İçeriğe atla

Valdas Adamkus

Valdas Adamkus
Litvanya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
12 Temmuz 2004 - 12 Temmuz 2009
Başbakan Gediminas Vagnorius
Irena Degutienė (Geçici)
Rolandas Paksas
Irena Degutienė (Geçici)
Andrius Kubilius
Rolandas Paksas
Eugenijus Gentvilas (Geçici)
Algirdas Brazauskas
Yerine geldiğiArtūras Paulauskas (Geçici)
Yerine gelenDalia Grybauskaitė
Görev süresi
26 Şubat 1998 - 26 Şubat 2003
Başbakan Algirdas Brazauskas
Zigmantas Balčytis (Geçici)
Gediminas Kirkilas
Andrius Kubilius
Yerine geldiğiAlgirdas Brazauskas
Yerine gelenRolandas Paksas
Kişisel bilgiler
Doğum Voldemaras Adamkavičius
3 Kasım 1926 (97 yaşında)
Kaunas, Litvanya
Partisi Bağımsız[1]
Evlilik(ler) Alma Adamkienė
İmzası

Valdas Adamkus (d. 3 Kasım 1926), Litvanya eski Cumhurbaşkanı. 6 Nisan 2004 tarihinde ikinci kez Litvanya Cumhurbaşkanı seçilmiştir. İlk cumhurbaşkanlığı 26 Şubat 1998 ve 28 Şubat 2003 arasındadır. Alma Adamkiene ile evlidir. Görev süresi sona erince emekli olmuştur.

Hayatı

Bir Roma Katolik bir ailenin içinde doğdu. Babası, Litvanya Cumhuriyeti Litvanya Hava Kuvvetleri Okulu'nun ilk başlarından biriydi. Genç bir adam olarak, Adamkus, 1940'taki ilk Sovyet işgaline karşı yer aldı. II. Dünya Savaşı sırasında, ailesi 1944 yılında ikinci Sovyet işgalinden kurtulmak için Litvanya'dan kaçtı. 1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmeden önce Almanya'da Münih Üniversitesi'ne katıldı. Valdas Adamkus beş dili akıcı konuşabilmektedir. Bunlar: Litvanyaca, Lehçe, İngilizce, Rusça ve Almancadır.

1950'lerde Amerika Birleşik Devletleri 5. Ordu Yedek askeri istihbarat biriminde üst düzey bir astsubay olarak görev yaptı. Gençlik yıllarında, Adamkus, atletizme ilgi duydu. 100 metre ulusal rekorunu kırdı. 1951 yılında, Adamkus, Alma Nutautaite ile evlendi. Ancak onların hiç çocukları olmadı.

Bir yurtsuz kişi olarak Chicago, Illinois'e geldikten sonra, bir otomobil fabrikasında çalışmış ve daha sonra bir ressam olarak çalışmıştır. Adamkus, 1961 yılında Illinois Institute of Technology'de bir inşaat mühendisi olarak mezun oldu.

Kaynakça

  1. ^ Miles, Lee (2003). The European Union: Annual Review 2002/2003. Blackwell Publishing. ISBN 978-1-4051-2986-2. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Algirdas Brazauskas
Litvanya Cumhurbaşkanı
1998–2003
Sonra gelen
Rolandas Paksas
Önce gelen
Artūras Paulauskas
Geçici
Litvanya Cumhurbaşkanı
2004–2009
Sonra gelen
Dalia Grybauskaitė

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı cumhuriyetlerden biri (1940-1990)

Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kısaca Litvanya SSC, Sovyetler Birliği'ne bağlı cumhuriyetlerden biriydi. 1940-1990 yılları arasında Sovyet hakimiyeti altında kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Donald Rumsfeld</span> Amerikalı siyasetçi

Donald Henry Rumsfeld, iki ayrı ABD hükûmetinde Savunma Bakanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Condoleezza Rice</span>

Condoleezza Rice, 2005-2009 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Dışişleri bakanı, diplomat, siyaset bilimcidir. Şu anda Stanford Üniversitesi'ndeki Hoover Enstitüsü'nün direktörlük görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk Savaş</span> 1947–1991 yılları arasında Batı Bloku ve Doğu Bloku arasında geçen jeopolitik gerginlik süreci

