İçeriğe atla

Vanessa-Mae

Vanessa-Mae
Vanessa-Mae, 2014
DoğumVanessa-Mae Vanakorn Nicholson
27 Ekim 1978 (45 yaşında)
Singapur
Diğer ad(lar)ıVanessa Vanakorn
VatandaşlıkBritanyalı[1]
Meslek
Etkin yıllar1990–günümüz
Boy1,58 m (5 ft 2 in)
Kilo55 kilogram
Resmî sitevanessamaeofficial.com
Müzikal kariyeri
Tarzlar
  • Klasik
  • techno
  • synth-pop
  • electropop
  • fantasia
ÇalgılarViyolin
Müzik şirketi
Vanessa-Mae, 2004

Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson, (Çince: 陈美; pinyin: Chén Měi; d. 27 Ekim 1978, Singapur), Tayland asıllı İngiliz keman sanatçısı. Milyonlarca albüm satışıyla Vanessa-Mae Nisan 2006'da, Sunday Times Zenginler Listesi, Birleşik Krallık'ta 30 yaşın altındaki en zengin genç şovmen olarak gösterildi ve tahmini serveti yaklaşık 32 milyon sterlindi.[2][3]

Hayatı

Vanessa-Mae, Taylandlı bir babanın ve Çinli bir annenin çocuğu olarak 27 ekim 1978'de Singapur'da doğdu. Anne babası boşandıktan sonra üvey babası İngiliz Graham Nicholson tarafından evlat edinildi. 1982'de Londra'ya taşındı ve Tayland vatandaşlığının yanında İngiliz vatandaşlığı aldı.

3 yaşında piyano çalan sanatçı, iki sene sonra da keman çalmaya başladı. İlk başarısı 7 yaşında "Yılın En Başarılı Genç Sanatçısı" seçilerek yaşadı. Henüz 8 yaşındayken Çin'e giderek devlet konservatuvarına kaydoldu. 10 yaşında Londra Filarmoni Orkestrası'nda çaldı ve London Mozart Players adlı grupla uluslararası turnelerde çalma fırsatı buldu.

İlk solo turnesine 12 yaşında çıktı ve tüm İngiltere'yi dolaşarak Çaykovski'nin eserlerini yorumladı. 13 yaşında kaydettiği Çaykovski ve Beethoven keman konçertoları ile bu eserleri yorumlayabilen en genç müzisyen unvanını da elde etti.

The Violin Player albümünde, elektronik keman kullanarak farklı bir tarz yarattı. Müzik otoriteleri, pek çok müzik türünü içinde barındıran bir tekno-füzyon (ing. techno-fusion) olarak değerlendirilen Mae tarzına, olumlu eleştirilerde bulundular.

Yaptığı müzik hakkındaki sorulara ise: "Beethoven ve Beatles, Mozart ve Michael Jackson, Paganini ve Prince. Ben hepsini seviyorum. Bu dünyaya bir kez geldim ve bu şansımı iyi değerlendireceğim. Dinlemekten zevk aldığım her tür müziği kemanla çalmaya çalışmaktan büyük haz duyuyorum" şeklinde cevap verdi.

Kemanıyla klasik eserlere farklı yorumlar getiren sanatçı, klasik müzik repertuvarını çalmanın yanında kendi düzenlemeleri ile de boy gösterdi, ayrıca pop şarkılarına da kendi düzenlemelerini yaptı.

Kullandığı kemanlar

Vanessa-Mae'nin en çok kullandığı iki keman türü var; bunlardan birisi Guadagnini akustik keman, diğeri Zeta Jazz model elektro keman. Kullandığı Guadagnini kemanının yapım tarihi 1761. Bu kemanı annesi ve babası bir artırmada £150,000'a satın aldılar. Ocak 1995'te kemanı çalındı ve iki ay sonra polis tarafından yine bulundu. Bir kere kendisi kemanıyla düştüğünde kemanı kırıldı ve sonra yine tamir edildi.

