Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.
Lüksemburg veya resmî adıyla Lüksemburg Büyük Dukalığı, Batı Avrupa'da, denize kıyısı olmayan küçük bir devlettir. Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenmiştir. Başkenti ve en büyük şehri, ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg'dur. Yüzölçümü yaklaşık olarak 2.586 kilometrekaredir. 2019 verilerine göre 626.108 nüfusuyla Avrupa'nın en az nüfuslu ülkelerinden biridir.
Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.
Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.
Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.
Valon Bölgesi, Belçika'nın üç federal bölgesinden biri. Belçika'nın güney kısmındadır. Valon Bölgesi'nin resmî dili Fransızcadır, Alman kökenli nüfusun olduğu bölgede resmî dil Almancadır. Valonya'nın başkenti Namur, önemli kentleri Liège, Charleroi, Mons ve Tournai'dir. Amblemi sarı zemin üzerine kırmızı bir horozdur. Valonya'nın 2019 nüfusu 3.633.975'tir. Valon Bölgesi'nin yüzölçümü 16,845 km²'dir.
Liège, Belçika'da Valonya'nin Liège ili'nin başşehri. Belçika'nın üçüncü, Valon Bölgesi'nin en büyük şehri, bu bölgedeki başlıca sanayi merkezidir.
Namur, Güney Belçika'da, Valonya bölgesinde bir şehirdir. Şehir, hem Namur ilinin hem de Valonya'nın başkentidir.
Maas Nehri 925 kilometre uzunluğunda Fransa, Belçika ve Hollanda sınırları içerisinde bulunan nehir.
Mons, Belçika'nın Fransızca konuşulan Valon Bölgesi'nde şehir, Hainaut ilinin merkezi. Hainaut kontlarının tarihi ikametgâhı olan kent, günümüzde Mons yönetim bölgesinin merkezi ve Belçika yüksek mahkemesinin merkezlerinden biridir.
Namur İli, Belçika'nın Valon Bölgesi'nde bulunan bir ildir.
Belçika Krallığı'nın resmî armasıdır. Armada iki tane Belçika Aslanı bulunur. Taç ise monarşiyi simgeler. Ayrıca armanın altında Fransızca:"Birlik güç yapar" yazmaktadır. Armanın üzerindeki küçük bayraklar, Belçika'nın dokuz eyaletini simgeler.
Charleroi, Belçika'da Fransızca konuşulan Valonya bölgesinde, Hainaut ilinde, Sambre Nehri üzerinde konumlanmış bir şehirdir.
La Louvière, Belçika'nın Hainaut eyaletinde bulunan bir Valon şehridir. La Louvière belediyesi, Haine-Saint-Paul, Haine-Saint-Pierre, Saint-Vaast, Trivières, Boussoit, Houdeng-Aimeriesi, Houdeng-Goegnies, Maurage ve Strépy Bracquegnies eski komünler içerir.
İspanyol Hollandası, Felemenk bölgesinin 1579-1713 tarihleri arasında İspanyol İmparatorluğu egemenliği altında yönetimi.
Avrupa E-yolu E 42 Avrupa'daki bir yol ve Birleşmiş Milletler Uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Fransa'nın liman ve feribot şehri olan Dunkerque'yı, Almanya'nın kuzey batısındaki Bavyera Eyaleti'nin kasabası olan Aschaffenburg'a bağlar. Aynı zamanda Belçika'nın Valon Bölgesinden ve Almanya'nın Renanya-Palatina ve Hessen eyaletlerinden geçer. Toplam uzunluğu 680 kilometre (420 mi)dir.
Binche Belçika'nın Valon Bölgesine bağlı Hainaut ilinde yer alan bir belediyedir. Belediyenin nüfusu 1 Ocak 2006 tarihi itibarıyla 32,409'dur.
Günümüzde Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve Fransa'nın kuzeybatı sınırlarını içeren tarihi bir bölgedir. Öncesinde Burgonya Hollandası tarafında yönetilen bu bölge tarih içinde Fransızlar, Habsburg İspanyası ve Habsburg Avusturyası tarafından yönetilmiştir. Bölgeyi oluşturan kuzeydeki yedi vilayet (Holland-Gelre-Zeeland-Utrecht-Overijssel-Frizya-Groningen) Seksen Yıl Savaşları sırasında birleşerek günümüz Hollanda'sını oluşturmuştur. Geriye kalan vilayetler ise Fransa ve İspanya-Avusturya arasında pay edilmiştir.Napolyon Savaşları'ndan sonra ise bölge Hollanda Krallığı'na bağlanmıştır. 1830 İhtilalleri ile birlikte Belçika Krallığı bağımsızlığını ilan etmiştir. 1894 yılında Lüksemburg'un Hollanda'dan ayrılmasıyla günümüzdeki yapısına kavuşmuştur.
Belçika Krallığı'nın üç resmî dili vardır: Felemenkçe (Flamanca), Fransızca ve Almanca.
Fransızcanın varyantları, Fransa'da ve tüm dünyada konuşulmaktadır. Fransa'nın Frankofonları genellikle Büyükşehir Fransızcası [kaynak belirtilmeli] kullanır, ancak bazıları bölgesel lehçeleri veya Meridional Fransızca gibi çeşitleri de kullanır. Fransa dışında Avrupa'da Belçika Fransızcası, İsviçre Fransızcası ve İtalya'da Aostan Fransızcası vardır. Kanada'da Fransızca, İngilizce ile birlikte resmi dildir; Kanada'da Fransızcanın iki ana lehçesi Quebec Fransızcası ve Acadian Fransızcasıdır. Standart Fransızca da yaygın olarak Kanada Fransızcası olarak gruplandırılır. Lübnan'da Fransızca 1941 yılına kadar resmi dildi ve burada konuşulan ana lehçe Lübnan Fransızcası veya Levanten Fransızcasıdır. Levanten Fransızcası, Selanik, İstanbul ve İzmir'deki Sefarad Yahudileri, Küçük Asya'nın kent merkezlerinde Ermeniler ve Yunan burjuvazisi, Halep ve Beyrut'taki Suriye Katolikleri ve Melkitler tarafından da konuşuluyordu.