İçeriğe atla

Vakıf Çamlığı

Vakıf Çamlığı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alır. Bölge Kütahya iline 45 kilometre, Tavşanlı ilçesine 30 kilometre mesafede bulunmaktadır.[1]

8 Haziran 1988 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.[2] Vakıf Çamlığı yaklaşık olarak 448 hektar büyüklüğünde bir alanı kapsar. Vakıf Çamlığı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve dünya çapında benzersiz bir karaçam türü olan ehrami karaçamının bulunduğu tek doğal alandır.[3] Yalnızca Türkiye’de yetişen başka bir karaçam türü olan ebe çamı ve bölgedeki bu çamlar dışında ardıç, saçlı meşe, söğüt ve ıhlamur ağaçları da bulunmaktadır. Vakıf çamlığında bulunan başlıca hayvan türleri; tilki, porsuk, domuz, tavşan, keklik ve bıldırcındır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "KORUNAN ALANLARIMIZ". bolge5.tarimorman.gov.tr. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 
  2. ^ "Tarım ve Orman Bakanlığı, Tabiatı Koruma Alanları" (PDF). 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "VAKIF ÇAMLIĞI TABİATI KORUMA ALANI". Kültür Portalı. 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 
  4. ^ "Kütahya - Vakif Çamligi Nature Reserve". www.ktb.gov.tr. 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tavşanlı</span> Kütahyanın ilçesi

Tavşanlı, Kütahya iline bağlı bir ilçedir. Tavşanlı Adronos çayının (Kocasu) kaynak bölgesinde dağlık bir kesimde, Yaylacık dağının güneybatı kenarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Millî park</span>

Millî Park veya Ulusal Park, doğa koruma amaçlı kullanılan park. Genellikle, egemen bir devletin sahibi olduğu doğal, yarı-doğal veya gelişmiş bir arazi üzerine kurulur. Her devlet kendi millî parklarını farklı şekilde belirlese de, ortak fikir "vahşi doğanın" gelecek nesil için korunması ve ulusal gururu sembolü olarak betimlenmesidir. Millî Park kavramı ve uygulaması dünyada ilk kez, 1872 yılında ABD'nde 899100 hektar büyüklüğündeki Yellowstone Millî Parkı ilanını sağlayan özel bir kanunla başlatılmıştır.

Doğa koruma alanı ya da tabiatı koruma alanı, doğal çevrenin koruma ve inceleme amaçlarıyla korunduğu alan. Bu alanlar, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan, nadir bulunan, tehlikeye maruz kalan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve doğal olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve kesinlikle korunması gerekli olup, sadece bilimsel ve eğitsel amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmış doğa parçalarıdır.

Danaağzı Tabiat Parkı ya da 19. yüzyıl haritalarında karşıya çıkan adıyla Büyük Oksina, Türkiye'nin Zonguldak ilindeki Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Tepeören köyü mevkiindeki bir tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0112)

İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı, Zonguldak'ın Alaplı ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Musaözü Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0141)

Musaözü Tabiat Parkı Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesinin coğrafi sınırları içerisinde kalan tabiat parkıdır. Eskişehir - Kütahya D 230 kara yolu üzerinde kent merkezine 22 kilometre mesafede ve 50 hektar büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Tabiat Parkı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir tabiat parkı

Karagöl Tabiat Parkı, İzmir ilinin Menemen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Bolu ilinin Yenigüney köyünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiati Koruma Alani (01a.02.0032)

Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı Artvin'in Borçka ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olan 490 hektarlık bu orman 24.03.1998 tarihinde koruma altına alınmıştır. Avrupa ve Asya sınırları içerisinde bulunan en büyük doğal yaşlı ormandır ve Türkiye'de bulunan el değmemiş ormanlardan biridir.

Göknarlık Tabiatı Koruma Alanı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Tabiat Koruma Alanı.

Kasatura Körfezi Kırklareli'nin Vize ilçesine 48 km mesafede bulunan, Kıyıköy beldesi ile Tekirdağ il sınırları arasında yer alan körfez.

Kazdağı Göknarı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kazdağı Göknarı tabiat koruma alanı, Balıkesir ilinin Edremit ilçesinde bulunur.

Kale Bolu Fındığı bölgesi, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, Bolu’ya 35 kilometre uzaklıkta yer alır.

Sırtlandağı Halep Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Sırtlandağı Halep Çamı, Muğla ilinin Milas ilçesinde yer alır.

Domaniç-Kaşalıç, Türkiye'de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Domaniç-Kaşalıç tabiat koruma alanı, Kütahya ili Domaniç ilçesi sınırları içerisinde, ilçe merkezine 7 km mesafede bir tabiat parçasıdır. Bu parça, İç Ege Bölgesi'nde yer almaktadır ve step ekosistemi ile çevrelenmiştir.5 Şubat 1992 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.