İçeriğe atla

Valeri Hodemçuk

Valery Khodemchuk
Валерій Ілліч Ходемчук
DoğumValery Ilyich Khodemchuk
24 Mart 1951(1951-03-24)
İvankiv Rayonu, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm26 Nisan 1986 (35 yaşında)
Çernobil Nükleer Santrali, Pripyat, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği
VatandaşlıkSovyet
Tanınma nedeniÇernobil Nükleer Santrali'ndeki gece vardiyasının ana sirkülasyon pompası operatörü.

Valery Ilyich Khodemchuk (UkraynacaВалерій Ілліч Ходемчук; 24 Mart 1951 – 26 Nisan 1986) Çernobil santralinde gece vardiyasında sirkülasyon pompası operatörüydü ve Çernobil felaketinin ilk kurbanı olan bir Sovyet mühendisti.[1]

Biyografi

Valery Khodemchuk, 24 Mart 1951'de İvankiv Rayonu, Kropivnya'da doğdu.

Kariyerine Eylül 1973'te Çernobil Nükleer Santrali'nde başladı. Çernobil'deki ilk yıllarında, kazan mühendisi, termal ve yeraltı iletişim atölyesinin kıdemli mühendisi, 6. grubun operatörü, ana sirkülasyon pompasının ve 7. grubunun kıdemli operatörü gibi görevlerde bulundu.

26 Nisan 1986 gecesi, Khodemchuk, 4 Numaralı reaktör binasındaki ana sirkülasyon pompasının makine dairelerinden birindeydi. Güvenlik testinin sonuçlarını operatörlere bildirmek için oraya gönderilmişti. Yaklaşık olarak 01:23'te (Moskova Saati), dördüncü reaktörde bir dizi güçlü patlama oldu. Patlamalar, ana sirkülasyon pompası salonları da dahil olmak üzere reaktörü ve çevresindeki binayı parçaladı. Valery Khodemchuk, 4 numaralı reaktörün patlamasıyla birlikte öldüğü sanıldığı için Çernobil faciasında ilk ölen kişi oldu.

Cesedi hiçbir zaman bulunamadı ve sirkülasyon pompalarının kalıntılarının altında gömülü olduğu tahmin ediliyor.[2] 4 Numaralı Reaktör'ün şu anda kullanılmayan kontrol odasının dışında Khodemchuk'a bir anıt inşa edildi.[3]

Ödül

2008 yılında, Khodemchuk ölümünden sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko tarafından 3. derece Cesaret Nişanı ile ödüllendirildi.[4]

Medya

2019 HBO yapımı olan mini dizi Chernobyl'da Kieran O'Brien tarafından canlandırıldı

Kaynakça

  1. ^ Fogarty, Paul (Haziran 2019). "Chernobyl: The tragedy of Valery Khodemchuk - who was he and how did he die?". HITC Culture. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  2. ^ "Chernobyl: Who is Valery Khodemchuk? What happened to him?". Express.co.uk. 19 Haziran 2019. 4 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  3. ^ Fogarty, Paul (5 Haziran 2019). "Chernobyl: The tragedy of Valery Khodemchuk – who was he and how did he die?". HITC (İngilizce). 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  4. ^ "Presidential Decree No. 1156/2008 of 12 Aralık 2008". zakon.rada.gov.ua. 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Faciası</span> 1986 yılında Sovyet Ukraynasında yaşanan nükleer kaza

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Perelman</span> Rus matematikçi

Grigori Yakovleviç Perelman, Matematikte çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan Poincaré hipotezini çözen Yahudi kökenli Rus matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Savery</span> İngiliz buhar mühendisi (1650-1715)

Thomas Savery, İngiliz mucit ve mühendis. Ticari olarak kullanılan ilk buhar güçlü cihazı olan ve genellikle "Savery motoru" olarak anılan buhar pompasını icat etmiştir. Savery'nin buhar pompası, maden drenajını iyileştiren ve yaygın kamu su tedarikini uygulanabilir hale getiren devrim niteliğinde bir su pompalama yöntemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Deistler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste tanınmış deistler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Akkuyu Nükleer Güç Santrali</span> Türkiyede inşa edilen nükleer enerji santrali

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları</span> nükleer bir felaket

Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları; 2011 Tōhoku Depremi ve Tsunamisi sonrasında, 11 Mart 2011 tarihinde Fukuşima I Nükleer Santrali'nde atmosfere radyoaktif maddelerin denize karışmasına sebep olan olaylar dizisidir. Uzmanlar kazayı Çernobil Felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olarak tanımlamakla birlikte, tüm reaktörlerde sorun yaşanması kazaları bugüne kadarki en karmaşık Nükleer kazalardan biri yapmaktadır.

