İçeriğe atla

Vallabhbhai Patel

Chandamama dergisinin 1948 sayısında çıkan Sardar Vallabhai Patel'in resmi.
Sardar Vallabhai Patel Gujarat, Hindistan'daki Birlik Heykeli

Vallabhbhai Jhaverbhai Patel (31 Ekim 1875 - 15 Aralık 1950), genellikle Sardar Patel olarak bilinen, [a] 1947'den 1950'ye kadar Hindistan'ın ilk Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olarak görev yapan Hintli bir avukat, etkili siyasi lider ve devlet adamıydı. Ülkenin bağımsızlık mücadelesinde lider bir rol oynayan ve birleşik, bağımsız bir ulusla bütünleşmesine önderlik eden Hindistan Ulusal Kongresi'nin avukatı ve kıdemli lideriydi.[1] Hindistan'da ve başka yerlerde genellikle Hintçe, Urduca, Bengalce ve Farsça "şef" anlamına gelen Sardar olarak anılır. Hindistan'ın siyasi entegrasyonu ve 1947 Hint-Pakistan Savaşı sırasında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.[2]

Patel, Kheda bölgesindeki Nadiad'da doğdu ve Gujarat eyaletinin kırsal kesiminde büyüdü.[3] Başarılı bir avukatlık kariyeri yürüttü. Mahatma Gandhi'nin en eski siyasi teğmenlerinden biri olarak Gujarat'taki Kheda, Borsad ve Bardoli köylülerini İngiliz Raj'a karşı şiddet içermeyen sivil itaatsizlik içinde örgütleyerek Gujarat'taki en etkili liderlerden biri oldu. Hindistan Ulusal Kongresi'nin 49. Başkanı olarak atandı ve partiyi 1934 ve 1937'deki seçimler için organize ederek Hindistan'dan Çık Hareketi'ni savundu.

Hindistan'ın ilk İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Patel, Pakistan'dan Pencap ve Delhi'ye kaçan mültecileri bölmek için yardım çalışmaları düzenledi ve barışı yeniden tesis etmek için çalıştı. Hindistan Hakimiyetini oluşturan İngiliz sömürge eyaletlerini yeni bağımsız ulusa başarıyla entegre ederek birleşik bir Hindistan kurma görevini yönetti.[4] Doğrudan İngiliz yönetimi altındaki eyaletlerin yanı sıra, yaklaşık 565 kendi kendini yöneten devlet, 1947 Hindistan Bağımsızlık Yasası ile İngiliz hükümdarlığından serbest bırakılmıştı. Patel, neredeyse her devleti Hindistan'a katılmaya ikna etti. Bağımsızlığına yeni kavuşmuş ülkede ulusal bütünleşmeye olan bağlılığı tavizsizdi ve ona " Hindistan'ın Demir Adamı " lakabını kazandırdı.[5] Modern Tüm Hindistan Hizmetleri sistemini kurduğu için "Hindistan memurlarının koruyucu azizi" olarak da hatırlanır..

Hindistan hükûmeti tarafından 420 milyon ABD doları maliyetle dikilen dünyanın en yüksek heykeli olan Birlik Heykeli, 31 Ekim 2018'de kendisine ithaf edilmiştir ve yaklaşık 182 metre (597 ft) yüksekliktedir.[6]

Not listesi

  1. ^ Sardar bir kabilenin veya grubun şefini veya liderini belirtmek için kullanılan bir asalet unvanıdır.

Kaynakça

  1. ^ "How Vallabhbhai Patel, V P Menon, and Mountbatten unified India". 31 Ekim 2017. 31 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Patel: a life (Biography). navjivan trust.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ The Indomitable Sardar. Bharatiya Vidya Bhavan. 1977. s. 4. Sardar Vallabhbhai Patel  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Original first edition with maps – The story of the integration of the Indian states. First. Bangalore: Longmans Green and Co. 15 Eylül 1955. Erişim tarihi: 22 Mart 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "PM Modi pays rich tribute to 'iron man' Sardar Patel on his 141st birth anniversary", The Indian Express, 31 Ekim 2016, 21 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 24 Mart 2023 
  6. ^ "India unveils the world's tallest statue", BBC, 31 Ekim 2018, 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 24 Mart 2023 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahatma Gandi</span> Hint bağımsızlık aktivisti (1869–1948)

