İçeriğe atla

Valiasr Caddesi

Yağmurlu bir kış gününde Valiasr Caddesi
Valiasr Caddesi

Valiasr Caddesi (Farsça: خیابان ولیعصر / Khiyabān-e Valiasr), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan İran'ın ve bazı İran kaynaklarına göre[] Orta Doğu'nun en geniş ve en büyük caddesi.

Bu bölgeye Yeni Tahran da denir.[] Bu cadde, Tahran'ın yeni yüzünü göstermektedir. Bölgede yollar geniş. "Vali-ye Asr", Farsçada "Asrın Velisi" demektir.

Valiasr'a, Asya'nın Şanzelize'si de denir.[] Valiasr'da İran Devlet televizyonu'nun yeni binası bulunmaktadır. Tahran'ın yeni yüzü olarak kabul edilir.[]çevresi dev çınar ağaçlarıyla çevrilidir. Eski adı Veliaht'tır.

Kaynakça

Kiyaban-e-Vali asr(fars.viki)[1] 1 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kerec</span>

Kerec, İran'da Elburz Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Merkezi</span>

Merkezi Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mâzenderan</span>

Mazenderan,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. Hazar Denizi'nin güney kıyısında yer alan eyalet, saat yönünde Gülistan, Simnan, Tahran, Kazvin ve Gilan eyaletleriyle komşudur. Eyaletin 15'inci yüzyıla kadar ismi, Taberistan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Miyanduab</span> Azeri bir şehir

Miyanduab(Farsça: میاندوآب, Azerice: Qoşaçay), İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan</span> Orta Doğuda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerin genel adı

Kürdistan Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge. Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran’a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Günbedkavus</span>

Günbed-i Kavus, İran'ın kuzeydoğusunda Gülistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kebir Çölü</span>

Kebir Çölü, Kavir-e Namak, Deşt-i Kavir veya Büyük Tuz Çölü diye de bilinmektedir, İran Platosu'nun ortasında yer alan çok geniş bir çöldür. Yaklaşık 800 kilometre uzunluğunda ve 320 kilometre genişliğinde olup yaklaşık olarak 77,600 km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Bu bölge kuzeybatıda Elburz Dağları'ndan başlayıp güneybatıda Lut Çölü'nde biter ve parça parça Horasan, Semnan, Tahran, İsfahan ve Yezd bölgelerinde yer alır. Tuz bataklıkları oluştuktan sonra bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın eyaletleri</span> İranın yerel idaresi

İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

Yahudi Farsçası veya Cidi hem İran Yahudileri'nin konuştuğu lehçeye hem de İbranice harflerle yazılmış Yahudi-Farsça metinlere denir. Genel anlamda Cidi eskiden Pers İmparatorluğu'nda ve bugünün İran'ında Yahudiler'in konuştuğu İrani dillerinin adıdır; daha özele inildiğinde ise Yahudi Farsçası Tahran ve Meşhed'deki Yahudi cemaatlerinde konuşulan bir lehçedir. Bazen Tora'nın olmadığı dil anlamına gelen Latorayi ismi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Sokağı</span>

Tophane Sokağı veya Toopkhaneh Sokağı . Bu bölge'ye Eski Tahran'da denir. Toopkhaneh sokağı, İran'ın ve dünya'nın kabul ettiği en eski sokağı'dır. 1600'lü senelerden beri bu sokak Tahran'da da çok meşhur sayıldı. Toopkhaneh Sokağı, Tahran'ın eski yüzünü gösterir. Valiasr Caddesi açılmadan önce İranlılar bu sokakta alışveriş yapardı. Toopkhaneh Sokağı, tıpkı İstanbul'da bulunan Kapalı Çarşı'yı arındırıyor. Bugünlerde, İran vatandaşları çok az sayıda bu bölgede alışveriş yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Iran Air</span>

Iran Air, İran'nin devlet hava yolları. Merkezi Mehrabad Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Tahran (eyalet)</span>

Tahran Eyaleti (Farsça : استان تهران; Ostān-e Tehrān), İran'ın 31 eyaletinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Mutahhari</span>

Murtaza Mutahhari, İranlı alim, din bilgini, filozof, üniversite hocası ve siyasetçidir. Ali Şeriati'yle birlikte 1979 İran İslam Devrimi'nin entelektüel zemininin hazırlayıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Elburz (eyalet)</span>

Elburz Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Karayolu 44 (İran)</span>

Karayolu 44, İran'ın kuzeydoğusunda yer alan bir kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.