İçeriğe atla

Valentine tankı

Valentine Piyade Tankı, Mk I - XI

Çeşidi Kruvazör Tank
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Özellikler
Ağırlık 16-17 ton
Uzunluk 5,4 m
Genişlik 2,6 m
Yükseklik 2,2 m
Mürettebat Mk I,II, IV, VI - XI: 3 (Komutan, silahçı, sürücü)
Mk III, V: 4 (+ yükleyici)


Zırhı8 - 65 mm
Ana silahı Mk I-VII: QF 2-pounder
Mk VIII-X: QF 6-pounder
Mk XI: QF 75 mm
Diğer silahları Mk I-VII, X, XI: 7.92 mm BESA Makineli tüfek
Motor Mk I: A189 benzin
Mk II, III, VI: AEC A190 dizel
Mk IV, V, VII-XI: GMC 6004 dizel
131 - 210 beygir (97 - 157 kW)
Süspansiyon donanımı Slow Motion süspansiyon
Harekat menzili 145 km
Azami hızı 24 km/s

Valentine Piyade Tankı Mk III Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen ve kullanılan tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıdır. Maliyetinin çok düşük olması ve kullanımının kolay olmasından ötürü yüksek sayıda üretilen bir tank oldu.

Tarihi

Valentine tankı Ordu Ofisinin Şubat 1938 tarihindeki başvurusu üzerine Vickers-Armstrong firması tarafından ve Mk II Kruvazör Tankı tankı temel alınarak tasarlanmıştır. Tasarım ekibi kruvazör tankıına ait ağırlık ve piyade tankına ait zırh özelliklerini bir arada taşıyan bir tank üzerinde çalıştı. Sonuçta ortaya çok ufak bir tareti olan ve bunun içerisinde sadece iki kişinin barınabileceği bir tank çıktı. Matilda Mk I tankından daha ince zırhı olmasına rağmen zayıf motorundan ötürü Matilda tankı ile aynı hızı yapabiliyordu. Ancak maliyeti çok daha ucuzdu ve üretimi çok daha kolaydı.

Ordu Ofisi ise taretinin ufak olması ve mürettebatının azlığından ötürü tankın üretimini engelledi. Ama Avrupa'daki savaşın hızlanması sonucunda Nisan 1939'da üretimine izin verdi. Mayıs 1940 tarihinde başlanan denemeler tam da Dunkirk Boşaltmasına denk geldi. Denemelerden başarıyla geçen ve hemen üretimine başlanan araca Valentine Piyade Tankı Mk III adı verildi.

Valentine tankı için birkaç ad düşünüldü. Ancak tankın Ordu ofisine tanıtımı 14 Şubat Sevgililer Günü'ne denk gelmesinden ötürü bu ad verildi.

Valentine tank üretimi Nisan 1944 tarihine kadar sürdü. Sonuçta İngilizler tarafından en çok üretilen tank oldu. Toplamda 6.855 adet tank Vickers, Metropolitan-Cammell Carriage and Wagon ve Birmingham Railway Carriage and Wagon firmaları tarafından daha sonra da 1.420 adeti Kanada tarafında üretildi. İngiliz Milletler Topluluğu tarafından Lend-lease antlaşması uyarınca SSCB'ye verildi. Antlaşma gereği İngiliz yapımı 2.394 ve Kanada yapımı 1.388 adet araç Sovyetler Birliğine satıldı.

Görev Tarihi

İngiliz tankları Tripoli harekatında 1942.
SSCB için üretilen "Stalin" isimli Valentine

Valentine modeli ilk olarak Crusader Harekatı sırasında kullanıldı ve harekâtın başında Matilda tankları ile yer değiştirildi. Kuzey Afrika Cephesinde neredeyse her yerde kullanıldı. Bu sırada güvenilirliği ile üne kavuştu. Bununla birlikte bu tankta diğer İngiliz tankları ile aynı zayıf özelliği taşıyordu. Bu yönü 2-pdr topunun yüksek patlayıcı başlıklı mermi atmaktan yoksun olması ve bu sebepten ötürü çok kısa sürede tanksavar özelliğini yitirmesiydi. 6-pdr ve OQF 75 mm topların üretimiyle bu toplarla silahlandırılan çok sayıda tank cephede görev yaptı. Tankın diğer zayıf tarafı küçük kompartımanı ve iki kişilik taretiydi. Daha geniş taretli bulunan 2-pdr toplu modeli üretilse de daha büyük top takılan modellerinde mürettebat sayısı tekrar düşürüldü.

