea, the dangers of wearing red in the Philippines, and other momisms from around the world". Slate. 22 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022. 
  2. ^ "[그것은 이렇습니다] 선풍기를 켜고 자면 질식 또는 저체온증으로 사망한다는데…" (Korece). 2 Ağustos 2020. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022. 
  3. ^ "よく聞く「扇風機をつけっぱなしにして寝ると死ぬ」ってホント?". NAVER まとめ (Japonca). 26 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz eşya</span>

Beyaz eşya, ilk zamanlarda dış görünümünde genellikle beyaz renk kullanılmış olan, fabrikalarda üretilen, ev eşyası makinelerdir. Ev aletleri üç türe ayrılır: küçük ev aletleri, büyük ev aletleri ve tüketici elektroniği. Bilimsel araştırmalara göre bir toplumun kalkınma seviyesinin bir göstergesidir. Gelişmiş toplumlar çok sayıda beyaz eşya kullanır, az gelişmiş toplumlar daha az sayıda beyaz eşya kullanırlar.

2013 (MMXIII) pazar günü başlayan yıl. 21. yüzyılın ve 3. milenyumun 13. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Sabirler</span> Batı Sibiryada yaşamış ve Sibiryaya ismini vermiş olan topluluğu.

Sabirler, Sabarlar ya da Suvarlar, 5-7. yüzyıl civarında Kafkasya'nın kuzeyinde, Karadeniz'in doğu kıyılarında, Kuban bölgesinde yaşayan ve muhtemelen Batı Sibirya'dan gelen Türk kökenli göçebe insanlardı. Savaşta yetenekliydiler, kuşatma makineleri kullandılar, büyük bir orduları vardı ve tekne yapımcılarıydılar. Sabirler, 400'lerin sonlarında / 500'lerin başında Transkafkasya'ya akınlara öncülük etti, Bizans-Sasani Savaşları sırasında her iki tarafta da asker ve paralı asker olarak hizmet ettiler. Bizanslılarla olan ittifakları, daha sonraki Hazar-Bizans ittifakının temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">Fırın</span>

Fırın, malzemeleri sıcak bir ortama maruz bırakmak için kullanılan bir araçtır. Fırının içi boş bir bölümü vardır ve bu bölüm kontrollü şekilde ısıtılır. Antik çağlardan beri kontrollü ısıtma gerektiren çeşitli işlerde fırın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Girls' Generation</span>

Girls' Generation veya SNSD, S.M. Entertainment tarafından kurulan Güney Koreli bir kız grubudur. Grup sekiz üyeden oluşur: Taeyeon, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona ve Seohyun. Grup başlangıçta dokuz üyeden oluşuyordu, ancak Jessica Eylül 2014'te gruptan ayrıldı. Güney Kore'nin önde gelen figürleri ve dünya çapındaki en popüler K-pop grupları arasında yer alan Girls' Generation, kendi ülkelerinde sayısız övgü ve onursal takma ad olan "The Nation's Girl Group"u kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli otomobil</span> şarj edilebilir pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla hareket eden otomobil

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Elektrikli otomobillerin, otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisi olmaktadır. Bu model arabalar yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini ve karbon emisyonunu azaltmaktadır. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Enerji toplamaları için şarj istasyonu kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Ultra yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyon NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından üzerinde çalışılan bir dijital video formatıdır. HDTV'ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

Marcel Bezençon Ödülleri ilk kez Estonya, Tallinn'de yapılan 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'nda verilmiştir. Christer Björkman ve Richard Herrey tarafından kurulmuştur. Ödülün adına, ödülün yapımcısı Marcel Bezençon'un adı verilmiştir. Ödüller üç kategoriye ayrılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Dami Im</span> Avustralyalı şarkıcı (d. 1988)

Dami Im, Avustralyalı-Koreli şarkıcı ve şarkı yazarı.

Kore Dalgası (hangul=한류 hanja=韓流,

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore ekonomisi</span> Güney Kore Ekonomisinin Gelişimi

Güney Kore ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da dördüncü büyük ekonomisidir. Güney Kore karma bir ekonomi olup ülke ekonomisine chaebol denilen aile konglomeratları hakimdir. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 Doğu Asya Mali Krizi'nden oldukça etkilenmiştir. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kore bayrağı</span>

Birleşik Kore bayrağı, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarında, Kore'nin tamamını temsil etmek üzere tasarlanmış bayraktır. 2006 yılında güncellenen versiyonunda, beyaz renkli arka fona sahip olan bayrağın ortasında mavi silueti ile Kore Yarımadası, güneydeki en büyük ada Jesu Adası, Japonya ile Güney Kore arasında yer alan Liancourt Kayalıkları ve Ulleungdo adası birlikte yer almaktadır. Bayrağın her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bong Joon-ho</span>

Bong Joon-ho Güney Koreli film yönetmeni ve yapımcı. İkinci uzun metrajlı filmi olan 2003 tarihli Cinayet Günlüğü ile uluslararası tanınırlık elde ettikten sonra, her ikisi de Güney Kore'de tüm zamanların en yüksek gişe yapan filmleri listesine girmiş olan kara komedi canavar filmi The Host (2006) ve distopik bilimkurgu filmi Snowpiercer ile ticari başarı yakaladı.

Billboard K-Town, Billboard tarafından Billboard.com sitesinde haftalık olarak çeşitli günlerde sunulan bir çevrimiçi dergi köşe yazısıdır. 29 Ocak 2013'te yayınlanan sütun, K-pop müziği hakkında bilgi veriyor; sanatçılar, konserler, liste bilgileri ve haber etkinlikleri hakkında yazılar yayınlanıyor. Billboard ve web sitesi, K-pop'un evrimini takiben, 2009'daki ani artışla makale sayısını artırarak birkaç yıl boyunca K-pop hakkında haber yapmıştı ve sonunda Psy'nin Temmuz ayından sonraki başarısı için özel bir köşeyle sonuçlandı 2012 "Gangnam Style" hiti, K-pop tarihine imza attı ve çevrimiçi izlemeyi ikiye katladı. K-Town, popüler müzik yayınının web sitesinin yeniden başlatılmasının bir parçası olarak, hayranlar için yeni özellikler ve festivaller, ödül şovları ve diğer önemli müzik etkinlikleri hakkında daha fazla yerinde rapor sunma hedefi olarak oluşturuldu.