Soğuk Savaş, iki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında Truman Doktrini'nin ilanından (1947) SSCB'nin dağılmasına (1991) kadar devam ettiği kabul edilen uluslararası siyasi ve askeri gerginlik. Soğuk Savaş dönemi, Amerika liderliğinde batı dünyası ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önderliğindeki komünist blok arasındaki dünya üzerinde geniş bir nüfusu etki etmesine verilen isimdir. Soğuk Savaş döneminde NATO, "Batı İttifakı" olarak da biliniyordu. Batı Bloku, NATO üyesi ülkeler ile NATO üyesi olmayan ancak ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin ve Yugoslavya hem Doğu Bloku ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıklarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

Litvanya tarihi bugünkü Litvanya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Pavliçenko</span>

Lüdmila Mihaylivna Pavliçenko, II. Dünya Savaşı sırasında kadın Sovyet keskin nişancı. Savaş sırasında 309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kazimira Prunskienė</span> Litvanyanın ilk Başbakanı

Kazimira Danutė Prunskienė 11 Mart 1990'da bağımsızlık ilanı ve Gediminas Kirkilas hükûmetinde Tarım Bakanı'nın ilanından sonra Litvanya'nın ilk Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Artūras Paulauskas</span> Litvan siyasetçi

Artūras Paulauskas, Litvanya'lı politikacı. 2000-2006 yılları arasında Litvanya parlamentosu Seimas'ın başkanı olarak çalışmış ve 6 Nisan 2004'ten 12 Temmuz 2004'e kadar Litvanya devlet başkanı vekili olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rolandas Paksas</span> Litvan siyasetçi

Rolandas Paksas Litvan siyasetçi. 2003-2004 yılları arasında Litvanya Cumhurbaşkanı. Daha önce 1999 yılında Litvanya Başbakanı, 2000-2001 yılları arasında ise yine Başbakan, 1997-1999 yılları arasında Vilnius Belediye Başkanı, 2000-2001 yılları arasında da Vilnius Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. 2004 yılından bu yana Düzen ve Adalet'e liderlik etti ve 2009'dan bu yana Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandras Stulginskis</span>

Aleksandras Stulginskis Litvanya'nın 1920-1926 yılları arasında görev yapan ikinci Cumhurbaşkanı. Stulginskis, selefi Cumhurbaşkanı 1926'da Antanas Smetona tarafından yönetilen ve Stulginskis'in halefi Kazys Grinius'u göreve getiren bir askerî darbeye kadar Litvanya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Aşağıda, tarihi Litvanya toprakları üzerindeki otorite başkanları olan yöneticilerin bir listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Petras Klimas</span> Diplomat

Petras Klimas (

<span class="mw-page-title-main">Steponas Kairys</span> Litvan siyasetçi (1879-1964)

Steponas Kairys (

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Litvanya ilişkileri</span>

Japonya-Litvanya ilişkileri, Japonya ve Litvanya arasındaki ikili dış ilişkilerdir. Japonya'nın Vilnius'ta bir elçiliği var. Litvanya'nın Tokyo'da bir elçiliği var. Japonya, Litvanya dahil Baltık ülkelerinin Sovyet işgalini tanıyan birkaç ülkeden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Uzay Milleti</span>

Göksel Uzay Milleti, Illinois, Evergreen Park'ta ikamet eden James Thomas Mangan tarafından oluşturulan bir mikronasyondur. Göksel Uzay Milleti, James Mangan'ın hiçbir ülkenin orada siyasi bir hegemonya kurmamasını sağlamak için insanlık adına iddia ettiği "uzay boşluğu" nun tamamını oluşturuyor. "Kurucu ve Birinci Temsilci" olarak, bu satın almayı 1 Ocak 1949'da Cook County Tapu ve Unvanlarının Kaydedicisi'ne kaydettirdi. Celestia kuruluşunda aralarında Mangan'ın kızı Ruth'un da bulunduğu 19 üyeye sahip olduğunu iddia etti; on yıl sonra grup tarafından yayınlanan bir kitapçık üyeliğin 19.057'ye yükseldiğini iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Alma Adamkienė</span> Litvanya başkanı eşi (1927 – 2023)

Alma Adamkienė, Litvanyalı-Amerikalı dilbilimci, hayırsever, kamu görevlisi ve eski first lady.