İçeriğe atla

Valerianus

Valerian
Sikke üzerinde İmparator Valerian
40. Roma imparatoru
Hüküm süresi253-260 (Gallienus ile)
Önce gelenAemilianus
Sonra gelenGallienus
Veliaht(lar)Gallienus &
Valerianus Minor
Doğum200 civarı
Roma
Ölüm260 veya 264
Bişapur
Eş(ler)iEgnatia Mariniana
Tam adı
Publius Licinius Valerianus

Publius Licinius Valerianus[1] (200 civarı - 260 sonrası), 253 - 260 yılları arasında görev yapmış Valerian adıyla tanınan Roma imparatoru.

Hayatı

Kökeni ve yükselişi

3. Yüzyıl krizlerinde, tahtta hak iddia edenlerin birçoğunun aksine Valerian, soylu ve geleneksel bir senatoryal Roma ailesinden geliyordu. Gençliği hakkında bilgi az olmakla birlikte, Egnatia Mariniana ile olan evliliğinden geleceğin imparatoru Gallienus ve Küçük Valerianus adında iki oğlu olmuştur.

238 yılında princeps senatus olarak görev yaparken, Gordian I'le onun imparatorluk iddiasının senatoryal onayını müzakere etti. Valerian, 251 yılında senato tarafından Censor seçildiğinde Decius Censor'luğun yasama ve yürütmeye ilişkin güçlerini o kadar genişletmişti ki pratikte neredeyse İmparatorun sivil otoritesini bile kapsayacak hale gelmişti. Decius'un yönetiminde, Ren bölgesi eyaletlerinden Noricum ve Rhaetia valisi olarak atandı ve Trebonianus Gallus'la birlikte Aemilianus'un 253 yılındaki isyanını bastırmaya çalıştı. Valerian, güney cephesini tuttu ancak çok geçti; Gallus kendi askerleri tarafından öldürüldü ve birlikleri Aemilianus gelmeden önce onun tarafına geçti. Ardından Raetialı askerler Valerian'ı imparator ilan ederek, Roma'ya doğru yürüyüşlerine devam ettiler. Eylüldeki Roma'ya ulaştığı sıralarda, Aemilianus'un lejyonları taraf değiştirdi ve onu öldürerek Valerian'ı İmparator ilan ettiler. Roma'da Senato, Valerian'ın İmparatorluğunu sadece misilleme korkusundan değil aynı zamanda kendilerinden birisi olduğundan dolayı hemen onayladı.

Saltanatı ve düşüşü

Valerian'ın imparator olarak ilk icraatı oğlu Gallienus'u kendisine ortak yapmasıydı. Saltanatının başında Avrupa'daki işler kötüleşirken, imparatorluğun batısının tamamı karışıklığa giriyordu. Doğu'da Antakya, Sasani soyundan bir derebeyinin eline düşüyor, Ermeni Krallığı ise I. Şapur tarafından işgal ediliyordu. Valerian ve Gallienus, İmparatorluğun sorunlarını ikiye böldüler ve oğlu batı bölgesini alırken babası Pers tehdidini karşılamak üzere doğunun yönetimini eline aldı.

İmparator Valerian'ı Pers Kralı I. Şapur önünde diz çökmüş gösteren yüksek kabartma rölyef.( Naghsh-e Rostam, Şiraz, İran).

257'de, Valerian Antakya'yı yeniden ele geçirmiş ve Roma kontrolü altındaki Suriye eyaletine gelmişti ancak ertesi yıl Gotlar Küçük Asya'yı tahrip ettiler. 259 sonlarında, Edessa'ya hareket etti ancak bir Hıyarcıklı veba salgını Roma ordusunun pozisyonunu zayıflatacak kadar sayıda askerin ölümüne neden oldu. Bu aşamadan sonra Valerian, I. Şapur ile anlaşma koşulları aramaya başladı ve 259 yılı sonları ya da 260 yılı başlarındaki bir zamanda yapılan Edessa Savaşı'nda bozguna uğradı. Bu aynı zamanda onu tarihte esir alınan tek Roma imparatoru yaptı ve böylece Perslerin eline geçti. Augustus tarihine göre, Valerian'ın ele geçirilmesinde bir ihanet etkili olmuştur; Persler anlaşma koşullarını görüşmeyi kabul etmişler ve onunla karşılaştıklarında tutuklamışlardı.

