İçeriğe atla

Vaniti Köprüsü

Koordinatlar: 41°15′06.9″K 41°33′39.2″D / 41.251917°K 41.560889°D / 41.251917; 41.560889
Vaniti Köprüsü
Diğer ad(lar)Düzköy Vaniti
KonumBorçka, Artvin, Türkiye
Koordinatlar
TürüKemer köprü
Uzunluk33 metre
Genişlik2.9 metre


Vaniti Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesinde konumlanmış, tek gözlü ve düz yollu bir kemer köprüdür. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprünün uzunluğu 33 metre genişliği ise 2.9 metredir. Düzköy köyünde yer alan köprü, Düzköy Vaniti Köprüsü adıyla da bilinmektedir.[1] Ayaklarında nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş, kemerinin yapımında ise kesme taş kullanılmıştır. Korkulukları olmayan köprünün ayakları kayaya dikilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Düzköy Vaniti Köprüsü" (PDF). acikerisim.iku.edu.tr. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Vaniti Köprüsü". karadeniz.gov.tr. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.

Gürsu Köprüsü, Rize'nin Fındıklı ilçesindeki Gürsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 13 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Arılı Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün mimari özelliklerinden 20. yüzyılın başlarına tarihlendiği anlaşılmaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprü, tek gözlüdür.

Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Yücehisar Köprüsü veya Lamgo Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Yücehisar köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Kuzey-Güney yönünde uzanan köprünün, 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 23.5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 7 metre uzunluğundaki köprü, Uğrak ve Boğaziçi köylerinin yol ayrımında konumlanmıştır. Köprünün ortası kemer nedeniyle kavislidir. Köprüye yol kotundaki köprüyle ulaşılmaktadır. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunmaktadır. Ayrıca köprünün doğusunda betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Levent Köprüsü veya Çoço Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Leventköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan yapı, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir kemer köprüdür. Köprü 50 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Köprünün kemer ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Hemşin Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprünün iç yüzeyinde nişler bulunmaktadır. Düzenli taşlarla kaplanmış olan köprünün taşıt yoluna bağlantısı bulunmaktadır.

Kantarlı Köprüsü veya Cunda Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Kantarlı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü 35.5 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kemerinin ayakları dere yatağına oturtulmuştur. İki ucunda da basamaklar olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzeyinde nişler yer almaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprüden geçen yol düzenli moloz taştan yapılmıştır.

Yoldere Köprüsü veya Yoldere Köyü Köprüsü, Artvin ilinin Hopa ilçesinde konumlanmış, tek gözlü ve yolu eğimli olan bir kemer köprüdür. Köprünün yapımında kesme taş kullanılmıştır. Araçların da geçebildiği köprüde korkuluk duvarları yoktur.

Meydancık Köprüsü, Artvin ilinin Şavşat ilçesinde konumlanmış, tek gözlü ve düz yollu bir kemer köprüdür. Orta Çağ'da inşa edildiği düşünülen köprü, Bocanat Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Korkulukları olmayan basık kemerli köprünün tamamının yapımında kaba yontu taşı kullanılmıştır.

Tohumoğlu Köprüsü, Gümüşhane'nin 17 kilometre doğusundaki Harşit Çayı'nın üzerine inşa edilmiş bir köprüdür. Uzunluğu yaklaşık 65 metre olan köprünün genişliği 5,35 metredir. Köprü, Gümüşhane Köprüsü ile beraber Ekim 1575'te Ferruh Zad Oğlu Halebî tarafından inşa ettirilmiştir. Yuvarlak kemerli ve iki gözlü olan köprünün ayağında selyaran bulunmaktadır. Moloz taşlarla döşenmiş köprü yolu eğimlidir. Köprünün kemerleri 8,1 metre yükselikte olup yaklaşık 15 metre açıklığa sahiptir. Yapımında çoğunlukla kesme taş kullanılmış köprüde korkuluk ve süsleme bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beğlevan Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Beğlevan Köprüsü veya Türkçe adıyla Güreşen Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. 20.9 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.95 metre, kemer yüksekliği ise 8.70 metredir. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında kesme taş, tempan duvarlarının yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kuzeybatı ayağı dere yatağında, güneydoğu ayağı kayada konumlanmıştır. Tempan duvarı betonla sağlamlaştırılan köprü, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanmaktadır.

Çaybaşı Kutu Mahallesi Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 14 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları dere yatağında olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.

Dağdibi Köprüsü, Rize'nin Kalkandere ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 15 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3 metredir. Köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları ana kayaya oturtulmuş olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.

Kalkandere Merkez Köprüsü, Rize'nin Kalkandere ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 30 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,2 metredir. Köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları dere yatağına oturtulmuş olan köprü doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan köprünün doğu ucu merdiven ile yola bağlanmaktadır.

Kömürcüler Köyü Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 17,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,80 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları dere yatağında olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.

Papes Demirkapı Köprüsü, Rize'nin İkizdere ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve sivri kemerli bir kemer köprüdür. 23 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği 8 metre, genişliği ise 3.30 metredir. Mimari özelliklerine göre 19. yüzyıla tarihlenen köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Köprü ayakları dere yatağına inşa edilen köprü, doğu-batı yönünde uzanmaktadır.

Yeşildere Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 10,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,30 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları ana kayanın üzerine inşa edilen köprü, kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır. Köprünün kuzey ayağının iç yüzeyinde niş vardır.

Köprülü Köyü Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 15,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,00 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları ana kayaya oturtulmuş olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.

Ortayol Köprüsü veya Meleskur Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 16,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,40 metredir. Kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprüye merdiven ile ulaşılmaktadır.

Ambarlık Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 40,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,20 metre, yüksekliği ise 7 metreydi. Doğu-batı doğrultusunda uzunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştı. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprü, mimari özelliklerine göre 18. yüzyıla tarihlenmekteydi. 2003 yılında tescil edilip koruma altınan alınan köprü, 2011'de restore edildi. Kemer köprü 10 Temmuz 2019'da kendi kendine yıkıldı. Yıkılmasından birkaç gün sonra yeniden inşasına başlanan köprü, yaklaşık 1 senede yeniden inşa edildi.