İçeriğe atla

Valentin kertenkelesi

Darevskia valentini
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Lacertidae
Cins:Darevskia
Tür: D. valentini
İkili adlandırma
Darevskia valentini
(Boettger, 1892)
Sinonimler
  • Lacerta valentini Boettger, 1892
  • Lacerta muralis valentini Boettger, 1892

Darevskia valentini veya Valentin kertenkelesi[], Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.[2] Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'ya endemiktir. Tanımlanmış üç alttürü vardır. Toplam vücut uzunluğu 23 santimetredir.[3]

Sınıflandırma

Etimoloji

Türün adı, Senckenberg Müzesi'nde çalışmış doğa bilimci Jean Valentin'in (1868-1898) onuruna verilmiştir.[]

Taksonomi

Darevskia valentini türüne bağlı alttürler (2022):

  1. Darevskia valentini lantzicyreni (Darevsky and Eiselt, 1967)
  2. Darevskia valentini spitzenbergerae (Eiselt, Darevsky and Schmidtler, 1992)
  3. Darevskia valentini valentini (Boettger, 1892)

Dağılım ve habitat

Darevskia valentini, Ermenistan, Gürcistan, İran ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yaşamaktadır.[]

Darevskia valentini, 1.300 ile 3000 metre rakımlı kayalık alanlar, otlaklar ve çalılıklarda yaşar.[1]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Arnold EN, Arribas O, Carranza S (2007). "Systematics of the Palaearctic and Oriental lizard tribe Lacertini (Squamata: Lacertidae: Lacertinae), with Descriptions of eight new genera". Zootaxa 1430: 1–86. (Darevskia valentini, p. 41).
  • Boettger O (1892). "Kriechthiere der Kaukasusländer, gesammelt durch die Radde-Valentin'sche Expedition nach dem Karabagh und durch die Herren Dr. J. Valentin und P. Reibisch ". Bericht über die Senckenbergische Naturforschende Gesellschaft in Frankfurt am Main 1892: 131–150. (Lacerta muralis var. valentini, new variety, pp. 145–146). (in German and Latin).
  • Darevsky IS, Eiselt J (1967). "Ein neuer Name für Lacerta saxicola mehelyi Lantz & Cyrén 1936 ". Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien 70: 107. ("Lacerta saxicola lantzicyreni nom. nov.", replacement name). (in German).
  • Eiselt J, Darevsky IS, Schmidtler JF (1992). "Untersuchungen an Felseidechsen (Lacerta saxicola - Komplex; Reptilia: Lacertidae) in der östlichen Turkei. 1. Lacerta valentini Boettger ". Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien, Serie B 93: 1–18. (Lacerta valentini spitzbergerae, new subspecies, p. 13). (in German).
  • Petrosyan VG, Osipov FA, Bobrov VV, Dergunova NN, Danielyan FD, Arakelyan MS (2019). "New records of Darevskia armeniaca (Méhely, 1909) and Darevskia valentini (Boettger, 1892) (Squamata, Sauria, Lacertidae) from Armenia and updated geographic distribution maps". Check List 15 (1): 21–31.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Tok V, Ugurtas I, Sevinç M, Böhme W, Crochet P-A, Tuniyev B, Kaya U (2009). "Darevskia valentini ". The IUCN Red List of Threatened Species 2009: e.T164707A5919336. https://doi.org/10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T164707A5919336.en. Downloaded on 18 September May 2020.
  2. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Lacertidae</span> sürüngen familyası

Lacertidae, Autarchoglossa alttakımına bağlı bir sürüngen familyasıdır. Lacertidler genelde kertenkele olarak anılırlar. Avrupa, Afrika ve Asya'ya özgüdür.

<i>Moloch horridus</i> Avustralyadaki sıcak çöllerde yaşayan bir Agamid kenterkele türü

Moloch horridus, Moloch cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sümsük kuşugiller</span>

Sümsük kuşugiller (Sulidae), Suliformes takımına ait bir familya. Balık ve benzeri avlarını suya dalarak avlayan, orta büyüklükte ve deniz kıyılarında yaşayan kuşlardır. Bu familyada yer alan on tür eski kaynaklarda Sula cinsi içinde sınıflandırılmıştır. Ancak Sula ve Morus cinsleri morfolojik ve davranışsal özellikleri ile kolayca birbirlerinden ayırt edilebilirler. Bu iki cinsin DNA dizilimleri de birbirinden farklıdır. Papasula abbotti türü ise muhtemelen daha eski bir ortak atadan ayrılmıştır ve diğer iki cinsten farklılık gösterdiği için monotipik Papasula cinsinde sınıflandırılmıştır.

