İçeriğe atla

Van (Felemenkçe)

Kontrol Edilmiş
Ludwig van Beethoven'ın soyadı Flaman kökenli olduğundan, Bonn'da doğmuş birinin sahip olması beklenebileceği gibi Almanca karşılığı olan von yerine van ön ekini içerir.

van, Felemenkçe soyadlarında çok yaygın bir önektir ve burada tussenvoegsel olarak bilinir. Bu durumlarda neredeyse her zaman belirli, genellikle oldukça uzak bir atanın köken veya ikamet yerini ifade eder; örneğin, Ludwig van Beethoven "Beethoven'dan" (belki de Bettenhoven)[1] ve Rembrandt van Rijn "Ren'den".[not 1] Van, aynı zamanda Felemenkçe ve Afrikaans dillerinde bir edat olup bağlama göre "ile ilgili" veya "-den" anlamına gelir (Latin dillerindeki da, de, di ve do'ya benzer).[2]

Soyadlarında tek başına veya bir artikelle birlikte görülebilir (bkz. Fransızca de la, du, de l'). Bunun en yaygın örnekleri 'van de', 'van der' ve 'van den''dir; bu artikellerin hepsi de "de" artikelinin güncel veya arkaik biçimleridir. Daha az yaygın olanlar, benzer ancak dilbilgisi açısından nötr olan het artikelini kullanan 'van het' ve 'van 't''dır. Van der'e dayanan ver- kısaltması da yaygındır ve soyadının geri kalanıyla tek bir sözcük olarak yazılabilir; buna örnek olarak Johannes Vermeer (van der meer "gölün") gösterilebilir.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Rembrandt aslında Ren Nehri'nin yakınlarında doğmuş olsa da, bu ismi yalnızca babasından miras almıştı ve o da zaten bu ismi taşıyordu. Van Beethoven, Bettenhoven'da ne doğmuş ne de yaşamıştır, ancak belki de bir atadan geliyordu. Bu tür isimler genellikle yüzyıllar öncesine dayanır ve bir zamanlar çocuklarının benimsediği, kendilerine verilen unvanlar olabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Did you know that Ludwig van Beethoven's roots lie in Mechelen?". 14 Temmuz 2017. 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  2. ^ Brians, Paul (25 Mayıs 2016). "multipart names". Washington State University. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Aruba</span> Karayiplerde bulunan, Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biri

Aruba, Karayip Denizi'nin güneyinde, Küçük Antiller'in yaklaşık 1.600 kilometre batısında ve Venezuela'nın 29 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada. Kuzeybatı ile güneydoğu ucu arası 32 kilometre, en geniş noktası ise 10 kilometre uzunluğundadır. Bonaire ve Curaçao ile birlikte ABC Adaları olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransızca</span> Romen dili

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig van Beethoven</span> Alman klasik müzik bestecisi ve piyanist (1770–1827)

Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Theater an der Wien</span>

Theater an der Wien, Viyana-Mariahilf'de bir tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Rembrandt</span>

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Hollandalı ressam ve baskı ustası. "Işığın ve gölgelerin ressamı" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelmus</span> Hollanda Krallığının ulusal marşı

"Wilhelmus van Nassouwe" ya da yalnızca "Wilhelmus", Hollanda Krallığı'nın ulusal marşıdır. Aslen halk türküsü olan eserin geçmişi 1572 yılına kadar gitmekte, bu durum da bu eseri dünyanın en eski ulusal marşı yapmaktadır. Wilhelmus 1932 yılına dek resmen ulusal marş sayılmasa da halk tarafından tarih boyunca zaman zaman ulusal değerleri gündeme getirmek için kullanılmıştır. Eser 1954-1964 yılları arasında Hollanda Antilleri'nin de resmi ulusal marşıydı. Günümüzde şarkının sözlerinde bulunan bazı ifadeler Hollanda değerleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle eleştirilse de sevilen bir halk türküsü olmaya devam etmektedir.

