İçeriğe atla

Vakizaşi

Vakizaşi (Edo Dönemi)

Vakizaşi (脇差, "yanda taşınan silah"), şoto bıçağına sahip, 30 ile 60 cm uzunluğu arasında (genellikle 50 cm) katanaya benzeyen fakat daha kısa olan Japon kılıcıdır. Samuraylar vakizaşi ve katanayı beraber taşırlardı. Çift kılıç taşımaya dayişo adı verilir. Dayi (uzun) katanayı temsil ederken şo (kısa) ise vakizaşiyi temsil etmektedir. Katana ana kılıç, vakizaşi ise eş kılıç olarak anılırdı.

Vakizaşiler değişik şekil ve ebatlarda, genellikle katanadan daha ince olarak imal edilirdi. Kabzası kare şeklinde, nadiren kabzasız olurdu.

Katananın müsait olmadığı durumlarda vakizaşi kullanılırdı. Samuraylar uyanık oldukları süre zarfında vakizaşiyi üzerlerinde taşırlardı. Uyudukları sırada da vakizaşi yastığın altında bulunurdu. Özellikle iç savaş döneminde vakizaşi yerine tanto kullanılırdı. Miyamoto Musaşi gibi güçlü samuraylar dövüşte avantaj sağlamak için katana ve vakizaşiyi beraber kullanırdı.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katana</span> kılıç türü

Katana, kavisli, tek ağızlı, iki elle tutulabilecek kadar uzun saplı bir Japon kılıcı. Japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir. Vakizaşi veya şoto ile ya da tanto ile eş olarak bilinen katana, buşi sınıfı savaşçılar olan bukeler tarafından kullanılırdı. İki silah beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılır ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. Uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan silah olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde ve seppuku için kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kendo</span>

Kendo, kökeni Japonya olan bir Uzak Doğu kılıç kullanma sanatıdır. Kılıç anlamına gelen ken ile yol anlamına gelen do kelimelerinin birleşimden oluşmuştur. Kendo zaman içinde kenjutsu tekniklerinin modernize edilip yumuşatılmasıyla günümüzde müsabık bir spor olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tanto</span> Japon bıçağı

Tanto (短刀) Japon bıçak veya kamasıdır. Genellikle tek, bazen de çift taraflı ve 1 şaku (15–30 cm) uzunluğundadır. İddialı bir özdeyiş; "Tanto, vakizaşi ve katana aynı kılıcın farklı boylarıdır" der.

<span class="mw-page-title-main">Ashikaga Yoshiteru</span>

Ashikaga Yoshiteru ) Japonya'nın Muromaçi döneminin sonlarında 1546'dan 1565'e kadar hükümdarlık eden 13. Ashikaga hükümdarıydı. 12. hükümdar Askikaga Yoshiharu'nun en büyük oğluydu. Annesi, daha sonraları Keyijuyin olarak adlandırılacak olan Konoye Taiyi'nin kızıydı. Erkek kardeşi Ashikaga Yoshiyaki 15. hükümdar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Taçi</span>

Taçi (太刀), katanadan daha uzun ve daha kıvrık bir Japon kılıcıdır. Dayto sınıfındaki katanalar ortalama 70 cm civarında bir uzunluğa sahip iken taçiler ortalama 78 cm uzunluğa sahiptir. Katana kuşanma usulünün tersine, taçi keskin yüzü aşağı bakacak şekilde kemere asılı bir şekilde kuşanılır ve genellikle süvariler tarafından kullanılırdı. Taçinin ortalama uzunluğundan sapmalar ön eklerle tanımlanmıştır. Daha kısaları için Ko-, daha uzunları için ise o- ön eki kullanılmaktadır. Örneğin, vakizaşi boyutuna yakın olan ve şoto sınıfına giren taçilere kodaçi denilirdi. Var olan en uzun taçi 3,7 m toplam uzunluğuna sahiptir ancak sadece törenlerde kullanılmak üzere tasarlandığı düşünülmektedir. 1600 yılında birçok eski taçi kesilerek katana haline getirilmiştir. Var olan taçiler o-suriyagi olduğu için orijinal imzalı bir ubu taçiye çok ender rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<i>Seppuku</i> Japonların geleneksel intihar biçimi

Seppuku iç organların dışarı çıkmasını sağlayan bir tür Japon intihar adetidir.

Dayito (大刀:だいとう) kelimesi Japon uzun kılıça atıfta bulunmaktadır. Spesifik olarak bir silahtan ziyade katana ve taçinin içinde bulunduğu bir kategoriyi tanımlamaktadır. Bu terim genellikle değişken olarak diğer kılıç isimleri yerine ya da tanımsız, sahte Japon stili kılıçları tanımlamak için kullanılmaktadır.