Esaret altında ölümü

Erken Hristiyan kaynaklardan Lactantius, ölümünden önce Valerian'ın Kral I. Şapur'un atına binmek için onu bir ayak taburesi gibi kullanması da dahil Persler tarafından oldukça aşağılanmış olduğunu aktarır. Olanların bu versiyonuna göre, uzun süre bu şekilde bir muameleyle karşı karşıya kalan Valerian, I. Şapur'a serbest bırakılması için yüklü miktarda fidye teklif etmişti. Cevap olarak, diğer bir görüşe göre, I. Şapur Valerian'a zorla eriyik altın yutmasını söylemiş (bir diğer hikâyeye göre ölümü hemen hemen aynıdır ancak burada Valerian derisi canlı canlı soyularak öldürülmüştür.) ve sonra talihsiz imparatorun derisi yüzülmüş ve içi saman doldurularak Perslerin en büyük tapınağında ganimet olarak sergilenmiştir. Lactantius'un devam eden iddialarına göre, Perslerin Romalılarla yaklaşık üç yüz elli yıl sonra yaptıkları ve bozguna uğradıkları savaşın ardından Valerian'ın derisi törenle yakılmış ve cenaze töreni yapılabilmiştir.[2] I. Şapur tarafından esir alınan Çinli bir prensin, Valerian'ın ölümünün ardından olanlarla ilgili rolü tarihçiler tarafından herhangi kesin bir sonuca ulaşmadan sık sık tartışılmıştır.

İmparator Valerian'ın I. Şapur tarafından küçük düşürülme sahnesi, mürekkep çalışması, Genç Hans Holbein,1521 yılı civarı

Günümüz tarihçilerinden bazıları, Lactantius'un hikâyesine zıt olarak, Valerian ve ordusunun bir kısmının I. Şapur tarafından Bişapur şehrine gönderildiğini ve orada görece iyi şartlarda yaşadıklarına inanırlar. I. Şapur, kalan askerleri mühendislik ve kalkınma planları için kullandı. Antik Susa şehri yakınlarındaki Band-e Kaisar (Sezar'ın barajı), Roma mühendisliğinden baki kalan eserlerden birisidir.[3] İran'daki Naghshe-Rostam taş oymalarında I. Şapur, bir tevazu göstergesi olarak Valerian'ın elini tutarak saygı göstermektedir.

Diğer günümüz tarihçileri ise Lactantius'un aktardıklarının en azından bir kısmına güvenme eğilimindedirler.[4][5]

Valerian ve Gallienus'un müşterek imparatorluğu birkaç kez imparatorluk iddiasındaki isyancılar tarafından tehdit edilmiştir. Birkaç isyan girişimine rağmen, Gallienus suikaste uğradığı 268 yılına kadar tacını koruyabilmiştir.

Eksik ve çelişkili kaynaklar nedeniyle, saltanatının tarihsel dizini ve ayrıntıları çok belirsizdir.

Kaynakça

  1. ^ Valerian'ın tam unvanı IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS, "Emperor Caesar Publius Licinus Valerianus Pious Lucky Unconquered Augustus".
  2. ^ Lactantius, De Mortibus Persecutorum, v; Wickert, L., "Licinius (Egnatius) 84" in Pauly-Wissowa, Realencyclopädie 13.1 (1926), 488-495; Parker, H., M.S. 138 - 337 arası Roma Dünyasının Tarihi (Londra, 1958), 170. From [1] 4 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Abdolhossein Zarinkoob "Ruzgaran: tarikh-i Iran az aghz ta saqut saltnat Pahlvi" pp. 195
  4. ^ Reiner, Erica. "The Reddling of Valerian." 24 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Classical Quarterly 56:0101, 325-329, Cambridge University Press, 5/2006.
  5. ^ Segal, Eliezer. "Stepladders and Stable-Hands." 22 Ağustos 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Jewish Free Press, Calgary, March 2, 2006, p. 11.

