İçeriğe atla

Vakko

Vakko
Slogan"Moda Vakko'dur"[1]
"Fashion is Vakko" (İngilizce)
Eski ad(lar)Şen Şapka
TipAnonim
Menkul değer sembolüBist: VAKKO
Endüstri
Kuruluş1934 (90 yıl önce) (1934)
KurucuVitali Hakko
Genel merkezi,
Hizmet alanlarıDünya çapı[2]
Önemli kişiler
ÜrünHazır giyim
Gelirartış ₺5,6 milyar (2023)[3]
Net gelirartış ₺1,9 Milyar (2023)[3]
Sahibi
  • %84.53 Vakko Holding
  • %15.47 halka açık
[3]
Çalışan sayısı3,103 (Aralık 2023 (Aralık 2023) itibarıyla)[3]
Web sitesivakko.com

Vakko,[a] lüks hazır giyim ürünlerinin üretimi ve satışını gerçekleştiren bir Türk firmasıdır. 1934'te Şen Şapka ismi altında Vitali Hakko'nun girişimiyle Sultan hamamı'nda kuruldu. 1940'lardan sonra Vakko ismi altında üretimlerine devam etti ve 1962'de İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde ilk büyük mağazasını açtı. 1969'da Merter'de ilk Vakko Fabrikası inşa edildi. O dönemde Türkiye'de kendi sektörünün en büyüğü olma özelliğini taşıyordu. 1973'te Ankara'daki ve 1979'da İzmir'deki, ikinci ve üçüncü mağazaları faaliyete girince Vakko, mağazacılık ağını daha da genişletmeye başladı.

1981'de, Anadolu kültürleriyle Batı moda konseptini bir araya getiren "Anadolu Güneşi" gösterisi düzenlendi. Roma, Viyana, Brüksel, Paris ve Londra'da da sergilenen gösteri, çağdaş Türk modasının temsilcisi olarak Vakko'yu Avrupa'da tanıttı. 1982'de İstanbul'da, Türkiye'nin ilk gençlik mağazası olan Vakkorama faaliyete girdi. New York modasını İstanbul'a taşımak amacıyla Vakkorama, 2000'de "İki şehir, bir marka" sloganıyla V2K Designers isimli yeni bir ekibini tanıttı. Zamanla New York hariç Paris, Londra ve Milano gibi diğer moda şehirlerinin tasarımcı ve markalarını da eden V2K Designers, bugün farklı dünya markalarının aynı çatı altında buluştuğu, Türkiye'nin ilk konsept mağazası olma özelliğini taşımaktadır.

Tarih

Kuruluş ve büyüme

Fransızca yayımlanan Le Journal d'Orient moda dergisinde Şen Şapka'nın köşesi (1942)

1934'te Şen Şapka marka ismiyle Vitali Hakko tarafından Sultanhamam'da küçük bir şapka satıcısı olarak kuruldu.[4][5][6] 1937'de ağabeyi Albert Hakko'nun ortak olmasıyla birlikte Vitali Hakko, şirketin ismini Vakko'ya dönüştürdü ve Kurtuluş, Şişli'de Türkiye'nin ilk ipek boyama atölyesini kurdu.[6][7] Şen Şapka, Vakko'ya dönüştükten sonra Türk ipeği, pamuğu ve yünüyle eşarplar üretmeye başladı. Zamanla Vakko, şapkalar, eşarplar ve emprime kumaşlardan daha fazlasının üretimi için hazır giyime yöneldi.[4] Burada müşteriler ilk defa pazarlıksız ve kampanyalı satış, satılan malın değiştirilmesi gibi modern mağaza uygulamalarıyla tanıştı.[6]

1962'ye gelindiğinde Hakko, İstanbul'un en önemli yerlerinden birisi olan Beyoğlu'nda, içinde kafe ve moda galerisi de bulunan 8 katlı büyük bir mağaza açtı.[4][5] 1969'da Merter'de 40,000 m²'lik kapalı bir alan içinde ilk Vakko Fabrikası inşa edildi ve istihdam sağlandı.[4][7] 1973'te Ankara'da ikinci Vakko mağazası faaliyete girdi ve Vakko art arda açtığı Vakko Butik satış noktalarıyla mağazacılık ağını daha da genişletmeye başladı.[4] Aradan 6 yıl sonra, 1979'da İzmir'de üçüncü Vakko mağazası faaliyete girdi.[7] Türkiye genelinde yürütülen reklam kampanyaları ve moda gösterileriyle Vakko markasının popülerliğinde artış görüldü.[6]

1981'de, Mustafa Kemal Atatürk'ün 100'üncü doğum gününde, Anadolu kültürleriyle Batı moda konseptini bir araya getiren "Anadolu Güneşi" isimli moda ve sanat gösterisi düzenlendi.[4] Türkiye dışında Roma, Viyana, Brüksel, Paris ve Londra'da da sergilenen gösteri, çağdaş Türk modasının temsilcisi olarak Vakko'yu Avrupa'da tanıttı.[7]

Vakkorama ve dünya markası olma

Hilltown Karşıyaka'daki Vakko mağazası (Ağustos 2022)
"Vakko'nun yüzü", Gisele Bündchen