Mohandas Karamçand Gandi, Hindistan'ın ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri. Görüşleri Gandizm olarak anılır. Kötülüğe karşı aktif ama şiddetsiz direniş ve gerçek ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Bu felsefe Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştur. Gandi, Hindistan'da ve dünyada, Tagore tarafından verilen ve yüce ruh anlamına gelen Mahatma ve baba anlamına gelen bapu adlarıyla anılır. Hindistan'da resmî olarak "Ulusun Babası" ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddetsizlik Günü" olarak ilan etmiştir. Gandi, hakkında en fazla eser yazılan kişiler listesinde 8. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Hindistanı</span> Büyük Britanyanın Hindistan kolonisi (1858-1947)

Sömürge Hindistanı, Britanya Hindistanı, Britanya Rajı ya da Hindistan İmparatorluğu 1858'den 1947'ye kadar Birleşik Krallık'ın Hindistan kolonisinin adıdır. Bu dönem ayrıca dominyon periyodu olarak da adlandırılmıştır. İngiltere kontrolündeki bölge güncel kullanımda Hindistan (India) adıyla bugünkü Hindistan, Pakistan Bangladeş ve Myanmar ülkelerini kapsıyordu. Yöneticisi İngiliz Kraliyet ailesi idi. Başkenti Kalküta (1858-1912) ve Yeni Delhi (1912-1947) olmuştu. Hindistan olarak,1945’te San Fransisco’da II. Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hindistan bayrağı, Hindistan devletinin resmi bayrağı. Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Kurtuluş Savaşı</span> Bangladeşin Pakistandan bağımsızlığını kazandığı savaş

Bangladeş Kurtuluş Savaşı, geçmişte Doğu Pakistan adını taşıyan bölgede gerçekleşen ve Bengalce konuşan halkın Bangladeş adı altında kendi kaderini tayin hakkı kapsamındaki bağımsızlığıyla sonuçlanan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Cemmu ve Keşmir</span>

Cemmu ve Keşmir, Hint altkıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Hindistan kontrolündeki bir eyaletti. Eyalet, 2019 yılında çıkarılan yeni düzenleme sonucunda feshedilerek Cemmu ve Keşmir ile Ladakh olmak üzere merkezi hükûmetçe yönetilen iki birlik toprağına dönüştürülmüştür. Büyük çoğunluğu Himalaya Dağları üzerinde bulunmuş olan eyaletin başkenti kışın Cemmu, yazın ise Srinagar'dı. Eyalet 222,236 km2 alana sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Bağımsızlık Hareketi</span>

Hindistan Bağımsızlık Hareketi Hindistan ve Güney Asya'da gerçekleşen siyasi organizasyon. Hindistan yarımadasında Britanya krallığının ve Doğu Hindistan Şirketinin egemenliğini sonlandırmak amacını güden bir hareketti. 1757'den 1947'ye kadar 190 yıl sürmüştür. İlk askeri bağımsızlık mücadelesi Bengal'de başladı. Daha sonra Hindistan'da devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Pranab Mukherjee</span> 13. Hindistan cumhurbaşkanı

Pranab Kumar Mukherjee, Hint siyasetçi. Mukherjee, Asya ülkesi Hindistan'da 2012 ile 2017 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Heykeli</span> dünyanın en uzun heykeli

Birlik Heykeli diğer adıyla Patel Heykeli, Hindistan'ın Gucerat eyaletinde yapılmıştır.

Hint Müslüman Hareketi olarak da anılan Hint Hilâfet Hareketi (1919-1924), Sünni Müslümanların lideri kabul edilen Osmanlı halifesini etkin bir siyasi otorite haline getirmek amacıyla Şevket Ali, Muhammed Ali Cevher, Hakim Ecmel Han ve Ebul Kelam Azad liderliğindeki Britanya Hindistanı Müslümanları tarafından başlatılan pan-İslamcı bir siyasi protesto kampanyasıydı. Hareket, Türkiye'nin daha olumlu bir diplomatik mevki kazandığı ve laikliğe yöneldiği 1922 sonlarında çöktü. 1924'e gelindiğinde Türkiye halifenin rolünü ortadan kaldırdı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Patel</span>

Ahmedbhai Mohammedbhai Patel ya da Ahmed Patel, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Buta Singh</span>

Buta Singh, Hint siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Draupadi Rathası</span>