İki farklı Zeta Jazz model elektro keman kullanır; birisi beyaz, diğeri de Tayland bayrağının renklerinde. 2001 yılından beri gri renkte bir model kullanmakta. Bu kemanlar dışında yeni kemanlar satın alır ve bunları bir süre sonra yine satar; kazandığı parayı hayır için bağışlar.

Özel hayatı

2014 itibarıyla, Vanessa-Mae'nin uzun süreli erkek arkadaşı Fransız şarap uzmanı Lionel Catelan'dı. Vanessa-Mae evliliğe olan ilgisizliğini ifade ederek "seni seviyorum demek için yüzüğe ihtiyacın yok" dedi.[4]

Albümleri

  1. Violin (1990)
  2. Kids' Classics (1991)
  3. Tchaikovsky & Beethoven Violin Concertos (1991)
  4. The Violin Player (1993-1994)
  5. The Alternative Record From Vanessa Mae (1996)
  6. The Classical Album 1 (1996)
  7. The Classical Album 2 - China Girl (1997)
  8. Storm (1997)
  9. The Original Four Seasons and the Devil's Trill Sonata: The Classical Album 3 (1999)
  10. The Classical Collection: Part 1 (2000)
  11. Subject to Change-Vanessa-Mae (2001)
  12. The Best of Vanessa-Mae (2002)
  13. The Ultimate (2003)
  14. Choreography (2004)

Filmografi

  • Live at the Royal Albert Hall, The Red Hot Tour (1995) (konser belgeseli)
  • The Violin Fantasy (1998)
  • Arabian Nights (2000) (dizideki aktör)
  • The Making of Me (2008) (bölüm 3 konusu)

Kaynakça

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; bbc-20141111 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  2. ^ "Vanessa-Mae tops young rich list". BBC News. 21 Nisan 2006. 7 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015. 
  3. ^ "Violinist Vanessa-Mae in four-year skiing ban over fiddled races". The Guardian. Associated Press. 11 Kasım 2014. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Mae Rejects Marriage". Contactmusic.com. 21 Şubat 2007. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ludwig van Beethoven</span> Alman klasik müzik bestecisi ve piyanist (1770–1827)

Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Yngwie J. Malmsteen</span> İsveçli müzisyen ve gitar virtüözü

Yngwie J. Malmsteen, İsveçli müzisyen ve gitar virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò Paganini</span> İtalyan besteci

Niccolò Paganini, İtalyan besteci, keman virtüözü, gitarist ve kompozitör. Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Jeordie White</span>

Jeordie White Amerikalı bas gitarist. Marilyn Manson ve A Perfect Circle'ın bas gitaristidir.

<i>Kırmızı Keman</i>

Kırmızı Keman 1998 Kanada - İtalya - İngiltere ortak yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı Le Violon Rouge olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Red Violin adıyla gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">David Garrett</span>

David Christian Bongartz veya sahne adıyla David Garrett, Alman klasik ve crossover keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Donny McCaslin</span> Amerikalı müzisyen

Donny McCaslin (d. 11 Ağustos 1966) Amerikalı jazz saksafoncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Spohr</span>

Ludwig Spohr veya Almanya dışında bilinen ismiyle Louis Spohr bir Alman besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi, müzikolog ve müzik öğretmeni idi. Zamanında besteci olarak Beethoven kadar ünü bulunmaktaydı. Besteci olarak Alman müzik dramının gelişmesinde en önemli tarihsel müzik bestecileri ile aynı sırada tutulmaktadır. Oratoryo besteleme de çok yüksek müzik seviyelere ulaşmış ve 19. yüzyılda çok popüler olan operalar bestelemiştir. Orkestra besteleri dolayısıyla Mozart ile kıyaslanmıştır. Virtüöz kemancı olarak zamanın hükümdarlarının hayran olduğu konserler sunmuştur. Ayrıca orkestra şefliğinde ve müzik teorisi ve müzik eğitimi için hazırladığı kitaplar ile zamanında çok isim kazanmıştır. Ancak 20. yüzyılda Spohr biraz unutulmuş ve "Unutulmuş Usta" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">5. Senfoni (Beethoven)</span>

