İçeriğe atla

Valeriy Khmelko

Valeriy Khmelko 2011'de

Valériy Khmelkó (30 Temmuz 1939, Kiev – 30 Ekim 2021, Kiev, Ukrayna), Ukraynalı sosyolog.[1]

Yaşamı

Khmelko, 30 Temmuz 1939'da Kiev, Ukrayna'da doğdu. Taras Şevçenko Kiev Ulusal Üniversitesi'nden mezun oldu. Çalışmalarında makrososyoloji ve kişilik sosyolojisi üzerine odaklanmıştır. Kiev-Mohyla Akademisi Ulusal Üniversitesi'nde profesör ve Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü'nün başkanıydı.[2]

Ölümü

Khmelko, 30 Ekim 2021'de doğum yeri Kiev, Ukrayna'da 82 yaşında öldü.[3]

Ayrıca bakınız

  • Соціологія: короткий енциклопедичний словник / Під заг. ред. В.І.Воловича. — К.: Укр. Центр духовн. Культури, 1998. — 736 с.
  • Хто є хто в західній та вітчизняній соціології / Наук. ред. В. М.Піча. — Львів: «Світ», 1999. — 160 с.
  • Хто є хто в Україні. — К.: «K.I.C.», 2007. — 1136 c.

Kaynaklar

  1. ^ Мандровська, Олександра. "Помер відомий український соціолог Валерій Хмелько". www.depo.ua (Ukraynaca). 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  2. ^ В. Паниотто. Валерию Евгеньевичу Хмелько — 60 лет 4 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // Социология: теория, методы, маркетинг / Институт социологии НАН Украины. — 1999.
  3. ^ "Ivanov, O. (2015). Social Background of the Military Conflict in Ukraine: Regional cleavages and geopolitical orientations. Social, Health, and Communication Studies Journal, 2(1), 52-73". 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Andriy Şevçenko</span> Ukraynalı eski futbolcu

Andriy Mıkolayovıç Şevçenko, , Ukraynalı siyasetçi, eski futbolcu ve teknik direktördür. Shevchenko, 17 Kasım 2022'de Ukrayna Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı oldu Yeni Başkan Vadym Gutzeit'in seçim sonuçlarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Ocak 2023'te Ulusal Olimpiyat Komitesinden ayrıldı. Ocak 2024'te Shevchenko, Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes dilleri</span> Kuzeybatı Kafkas dil ailesinin alt bölümü

Çerkes dilleri, Kuzey Kafkasya’da, Rusya'ya bağlı Adigey, Karaçay-Çerkesya ve Kabartay-Balkarya cumhuriyetleri ile Krasnodar Krayı'nda yerli Çerkeslerin ve bugün Türkiye, Ürdün, Suriye ve İsrail gibi ülkelerde yaşayan diaspora Çerkeslerinin dili ya da lehçeleri birliğidir. Batı (ady) ve Doğu (kbd) olmak üzere her biri resmî olarak dil kabul edilen iki formu bulunur. En yakın akrabası 1992 yılında soyu tükenen Ubıhça [uby], en uzak akrabaları ise Abazaca [abq] ile Abhazca [abk] olup hepsi de Kuzeybatı Kafkas dilleri adıyla bir grupta toplanır. 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından Çerkesçenin ilk kaydı yapılmıştır. Çerkesçe eklemeli dillerden olup ergatif yapı görülür.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

Çabaş dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

Yılın En İyi 33 Futbolcusu Listesi, Sovyetler Birliği'nde 1948-1991 yılları arasında kullanılan yıllık futbol ödül listesi.

Şaşkınlıkla bakıyorum mavi göğün yüzüne…, sözleri 1841 yılında Ukraynalı romantik şair Mihailo Petrenko tarafından yazılmış şarkı. 1903 yılında Lyudmila Aleksandrova bu şiire müzik besteledi. Müzisyen, koro yönetmeni ve müzik öğretmeni olan Vladislav Zaremba bu şarkıyı vokal ve piyano için uyarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Ekim Devrimi Anıtı</span>

Büyük Ekim Devrimi Anıtı, 1977-1991 yılları arasında Ekim Devrimi Meydanı'nda bulunan Sovyet anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Hrışko Ulusal Botanik Bahçesi</span>

M.M. Hrışko Ulusal Botanik Bahçesi, Natsionalnyi botanichnyi üzgün im. MMHryshka), Kiev, Ukrayna'da yer alan bir botanik bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Dziuba</span>

Ivan Mihailoviç Dziuba, Ukraynalı edebiyat eleştirmeni, sosyal aktivist, muhalif ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kropıvnıtski</span>

Kropıvnıtski veya eski adıyla Kirovohrad (Кіровогра́д), Ukrayna'nın Kirovohrad Oblastı ile bağlı Kropıvnıtski rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, ülkenin orta kesiminde İnhul Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 115 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2021 tarihi itibarı ile 219.675'tir.

<span class="mw-page-title-main">Valeriy Babych</span>

Valeriy Georgievich Baych, Ukraynalı siyasetçi, ekonomist ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">İrina Tsvila</span>

Irina Volodymyrovna Tsvila, Ukraynalı eğitimci, aktivist, yazar ve fotoğraf sanatçısı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında cephede görev almış ve Kiev Muharebesi esnasında Rus taarruzunda ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yevsey Liberman</span>

Evsei Grigorievich Liberman, Harkiv, Ukrayna'da yaşamış bir Sovyet ekonomistidir.

<span class="mw-page-title-main">Bohdan Benyuk</span>

Bohdan Beniuk Ukraynalı tiyatro ve sinema oyuncusu, politikacı, Ukrayna Halk Sanatçısı (1996). Anatoliy Khostikoiev ile birlikte Beniuk ve Khostikoiev adlı tiyatro kumpanyasının yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Tabaçnik</span>

Jan Petroviç Tabaçnik, Sovyet-Rus besteci, müzisyen, siyasetçi ve girişimci.

<span class="mw-page-title-main">Sofiya Nalepinska-Boyçuk</span>

Sofiya Oleksandrivna Nalepinska-Boychuk ; Polonya doğumlu Ukraynalı bir sanatçı. Büyük ölçüde ksilografi eserleri ile tanınır.