Draupadi Ratha, Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinin Kancheepuram ilçesinde, Bengal Körfezi'ndeki Coromandel Sahilinde, Mahabalipuram'daki Pancha Ratha kompleksinde bulunan bir anıttır. Monolit Hint kaya mimarisinin bir örneğidir. 7. yüzyılın sonlarından kalma, Pallava Krallığı'nın Kralı I. Mahendravarman ve oğlu I. Narasimhavarman'ın döneminde yapıldığı kabul edilir. Kompleksin tamamı Hindistan Arkeolojik Araştırmaları'nın (ASI) koruması altındadır. 1984'ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi olarak listelenen Mahabalipuram'daki Anıtlar Grubu'nu oluşturan anıtlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Dominyonu</span>

Hindistan Dominyonu, resmi olarak Hindistan Birliği, 15 Ağustos 1947 ile 26 Ocak 1950 arasında var olan Britanya Uluslar Topluluğu'nda bağımsız bir egemenlikti Bağımsızlığına kadar Hindistan, Birleşik Krallık tarafından gayri resmi bir imparatorluk olarak yönetildi. Britanya Raj'ı ve bazen Britanya Hint İmparatorluğu olarak da adlandırılan imparatorluk, doğrudan İngiliz hükûmeti tarafından yönetilen ve toplu olarak Britanya Hindistanı olarak adlandırılan bölgelerden ve bir üstün sistem altında Hint yöneticiler tarafından yönetilen prensdevletler olarak adlandırılan bölgelerden oluşuyordu. Hindistan Dominyonu, bugün Pakistan ve Bangladeş olan İngiliz Hindistan bölgelerini kapsayan bağımsız bir Pakistan Dominyonu da resmileştiren Hindistan Bağımsızlık Yasası 1947'nin kabul edilmesiyle resmileştirildi. Hindistan Dominyonu, genel tabirle "Hindistan" olarak kaldı, ancak coğrafi olarak küçüldü. Yasa uyarınca, İngiliz hükûmeti eski topraklarını yönetme konusundaki tüm sorumluluğundan vazgeçti. Hükûmet ayrıca, prens devletlerin yöneticileriyle olan anlaşma haklarını iptal etti ve onlara Hindistan veya Pakistan ile siyasi bir birliğe katılmalarını tavsiye etti. Buna göre, İngiliz hükümdarının kraliyet unvanı olan "Hindistan İmparatoru" terk edildi.

Yüce lider, genellikle bir devletin, örgütün veya benzer bir grubun liderleri arasında en fazla veya tam otoriteye sahip olan veya bu otoriteyi kullanabilen kişiyi ifade eder. Dinlerde, bu rol genellikle yeryüzündeki bir tanrının temsilcisi veya tezahürü olarak kabul edilen bir kişi tarafından yerine getirilir. Siyasette, bir yüce lider genellikle otoriter veya totaliter bir hükûmetin başında bulunur ve onunla kişilik kültü ilişkilendirilir.

Varṇa, Hinduizm bağlamında, hiyerarşik kast sistemi içindeki herhangi bir sosyal sınıfı ifade eder. İdeoloji, dört varnayı tanımlayan ve sıralayan, mesleklerini, gerekliliklerini ve görevlerini veya Dharma'yı belirleyen Manusmriti gibi metinlerde özetlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Narendra Modi Stadyumu</span>

Narendra Modi Stadyumu, Hindistan'ın Ahmedabad kentinde bulunan bir kriket stadyumudur. Stadyum, 12 Kasım 1983 tarihinde Serdar Patel Stadyumu adıyla inşa edilmiş olup Serdar Vallabhbhai Patel Spor Kompleksi'nin bir parçasıdır. 134.000 kişi kapasiteli olup dünyanın en büyük kriket stadyumudur. Hindistan Premier Ligi takımlarından Gujarat Titans ve Hindistan millî kriket takımının ana stadyumudur.

Cemmu ve Keşmir, Asya ülkesi Hindistan tarafından birlik toprağı olarak yönetilen bir bölgedir Birlik toprağı, 1947'den bu yana Hindistan ile Pakistan, 1959'dan beri de Hindistan ve Çin arasında bir anlaşmazlığın konusu olan daha büyük Keşmir bölgesinin güney kısmından oluşur. Kontrol Hattı, Cemmu ve Keşmir'i batıda ve kuzeyde Pakistan yönetimindeki Azad Keşmir ve Gilgit-Baltistan topraklarından ayırıyor. Hindistan'ın Himaşal Pradeş ve Pencap eyaletlerinin kuzeyinde ve birlik bölgesi olarak Hindistan tarafından yönetilen Ladah'ın batısında yer alır.