İçeriğe atla

Vallekula

Vallecula, bir şeydeki çatlak, çöküntü veya karık için kullanılan anatomik bir terimdir.[1] İnsan vücudunda, serebellumun alt yüzeyinde (vallekula serebellum), beynin hemisferleri arasındaki dahil olmak üzere çeşitli vallekulalar vardır. Diğer bazı vallekulalar tırnak matriksinde ve boğazdakilerdir.

Tek başına kullanıldığında "vallecula" terimi genellikle epiglotik vallekulayı ifade eder.

Vallekula Latince "vadi" anlamına gelen ''valles'' kelimesinden gelir ve kelimenin küçültme biçimindedir. Kelimenin tam anlamı "küçük vadi"dir.

Kaynakça

  1. ^ Vallecula 22 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at eMedicine Dictionary

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Patojen</span> hastalığa sebep olan biyolojik varlık

Patojen, hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde.

<span class="mw-page-title-main">Erkek</span> erişkin erkek

Erkek, eril insan. Erkek terimi genellikle yetişkin bir eril bireyi kastetmekte kullanılırken, oğlan terimi ise eril bir çocuk veya ergeni tanımlamak için kullanılır. Ancak erkek terimi aynı zamanda bazen yaş gözetmeksizin bir eril insanı tanımlamak için de kullanılır; tıpkı "erkek basketbolu" ifadesinde olduğu gibi.

<span class="mw-page-title-main">Astronot</span>

Astronot, kozmonot ya da uzay insanı, uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilen kişidir. İnsanlı uzay uçuşlarının seyrekliği nedeniyle eğitim gören uzay insanlarının bir kısmı yedek kadroda kalarak uzay görevi alamamıştır. Buna karşılık, uzay turistleri, gerekli eğitimi aldıkları için uzay insanı olarak adlandırılabilir.

Endemik ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan</span> Hristiyanlık dinine mensup kimse

Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.

Bürokrat, bürokrasinin bir üyesidir. Herhangi bir boyuttaki herhangi bir kuruluşun yönetimini oluşturan kişi veya kişilerdir, ancak terim genellikle bir hükümet veya şirket kurumunda birini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Tsedaka</span>

Tsedaka, Yahudilikte bir yardım mekanizmasıdır. İslamın beş şartından olan Zekat ile eştir.

<span class="mw-page-title-main">Heteroseksüellik</span> Karşı cinsten insanlara cinsel olarak ilgi duyma

Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir. Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir. Heteroseksüellik hayvan cinselliğini tanımlamada da sıkça kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Keşmir</span>

Keşmir, Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarının kesiştiği noktada yer alan bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

Binyıl veya milenyum, bin yıla eşit zaman dilimidir. Milenyum sözcüğü Latince bin anlamına gelen mille ve yıl anlamına gelen annus kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Terim daha çok takvim binyılları için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Millet (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

Millet, Osmanlı Türkçesinde dini grupları belirtmek için kullanılan terimdir. 19. yüzyılda Tanzimat reformlarıyla, hakim sınıf olan Sünniler dışındaki, kanunen korunan dini azınlıkları ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tüm Sünni gruplar bir millet kabul edilirken, azınlıklar yani gayrimüslimler sadece dine veya mezhebe göre değil aynı zamanda etnik gruplarına göre de ayrı milletler oluştururlardı. Örneğin Ermeniler tek bir millet olmayıp Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan milletlerine ayrılırlardı. Millet kelimesi Arapça bir kelime olan mille (ملة)'den gelmektedir. Millet kelimesi günümüzde, Osmanlı'da kullanılandan farklı olarak, dinsel bir anlam değil dilsel bir anlam ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mühimmat</span>

Mühimmat; askerî terminolojide savaş için gerekli, demirbaş olmayan tüm yedek parça ve cephaneyi kapsayan bir terim. Cephane ise ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış her türlü patlayıcı veya delici malzemedir.

Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir. Özellikle teolojide ve din mitolojisinde başta birbirinden farklı olan geleneklerin birleştirilmesi ve kıyaslanmasına yönelik olan, böylece farklı inançlarda temelde yatan bir birliği öne sürerek farklı inançlara karşı daha kapsayıcı bir duruşu savunan hareket ve denemeler için de bu terim kullanılabilir.

Katagenez, evrimsel biyologların retrogressive (yozlaşma) kelimesini tercih ettiği evrimsel biyolojinin kullanılmayan terimidir. Anagenezin karşıtı olan terimin şimdiki kullanımı, tek bir türün popülasyonun sonradan gelenlerin dallanan soyları olmadan yeni bir biçime evrimleşmesidir. Kladogenez, atanın dallanan soyları için kullanılan terimdir; örneğin, yeni formun evrimsel kökeni, ata formun kayboluşuyla birlikte değildir.

Antiteizm, teizmin aktif karşıtlığıdır. Bu kelimenin etimolojik kökeni, Grekçe olan anti- ve theismos kelimeleridir. Bu terimin çeşitli kullanım alanları bulunur; seküler metinlerde organize dine veya herhangi bir ilaha olan inanca doğrudan karşıtlığı işaret ederken, teistik metinlerde bu terim belli bir tanrı veya tanrılara olan karşıtlığı işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Teb</span> Antik Mısırın şehirlerinden birisinin Yunanca ismi

Teb, Thebes, Thebai veya Mısır dildeki adıyla Waset, Nil Nehrinin kıyılarına kurulmuş ve Akdeniz'in yaklaşık olarak 800 km güneyinde yer alan Antik Mısır'ın önemli şehirlerinden biridir. Yukarı Mısır'ın dördüncü nomunun ana şehridir ve Orta Krallık ve Yeni Krallık dönemlerinde uzun süre Mısır'a başkentlik yapmıştır. Nübye ve Doğu Çölüne yakın lokasyonda bulunan şehir aynı zamanda bir ticaret rotalarının üzerindeydi. Aynı zamanda dini bir merkez olan şehir, Antik Mısır'da en saygı duyulan şehirlerindendi. Şehir, Nil Nehrinin yakasına yayılmıştır. günümüzde Nil'in doğu tarafında Luxor kenti ve Karnak ve Luksor Tapınaklarının harabeleri, batı tarafında ise Teb Nekropolü bulunmaktadır. 1979 senesinde UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlı Kalesi</span> Erdemlide bir kale

Dağlı Kalesi Mersin ilinde yer alan bir ilk çağ kalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çingene karşıtlığı</span> Çingene karşıtlığı

Çingene karşıtlığı, Romanofobi veya Antiziganizm; Çingenelere yönelik düşmanlık, ön yargı, ayrımcılık veya ırkçılıktır. Avrupa'daki Yeniş, İrlandalı ve İskoç Gezginler gibi Roman olmayan gezgin gruplara sık sık yanlış bir biçimde "Çingene" adı verilir ve Romanlarla karıştırılır. Sonuç olarak, başlangıçta Romanlara yönelik olan duygular diğer gezgin gruplara da yöneltilir ve onlara da bir ayrımcılık uygulanabilir.
Antigypsyism terimi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu tarafından olduğu kadar sivil toplumun geniş bir kesimi tarafından da kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Obazoa</span> ökaryot kladı

Obazoa Amoebozoa kladına kardeş olarak sunulmuş bir ökaryot kladıdır. Obazoa; Breviatea, Apusomonadida ve Opisthokonta birleşiminden oluşur. Obazoa terimi, Opisthokonta, Breviatea ve Apusomonadida kelimelerinin akronimi olan OBA'ya dayanır.

Theridion valleculum, Theridion cinsine bağlı bir örümcek türüdür.