İçeriğe atla

Valide Camii (Midilli)

Koordinatlar: 39°06′43″K 26°33′15″D / 39.11194°K 26.55417°D / 39.11194; 26.55417
Valide Camii
2015 yılı itibarıyla Valide Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumVintsentzou Kornarou Caddesi, Midilli, Kuzey Ege, Yunanistan
Koordinatlar39°06′43″K 26°33′15″D / 39.11194°K 26.55417°D / 39.11194; 26.55417
İnançİslam
Mimari
Mimari türcami
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma1615
Özellikler
Minare sayısı1

Valide Camii (YunancaΒαλιδέ Τζαμί, TürkçeValide Camii anlamında), Yunanistan'ın Midilli adasında, Midilli şehrinde yer alan tarihi bir Osmanlı camisidir.

Cami, şehrin eski Türk mahallesi Epano Skala'da yer almaktadır.[1] Kurucusunun cami kapısının üzerine koydurduğu kitabeye göre 1615 yılında inşa edilmiştir ve adanın en eski camilerinden birisidir.

Yığma taştan inşa edilmiş olup, tek kademeli, eğimli çatılıdır. İlk inşa edildiğinde, içinde mermer bir merdivenle erişilen bir mermer çeşmenin bulunduğu bir avluya sahipti. İç dekorasyon, Müslüman nüfus adayı terk ettikten sonra koyu renkle kaplanan renkli fresklerle kaplandı. y. 6 metre (20 ft) yüksekliğindeki mihrap ustuka süslemelerle kaplıdır.[1] Arap tarzındaki minare, Ayvalık'ta çıkarılan kırmızı taştan yapılmıştır ve tepesinin bir kısmı haricç neredeyse tamamen korunmuştur.[2]

Bina ve minaresi, 1981 yılında Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından koruma altındaki anıt olarak belirlenmiştir, ancak restore edilmemiştir.[2] 2018 yılının başında, Midilli Eforluğu Antik Eserler İdaresi gözetiminde binanın restorasyon çalışmaları için 1,2 milyon Euro tahsis edildi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Βαλιδέ Τζαμί Μυτιλήνης" (Yunanca). Hellenic Ministry of Culture. 13 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  2. ^ a b "Αναστήλωση του Βαλιδέ Τζαμί, του παλαιότερου οθωμανικού τεμένους στην Μυτιλήνη" (Yunanca). Kathimerini. 20 Mart 2018. 2 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Sultan Mehmet Camii (Dimetoka)</span>

Çelebi Sultan Mehmed Camii, Bayezid Camii ve Ulu Camii, Yunanistan'ın en kuzeydoğusundaki Dimetoka, Doğu Makedonya ve Trakya'da yer alan 15. yüzyılın başlarından kalma bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Midilli)</span>

Yeni Cami Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan bir Osmanlı dönemi camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Şah Camii</span>

Osman Şah Camii veya Kursum Cami, Yunanistan'ın Tırhala şehrinde yer alan ve 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Cami, Sultan Selim'in kızlarından birinin oğlu olan ve daha sonra idam edilen vezir İskender Paşa'nın oğlu Kara Osman Paşa olarak da bilinen Osman Şah tarafından yaptırılmıştır. Osman Şah, Tırhala Sancağı olan yerel vilayetin valisi olarak uzun süre Tırhala'da yaşadı. Cami, Osmanlı imparatorluk mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır ve Mimar Sinan'ın modern Yunanistan'da tasarladığı tek camidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Camii</span> Sakız, Yunanistanda bir cami

Osmaniye Camii, aynı zamanda yerel olarak Frenk Mahallesi Camii olarak da bilinir, Yunanistan'ın Sakız Adası'nda, adadaki Türk toplumunun ana mahallesi olan Sakız Adası'nın eski kale bölgesinde yer alan kalan üç camiden biridir.