<i>Samurai Champloo</i>

Samurai Champloo, Manglobe tarafından hazırlanan 2004 yapımı bir bir anime televizyon serisidir. Cowboy Bebop'ın ünlü yönetmeni Shinichiro Watanabe'nin çalışması olup hikâyesi Japonya'nın Edo Dönemi'nin kurgusal bir versiyonuna kurulmuştur. Aksiyon, macera ve komedinin anakronik olarak hip-hop müziklerle harmanlanmasından doğmuştur. "Chanpurū" ismi de "harmanlamak" veya "karıştırmak" anlamına gelmektedir. Seri, Mayıs 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kenjutsu</span> Antik Japon kılıç sanatı

Kenjutsu , Japon kılıcı katananın kullanımı üzerinde uzmanlaştığı bir geleneksel Japon savaş sanatıdır. Yüzyıllar boyunca buşi ve samuraylar tarafından kullanılmıştır. Kenjutsu genelde bir partnerle çalışılan formlardan oluşan bir idman yapısına sahiptir. Kata adı verilen önceden düzenlenmiş hareket dizileri yardımıyla teknikler öğretilir. Solo olarak ve bir veya daha fazla kişiyle yapılan kata çeşitlerine sahiptir. Birden fazla kişiyle yapılan katalara Kenşi Kata denir. Kenjutsu öğrenen kişiye Kenşi adı verilir.

Gin Tama, Hideaki Sorachi tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Aralık 2003-Haziran 2019 tarihleri arasında başlangıçta Aralık 2003-Eylül 2018 tarihleri arasında Shueisha'nın Weekly Shōnen Jump ile Aralık 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında Jump GIGA dergilerinde ve Mayıs-Haziran 2019 tarihleri arasında da Gin Tama uygulamasında 77 tankōbon cilt halinde yayınlandı.

İaido , kısaltılmış hali iai, modern bir japon savaş sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ninjato</span>

Ninjato, katana olarak bilinen ninja kılıçlarının ve bu kılıçla yapılan dövüş sanatının adıdır. Çince kökenli olan "do" sözcüğünden Japoncaya geçmiştir. Samuray katanasına göre daha düz ve daha kısadır. Ninjaların gerilla tarzı, tuzaklı ve gece saldırılarında samuraylara karşı avantaj yakalayabilmeleri için tasarlanmıştır. Bu konuda da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon kılıcı</span>

Japon kılıcı, Japonya'da geleneksel olarak üretilen kılıç türüdür. Kılıçlar, ilk olarak Kofun döneminden yapılmıştır ve Japon kılıçları genellikle Heian döneminden sonra eğri olarak üretilmeye başlandılar. Japon kılıçlarının boyut, şekil, uygulama alanı ve üretim yöntemine göre farklılık gösteren birçok türü bulunmaktadır. En yaygın bilinen bazı Japon kılıç türleri katana, wakizashi ve tachi'dir.

Bokken (木剣), eğitim için kullanılan ahşap bir Japon kılıcıdır. Genellikle bir katana ile aynı boyut ve şekle sahiptir ancak bazen wakizashi ve tantō gibi diğer kılıçlara benzemektedir. Bazı dekoratif bokkenler sedefli işçilik ve özenle oymalarla süslenmiştir. Bokken, esnek bambudan yapılmış kılıçlar shinaiden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ōdachi</span>

Ōdachi veya nodachi, geleneksel olarak üretilen bir Japon kılıcı türüdür. Japonya'da feodal dönemde samuraylar tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daishō</span>

Daishō, feodal Japonya'daki samuray sınıfı tarafından taşınan çift kılıçtır. Bir daishō, genellikle koshiraeye takılan katana ile wakizashi olarak gösterilir ancak başlangıçta uzun ve kısa uchigatanadan oluşmaktaydı.

Kataganari, Nisio Isin tarafından yazılan bir light novel serisidir. Seri, Ocak 2007-Şubat 2008 tarihleri arasında Kodansha'nın Kodansha Box baskısı altında yayınlandı. White Fox tarafından hazırlanan bir anime televizyon serisi Ocak-Aralık 2010 tarihleri arasında yayınlandı. Serinin hikâyesi, amacı kurgusal bir demirci tarafından yapılan 12 kılıcı ele geçirmek olan bir Kılıç Avı (katanagatari) etrafında ilerlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon dövüş sanatları</span>

Japon dövüş sanatları, Japonya'da oluşmuş çeşitli dövüş sanatlarına verilen isimdir. En az üç Japonca terim, Türkçe ifade "Japon dövüş sanatları" anlamında değişken olarak kullanılır.