İsrail, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Yarışmaya katılımın dışında 2018 yılında "Toy" adlı şarkısıyla Netta Barzilay'ın kazanmasından dolayı 14, 16 ve 18 Mayıs 2019 tarihlerinde Tel Aviv'de bulunan EXPO Tel Aviv'de yapılmıştır. Yarışmaya İsrailli yayıncı תאגיד השידור הישראלי (IPBC) ev sahipliği yapacaktır.

<i>Chernobyl</i> (mini dizi) Çernobil felaketini ele alan 2019 yapımı mini dizi

Chernobyl, İngiliz-Amerikan yapımı beş bölümlük tarihi drama türünde çekilen TV mini dizisidir. Dizi Craig Mazin tarafından yaratılıp yazılmıştır. Yönetmeni ise Johan Renck'dir. Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson ve Paul Ritter gibi isimler dizinin oyuncu kadrosunu oluşturmaktadır. Chernobyl, Amerikan kablo kanalı HBO ile İngiliz televizyon kanalı Sky'ın ortak yapımıdır. Dizinin ilk bölümü ABD'de 6 Mayıs 2019'da, Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs 2019'da yayımlanmıştır. Dizi, Nisan 1986'da Sovyetler Birliği'nde meydana gelen Çernobil faciasını ve ardından gelen tasfiye girişimlerini ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Nükleer Santrali</span> Ukraynada yer alan kapalı ama tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santral

Çernobil Nükleer Santrali veya resmî adıyla Vladimir İlyiç Lenin Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında yer alan kapalı fakat tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santraldir. Santral, Çernobil şehrinin kuzeybatısına 14,5 km; Belarus-Ukrayna sınırına 16 km ve Kiev'in kuzeyine yaklaşık 110 km uzaklıktadır ve Kızıl Orman tarafından çevrelenmektedir. 4 numaralı reaktörde, 1986'daki Çernobil reaktör kazası meydana geldi ve santral günümüzde Çernobil Yasak Bölgesi olarak bilinen geniş bir alanda yer almaktadır. Hem bölge hem de eski santral, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Legasov</span> Sovyet Nükleer Kimyageri, Çernobil Faciası Araştırma Komisyonunun Şefi

Valeri Alekseyeviç Legasov, Sovyet inorganik kimyager ve SSCB Bilimler Akademisi üyesi. Günümüzde Çernobil faciasını inceleyen komisyonun başkanı olarak yaptığı çalışmalarla hatırlanır.

Anatoliy Stepanovych Dyatlov, Çernobil Nükleer Santralinin işletilmesinde eski başmühendis yardımcısıydı.

Leonid Fedorovych Toptunov 26 Nisan 1986 Çernobil Faciası'nın yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesinde kıdemli reaktör kontrol mühendisi olan bir Sovyet mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Akimov</span>

Aleksandr Fyodorovich Akimov 26 Nisan 1986 Çernobil faciasının yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesi'nde çalışan gece vardiyasının vardiya süpervizörü olan bir Sovyet mühendisti.

Fil Ayağı, Nisan 1986'da meydana gelen Çernobil nükleer faciası sırasında, Ukrayna'nın Pripyat kenti yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali altında oluşan büyük radyoaktif kütleye verilen takma addır. O yılın Aralık ayında keşfedilen oluşum, şu anda Reaktör No. 4'ün kalıntılarının altındaki bir buhar dağıtım koridorunda bulunuyor. Son derece radyoaktif bir nesne olarak varlığını sürdürmektedir; ancak radyoaktif bileşenlerinin bozunması nedeniyle tehlikesi zamanla azalmıştır.

Nikolai Maximovich Fomin Ukraynalı bir mühendis. 1981'den 1986'daki Çernobil nükleer felaketine kadar Çernobil Nükleer Santrali'nin baş mühendisiydi.

Viktor Petroviç Bryuhanov, Çernobil Nükleer Santrali'nin eski inşaat müdürü ve 1970'ten 1986'ya kadar santralin yöneticiliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Pikalov</span>

Vladimir Karpovich Pikalov Sovyet generaliydi. 1968'den 1988'e kadar SSCB Kimyasal Birliklerine liderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinin bir parçası

Çernobil Muharebesi, Rus Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında Çernobil Tecrit Bölgesi'nde 24 Şubat 2022'de, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde başlayan askeri bir çatışmaydı. Belarus'tan gelen istilacı Rus kuvvetleri o günün sonunda Çernobil Nükleer Santrali alanını ele geçirdi. 300'den fazla kişi - 100 işçi ve 200 Ukraynalı muhafız - Rusların bölgeyi ele geçirmesinden 7 Mart'a kadar santralde mahsur kaldı. 31 Mart'ta Çernobil'i istila eden Rus birliklerinin çoğunun Rus kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının bir parçası olarak bölgeden geri çekildiği bildirildi.