İçeriğe atla

Vallée de Mai

Vallée de Mai Doğa Koruma Alanı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Seyşeller
KriterDoğal: vii, viii, ix, x
Referans261
Tescil1983 (7. oturum)
BölgeAfrika

Vallée de Mai Doğa Koruma Alanı ("May Vadisi"), Seyşeller'deki Praslin Adası'ndaki bir doğa parkı ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır.[1][2] İyi korunmuş bir palmiye ormanı, endemik Lodoicea türünün yanı sıra diğer beş endemik palmiyeden oluşur. Arecaceae (palmiye ailesinden) monokot ağacı olan coco de mer (Lodoicea maldivica) dünyadaki bitkiler içinde en büyük tohuma sahip olan bitkidir. Ayrıca koruma alanında, parka özgü seyrek Seyşeller kara papağanı gibi kuşlar, memeliler, kabuklular, salyangozlar ve sürüngenler de dahil olmak üzere geniş bir vahşi yaşam gözlemlenebilmektedir.[2][3] İlkel bitki ve hayvan türlerini barındıran bu orman, Gondvana süper-kıtasının daha küçük parçalara ayrıldığı ve Seyşeller'in bugünkü Madagaskar ile Hindistan arasında kaldığı zamandan kalmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "World Heritage List". UNESCO organization. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 
  2. ^ a b c "Vallée de Mai Nature Reserve". UNESCO organization. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 
  3. ^ "Lodoicea maldivica Coco-de-mer". Encyclopedia of Life. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tsingy de Bemeraha Millî Parkı</span> Madasgaskarda bir Milli Park

Tsingy de Bemaraha Millî Parkı, Madagaskar'ın kuzey batısında yer alan Melaky Bölgesi'nde yer alan bir ulusal parktır. Milli park, iki jeolojik oluşumu barındırmaktadırː Büyük Tsingy ve Küçük Tsingy. Her iki alan birleşerek Tsingy de Bemaraha Doğa Rezervi'ni oluşturmaktadır. Milli Park, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nimba Dağı Yasaklı Doğa Siti</span>

Nimba Dağı Yasaklı Doğa Siti, Gine ve Fildişi Sahili'nde bulunan; Gine'de 12.540 hektar ve Fildişi Sahilleri'nde 5.000 hektar olmak üzere toplam 17.540 hektar alan üzerine kurulu, bir koruma alanı ve UNESCO Dünya Mirasıdır. Rezerv, coğrafi olarak eşsiz bir bölge olan Nimba Sıradağlarının önemli bölümlerini kapsar; olağandışı zengin flora ve faunaya – bunlara, vivipar kurbağaları ve nalburunu yarasa gibi olağanüstü sayıdaki endemik türler dahildir – ev sahipliği yapar. En yüksek doruğu, her iki ülkenin en yüksek zirvesi olan 1.752 metrelik yüksekliği ile Richard-Molard Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sinharaja Orman Rezervi</span>

Sinharaja Orman Rezervi, Sri Lanka'da bir ulusal parktır. Uluslararası öneminden dolayı UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ve Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aldabra Atolü</span>

Aldabra, dünyanın ikinci büyük mercan atolüdür. Hint Okyanusu'ndaki Seyşeller'in Dış Adaları'nın bir parçası olan Aldabra Grup adalarında, Mahé Adası'ndaki başkent Victoria'nın 1,120 km güneybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altaylar'daki Altın Dağlar</span>

Altaylar'daki Altın Dağlar, Ukok Yaylası, Beluça Dağı, Teletskoye Gölü, Altay Doğa Koruma Alanı ve Katun Doğa Koruma Alanı'nı içeren bir UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. UNESCO'nun sit alanı tanımında belirtildiği üzere, "bölge, Sibirya'nın step, orman bozkırları, karışık orman, subalpin bitki örtüsünden alpin bitki örtüsüne kadar olan en yüksek bitki örtüsü bölgelerini sergilemektedir." UNESCO, bölgedeki Altay argalileri ve kar leoparı nüfusunun da korunması gerektiğini belirtti. Alan, 16.175 km²'lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stužica</span>

Stužica, Doğu Karpatlarda benzersiz bir şekilde korunmuş ve bozulmamış ilkel bir kayın ormanıdır. Slovakya'da yer alan orman, Polonya ve Ukrayna ile olan sınırda yer almaktadır. 1908 yılından beri orman korunmaktadır ve 1993 yılında Ulusal Doğa Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. 2007 yılında Stužica ve Ukrayna'nın altı bölgesi de dahil olmak üzere çeşitli diğer yerler, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. 2011 yılında beş Alman bölgesi daha eklendi. 2017 yılında diğer eklemeler yapılarak Dünya Mirası Alanı genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Camili Biyosfer Rezervi</span> Türkiyedeki biyosfer rezervi

Camili Biyosfer Rezervi, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur. 29 Haziran 2005'te UNESCO tarafından İnsan ve Biyosfer Ağı'na Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak dâhil edilmiştir. 2024'te sahada terapi ormanı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wuling Dağları</span>

Wuling Dağları, Orta Çin'de Çongçing Belediyesi'nden ve Doğu Guizhou'a ve Batı Hunan'a kadar uzanan bir sıradağdır. Tujialar, Han Ulusu, Hmonglar, Donglar ve Bailer gibi birçok etnik gruba ev sahipliği yapar.

Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı, Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

Angora tırfılı veya bilimsel adıyla Cytisus acutangulus; Fabaceae (Baklagiller) familyasının Cytisus (Keçitırfılı) cinsine ait bir türdür. IUCN kriterlerine göre CR yani nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler kategorisinde bulunan Angora tırfılı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Botuş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Ali Botuş, ayrıca Alibotoush, Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınırda yer alan Slavyanka'nın küçük dağlık bölgesinde bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Bulgaristan topraklarında bulunan ve adını Slavyanka'nın eski adından alan dağın kuzey bölümünü kaplar. Blagoevgrad ili, Sandanski ve Hadzhidimovo belediyelerinde bulunmaktadır. 1951'de Balkan Yarımadası'ndaki endemik Bosna çamının en büyük ormanlarını bu alanda yer aldığı açıklandı. Toprakları birkaç kez daha genişletildi ve 638 ha ya da 16,38 km2'lik bir alana yayıldı. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bayuvi Dupki-Cinciritsa</span>

Bayuvi Dupki-Cinciritsa, aynı zamanda Doupki-Djindjiritza olarak da bilinir, Bulgaristan'ın güney batısındaki dağlık bölgede yer alan Pirin Milli Parkı'nda bir yer alan doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ili, Razlog Belediyesinde yer almaktadır. Bayuvi Dupki-Cinciritsa, her ikisi de Balkan endemik türü olan Makedon çamı ve Bosna çamı ormanlarını korumak için 1934'te kurulan ülkenin en eski koruma alanları arasında yer almaktadır. Toprakları 1976 ve 1980'de daha da genişletilmiş ve 2873 ha (28,73 km2) alan kaplamıştır. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi. Koruma alanı 1200 ile 2907 metre rakım arasında yer almaktadır. Bölgeye jeolojik olarak Proterozoik mermerler hakimdir ve çok sayıda mağara ve karst oluşumu ile geniş karstik araziye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı, Güney Ural Dağları'nın batı eteklerinde yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Arazi, yoğun orman ve karstik topoğrafyalarından biridir; site, insan yerleşiminin en eski mağaralarından bazılarını içerir. Koruma alanında 13 tam zamanlı "bortevikov" - vahşi arıların antik boş ağaç arıcılık uygulayıcıları - bulunmaktadır. Koruma alanı Başkurdistan'ın Böryen ili'nde yer almaktadır. Starosubkhangulovo ilçe merkezinin yaklaşık 40 km güneydoğusunda yer almaktadır. 2012 yılında, özellikle eski zamanlardan beri yerel Başkir halkı tarafından yetiştirilen Burzyuan arısının korunması için UNESCO tarafından "Başkurt Uralları" Biyosfer Rezervi'ne eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bereketli Karakum Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bereketli Karagum Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Karakum Çölü'nün güneyinde, Türkmenistan'ın Ahal ilinde bulunan çöl doğa koruma alanıdır (zapovednik). Koruma alanı 87.000 hektar alan kaplamaktadır. 2013 yılında eşsiz ekosistemlerini ve Karakum Çölü'nün doğal kaynaklarını korumak, çöl ve yarı çöl bölgesindeki doğanın korunmasının bilimsel temellerini geliştirmek ve çevre alanındaki uluslararası bağları genişletmek için örnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Koruma alanı UNESCO Dünya Doğal Miras Listesi'ne adaydır.

Köytendağ Tabiatı Koruma Alanı ya da eski ismiyle Kugitangs Doğa Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Lebap ilinin doğusunda, Köytendağ Sıradağları'nda yer alan bir doğa koruma alanıdır. 1986 yılında kurulmuş ve 271,4 km2 alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fanjingshan</span>

Fanjingshan veya Guizhou eyaleti, Tongren'de bulunan Fanjing Dağı, Çin'in güneybatısındaki Wuling Dağları'nın 2,570 metre rakımlı en yüksek zirvesidir. Fanjingshan Ulusal Doğa Koruma Alanı, 1978'de kuruldu ve 1986'da UNESCO Biyosfer Rezervi olarak belirlendi. Fanjingshan, Maitreya Buda'nın bodhimaṇḍa'sı olarak kabul edilen, Çin Budizminde kutsal bir dağdır. 2018'de UNESCO Dünya Mirası Listesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Golija</span>

Golija, güneybatı Sırbistan'da, Ivanjica ve Novi Pazar kasabaları arasında yer alan bir dağdır. Dinar sıradağlarının bir parçasıdır. Dağ, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip yoğun ormanlarla kaplıdır. Sırbistan'daki ilk UNESCO - MAB kayıtlı biyosfer rezervi olan Golija-Studenica Biyosfer Rezervi'ni içerir. Aynı zamanda birkaç tarihi anıt ve manastırın bulunduğu küçük bir kayak merkezidir. En yüksek zirve, 1,833 m'lik yüksekliği ile Jankov kamen'dir.