Senfoni, genellikle orkestralar için bestelenmiş uzun müzik yapıtıdır. "Senfoni" belirli bir biçimi ifade etmez. Her ne kadar çoğu senfoni, ilki sonat biçiminde olan dört bölümden oluşan titremsel (tonal) çalışmalardan olsa ve müzik kuramcıları sıklıkla "klasik" senfoninin yapısını böyle tanımlasa da, bu biçimin klasik ustaları kabul edilen Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig van Beethoven'ın bestelediği bazı senfoniler bile bu kalıba uymaz.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika</span>

Belçika, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, VRT ve RTBF isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur. Belçika yarışmaya en fazla katılan dördüncü ülkedir. İlk üç ülke Almanya (61), Birleşik Krallık (60) ve Fransa (60)'dır. Belçika 1994, 1997 ve 2001 yılları olmak üzere üç kez yarışmaya katılmamıştır. Katılmamasının nedeni ise kurallar gereği bir önceki yılda aldığı kötü sonuç almasıdır. Belçika 1986 yarışması'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Theater des Westens</span>

Theater des Westens Berlin'in en çok tanılan müzikal tiyatrosu ve operet sahnesi. Charlottenburg-Wilmersdorf'un Charlottenburg semtinde (City West) bulunan yapı Kantstraße üzerindedir. Tiyatronun adının Türkçe karşılığı Batı'nın tiyatrosudur.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Krallığı</span> Avrupa ve Karayiplerde bağımsız bir devlet

Hollanda Krallığı, yaygın olarak bilinen adıyla Hollanda, Batı Avrupa ve Karayipler'de toprağı bulunan bir egemen devlet ve anayasal monarşi. Aruba, Curaçao, Hollanda ve Sint Maarten olmak üzere dört ülkeden oluşmaktadır. Ancak uygulamada, krallığın işlerinin çoğunu nüfusunun ve yüz ölçümünün %98'ini oluşturan Hollanda yönetmektedir. Bu nedenle diğer üç ülke, bir dereceye kadar kendi parlamentoları aracılığıyla özerk olsa da dış siyaset ve savunma konularında Hollanda'ya bağımlıdır.

Rondo ve Fransızcanın kısmen eşdeğer rondeau, müzikte en çok müzikal bir forma değil, aynı zamanda formdan farklı bir karakter tipine atıfta bulunularak birçok şekilde kullanılan sözcüklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Eurosonic Noorderslag</span>

Eurosonic Noorderslag, Ocak ayında Hollanda'nın Groningen şehrinde düzenlenen dört günlük bir müzik festivali ve konseri. Festivalin ilk üç gününde (Eurosonic) tüm Avrupa'dan sanatçılar, festivalin son gününde (Noorderslag) sadece Hollandalı sanatçılar yer alıyor. Eurosonic Noorderslag'da Müzik Ödülleri Avrupa Müzik Hareketleri Yetenek Ödülleri, Avrupa Festivalleri Ödülleri, Buma Cultuur Pop Ödülü (Popprijs), Pop Medya Ödülü, Tüy, "Demir Mekan" ve Festival Hayvanları "(Ijzeren Podiumdieren) ve "Buma Müziği Tekno müzik ile buluşur" adlarında ödüller sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Evenkiler</span> Eski tunguz halkı

Evenkiler, Kuzey Asya'da bir Tunguz halkıdır. Rusya'da Evenkiler, 38.396 (2010) nüfusu ile Sibirya yerli halklarından biri olarak kabul edilmekte; Çin'de Evenkiler, 30.875 (2010) nüfusu ile Çin tarafından resmi olarak tanınan 56 etnik gruptan birini oluşturmaktadır. Moğolistan'da ise Moğol dilinde Khamnigan adı verilen 537 (2015) Evenki vardır.

Levenslied, duygusal bir Felemenkçe alt-janr. Levenslied lirikleri tatlı veya acı, hafif ve duygusal olabileceği gibi aşk, sefalet ve uzak, güneşli, egzotik tatil yerleri gibi konular hakkında da yansıtıcı ve karanlık olabilir. Daha karanlık, daha duygusal şarkılar "smartlap" olarak da bilinir. Levenslied, tıpkı schlager janrı gibi chanson yoluyla alt-sınıf bir kitleye hitap etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Flandrensis Dukalığı</span>

Flandrensis Büyük Dukalığı, 2008 yılında Belçikalı Niels Vermeersch tarafından kurulan Antarktika'nın bazı bölgelerinde iddiaları olan bir mikro ulustur. Flandrensis hiçbir ülke veya hükûmet tarafından tanınmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Romantik müzik</span>

Romantik müzik, Batı Klasik müziğinde, genellikle Romantik dönem olarak adlandırılan 19. yüzyıl dönemiyle ilişkili stilistik bir harekettir. Yaklaşık 1800'den 1910'a kadar Avrupa'da öne çıkan entelektüel, sanatsal ve edebi hareket olan Romantizmin bir parçasıdır.