1944 yılında Valentine tankı yerini İngiliz yapımı Churchill ve Amerikan yapımı Sherman tanklarına bıraktı. Mayıs 1945 Pasifik Harekatı sırasında az sayıda Valentine tankı da görev aldı.

Kızıl ordu tarafından kullanılan Valentine tankları Moskova Savaşı ile servise girdi ve savaşın sonuna kadar devam etti. Soğuk hava şartlarından kaçınması için bu tanklar en çok güneydeki İran civarında bulunan ikmal yollarındaki cephelerde kullanıldı. Hızı ve zayıf topuna rağmen Valentine tankının küçük yapısı aracı emniyetli ve iyi zırh koruması sağlıyordu.

Modelleri

  • Valentine I (Tank, Infantry, Mk III) (350 adet üretildi)

İlk üretilen Valentine tankları çabuk üretimden ötürü ortaya çıkan sorunlar dolayısıyla orduya teslim edilmedi. Tankın perçinli zırhı, AEC model A189 135 beygirli benzinli motoru ve 2 pdr. Top ve Besa marka eş eksenli makineli tüfeği bulunuyordu. Tank komutanı ayrıca topu oldurmak ile görevliydi. Renkli çizimi

  • Valentine II (Tank, Infantry, Mk III*) (700 adet)

Tankın AEC A190 131 beygir dizel motoru bulunuyordu. Menzili artırmak için motor kompartımanının sağ tarafına harici yedek yakıt deposu takıldı. Renkli çizimi

    • Valentine III

Tanka geniş taret takıldı.Bu sayede mürettebata fazladan bir yükleyici eklendi. Komutanın yaptığı ikinci yükleme işini bu kişi yaptı. Tank yan zırhları 60 mm den 50 mm ye düşürüldü ve aracın toplam ağırlığı korundu. Renkli çizimi

  • Valentine IV

Valentine II tankına Amerikan yapımı 138 beygirlik GMC 6004 dizel motor ve yine Amerikan yapımı yürüyen aksam takılarak elde edildi. Bu motor aracın menzilini biraz düşürse de daha sessiz ve güvenilirdi. Renkli çizimi

  • Valentine V

Valentine III tankına Amerikan yapımı 138 beygirlik GMC 6004 dizel motor ve yine Amerikan yapımı yürüyen aksam takılarak elde edildi. Renkli çizimi

  • Valentine VI

Kanada tarafından üretilen model. Yapımında Amerikan ve Kanada mekanik parçaları kullanıldı. İlk birkaç araçta Besa eş eksenli Makineli tüfek yerini ileride Browning Model 1919 makineli tüfeğine bıraktı. Renkli çizimi

  • Valentine VII

Başka bir Kanada üretimi. İçerisinde ufak değişiklikler yapıldı ve telsizi değiştirildi. Renkli çizimi

  • Valentine VIIA

VII tankına atılabilir yedek yakıt deposu ve baş ışıkları eklendi

  • Valentine VIII

Valentine III modeline üzerine QF 6pdr top takıldı. Eş eksenli makineli tüfek ve yükleyici mürettebattan çıkartıldı. Yan zırhlar tekrar azaltıldı. Renkli çizimi

  • Valentine IX
Valentine IX.

Valentine V modeline geliştirilmiş 6 pdr. Top takıldı. VIII gibi zırhı düşürüldü. Son üretilen modellerinde geliştirilmiş, 165 beygirlik GMC 6004 dizel motor takılarak hareketliliği geliştirildi. Renkli çizimi

  • Valentine X

Yeni taret tasarımı ve 165 beygirlik motora sahip oldu. BESA eş eksenli makineli tüfek tekrar takıldı. Kaynakla birleştirildi. Renkli çizimi

  • Valentine XI

Valentine X modeline geliştirilmiş OQF 75 mm top ve 210 beygirlik GMC 6004dizel motor eklendi. Kaynakla birleştirildi. Sadece komuta tankı olarak kullanıldı. Renkli çizimi

  • Valentine DD

Valentine Mk III ve Mk VIII tanklarına Straussler's model Duplex Drive ekipmanı eklendi. Üzerlerinde DD bulunan Sherman tank mürettebatını Normandiya Çıkarması için eğitmekte kullanıldı.