1982'ye gelindiğinde Taksim, İstanbul'da Türkiye'nin ilk gençlik mağazalarından olan Vakkorama faaliyete girdi.[8] New York modasını İstanbul'a taşımak amacıyla Vakkorama, 2000'de "İki şehir, bir marka" sloganıyla V2K Designers ('V2K Tasarımcıları') isimli yeni bir ekibini tanıttı.[8] Zamanla New York hariç Paris, Londra ve Milano gibi diğer moda şehirlerinin tasarımcı ve markalarını da eden V2K Designers, bugün farklı dünya markalarının aynı çatı altında buluştuğu, Türkiye'nin ilk konsept mağazası olma özelliğini taşımaktadır.[8] V2K Designers, Rick Owens, Gareth Pugh, Alexander Wang, Hussein Chalayan, Preen, Erdem, Elizabeth & James, Band of Outsider, Rag & Bone gibi diğer tasarımcı ve markaların kreasyonları V2K Designers'da yer almaktadır.

2006'da ünlü moda tasarımcısı Zac Posen'in Vakko'a özel yorumladığı kreasyonlar «Zac Posen @Vakko» etiketiyle buluştu. Aynı yıl dünyaca ünlü top-model Gisele Bündchen, Vakko'nun kampanya yüzü oldu. 2008'den beri merkezi Vakko, merkezi Merter'de olan ve eski fabrikasının 2 kat büyüklüğünde bir alana yayılmış yeni fabrikasında, emprime baskı ve hazır giyim üretim birimleri, lojistik tesisleri, sosyal kullanım alanları ve çalışma ofisleriyle çalışmalarına devam etmektedir.

2010'da Nakkaştepe'de, New York merkezli REX tarafından tasarlanan, içinde tüm yönetim birimleri ve yaratıcı kadro ofislerinin yanı sıra showroomlar, Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, oditoryum, galeri ve müzeden oluşan Vakko Moda Merkezi açıldı. Tekrar aynı yıl, gelin ve damat aileleri için her tür seremoniye uygun abiye, smokin, aksesuar, iç-çamaşır ve şapka seçeneklerini tek bir mağazada buluşturan Vakko Wedding House Akaretler açılır. Farklı disiplinlerden birçok ünlü sanatçıyı bir araya getiren kültür ve sanat festivali İstancool'un ilki, 2010'da düzenlendi. Konuk olarak ünlü stil ikonu Daphne Guinness, şapka tasarımcısı Philip Treacy ve piyanist Michael Nyman başta olmak üzere moda ve sanat dünyasından birçok önemli isim ağırlandı.

2011'de Vakko Moda Merkezi, Wallpaper dergisi ve uluslararası mimarlık platformu ArchDaily tarafından dünyada "Yılın En İyi Çalışma Alanı" seçildi.[] Aynı yıl dünyaca ünlü şapka tasarımcısı Stephen Jones'un The Accent of Fashion Sergisi Vakko Moda Merkezi'nde düzenlendi. Vakko, tasarım çizgisini iç mekanlara yeni markası Vakko Home'la taşıdı. Aynı yış içerisinde Vakko Antalya, Vakko Mersin ile Vakko Wedding House Suadiye, Vakko Home Nişantaşı ve Vakko Chocolate Hilton Ankara mağazaları da açıldı.

Istancool2012'de, Fransız Vogue dergisinin editörü Carine Roitfeld, ünlü fotoğrafçı Mario Sorrenti ve sanatçı Pınar Yolaçan gibi moda ve sanat dünyasından önemli isimler ağırlandı. 2012'de Vakko Moda Vakko Merkezi bünyesinde Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi kuruldu. Burası, Türkiye'de Kreatif Endüstriler adına açılmış ilk kütüphane olma özelliğini taşıyan bu çok özel mekan, moda, mimari, resim, tasarım, sinema ve müzik gibi kreatif endüstri alanlarında dünyanın seçkin yayınevleri tarafından basılmış kaynakların bir arada bulunabileceği oldukça geniş bir koleksiyona sahip ve halka açık bir kütüphanedir. Aynı yıl Hartford ve Riviera Maison markaları Vakko Holding'e dahil oldu. Vakko'nun 13 ana mağazası, 3'ü yurt dışında olmak üzere 35 Butik Vakko mağazası ve Türkiye'ye yayılmış 76 Vakko Corner, 10 Vakko Outlet, 2 Vakko Wedding House, 2 Vakko Chocolate Butik, 2 Vakko Home, 3 Vakko Eşarp Corner, 10 Vakkorama, 2 V2K designers ve 5 Vakkorama H20 mağazası bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Vakko" (İngilizce). 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. Vakko motto, "Fashion is Vakko". 
  2. ^ "Dünyaca ünlü Türk markası satılıyor". Hürriyet. 9 Şubat 2018. 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  3. ^ a b c d "Faaliyet Raporu 2023" (PDF). Vakko. 31 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  4. ^ a b c d e f "History". vakko.com (İngilizce ve Türkçe). İstanbul, Türkiye. 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  5. ^ a b "Adını modayla özdeşleştiren marka". Hürriyet. 17 Eylül 2013. 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  6. ^ a b c d "Vakko, 80 yıldır yerli ve millî bir marka". hizmetix.com. 21 Ocak 2019. 10 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  7. ^ a b c d "Vakko'nun Tarihi". vakkoesmod.com. İstanbul, Türkiye. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  8. ^ a b c "Vakkorama'nın Tarihçesi". vakkorama.com. 3 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 