Gazi Hasan Paşa Camii, Yunanistan'ın İstanköy adasında bulunan bir camidir. Cami, 18. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adadaki Türk-Müslüman cemaatine hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emirzade Camii</span>

Emirzade Camii, Yunanistan'ın Halkida kentinde bulunan bir camidir. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Günümüzde ise bir müze olup halka açık değildir. Evia Arkeolojik Eserler Müdürlüğü tarafından restore edilen Osmanlı eseri bina Salı günü hariç ücretsiz halka açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ömer Bey Camii</span>

Gazi Ömer Bey Camii, Yunanistan'ın Livadya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 14. yüzyılın sonunda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kentin ticaret merkezi ve nüfusun en yoğun olduğu semtinde inşa edilmiştir. Uzun süre terk edilmiş olmasına rağmen yenilenmesi ve kültürel amaçlarla yeniden kullanılması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii (Serez)</span>

Zincirli Camii, Yunanistan'ın Serez kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılın sonlarında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ağa Camii</span>

Mehmet Ağa Camii, Yunanistan'ın Rodos kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Rodos'un ticari merkezinde, Sokratus Caddesi üzerinde önemli bir yerde yer almaktadır. Adadaki çoğu cami gibi ibadete açık değildir.

Mahmud Çelebi Camii veya Bayraklı Camii, Yunanistan'ın Karaferye kentinde bulunan bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Deli Hüseyin Paşa Camii</span> Yunanistanın Resmo kentinde bulunan bir Cami

Deli Hüseyin Paşa Camii, Gazi Hüseyin Paşa Camii veya Narenciye Camii, Yunanistan'ın Resmo kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını Deli Hüseyin Paşa'dan almaktadır. Günümüzde bir müzik okulu olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Sakız)</span>

Bayraklı Camii veya Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Sakız kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Osmaniye ve Mecidiye camileri ile birlikte adada ayakta kalan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Valide Sultan Camii (Resmo)</span>

Valide Sultan Camii, Yunanistan Girit adası Resmo kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılın ortalarında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup IV. Mehmed'in annesi Turhan Sultan'a ithaf edilmiş ve aynı zamanda onuruna da adını almıştır. Yunanistan'daki çoğu Osmanlı camisi gibi artık ibadete açık değil ve çevresinde inşa edilen çok sayıda yapı nedeniyle halkın erişimine açık değil.

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii (Drama)</span>

Arap Camii, Yunanistan'ın Drama kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Neredeyse bir asırdır bakımsız bırakılan camide, Kasım 2022 itibarıyla restorasyon çalışmaları başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Halil Bey Camii (Yunanistan)</span>

Halil Bey Camii, Yunanistan'ın Kavala kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Camii (Kesriye)</span>

Kurşunlu Camii, Yunanistan'ın Kesriye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını kurşunla kaplı olan kubbesinden almaktadır. Çok az yenileme çalışması yapıldığı için çoğunlukla yıkık bir durumdadır ve ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Feride Hanım Camii</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı dönemi camisi

Feride Hanım Camii veya Lembet Camii, Yunanistan'ın Pavlos Melas belediyesinde bulunan bir camidir. Cami, 1903 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını günümüzde Pavlos Melas Kışlası olarak bilinen Lembet Kışlası'ndan almıştır. 2013 yılında eski bir kitabe sayesinde caminin orijinal adı Feride Hanım Camisi adı keşfedilmiştir. Adını dönemin Selanik valisi Hasan Fehmi Paşa'nın eşi Feride Hanım'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Camii (Karaferya)</span>

Orta Camii, Yunanistan'ın Karaferye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1490 yılında inşa edilmiş olup kentteki "Osmanlı mimarisinin en dikkat çekici örneklerinden biri" olarak kabul edilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi şehrin merkezinde, Kentriki, Leonidu ve Themistokleus caddeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Cami (Anabolu)</span> Anaboludaki bir cami

Eski Cami, Yunanistan'ın Anabolu kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup kentteki Osmanlı mimarisinin ayakta kalan en eski örneğidir. Osmanlı yönetimi sırasında kasabanın çarşısının merkezinde, Sadrazam Mahallesi veya Sultan Ahmed Mahallesi'nde bulunuyordu. Günümüzde sinema ve kültürel mekan olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hasan Paşa Camii (Lonca)</span>

Gazi Hasan Paşa Cami veya Lonca Camii, Yunanistan'ın İstanköy kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adada Gazi Hasan Paşa adını taşıyan iki camiden biridir. Cami, diğer Platani'deki caminin aksine günümüzde ibadete açık değildir. Efsanevi Hipokrat Ağacı'nın hemen yanında yer almaktadır.