  • Valentine OP / Command

(Observation post / command) ('Türkçesi'→Keşif ve Komuta) Taretteki topun yerine sahte bir top ve fazladan telsiz takıldı.

  • Valentine CDL (Canal Defense Light)

Taretin yerine yüksek mum kapasiteli gözlem ışığı takıldı.

Valentine Köprü kurucu Overloon War Museum.

Valentine Scorpion II
Mayın temizleyici ekipmanlı. Harekâtlarda kullanılmadı.

  • Valentine AMRA Mk Ib

AMRA (Antitank Mine Roller Attachment) (Türkçe→Tekerlekli Tanksavar Mayın Temizleme Aparatı) Harekâtlarda kullanılmadı.

  • Valentine Snake

Snake model mayın temizleme aparatlı tank. Az sayıda araç harekâtlarda kullanıldı.

  • Valentine Köprü Döşeyici

Taretsiz Mk II modeline 34' x 9.5' ebatlarında 30 adet makas köprü eklendi. Birkaç düzüne araç üretildi ve bazılara Kızıl Ordu servisine verildi.

  • Valentine Tank İmha Edici

Vickers-Armstrong firması tarafından deneme modeli olarak üretildi. Basit bir tank imha edici olarak üretilen araçta taretin yerine gövde üzerine 6pdr sahra topu takılıydı. Sadece 1942 yılında denendi.

  • Valentine Alev Makinası

İki adet Valentine tankına Petrolle Mücadele Bölümü tarafından alev makinesı takıldı. 1942 başlanan denemeler sonucunda gaz hareketli sistemin kullanılmasına karar verildi. Sonuçta Crocodile model alev makinesi sistemi Churchill tanklarında Avrupa harekâtı sırasında 1944-45 yılları arasında kullanıldı.

  • Valentine 7.92 inç alev havanı

Deneme modeli olarak üretilen araçta taretin üzerine yerleştirilen ağır havan tanesi 25 libre TNT taşıyan mermiler atıyordu. Ve betonarme binalara karşı etkiliydi. 1943-45 yılları arasında denenen aracın 2000 yard menzili ve 400 yard etkili menzili vardı.

Şasesi kullanılan araçlar

Kaynakça

  • M. Baryatinskiy - Valentine Infantry Tank, Modelist-Konstruktor, Bronekollektsiya 05-2002 (М. Барятинский - Пехотный танк Валентайн, Моделист-Конструктор, Бронеколлекция 05-2002).
  • Peter Chamberlain, Chris Ellis - British and American Tanks of World War Two, 2004.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M36 Jackson</span> savaş aracı

90MM Gun Motor Carriage M36 (Slugger) Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edicidir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mk I kruvazör tankı</span> İngiliz Kruvazör tankı

Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

Mk VII Kruvazör Tank Cavalier (A24), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ancak başarısız olan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Tasarım ve üretim aşamasındaki telaş yüzünden üretilen araçlar motor gücü bakımından çok zayıf kaldı ve etkili olamadı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda I (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Daha sonra üretilen Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) bilinen adıyla Matilda II, Matilda I tankının servisten çekilmesi ile Matilda adını almıştır. Her ikisi arasında çok büyük tasarım farklılığı olmasına rağmen bazı özelliklerinden ötürü piyade tankı sınıfına sokulmuştur. Bu tür tanklar hız özelliklerinden feragat edip daha ağır zırhla üretildiler.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sentinel tankı</span> Avustralya üretimi kruvazör tankı

Sentinel tank, Avustralya tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa cephesinde kullanılan zırhlı savaş aracıydı. Bu tankın tasarlanmasının asıl amacı olası bir Japon işgalinde Avustralya topraklarını korumaktı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

Landkreuzer P. 1000 Ratte (Rat), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından kullanılmak üzere tasarlanan bir tank. 1942 yılında Adolf Hitlerin onayı ile Krupp firması ile tasarlanan tank projesi 1943 yılında Albert Speer tarafından iptal edildi ve bir daha tamamlanamadı. Toplamda 1800 ton olması düşünülen tank Almanlar tarafından üretilen en ağır tank olan Panzer VIII Maus on kez daha ağır bir tanktı. Üretilseydi dünya tarihinin en ağır tankı olacaktı. Renkli çizim-1 Renkli çizim-2

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (yarı paletli araç)</span> ABD yapımı zırhlı araç

M2 Yarı paletli Kamyon ABD tarafından üretilen ve Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında olarak kullanılan Zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.