Notlar

  1. ^ Kurucusu Vitali Hakko'nun isim ve soyisminin birleştirilmesinden: V-itali H-akko

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vitali Hakko</span> Türk iş insanı

Vitali Hakko, Vakko girişimiyle Türk giyim endüstrisinin temellerini oluşturan Yahudi kökenli Türk işletmeci, girişimci ve modacıdır.

Cem Hakko, Yahudi kökenli Türk işletmeci, eski rallici ve radyocudur. Vakko, Power Grup Radyoları, Power TV, PowerTürk TV ve Power Records gibi şirketlerin sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Power FM</span> Türkiye radyo kanallarından

Power FM, 1992 yılında Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko tarafından kurulmuştur. Power Group bünyesinde ulusal çapta yayın yapan bir radyo kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Koçtaş</span> Türkiyede bir yapı ve inşaat şirketi

Koçtaş; Koç Grubu'na bağlı, yapı malzemeleri satışı yapan firma. 1927 tarihinde kurulan Koçtaş, Koç Topluluğu'nun ilk şirketlerinden biridir.

İstanbul Moda Akademisi. Bugünün ve geleceğin moda eğitim platformu.

<span class="mw-page-title-main">Eli Acıman</span>

Eli Acıman, Türk reklamcı ve iş insanıdır. Türkiye'de reklamcılığın gelişmesi ve kurumsallaşmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Forum İstanbul</span>

Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi ya da kısaca Forum İstanbul, İstanbul'un Bayrampaşa ilçesi, Kocatepe mahallesi sınırları içinde yer alan bir alışveriş merkezidir. 495 bin metrekarelik inşaat alanı ve 175 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi olma özelliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Prada</span> İtalyan lüks moda markası

Prada S.p.A. kadınlar ve erkekler için lüks kıyafetler, deri aksesuarlar, çantalar, şapkalar vb. ürünler alanlarında uzmanlaşmış bir İtalyan moda markası. Mario Prada tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Akat</span> Türk modacı

Yasemin Akat, Türk moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Babacan</span>

Tanju Babacan, Türk moda tasarımcısı.

Damat ve Tween markalarını bünyesinde barındıran ORKA Tekstil 1986 yılında Süleyman Orakçıoğlu ve Halidun Orakçıoğlu tarafından ORKA Group'un bir parçası olarak, moda sektöründe geniş bir yelpazede ürün seçeneği sunan global bir erkek giyim şirketi olarak kurulmuştur. Dünyaca tanınmış, yaşam tarzını yansıtan markalarımız Damat ve Tween Türkiye'de tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Koton, yaklaşık 8.500'den fazla çalışanı ve 275'i Türkiye'de 159'u yurt dışında olmak üzere toplam 434 mağaza ile 28 ülkede bulunan ve merkezi İstanbul olan mağazalar zinciridir.

Jack & Jones, 800'den fazla mağazası bulunan Danimarka merkezli hazır giyim markası.

Mudo A.Ş. Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde 125'ten fazla mağazası bulunan hazır giyim ve dekorasyon perakendeciliği sektöründe hizmet veren mağazalar zinciri ve markadır. Markanın adı kurucuları olan Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün'ün isimlerinin ilk hecelerinden esinlenilerek oluşturulmuştur.

Derimod, Türk tekstil markaları şirketi. Ayakkabı, çanta, deri ceket, deri mont gibi deri ürünleri üretmektedir.

Tommy Hilfiger veya Tommy Jeans, lüks ve premium hazır giyim ve moda perakendeciliği sektörlerinde faaliyet gösteren Amerika Birleşik Devletleri merkezli moda şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Louis Vuitton</span> Fransa merkezli giyim markası

Louis Vuitton markası, tam adı Louis Vuitton Malletier olan kurucusu tarafından 1854 yılında yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gratis</span> Türkiyede bulunan kişisel bakım ürünleri mağazası zinciri

Gratis, 2009 yılında İstanbul'da kurulan bir kişisel bakım ve kozmetik marketi zinciridir. Gratis mağazasında satılan ithal markaların yanı sıra pek çok markaya ait ürünün yer aldığı Gratis; makyaj ürünleri, bebek bakımı, temizlik, hijyen, aşırtırmalık ve diğer 13 farklı kategoride 8 binden fazla ürünü satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahar Korçan</span> İstanbul), Türk modacı

Bahar Korçan, Türk modacı.

Bluemint, hazır giyim ve moda perakendeciliği sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli moda şirketidir. Ürünleri erkeklere yönelik olup daha çok deniz şortu, tişört, gömlek ve diğer yaz mevsimi ağırlıklı ürünlerdir.