İçeriğe atla

Valerios Leonidis

Valerios Leonidis
Kişisel bilgileri
Doğum adıValeri Leonov
MilliyetiYunan
Doğumu14 Şubat 1966 (58 yaşında)
Yessentuki, Sovyetler Birliği
Boy1,66 m (5 ft 5+12 in)
Spor
SporHalter
Madalyalar
Erkekler atletizm
 Yunanistan adına
Yaz Olimpiyat Oyunları
Gümüş1996 Atlanta-64 kg
Dünya Şampiyonası
Gümüş1994 İstanbul-64 kg
Gümüş1995 Guangzhou-64 kg
Bronz1999 Atina-69 kg
Avrupa Şampiyonası
Gümüş1993 Sofya-64 kg
Gümüş1994 Sokolov-64 kg
Gümüş1995 Varşova-64 kg
Altın1996 Stavanger-64 kg
Bronz1999 A Coruña-69 kg

Valerios Leonidis (d. 14 Şubat 1966 Yessentuki, Sovyetler Birliği), Yunan eski halterci ve halter antrenörü. 1996 Yaz Olimpiyatları'nda 64 kg kategorisinde Olimpiyat gümüş madalya kazandı. Ayrıca iki gümüş ve bir bronz Dünya Şampiyonası madalyası kazandı.[1] 60 kg'dan 69 kg'a kadar farklı sıkletlerde yarıştı. Erkekler 64 kg'da dünya rekoru sahibi Naim Süleymanoğlu ile rekabeti, gümüş madalya kazandığı 1996 Olimpiyatları'nın çok popüler bir parçasıydı.[2]

Leonidis, Sovyetler Birliği'nin Yessentuki kentinde Pontuslu bir Rum ailesinde doğdu. 1982'den 1990'a kadar Sovyetler Birliği'nin millî halter takımının bir üyesiydi ve 1991'de Yunanistan'a taşındı. 1994'te Yılın Yunan Erkek Sporcusu seçildi.

Kaynakça

  1. ^ "Valerios Leonidis, Top Olympic Lifters of the 20th Century @ Lift Up". chidlovski.net. 2011. 12 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2024. 
  2. ^ Evans, Hilary; Gjerde, Arild; Heijmans, Jeroen; Mallon, Bill. "Valerios Leonidis". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

Marina Vladimirovna Şainova, Rus halterci.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Gevorg Martirosyan</span>

Tigran Gevorg Martirosyan, Ermeni halterci.

Gevorg Davtyan, Ermeni halterci.

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Yevstyuhina</span>

Nadejda Aleksandrovna Yevstyuhina, Rus haltercidir.

Arayik Gevorgyan, Ermeni serbest güreşçi. Üç Dünya Şampiyonası ile bir Avrupa Şampiyonası şampiyonluğunun yanı sıra Avrupa Şampiyonası'nda dört gümüş ve bir bronz madalyası bulunmaktadır. 1996, 2000 ve 2004 Yaz Olimpiyatları'nda Ermenistan'ı temsil etmiştir.

Georgi Shirtladze, Gürcü güreşçi. Serbest kategorisinde yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vitalina Batsaraşkina</span> Rus atıcı

Vitalina İgorevna Batsaraşkina, Rus atıcıdır. İki kez Olimpiyat şampiyonu ve iki kez Olimpiyat gümüş madalyası sahibidir. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda aynı Olimpiyat Oyunları'nda üç madalya kazanan ilk atıcı oldu. Bir önceki Olimpiyat Oyunları'nda 10 m havalı tabancada ikinci sırada yer aldı. Bunun yanı sıra 2018 Dünya Şampiyonası'nda altın, gümüş ve bronz madalya kazandı. Rusya'nın Liyakatli Spor Ustasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hiromi Miyake</span> Japon halterci

Hiromi Miyake, Japon halterci. Babası ve antrenörü olan Yoshiyuki Miyake, 1968 Meksiko Olimpiyatları'nda halterde bronz madalya kazanmıştır. Amcası Yoshinobu Miyake ise 1964 ve 1968 Yaz Olimpiyatları'nda halterde iki altın madalya sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Annekatrin Thiele</span>

Annekatrin Thiele, Alman kürekçi. Christiane Huth ile birlikte iki çiftede gümüş madalya kazandığı 2008 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 2012 Yaz Olimpiyatları'nda, bu kez kadınlar dört çiftede bir gümüş madalya kazandı. Ayrıca, kadınlar dört çiftede iki kez Dünya Şampiyonası altını kazandı. Rio de Janeiro'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda Alman ekibinin altın madalya kazandığı kadınlar dört çifte yarışmasında yarıştı.