Dış bağlantılar

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Aemilianus

Roma imparatoru

253 - 260
Gallienus ile ortak imparator
Sonra gelen:
Gallienus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Şâpûr</span>

I. Şâpûr, ikinci Sasani Şahıdır. Hükümdarlığının yılları genellikle 241 - 272 olarak verilir, fakat babası I. Erdeşîr'in 241 yılında ölmesinden önce de babasıyla beraber krallık yapmış olması muhtemeldir.

<span class="mw-page-title-main">Philippus</span> 244-249 yılları arasında Roma imparatoru

Marcus Julius Philippus, ailesinin köklerinden dolayı "Arap" Philip olarak tanınan ve 244 - 249 yılları arasında tahta çıkan Roma imparatoru. Arabistan'ın Havran şehrinde, günümüz Suriye'sinde bulunan bir şehirde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Herennius Etruscus</span>

Quintus Herennius Etruscus Messius Decius 251 yılında babası Decius'la birlikte müşterek Roma imparatoru. İmparator Hostilian'ın en küçük kardeşidir.

Annia Cupressenia Herennia Etruscilla arası Roma İmparatorluğu Augusta'sı ve İmparator Decius'un karısı, İmparatorlar Herennius Etruscus ve Hostilian'ın anneleri.

<span class="mw-page-title-main">Trebonianus Gallus</span>

Gaius Vibius Trebonianus Gallus, 251 - 253 yılları arasında, Volusianus'la beraber müşterek Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Aemilianus</span> MS 253te Roma imparatoru

Marcus Aemilius Aemilianus, 253 yılında yaklaşık üç aylık süre için Roma imparatoru.

Egnatia Mariniana, Roma İmparatoru Valerianus'un karısı ve İmparator Gallienus'un annesi.

<span class="mw-page-title-main">Gallienus</span> Roma imparatoru

Publius Licinius Egnatius Gallienus (218-268), Roma İmparatorluğu'nu 253 - 260 yılları arasında babası Valerian ile birlikte ve 260 - 268 yılları arasında tek başına yönetmiş Roma imparatoru. İmparatorluğun kontrolünü, içinden geçilmekte olan büyük kriz sırasında ele geçirmişti. Kazandığı birçok zafere karşın ülkesindeki dağılmayı durduramamış olması nedeniyle bu krizlerle uğraşma konusundaki kayıtları karışıktır.

Publius Licinius Cornelius Saloninus, 260 yılında kısa bir süre için Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Aurelianus</span> Roma İmparatoru (MS 270-275)

Lucius Domitius Aurelianus, Aurelian olarak bilinen ve 3. yüzyıl sonu - 4. yüzyıl başında Roma İmparatorluğunun gücünü tekrar toparlamasına yardım eden birkaç başarılı "asker imparator"dan ikincisi olan Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Marcius Silbannacus</span>

Mar. Silbannacus, Roma İmparatorluğu'nda Arap Philip döneminde (244-249) ya da Aemilianus'un düşüşü ve Valerian'ın yükselişi arasındaki bir dönemde imparatorluk iddiası ilan ayaklanmış esrarengiz isyancı.

<span class="mw-page-title-main">Ingenuus</span>

Ingenuus, Pannonia eyâletinde kıdemli askeri komutan olarak görev yaptığı sırada İmparator Valerian'ın ölümü üzerine 260 yılında İmparatorluğunu ilan eden Romalı isyancı.

<span class="mw-page-title-main">Genç Macrianus</span>

Titus Fulvius Iunius Macrianus, Genç Macrianus olarak da bilinen ve doğu eyaletlerinde kardeşi ile birlikte imparatorluğunu ilan etmiş isyancı. Yaşlı Macrianus olarak da bilinen Fulvius Macrianus'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Quietus</span>

Titus Fulvius Iunius Quietus, Babası ve kardeşi ile birlikte Roma İmparatoru Gallienus'a karşı ayaklanan Roma isyancısı.

<span class="mw-page-title-main">Mussius Aemilianus</span>

Lucius Mussius Aemilianus, İmparator Gallienus'a karşı imparatorluk iddiası ile ayaklanan isyancı.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Cündişapur</span>

Cündişapur, günümüzde İran'ın Huzistan Eyaleti sınırları içinde bulunan eski bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">I. Lucius</span> 22. papa

I. Lucius, din adamı ve 25 Haziran 253'te papa seçilmesinden 5 Mart 254'te ölümüne kadar Roma Episiskoposu ve 22. papa.