<i>Darevskia</i>

Darevskia, Lacertidae familyasına bağlı bir sürüngen cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eşbölüşüm teoremi</span>

Klasik istatistik fizikte eşbölüşüm teoremi bir sistemin ortalama enerjisi ile sıcaklığı arasında ilişki kuran genel bir teoremdir. Eşbölüşüm teoremi ayrıca eşbölüşüm yasası, enerjinin eşbölüşümü veya basitçe eşbölüşüm olarak da bilinir. Eşbölüşümün temel düşüncesi, termal dengede enerjinin çeşitli formları arasında eşit olarak paylaşılmasıdır; örneğin bir molekülün öteleme hareketindeki ortalama kinetik enerjisi dönme hareketindeki ortalama kinetik enerjiye eşit olmalıdır.

<i>Lacerta trilineata</i>

Lacerta trilineata, Lacerta cinsine bağlı Balkanlara özgü bir kertenkele alttürüdür. Balkanlarda

<i>Bufotes variabilis</i>

Bufotes variabilis, Bufotes cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tensör</span> skaler, vektör, covector ve tensörlerin bazı kombinasyonlarında çok çizgili harita

Matematikte, tensör, çok boyutlu verinin simgelenebildiği geometrik bir nesnedir. Skaler denilen yönsüz nicel büyüklükler, vektör denilen yönlü büyüklükler ve matris denilen iki boyutlu nesneler birer tensördür. Tensör, tüm bu nesnelerin genelleştirilmiş halidir ve çok boyutlu veri kümeleri için kullanılır. Nesnenin kaç boyutla ifade edildiğine de tensörün derecesi denilir. Bir skalerin derecesi sıfır, bir vektörün bir, bir matrisin ise ikidir. Tensörler üç ve üzeri dereceye sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Stock im Eisen</span>

Stock im Eisen, yüzyıllar boyunca iyi şans ve uğur getirdiği inancıyla üzerine çakılmış yüzlerce çiviyi barındıran, Orta Çağ'dan kalma bir ağaç gövdesidir. Ağaçtan bazen ''Çivi Ağacı'' (Nagelbaum) olarak da bahsedilmektedir. Avusturya'nın Viyana kentinde, günümüzde Stephansplatz'ın bir parçası olan Stock-im-Eisen-Platz'da bulunan Palais Equitable binasında bir camın arkasında sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki sürüngenler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Türkiye'deki sürüngenleri listelemektedir.

Darevskia parvula, Gürcü kertenkelesi veya kırmızı karınlı kertenkele, Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.

<i>Natrix</i>

Natrix Natricinae altfamilyasına bağlı bir sürüngen cinsidir.

<i>Lacerta viridis</i>

Lacerta viridis, Lacerta cinsine bağlı bir kertenkele türüdür. Avrupa'nın çoğu bölgelerinde Slovenya ve batı Avusturya'dan Karadeniz kıyılarından Ukrayna'ya ve Türkiye'ye kadar görülür.

<span class="mw-page-title-main">Karl Wilhelm Feuerbach</span> Alman matematikçi

Karl Wilhelm Feuerbach, Alman geometri uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Van yılanı</span>

Van yılanı Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<i>Natrix natrix</i>

Natrix natrix, Natrix cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Kolbe</span> Alman kimyager

Adolph Wilhelm Hermann Kolbe modern organik kimyanın doğuşuna büyük katkıda bulunan kimyagerlerden biridir ve Marburg ve Leipzig'de profesörlük yapmıştır. Sentez terimini kimyasal bağlamda ilk uygulayan Kolbe oldu ve organik madde asetik asidin karbon disülfürden sentezi yoluyla vitalizmin felsefi ölümüne katkıda ve aynı zamanda yapısal teorinin gelişmesine de katkıda bulundu. Bu, "radikaller" fikrinde yapılan değişiklikler, ikincil ve üçüncül alkollerin varlığının doğru tahmin edilmesi ve karboksilat tuzlarının Kolbe elektrolizi, aspirin hazırlanmasındaki Kolbe-Schmitt reaksiyonu ve Kömbe nitrik sentezi aracılığıyla ortaya çıkan organik reaksiyon dizisi yoluyla yapılmıştı. Wöhler ve Bunsen ile yaptığı çalışmalardan sonra Kolbe, Londra'da çalışarak kimyanın erken uluslararasılaşmasına dahil oldu.