İçeriğe atla

Vampir kelebek

Ricania simulans
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Hemiptera
Üst familya: Fulgoroidea
Familya: Ricaniidae
Cins: Ricania
Tür: '''Ricania simulans'''
Ricania simulans
(Walker, 1851)
Sinonimler

Pochazia simulans Walker, 1851[1][2]

Ricania simulans veya halk arasından bilinen adıyla vampir kelebek ya da yalancı kelebek, 1851 yılında keşfedilmiş bir çekirge türüdür.

Yayılım

Çin'de ortaya çıkan Ricania simulans, palearktik biyocoğrafik bölgesinde yaşar. Japonya, Güney Çin, Kore, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türkiye'de görülmüştür. Kore'de tarım ürünlerine zarar vermesinden dolayı 1900'lerde Güney Asya'dan Rusya'ya gönderilen bu tür, 1950'lerde Rusya'dan Gürcistan'a yayılmıştır. Ricania simulans, 2006 yılında ise ilk defa Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde görüldü. Türkiye'de ilk görüldüğü yer olan Artvin'in Kemalpaşa ilçesinden Trabzon'un Araklı ilçesine ve aradaki bölgeye dokuz senede yayıldı.[3] Türkiye'de en yoğun bulunduğu ilçeler sırasıyla, Kemalpaşa, İyidere, Derepazarı, Sürmene ve Rize'nin merkez ilçesidir. İstanbul'da ilk kez 2010 yılında Sarıyer ilçesinde görülmüştür.[4] Ayrıca 2018 yılında Beykoz ilçesinde de görülmüştür.[5] 2010 yılında ilk defa görüldüğü Bulgaristan da bu türün görüldüğü yerlerden biri haline gelmiştir.[6]

Besin piramidindeki yeri

Bitkilerin öz suyunu içerek beslenir. Mürver, fasulye, kivi, yabani böğürtlen, ortanca, incir, kızılağaç, karayemiş, çay ve asma Türkiye'deki popülasyonun beslenme diyetini oluşturmaktadır. Doğal düşmanları yusufçuktur.[7]

Üreme

Temmuz ayında yumurtlayan bu tür, ağustos ayında ise yumurtadan çıkmaktadır. Ekim ayına kadar yaşayabilirler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Walker F. (1851) List of the specimens of Homopterous insects in the collection of the British Museum, 2: 261-636.
  2. ^ Stål C. (1862) Synonymiska och systematiska anteckningar öfver Hemiptera, Ofversigt af Kongliga Svenska Vetenskaps-Akademiens Förhandlingar. Stockholm, 19: 479-504.
  3. ^ Kibar Ak, Şaban Güçlü, Cafer Eken, Reyhan Sekban. "Türkiye için yeni bir zararlı Ricania simulans (Walker, 1851) (Hemiptera: Ricaniidae)". researchgate.net. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  4. ^ "Sarıyer'de 'Vampir Kelebek' tehlikesi". sariyergazetesi.com. 4 Ağustos 2018. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  5. ^ Yılmaz Gökgöz (29 Temmuz 2018). "Beykoz'u Vampir Kelebek Sardı!". beykozgundem.com. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  6. ^ "Ricania japonica: a new polyphagous insect found in the EPPO region". gd.eppo.int. 2016. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  7. ^ "Ricania Simulans (Ricania Japonica) - Yalancı Kelebek - Vampir Kelebek". biriz.biz. 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hopa</span> Artvin ilçesi

Hopa, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Artvin iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasabadır. Hopa Limanı'yla, Türkiye'nin başlıca liman kentlerinden biri olan Hopa, Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarp Sınır Kapısı</span> Türkiye ile Gürcistan arasında bağlantıyı sağlayan sınır kapısı.

Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır. Deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer SK</span>

Sarıyer Spor Kulübü, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde aynı adı taşıyan spor kulübüdür. 2. Ligde mücadele eden kulüp, maçlarını Yusuf Ziya Öniş Stadyumunda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güreşen, Borçka</span>

Güreşen, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sarp, Kemalpaşa</span> Kemalpaşa ilçesine bağlı köy

Sarp, Artvin ilinin Kemalpaşa ilçesine bağlı bir köydür. Türkiye-Sovyetler Birliği sınırının belirlendiği 1921'de tek köyün ikiye bölünmesi sonucunda iki köy ortaya çıkmıştır. Bu köyün Gürcistan'da kalan bölümü Sarpi adını taşır. Türkiye ve Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı bu iki köyün ortasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa, Artvin</span> Artvin ilinin ilçesi

Kemalpaşa, Artvin'in bir ilçesi ve bu ilçenin merkezidir. Gürcistan sınırı yakınında Karadeniz kıyısında yer alır. Hopa ilçesine bağlı bir köy iken 1987 yılında belde oldu. Kemalpaşa, 2017 yılında ise yayımlanan KHK ile ilçeye dönüştü. 2024 yerel seçimlerinden sonra Belediye başkanı olarak Erhan Yılmaz göreve gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Beykoz Anadoluspor</span> Türk futbol kulübü

Beykoz Anadoluspor, İstanbul'un Beykoz ilçesinde faaliyet gösteren bir spor kulübüdür. 2. Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Dünya Güreş Şampiyonası</span>

2018 Dünya Güreş Şampiyonası, 20-28 Ekim tarihleri arasında, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen 15. kombine Dünya Güreş Şampiyonası etkinliğidir.

Gazanfer Olcayto, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Forvet pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi kokarca böceği</span>

Kahverengi kokarca böceği Pentatomidae familyasından, Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türüdür. Tür, Kuzey Amerika'da ilk kez Eylül 1998'de Allentown, Pensilvanya'da görülmüştür. Kahverengi kokarcaların larva ve yetişkinleri, birçok tarımsal ürün de dahil olmak üzere 100'den fazla bitki türünden beslenmektedir. Tür, 2010-11'e kadar Doğu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki meyve bahçelerinde görülen bir haşereydi. Türün etkisiyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Atlantik bölgesindeki elma yetiştiricileri 2010'da 37 milyon dolar zarar etmiştir. Bazı meyve yetiştiricileri mahsullerinin %90'ından fazlasını kaybetmiştir. Günümüzde Kuzey Amerika'nın birçok yerinde görülen tür, son zamanlarda Avrupa ve Güney Amerika'da da çoğalmaya başlamıştır.

Çay filiz güvesi veya bilimsel adıyla Haplochrois theae, Elachistidae familyasından bir güve türüdür. Batı Güney Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Çin'de yaşar. Muhtemelen Güneydoğu Asya kökenlidir. 20. yüzyıl boyunca Gürcistan ve Türkiye'deki çay tarlalarına zarar vermiştir. Türkiye'de Kemalpaşa'dan İyidere'ye kadar olan çay tarlalarında görülür.

<i>Torilis japonica</i> bitki türü

Torilis japonica, Apiaceae familyasından orta ila uzun boylu, yıllık veya iki yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de fındık üretimi</span>

Türkiye'de fındık üretimi, dünyadaki fındığın çoğunu Türkiye'de yetiştirilip, işlendiği için önemlidir. Çeşitli kaynaklara göre dünya fındık üretiminin %70 ila %80'i arasında pazar payına sahiptir.