İçeriğe atla

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu
Valla kanyonu giriş
Coğrafya
KonumPınarbaşı, Kastamonu, Türkiye
Koordinatlar41°44′56″K 33°2′42″D / 41.74889°K 33.04500°D / 41.74889; 33.04500
Genel Bilgiler
Uzunluk12 km (7,5 mi)
En derin noktası800 m (2.600 ft)
TürKanyon
Koruma alanıKüre Dağları Millî Parkı
Kayaç türüKireç taşı
SıradağlarKüre Dağları
AkarsuDevrekani Çayı
Konum haritası
Harita
Wikimedia Commons

Valla kanyonu, Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı (Valla) köyü sınırları içinde bulunur. Küre Dağları Millî Parkı içinde yer alan kanyon 800 m derinliği ile Türkiye'nin en derin kanyonları arasındadır.[1][2][3] Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı parçalayarak oluşturduğu kanyondur. Uzunluğu 12 km'dir.

Küre dağlarını oluşturan kireçtaşı tabakaların, akarsuların kimyasal yolla aşındırması ile oluşmuştur. Devrekâni Çayı ve Kanlıçay'ın birleştiği noktadan başlayan kanyon, Cide ilçesi yönünde 12 km ilerler. Devrakâni Çayı, Valla Kanyonu'ndan başka Çatak Kanyonu ve Horma Kanyonunu da oluşturmuştur.

Kanyonun uzunluğu, parkurunun zorluğu, duvarlarının yüksekliği geçişi tehlikeli hale getirmektedir. Uzman olmayanların ve teçhizatsız kişilerin geçmesi mümkün değildir. Kaybolma olayları ve ölümler olabilmektedir.[4]

Valla Kanyonu'nun çıkışında Devrekani Çayı Loç Vadisi içinde akar. Vadi çıkışına 35 m yüksekliğinde Cide Barajı ve Hidroelektrik santrali yapımı proje aşamasındadır.[5]

Ulaşım

Pınarbaşı ilçesine uzaklığı 26 km'dir. Muratbaşı köyünün Valla mahallesine kadar stabilize yol uzanır. Bu noktadan sonra 1.5 km orman içi patikadan gidilir. Pınarbaşı belediyesi ve Jandarma, kanyonu ziyaret etmek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Geçmişteki kazaların yaşanmaması açısından kanyona girmek isteyenlerin güvenlik güçleriyle irtibatlı olması tavsiye edilmektedir.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kastamonu: Küre Dağları Milli Parkı Valla Kanyonu". 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Dünya'nın En Derin Kanyonları". 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  3. ^ "GEZEGENİN EN DERİN KANYONLARI". 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Valla Kanyonu'nda mahsur kalanlar kurtarıldı". hurriyet.com.tr. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 
  5. ^ "Su kaynaklarının durumu" (PDF). kdmp.gov.tr. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 
  6. ^ "VALLA KANYONU, KASTAMONU". Türkiye'de Yaşanması Gereken 50 Macera. kesfetmekicinbak.com. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu'nun ilçeleri</span> Kastamonu ilinde bulunan ilçeler

Kastamonu ilinin ilçeleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Pınarbaşı, Kastamonu</span> Kastamonu iline bağlı bir ilçe

Pınarbaşı, Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Azdavay'a bağlı bir köy durumunda iken, 4 Temmuz 1987 tarihinde kanunla ilçe haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Şenpazar</span> Kastamonu iline bağlı bir ilçe

Şenpazar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanyon</span> coğrafi terim, uçurumların arasındaki aralık

Kanyon, Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere denir. Türkçeye Frenk dillerden gelen Kanyon adı, kaynağı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muratbaşı, Pınarbaşı</span> Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçesine bağlı bir köy

Muratbaşı, Kastamonu ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Kanyon Millî Parkı</span> Antalyada bir milli park

Köprülü Kanyon Millî Parkı, Antalya'nın Manavgat ilçesinde millî park. Park, Bolasan ile Beşkonak arasında, ortasından Köprü Çayı akan 14 km uzunluğunda, 100 m derinliğinde Köprülü Kanyon çevresinde yer alır. 14 km uzunluğu ile en uzun kanyonumuzdur. Park arazisinde sedir ormanları ve Kapadokya'daki peri bacalarına benzeyen taş oluşumları vardır. Köprü Çayı üzerindeki eski taş köprü günümüzde de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küre Dağları Millî Parkı</span>

Küre Dağları Millî Parkı, Karadeniz Bölgesi'nin batısında Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalmaktadır. İdarî olarak millî park çevresindeki ilçe merkezleri ise Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide'dir. Küre Dağları Millî Parkı, yakın çevresini oluşturan tampon bölgelerle birlikte 103575 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Millî parkın kendisi ise 34018 hektar büyüklüğünde ve Batı Karadeniz Karst Kuşağı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazdağı Millî Parkı</span> milli park

Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir, Edremit'te yer alan doğa temalı millî parktır. Marmara ve Ege bölgeleri arasında sınır oluşturan Kazdağı'ndan ismini alır. Bulunduğu geçiş iklimi ve yakın bölgedeki tek yüksek dağ olması ayrıca Biga Yarımadası'nda doğu-batı doğrultusunda uzanan dağın, yer yer en bilineni Şahinderesi Kanyonu olmak üzere, ırmaklar tarafından açılan kanyonlarla parçalara ayrılmış yapısı, deniz ile dağ ikliminin birbirine karışmasına olanak veren şartlar yaratmıştır. Tüm bu özel şartlar, bölgeyi endemik türler açısından zengin bir hale getirmiştir. Kazdağı Göknarı bu endemik türlerin başında yer alır. Bunun dışında dağda 77 tane Türkiye'ye özgü tür tespit edilmiştir. Bu türlerin 29, Kazdağı Göknarı gibi sadece bu dağda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Zion Ulusal Parkı</span> Utah, ABDdeki bir milli park

Zion Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri güneybatısında bulunan Utah eyaletinde, Springfield, Utah şehri yakınlarında bulunan, 593,26 km2 yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.

<span class="mw-page-title-main">Gunnison'un Black Kanyonu Ulusal Parkı</span>

Gunnison'un Black Kanyonu Ulusal Parkı Birleşik Devletler'in Colorado eyaletinin batısında bulunan Montrose şehri yakıninda 122 km² yüzölçümünü kapsayan, 21 Ekim 1999'da kurulmuş olan ve ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.

<span class="mw-page-title-main">Köprüçay</span> Akdeniz Bölgesinde nehir

Köprüçay, eskiden Eurimedon, Isparta Sütçüler yakınlarında Toros dağlarından doğan, dar ve derin kanyonlardan geçerek Serik yakınlarında Akdeniz'e dökülün akarsu. Antik zamanlarda adı Eurymedon'dur. Köprü Çayı'n; havza alanı 2.357 km2, yıllık debisi 3065 hm³, uzunluğu 178 km, ağız yüksekliği 0 m (Akdeniz), kaynak rakımı 2.151 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

<span class="mw-page-title-main">Saklıkent Millî Parkı</span> Türkiyede bir millî park

Saklıkent Millî Parkı veya yaygın adıyla Saklıkent Kanyonu, Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayı'nın kolu olan Karaçay'ın oluşturduğu kanyondur. Muğla'nın Seydikemer ilçesi sınırları içerisindedir. Suyun kolayca aşındırabileceği Kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuştur.Uzunluğu 18 km, yüksekliği 200 m'dir. En dar yeri 2 metreye kadar düşer. Eşen Çayı'nın bir kolu olan Karaçay'ın debisi Kanyon çıkışında 14–17 m³/sn'dir.

Karacehennem Boğazı Kanyonu Ersizlerdere Kanyonu, Küre Dağları üzerinde, Kastamonu ili, Küre ilçesinde, Küre Çayı'nın oluşturduğu kanyon.

<span class="mw-page-title-main">Devrekani Çayı</span> Kastamonuda bir akarsu

Devrekani Çayı, Batı Karadeniz bölümünde, Kastamonu ili sınırlarında bulunan akarsu. Küre Dağlarından doğan akarsu Cide'nin batısından Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Çatak Kanyonu</span> Kastamonu da bir vadi

Çatak Kanyonu, Kastamonu ili, Azdavay ilçesinde yer alan kanyon. Kanyon, Azdavay ilçe merkezine 7 km mesafededir. 6 km’si araç ile 1 km’lik kısmı da orman içi yürüyüş ile kanyonun 900 metre yüksekliğindeki seyir terasına ulaşılabilir. 8 km uzunluğundaki kanyonda yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 400-880 metreye ulaşmaktadır. Bu kanyonda bulunan sarp kayalıklar kartal, atmaca, doğan gibi yırtıcı kuşların yanı sıra ayı, ceylan gibi diğer tüm yabani hayvanları bünyesinde barındırmaktadır. Kanyonun teçhizatsız geçilmesi mümkün değildir.

<span class="mw-page-title-main">Şahinkaya Kanyonu</span> Samsunun Vezirköprü ilçesinde yer alan kanyon

Şahinkaya Kanyonu, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan kanyon. Altınkaya Barajı'nın en derin noktasını oluşturan ve Ulubey Kanyonu'nun ardından Türkiye'nin ikinci büyük kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu yaklaşık 1500 metre uzunluğunda 324 metre yüksekliğinde olup 2012 yılında ulusal turizm bölgesi ilan edilmiş ve 2015'te de tabiat parkı yapılmıştır. Samsun'un turizm noktalarından biri olan ve Samsunum-3 gemisi ile gezinti yapılabilen kanyon aynı zamanda Türkiye'nin ilk ekstrem sporlar festivali olan Falcon Fest'e ev sahipliği yapmaktadır.

Küre (Zarbana) Çayı, Orta Karadeniz'de, Kastamonu il sınırlarında bulunan akarsu. Uzunluğu 45 km, debisi 7,9 m3/sn'dir.

Hınıs Kanyonu, Erzurum ilinin Hınıs ilçesinde bulunan bir kanyondur.