İçeriğe atla

Vak the Rock

Vak the Rock
Mazhar Fuat Özkan stüdyo albümü
Yayımlanma1986
TarzRock
ŞirketBalet Plak
Mazhar Fuat Özkan kronolojisi
Peki Peki Anladık
(1985)
Vak the Rock
(1986)
No Problem
(1987)

Vak the Rock, 1986 yılında yayınlanan MFÖ albümü. Grubun üçüncü stüdyo albümüdür. Ayrıca Balet Plak'tan çıkan son MFÖ albümüdür. Bir önceki albüm Peki Peki Anladık gibi bu albümde de grup Peter Schön ile çalıştı ve şarkıları Hollanda'da kaydetti. Grup, bu albüm ile tekrar tamamen Türkçe şarkılardan oluşan albümler kaydetmeye başladı.

Grup, albüme adını veren şarkı "Vak the Rock" ve Disney krakterleri Cin, Can ve Cem'li kapakları ile ilk kez çocuklara yöneldi. "Vak the Rock"ın klibi Ali Murat Erkorkmaz tarafından çizilen animasyon karakterler ile İzzet Öz'ün çektiği grup görüntülerinin birleşiminden oluşmuş ve bu klip Türkiye'nin ilk animasyon klip olmuştur.[1] Ancak albümün geri kalanında çocuklara yönelik bu tarz devam ettirilmedi. Grubun üç elemanın da söz ve beste olarak katkıda bulunduğu albümdeki "Adımız Miskindir Bizim", Yunus Emre'nin bir eseri olup, ilk olarak 1974 yılında çıkan Mazhar ve Fuat albümü Türküz Türkü Çağırırız'da yorumlanmıştı. "Sanatçının Öyküsü" ise Mazhar Alanson tarafından 1970'lerin sonunda TRT ekranlarında seslendirilmişti.

Şarkı listesi

  1. "Vak the Rock" (Söz-Müzik: Mazhar Alanson)
  2. "Hep Aynı" (Söz-Müzik: Mazhar Alanson, Özkan Uğur)
  3. "Bir Ordayım Bir Burada" (Söz-Müzik: Fuat Güner)
  4. "Sonunda" (Söz-Müzik: Fuat Güner)
  5. "Bazen" (Söz: Mazhar Alanson, Müzik: Özkan Uğur)
  6. "Adımız Miskindir Bizim" (Söz: Yunus Emre, Müzik: Mazhar Alanson)
  7. "Lay Lili Lili Lay" (Söz: Mazhar Alanson, Müzik: Özkan Uğur)
  8. "Kelimeler Kafi" (Söz: Mazhar Alanson, Müzik: Fuat Güner)
  9. "Gözyaşlarımızı Bitti mi Sandın" (Söz-Müzik: Mazhar Alanson)
  10. "Sanatçının Öyküsü" (Söz-Müzik: Mazhar Alanson)

Künye

  • Mazhar Alanson: Vokal, prodüktör, akustik gitar (9), piccolo flüt (6), aranjör (1-2, 6)
  • Fuat Güner: Vokal, prodüktör, elektro gitar (1, 3-6), akustik gitar (2, 6, 8), aranjör (2-6, 8)
  • Özkan Uğur: Vokal, prodüktör, bas gitar (1-8), elektro gitar (2), akustik gitar (7), aranjör (2, 6, 7)
  • Peter Schön: Klavye, aranjör (1, 3, 7-10)
  • Rob Ten Bokum: Elektro gitar (1-5, 8), aranjör (3, 5, 8), mix
  • Marsel Serierse: Davul (1-7)
  • Neppie Noya: Vurmalı çalgılar (2-6)

  • John Smith: Mix
  • Bora Ebeoğlu: Master
  • Istwan Leed Össy: Kayıt
  • Mustafa Oğuz: Prodüktör
  • Zeliha Topaloğlu: Fotoğraf, grafik, kapak tasarımı

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MFÖ</span> Türk pop ve rock müzik grubu (1971–2023)

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşmaktadır. 1984 yılında çıkardıkları Ele Güne Karşı Yapayalnız ile müzik hayatlarına başlayan grup; bu albümdeki "Ele Güne Karşı", "Güllerin İçinden", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu" gibi şarkılarla dikkat çekti. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla "Diday Diday Day" ve "Sufi" şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil ettiler.

<i>Geldiler</i>

Geldiler, 1990 yılında yayınlanan MFÖ albümü. Grubun beşinci solo albümüdür. Milletlerarası Müzik Yayınları'ndan çıkan ilk MFÖ albümüdür.