5. Senfoni, Op. 67, 1804-1808 yıllarında Ludwig van Beethoven tarafından bestelenmiştir. Bu eser klasik müzikte en çok ve en iyi bilinen kompozisyonlardan ve en çok çalınmış senfonilerden biridir. Eser dört bölümden oluşmaktadır: Bir açılış sonatası, bir andante ve finali yapacak attacca'ya götüren hızlı bir scherzo. Eser ilk olarak 1808 yılında Viyana'daki Theater an der Wien'de çalınmış, kısa bir süre sonra da müthiş bir itibar elde etmiştir. E. T. A. Hoffmann senfoniyi "zamanının en önemli çalışması" olarak nitelemektedir. Eser, "kısa-kısa-kısa-uzun" melodisinin iki kere çalınmasıyla başlar. (

<span class="mw-page-title-main">Beethoven ve Mozart</span>

Wolfgang Amadeus Mozart'ın Ludwig van Beethoven'nın eserleri üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. İkili 1787'de Viyana'da tanışmış ve belki Beethoven Mozart'tan birkaç ders bile almıştır; ama bu durum kesin değildir sadece bir kaynakta bu buluşmalardan söz edilir, o da günümüze ait bir kaynak değildir. Beethoven Mozart'ın neredeyse bütün çalışmalarını biliyordu. Hatta yazdığı temalardan bazıları Mozart'ın temalarını hatırlatır.

<span class="mw-page-title-main">Veriko Tchumburidze</span> Gürcü / Türk kemancı

Veriko Tchumburidze, Gürcü / Türk Klasik batı müziği kemancısı ve yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Gustavo Dudamel</span>

Gustavo Adolfo Dudamel Ramírez, Venezuelalı orkestra şefi ve kemancı.

<span class="mw-page-title-main">David Oystrah</span> Ukrayna klasik kemancı, orkestra şefi, pedagog

David Fyodorovich Oistrakh, Ukrayna klasik kemancı, orkestra şefi, pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Kogan</span> Sovyet dönemi keman sanatçısı

Leonid Borisoviç Kogan 20. yüzyılın önde gelen Sovyet kemancılarından biridir. Ayrıca Sovyet keman ekolünün en büyük temsilcilerinden biri olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jascha Heifetz</span> Rus-Amerikalı kemancı

Jascha Heifetz Rus-Amerikalı kemancı. Çoğunlukla tüm zamanların en büyük kemancısı olarak kabul edilir. Litvanya'nın Vilnius kentinde doğmuştur ve genç yaşlarında ailesi ile birlikte ABD'ye yerleşmiştir. İlk konserini Carnegie Hall'de gerçekleştirmiş ve büyük bir coşku ile karşılanmıştır. Çocukluk yaşlarından itibaren bir virtüöz olan Heifetz için, 20. yüzyılın bir diğer önde gelen kemancısı olan Fritz Kreisler, sadece ilk konserini izlediğinde şunları söylemiştir; "Kemanlarımızı alıp dizlerimizde kırsak iyi olur."

Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası, Londra Filarmoni Orkestrası tarafından şef David Parry ile kaydedilen klasik eserlerden bir seçkidir. Londra'daki Abbey Road Studios, Royal Festival Hall ve Henry Wood Hall'da kaydedilen albüm, Kasım 2009'da dijital formatta ve 2011'de 4'lü CD set olarak yayınlandı. Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası 200.000'den fazla kopya sattı ve üç yılı aşkın süredir iTunes'daki en iyi 10 klasik albümden biri olarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ingrid Haebler</span>

Ingrid Haebler, Avusturyalı piyanist.