İçeriğe atla

Valais

Valais
Arma {{{Name}}}
Arma {{{Name}}}
Temel bilgiler
BaşkentSion
Alan5.225 km²
(Sıralama 3)
Nüfus307'392 (2009)
(Sıralama 9)
Nüfus yoğunluğu55 kişi/km²
(Sıralama 24)
Katılma yılı1815
KısaltmaVS
DillerAlmanca, Fransızca
Web sitesiKanton Valais
Harita
Harita Kanton Valais
Harita Kanton Valais


Valais İsviçre'nin kantonlarından birisidir.

Valais kantonu İsviçre'nin güneybatısında bulunmaktadır. Sınırları Alp dağlarında Rhône vadisinin üst kısmında Gletsch buzulundan başlar ve Cenevre Gölü'ne kadar uzanır. Yüzölçümü 5225 km²'dir. 2005 yılı itibarı ile 13 il ve 153 ilçe bulunmaktadır. Başkenti Sion'dur. Resmi dilleri Fransızca ve Almancadır.

Valais kantonu kuzeyinde Bern kantonu, batısında Vaud, doğusunda ise Uri ve Tessin kantonları bulunmaktadır. Ayrıca güney sınırı İtalya ve doğu sınırı Fransa ile komşudur.

Bölgede Akdeniz iklimi hakimdir. Alp Dağlarının arasında olmasına rağmen yılın dört mevsimi güneş görmektedir. Bu özelliğinden dolayı bölgede üzümcülük ve meyve yetiştiriciliği bölgenin önemli geçim kaynaklarındandır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

Kanton; bir ülkenin, idari ya da sınırsal alt birimlerinden her birine verilen addır. Örneğin bu bir coğrafi bölge ya da bir eyalet olabilir. Kelimenin etimolojik kökeni "ülke birimi" anlamına gelen Latince canto kelimesidir. Kantonal yapı aşağıdaki ülkelerde bulunur:

<span class="mw-page-title-main">Vaud</span> İsviçre kantonu

Vaud İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgesinde bulunan bir kantondur. Lozan, kantonun başkenti ve en önemli şehridir.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Lugano</span> İsviçrede şehir ve belediye

Lugano, güney İsviçre'de İtalya sınırına yakın, Lugano Gölü kıyısında şehir. İsviçre'de tamamında İtalyanca konuşulan tek kanton olan Ticino'dadır.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Vevey</span> İsviçrede şehir ve belediye

Vevey, İsviçre'deki Vaud kantonunda 18,364 kişi nüfuslu bir şehirdir. Cenevre Gölü'nün kuzey kıyısında yer alır. Burası İsviçre'nin Fransızca konuşan bölgesi içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Matterhorn</span> İsviçre Alplerinde bir dağ

Matterhorn (Almanca), Cervino (İtalyanca), Cervin (Fransızca), İsviçre Alpleri'nde bulunan bir dağdır. Pennine Alpleri'nin geniş Monte Rosa bölgesinde, 4.478 metre (14.692 ft) yüksekliktedir. Alpler ve Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biri yapan büyük, neredeyse simetrik piramidal bir zirvedir. Çevredeki buzulların üzerinde yükselen dört dik yüz, dört pusula noktasına bakar ve Hörnli, Furggen, Leone/Lion ve Zmutt sırtları tarafından bölünür. Dağ, kuzeydoğudaki Valais kantonundaki İsviçre kasabası Zermatt'a ve güneydeki Aosta Vadisi'ndeki İtalyan kasabası Breuil-Cervinia'ya bakmaktadır. Matterhorn'un hemen doğusunda, kuzey ve güney tarafındaki iki vadi arasındaki ana geçit olan ve Roma Dönemi'nden beri ticaret yolu olan Theodul Geçidi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Micheline Calmy-Rey</span>

Micheline Anne-Marie Calmy-Rey, İsviçreli bir siyasetçi. 2007 ve 2011 yılında iki kez İsviçre Konfederasyonu Başkanı olarak görev yaptı. 2003-2011 yılları arasında İsviçre Federal Konseyi üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aargau</span> İsviçre kantonu

Aargau, İsviçre'nin kuzeyinde bulunan kantonlardan biridir. Özellikle İsviçre'nin en yoğun nüfuslu bölgelerinden birisidir. Kantonun nüfusu Aralık 2015 verilerine göre 653.675'tir. 2014 yılı itibarıyla bu kantonda 213 belediye bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sion, İsviçre</span> İsviçrede şehir ve belediye

Sion, İsviçre'de şehir; Valais kantonunun merkezi ve aynı kantonun en büyük kenti.

<span class="mw-page-title-main">Sonderbund</span> 1845-1847 yıllarında yedi Katolik İsviçre kantonunun oluşturduğu birlik.

Sonderbund 1845 ile 1847 yılları arasında İsviçre'deki 7 katolik ve muhafazakâr kantonun, protestan ve liberal kantonlara karşı oluşturmuş olduğu bir birlik anlaşması. Anlaşmaya imza veren 7 kanton Luzern, Uri, Schwyz, Unterwalden, Zug, Fribourg ve Valais'tir.

<span class="mw-page-title-main">Aracılık Yasası</span>

Aracılık Yasası veya Arabuluculuk Yasası, İsviçre'nin özerkliğini büyük oranda geri veren ve 19 kantondan oluşan bir konfederasyonun kurulmasını öngören yasa. Arabuluculuk Yasası Ancien Rejimi ve Cumhuriyeti arasında Napolyon'un girişimi bir uzlaşma oldu. İsviçre tarihinin bu geçiş aşaması 1815 Restorasyonuna kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bern Alpleri</span>

Bern Alpleri İsviçre'nin Bern ve Valais kantonlarında bulunan sıra dağlardır. Sıradağların bulunduğu bölgenin adı Bern Oberland'ı olmasına rağmen, sıradağların bir kısmı Valais, Fribourg ve Vaud gibi komşu kantonlara sarkar. Sıradağların en yüksek dağı 4273 metrelik Finsteraarhorn'dur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı</span>

Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı, İsviçre'nin güneybatısında, Bern ve Valais kantonları arasında bulunur. Bern Alpleri'nin doğu yakasında, Jungfrau ve Eiger'in kuzey duvarını ve batı Avrasya'daki en büyük buzul alanı olan ve Aletsch Buzulu'nu içeren dağlık bir bölgedir. Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı, Alpler'deki ilk Doğal Dünya Mirası alanıdır ve 2001'de ilan edilmiştir.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Basel-Stadt</span> İsviçre (yarı-)kantonu

Basel-Stadt, (Almanca) İsviçre'de bulunan 26 kantondan birisidir. Kanton Basel şehri ve Bettingen, Riehen belediyelerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Dammastock</span>

Dammastock, İsviçre'nin Uri ve Valais kantonlarında bulunan bir dağdır. Dağ, Uri Alpleri'nin bir parçasıdır ve en yüksek zirvesidir. Zirve sırtı Uri kantonları ile Valais arasındaki sınırı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bern Oberlandı</span>

Bern Oberlandı, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir bölgedir. Bölge, kantonun Alp bölgesini ve Bern Alpleri'nin kuzey tarafını oluşturur ve aralarında hem dağ hem de kantonun en yükseği olan Finsteraarhorn'un da bulunduğu en yüksek zirvelerinin çoğu bölgeye dahildir. Bern Oberlandı, kantonun en yüksek ve en güney kısmıdır.