<i>Agannaga Rüşvet</i>

Agannaga Rüşvet, 1992 yılında Raks Müzik'ten çıkan MFÖ albümü. Grubun yedinci solo albümüdür. Dönmem Yolumdan albümünden sadece bir ay sonra yayınladı. "Rüşvet" ve "Belediye Nerede?" adlı şarkılarda gazelhan Sami Özer'in eşlik ettiği ve politik taşlamaların ağırlıkta olduğu bu albüm bir önceki MFÖ albümü olan Dönmem Yolumdan ile aynı kaderi paylaştı ve fazla ses getirmedi. Albümün "Rüşvet" ve "Patlamalar"ın yer almadığı bir versiyonu Petrol Ofisi tarafından müşterilerine ücretsiz dağıtıldı. "Agannaga Rüşvet", 2003 ve 2011 yıllarında CD formatında tekrar piyasaya çıkarıldı.

<i>Dönmem Yolumdan</i> (MFÖ albümü)

Dönmem Yolumdan, MFÖ'nün 1992'de çıkardığı altıncı stüdyo albümüdür. Milletlerarası Müzik Yayınları'ndan çıkan ikinci ve son MFÖ albümüdür. Mayıs ayında çıkan bu albüm bir önceki albüm kadar ses getiremedi ve bir ay sonra MFÖ, başka bir şirketten Agannaga Rüşvet adlı yeni bir stüdyo albümü çıkardı.

<i>Peki Peki Anladık</i>

Peki Peki Anladık, Mazhar Fuat Özkan grubunun ikinci albümüdür. 1984 yılında çıkarmış oldukları ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile büyük bir çıkış yapan Mazhar Fuat Özkan grubu "Diday Diday Day" şarkısıyla Eurovision'a katılmaları ve ikinci albümleri Peki Peki Anladık'ı çıkarmalarıyla birlikte Türkiye çapında tanınmış ve popüler bir müzik grubu olmuştur.

<i>M.V.A.B.</i>

M.V.A.B ya da Mazeretim Var Asabiyim Ben, Mazhar-Fuat-Özkan'ın 8. stüdyo albümü. Bu albümde grup, yurtdışında David Bowie, Iggy Pop gibi önemli isimlerle çalışmış müzik adamı Erdal Kızılçay ile çalıştı. Albümün çıkış şarkısı albümle aynı adı taşıyan şarkıydı. İkinci klip ise sözlerini Fikret Kızılok'un yazdığı "Sakın Gelme"ye çekildi. Bir şarkı dışında bütün şarkıların sözlerinin ya da bestelerinin altında MFÖ üyelerinin imzası vardır. Bunun yanında Cüneyd Kosal bestesi "Hüseynî İlâhi" ya da "Bir Dertliyim Derdim Vardır" adıyla bilinen bir ilahinin "Allah Allah" adıyla yapılmış yeni bir düzenlemesi de albümde yer almaktadır. Bu albümden sonra grup, uzun bir süre müziğe ara verdi ve grup üyeleri solo çalışmalarına odaklandı.

<i>Collection</i> (MFÖ albümü)

Collection, 2003 tarihli MFÖ albümü. 1989'da çıkan The Best of MFÖ'den sonra grubun çıkardığı ikinci toplama albüm olan Collection, bir önceki best of'un aksine, grubun daha az bilinen şarkılarına odaklanmış ve bu şarkıları yeniden kaydetmiştir.

<i>No Problem</i> (MFÖ albümü) Müzik albümü

No Problem, MFÖ'nün 1987 yılında çıkardığı dördüncü stüdyo albümdür. Tim Plak'tan çıkan bu albümdeki şarkıların çoğunda grup Garo Mafyan ile çalıştı. Albüme adını veren şarkı ilk olarak 1987 Eurovision Türkiye Elemeleri'nde seslendirildi ancak Türkiye'yi temsil etme şansı kazanamadı. Albümden "Tam Ortasındayım" ve "Muhabbetler Sana Doğru"nun Yaprak Özdemiroğlu ile beraber söylenmiş bir versiyonu bir sene sonra yayınlanan ve başrolünde Mazhar Alanson'un oynadığı Atıf Yılmaz filmi Arkadaşım Şeytan'da yer aldı.

