İçeriğe atla

Vakıf Cevadov

Vakıf Cevadov
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 25 Mayıs 1989 (35 yaşında)
Doğum yeriBakü, Azerbaycan SSC
Boyu 1,83 m (6 ft 0 in)[1]
MevkiiSantrafor
Kulüp bilgileri
KulübüSumgayıt
Numarası 10
Altyapı kariyeri
2004-2007CSKA Moskova
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
2007-2010Karabağ 77 (20)
2010-2011Twente 0 (0)
2010-2011Bakü (kiralık) 23 (4)
2011-2012Volga 11 (0)
2012-2013Karabağ 33 (5)
2013-2014İnter Bakü 33 (14)
2014-2015Gaziantep BB 15 (2)
2015Boluspor 10 (1)
2015-Hazar LenkeranKabala (kiralık) 0 (0)
Toplam202(46)
Millî takım kariyeri
2002-2004Azerbaycan Azerbaycan U-17 16 (4)
2005-2009Azerbaycan Azerbaycan U-21 19 (8)
2006-Azerbaycan Azerbaycan 58 (9)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
Güncelleme: 1 Ağustos 2015

Vakıf Cevadov, (d. 25 Mayıs 1989, Bakü, Azerbaycan), hücûm mevkiinde görev yapan Azerî millî futbolcudur. 2009 yılında Azerbaycan'da yılın futbolcusu seçildi. Cevadov, Hollandada Eredivisiede sahaya çıkan ilk Azerî futbolcu oldu.

Kaynakça

  1. ^ "www.allsoccerplayers.com oyuncu profili". 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Vakıf ayrıca şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Hemedan (eyalet)</span> İranda bir eyalet

Hemedan Eyaleti, İran'nin 31 eyaletinden birisidir.

Şebister, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Hükûmeti</span> 1945te kurulmuş tanınmayan Türk devleti

Azerbaycan Millî Hükûmeti ya da Azerbaycan Halk Hükûmeti, Kasım 1945'te Sovyetler Birliği'nin desteğiyle İran'ın Azerbaycan bölgesinde kurulan ve Sovyetler Birliği'nin çekilişiyle Kasım 1946'da İran hükûmeti tarafından yıkılan bir Azeri devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan Savaşı (1918-1920)</span> 1918-20 Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki toprak çatışmaları serisi

1918–1920 Azerbaycan–Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. Çoğu saldırı düzenli ordu biçiminde olmadı. Daha sonra Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun Erivan'ı boşaltıp Iğdır Ovası'na çekilmesi ile savaş başlamış oldu (1920).

<span class="mw-page-title-main">Rövşen Cevadov</span> Azerbaycanlı subay

Rövşen Cevadov, Azeri siyasetçi, asker. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın Özel Amaçlı Polis Birimi'nin (OMON) komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Bazergan</span> Batı Azerbaycanda şehir

Bazergan, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Acebşir</span>

Acebşir, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Yamçi (Farsça:یامچی, Yamchi), İran 'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Nuşinşehr (Farsça:نوشین‌شهر), İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Osku, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Astara, İran</span>

Astara, İran'ın Gilan Eyaleti'nde şehir.

Azerbaycan 19 yaş altı millî futbol takımı, Azerbaycan'ın 19 yaş ve altındaki futbolcularından oluşan millî futbol takımı. Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran Azerileri</span> İran Azerbaycanı Türkleri

İran Azerileri, Kuzey İran Azerileri, Güney Azerileri, Güney Azerbaycanlılar, İran Azerbaycanlıları ya da İran Türkleri;, İran'da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azerilerdir. 70 milyon nüfuslu İran'ın üçte birinden fazlasını oluştururlar. İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da Yılın Futbolcusu</span>

Azerbaycan'da Yılın Futbolcusu Ödülü Azerbaycan futbolunda yılın en iyi oyuncusu olarak kararlaştırılan futbolcuya verilen ödül. 1991 yılından beri verilmekle birlikte kazanan kişi, Azerbaycan medyasının verdiği oylarla belirlenir. 1991'de verilen ilk ödülü Samir Alekberov almıştı. Son olarak 2013 yılında verilen ödülü Reşad Sadıkov kazandı. Ödülü en çok kazanan oyuncu unvanı ise 4 kez ile Reşad Sadıkov'da. Neftçi ise on bir kez ile oyuncusu en fazla kazanan takım konumunda. 2009 yılında Vakıf Cevadov 20 yaşındayken ödülü kazanan en genç oyuncu oldu. 2007 yılında ise Mahmud Kurbanov 34 yaşındayken ödülü kazanan en yaşlı oyuncu oldu.

Rusya Azerileri, Rusya'da yaşayan etnik gruplardan birisidir. Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'nde yaşayan etnik Azeriler istisna olmakla birlikte bu ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan Azeriler, Azerbaycan Diasporası'nı oluşturur.

1995 Azerbaycan Darbe Girişimi 13-17 Mart tarihleri arasında Özel Amaçlı Polis Birimi Komutanı Albay Rövşen Cevadov yönetiminde ordu içindeki bir grup Azerbaycan askeri tarafından yapılan darbe girişimidir. Amaç Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'den ülke hakimiyetini almak ve önceki Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i iktidara getirmektir. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel darbe girişiminden önce Türkiye'de darbeyi destekleyen unsurları haberdar etmek için Aliyev'i telefonla arayarak bilgilendirmiştir. 17 Mart 1995 tarihinde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri cuntacıların askeri kampını kuşatmış, çıkan çatışmada Cevadov ölü olarak ele geçirilmiştir.

Yıldırımiyye, Azerbaycan'ın yönetimi için yaşanan siyasi mücadele sırasında Azerbaycan ve Güney Rusya'da müstakbel Bolşevik hükûmetlerini savunmak amacıyla Azeri Bolşevikler tarafından kurulmuş müstakil Müslüman İşçi Kızıl Ordu'dur. Ordunun adı, yaratıcısı Azeri Bolşevik Cengiz Yıldırım'dan gelmektedir ve köylüler ve işçilerden oluşturulmuştur. İlk Yıldırımiyye Petrograd (Sankt-Peterburg) ve Şimal'de Haziran 1918 tarihinde kuruldu. Aynı yıl Rus İç Savaşı sırasında Astrahan'da Beyaz Ordu'ya karşı 2.000 Azeriden oluşan Yıldırımiyye ordusu savaştı fakat Ermeni Taşnaklar Bolşeviklerin yanında Mart Olaylarında Azerilere kıyım yapınca, Bolşevikler Azeriler arasında desteklerini kaybetmiş ve ordu kısa süre sonra dağılmıştır.

Füzuli Cevad oğlu Cevadov, Azerbaycanlı profesyonel futbolcudur.