<span class="mw-page-title-main">Anamari Velenšek</span>

Anamari "Ana" Velenšek, Sloven judocu. Dünya şampiyonalarında 2015 yılında gümüş, 2014 yılında bronz madalya; Avrupa şampiyonalarında ise 2011-2015 yılları arasında bir gümüş ve üç bronz madalya kazandı. 2012 ve 2016 Yaz Olimpiyatları'nda yarışıp 2016 yılında bronz madalyanın sahibi oldu. Bakü'de düzenlenen 2015 Avrupa Oyunları'nda ise -78 kg kategorisinde bronz madalya kazandı.

Briken Calja, Arnavut halterci. 2018 yılına kadar 69 kg kategorisinde yarışan Calja, Uluslararası Halter Federasyonu'nun kategorileri yeniden düzenlemesiyle 2018'den itibaren 73 kg kategorisinde yarışmaya başlamıştır. Özbekistan'ın Taşkent kentinde düzenlenen 2021 Dünya Halter Şampiyonası'nda erkekler 73 kg etkinliğinde gümüş madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Gor Minasyan</span> Ermeni halterci

Gor Minasyan, Bahreyn adına yarışan Ermenistan asıllı halterci. Ermenistan adına yarıştığı dönemde 2016 Yaz Olimpiyatları'nda +105 kg kategorisinde gümüş madalya kazanmıştır. Süper ağır sıklet kategorisinde 2018 yılına kadar +105 kg'da yarışan Minasyan, Uluslararası Halter Federasyonu'nun kategorileri yeniden düzenlenmesinin ardından +109 kg'da yarışmaya başladı.

Kahi Kahiaşvili ya da Akakios Kakiasvilis, Gürcü-Yunan halterci. Olimpiyat Oyunları'nda arka arkaya üç altın madalya kazanan yalnızca dört halterciden biridir. İlkini Barselona 1992'de Birleşik Takım ile yarışarak daha sonraki iki madalyayı ise Atlanta 1996 ve Sidney 2000'de Yunanistan vatandaşı olarak kazandı. Üç kere dünya şampiyonu oldu, dünya şampiyonalarında iki kez gümüş madalya kazandı ve kariyeri boyunca ikisi koparma, dördü silkme ve biri de toplam olmak üzere yedi dünya rekoru kırdı.

Scott Eric Tucker, Amerikalı eski bir yüzücüdür. Olimpiyat altın madalyası ve eski dünya rekoru sahibidir.

Erol Kemah, Türk grekoromen güreşçi. 1984 Yaz Olimpiyatları ve 1988 Yaz Olimpiyatları'nda güreşmiştir.

Hafız Süleymanoğlu, Azerbaycan asıllı Horoz sıklet ve tüy sıklet Türk halterci. Dünya ve Avrupa şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Botsvana</span>

Botsvana 1980 Moskova Olimpiyatları'ndan bugüne kadar tüm olimpiyat oyunlarına katılım göstermiştir. Botsvana, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda Nijel Amos'un 800 metrede gümüş madalya elde etmesiyle ilk madalyasını kazanmıştır. Ayrıca Erkekler 4 x 400 bayrak takımı Tokyo Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Türkmenistan</span>

Türkmenistan, ilk kez 1996 yılında Yaz Olimpiyatı'na katıldı. Toplamda yedi kez yaz olimpiyatlarında yer aldı. Kış Olimpiyatları'na hiç katılmadı ve Sovyetler Birliği dönemi sonrası katılmayan tek devlet olarak kaldı. Türkmenistan aynı zamanda Kış Olimpiyatları'na hiç katılmamış dünyanın en kuzeydeki ülkesidir. Türkmen sporcular daha önce Sovyetler Birliği takımıyla ve 1992'de Birleşik Takımın bir parçası olarak katılım sağladılar.

<span class="mw-page-title-main">Alice Brown</span> Amerikalı sürat koşucusu

Alice Regina Brown, emekli bir Amerikan kısa mesafe koşucusudur. 1984 ve 1988 Olimpiyatlarında, iki bayrak yarışında altın madalya ve bir bireysel yarışta gümüş madalya kazandı.