<i>Ele Güne Karşı Yapayalnız</i>

Ele Güne Karşı Yapayalnız, Türk pop grubu Mazhar Fuat Özkan'ın 20 Ocak 1984'te Balet Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1983 yılının ikinci yarısında İstanbul'daki İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur yapımcılığında kaydedildi. Albüm, çığır açan tekli Ele Güne Karşı başlıklı şarkının yanı sıra Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da, Deli Deli, Bodrum, Yalnızlık Ömür Boyu ve Güllerin İçinden gibi hitleri içeriyor. Birçok dergi ve müzik eleştirmenleri dahil olmak üzere yayınlar, albümü Türk pop müzik tarihin en büyük ve en benzersiz albümlerinden biri olarak nitelendirdi.

<i>AGU</i>

AGU, Mazhar-Fuat-Özkan'nün 11 yıl aradan sonra çıkarttığı 9. stüdyo albümü. Albümün ismi, Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'un soyadlarının baş harflerinden oluşmaktadır. Albümün çıkış parçası "Sarı Laleler" oldu. Albümün ikinci klibi ise "Vurgun Yedim"e çekildi. "Ne Bileyim Ben", daha önce Mazhar Alanson'un solo çalışması olarak Her Şey Çok Güzel Olacak filminde, "Olduramadım" da Özkan Uğur'un solo çalışması olarak G.O.R.A. filminde kullanılmıştı. Şarkı sözlerinin beş tanesi Mazhar Alanson tarafından yazılan albümdeki diğer şarkılar farklı söz yazarları tarafından kaleme alınmıştır. Bu nedenle bu albüm MFÖ diskografisinde farklı bir yerde durmaktadır. Müziklerde ise grubun üç elemanının da imzası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Uğur</span> Türk müzisyen ve oyuncu (1953–2023)

Raif Özkan Uğur, MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Alanson</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Mahmut Mazhar Alanson,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. Mazhar Fuat Özkan grubunun vokalisti olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Sufi (şarkı)</span>

"Sufi", MFÖ tarafından seslendirilen ve 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkıdır. Şarkı 37 puanla 15. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Güner</span> Türk müzisyen ve gitarist

Aziz Fuat Güner, Türk müzisyen, gitarist, Türk pop-rock müziğinin en önemli gruplarından MFÖ'nün üyesidir.

İpucu Beşlisi 1970'lerin sonunda solo olarak ve Seyyal Taner ile müzik yapan funk grubu.

<i>Türküz Türkü Çağırırız</i>

Türküz Türkü Çağırırız, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in "Mazhar ve Fuat" adı altında MFÖ kurulmadan önce 1973'te yayınladığı plaktır. Albüm Aşık Veysel, Yunus Emre gibi halk ozanlarından şarkıları, türküleri barındırmaktadır. Albümde iki şarkıda kadın vokalleri Alanson'un eşi Hale Alanson yapmıştır. Hem rock, folk hem de Anadolu öğeleri taşıyan bu albümdeki "Adımız Miskindir Bizim" ve "Güllerin İçinden" daha sonraki MFÖ albümlerinde, "Nerde Hani" şarkısı ise sözleri değiştirilerek Her Şey Çok Güzel Olacak filminin soundtrack albümünde "Bu Ne Biçim Hikaye Böyle" adıyla yeniden yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar ve Fuat</span>

Mazhar ve Fuat, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in 1970'in başlarında kurduğu Anadolu rock grubudur. İkili 1 LP, 4 tane de 45'lik çıkarmıştır.

<i>Ve MFÖ</i> MFÖ albümü.

Ve MFÖ, MFÖ'nün 2011'de yayımlanan stüdyo albümü. MFÖ'nün 10. stüdyo albümüdür. Albümün çıkış şarkısı, albümün açılışını yapan "Hep Yaşın 19" oldu. Bu şarkı dışında "Masal" şarkısına da klip çekildi. İki şarkı dışında bütün şarkıların sözleri Mazhar Alanson tarafından yazıldı. Müziklerde ise üç MFÖ üyesinin de imzaları bulunmaktadır.

<i>Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar</i>

Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar, 2002'de Universal - S Müzik tarafından yayınlanan Mazhar Alanson stüdyo albümü.

<i>Kendi Kendine</i>

Kendi Kendine, MFÖ'nün 2017'de yayınlanan on birinci stüdyo albümüdür. Fuat Güner'in evinde kaydedilen albüm, MFÖ'nün son albümlerinin aksine elektronik enstrümanlar yerine akustik enstrümanların öne çıktığı bir çalışma oldu.